Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

TicketInfo => Ticketprijzen Bezienswaardigheden Slovenië

Home - Slovenië
Kasteel van Ljubljana

Het kasteel dat gelegen is op een beboste heuvel in het historisch centrum van de stad is ongetwijfeld de meest in het oogspringende & ook populaire bezienswaardigheid in de Sloveense hoofdstad. Dit kasteel is gebouwd vanaf de 9de eeuw en is een ware toeristische trekpleister. Het Ljubljanski grad, zoals het in het Sloveens genoemd wordt heeft door de eeuwen heen heeft het gebouw verschillende functies gehad. Vandaag de dag is het kasteel een museum en kun je het bezoeken voor een rondleiding. De gemakkelijkste manier om naar het kasteel te reizen is om gebruik te maken van de kabelspoorweg

Meer informatie over Ljubljana

Meer Bezienswaardigheden Ljubljana

Meer van Bled

Het populairste meer van Slovenië ligt in het noordwesten vlak bij het Triglav National Park. In het meer ligt een eiland die je, via de tradionele pletnaboten of via een zelf gehuurde boot, kan bezoeken. De boten meren aan langs de kant van de trap bestaande uit 99 treden. Daarboven kom je bij de ingang van de Kerk van Maria-Hemelvaart uit. Binnenin de kerk kan je meer dan 500 jaar oude fresco's, schilderijen & altaren bewonderen. Ook is er een wensklok aanwezig die de bezoekers geluk zouden brengen. Recht tegenover deze kerk kan je de klokkentoren met onder meer een slingeruurwerk bezichtigen.
In het meer kan je naast roeien ook zwemmen in de afgebakende zwemzone die aan de noordelijke kant van het Meer is gelegen.

Meer informatieMeer van Bled

Grotten van Postojna

Op ongeveer 1 kilometer van het centrum van Postojna bevinden zich de meest bezochte grotten van Slovenië. De grotten van Postojna die onstonden door de ondergrondse stromingen van de rivier de Pivka werden in 1819 opengesteld voor het publiek. De rondleiding begint met een 3,5km durende treinrit die je leid naar de eerste grote kamer van het grottenstelsel. Daarna begeleid de gids je in het voetgangersgedeelte van ongeveer 1,5km & geeft je meer informatie in het Engels, Duits, Italiaans of Sloveens. Er zijn ook audiogidsen in 17 verschillende talen beschikbaar.
Naast de vele stalagmieten & stalactieten kan je de vrij bijzondere grottenolm bewonderen. Deze lange witte salamander kan niet alleen 12 jaar zonder voedsel maar kan 100 jaar oud worden. In 2016 werden er in de grotten voor het eerst 22 baby-draakjes geboren. Tijdens deze periode was héél het land in de ban van de geboorte die nog maar voor de 2de keer werd waargenomen.
Door de constante temperatuur van 10 graden is het aan te raden om bij een bezoek in de warme zomermaanden een trui en/of jas te dragen.

Meer informatie over het Grotten van Postojna

Wijn proeven in de stad Bled

In het noordoosten van het meer van Bled vlakbij de Sint-Martinuskerk kan je in Restaurant Murka deelnemen aan een wijnproeverij. Je kan 7 verschillende Sloveense topwijnen proeven uit de verschillende regio's van het land in een 100 jaar oude kelder. Ontdek interessante wijnfeiten uitlegd in de Engelse taal door een wijnexpert. Je zult leuke verhalen horen die je nog niet wist, spelletjes spelen en uitdagingen oplossen. Tevens zul je kunnen proeven van de heerlijke hapjes en krijg je bij afloop een prachtig souvenir. Deze tour is perfect voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren kennen van de wijn in Slovenië. Ideaal voor zowel de beginnende als deskundige wijnproevers.

Meer ticketinformatie over deze tour

30 minuten durende stadscruise in Ljubljana

Op een halfuur durende boottocht doorheen het historisch stadscentrum van de hoofdstad van Ljubljana kan je tal van bezienswaardigheden bewonderen. Ervaar de romantische locaties van Ljubljana vanuit een uniek perspectief aan boord van een mini riviercruise.

Via de Schoenmakersbrug vaar je door naar het strand van Trnovska en vervolgens de 3 Bruggen. Daarna gaat de tocht verder langs de zuilengalerij van de centrale markt van de bekendste sloveense architect Joze Plečnik. Daarna vaar je onder de jongste brug van de hoofdstad de Slagersbrug door om uiteindelijk aan te komen aan de Drakenbrug. De draken zijn symbool voor deze hoofdstad die je onder meer kan zien op het wapenschild van de vlag van Ljubljana.

De boot heeft open dekken waar u bij warme weer de aangename verkoelende rivierbries kunt voelen. Maar bij minder warm weer kan je achter de gesloten, helderglazen dek genieten van de warmte. Als je de tocht maakt 's avonds geniet je van de prachtig verlichte sculpturen & gebouwen onder de nachtelijke hemel.

Meer ticketinformatie over deze tour

Grotten van Škocjan

In het Karstgebied 30 kilometer ten zuidwesten van de grotten van Postojna, vind je de grotten van Škocjan. Dit grottenstelsel & natuurpark is gelegen in de dorpen Škocjan & Matavun, die vallen onder de gemeente Divača. De Unesco riep deze 1,5km hoofdgrot in 1986 uit tot Wereld Natuur Erfgoed.

De bezoekers kunnen de ondergrondse stromingen van de rivier de Reka waarnemen. Daarnaast kan je de talrijke stalagmieten & stalactieten en andere druipsteenformaties bekijken in de verschillende zalen. Ook wandel je over de 50 meter hoge Cerkvenikbrug die boven de rivier de Reka loopt. Naast de ondergrondse grotten is er ook een wandeling tussen de kloof waar je de bovengrondse stromingen van de Reka rivier kunt bewonderen vooraleer hij ,voor meer dan 30 kilometer, verdwijnt in de grotten.
Tot slot heb je de mogelijkheid om een 2 kilometer durende natuurwandeling te maken in dit regionaal natuurpark.

Vintgar kloof & waterval Šum

In het noorden van Slovenië in de dorpen Spodjne Gorje & Blejska Dobrava is de Vintgar kloof gelegen. Op iets meer dan 5 kilometer van het centrum van Bled kan je met een kleine toeristenbus naar de hoofdingang van de Vintgar kloof rijden. Er is weliswaar een parkeerplaats maar deze is in de zomermaanden bijna altijd volzet.
De Vintarkloof werd door Majoor van Gorje, Jakob Žumer, & carto –en fotograaf Benedikt Lergetporer op het einde van de 19de eeuw ontdekt. Het heldergroene water tussen de kloof is afkomstig van de rivier de Radovna. Deze baant zich een weg tussen de verticale rotsheuvels Hom en Bort en is ruim 1,5km lang. Op het einde van deze lange en prachtige kloof ligt een 16 meter hoge waterval Šum dat gelegen is in het dorpje Blejska Dobrava.

Meer van Bohinj

Het Meer van Bohinj, gelegen in de dorpen Stara Fužina, Ukanc & Ribčev laz, is de populairste bezienswaardigheid in het Triglav Nationaal Park.
Het meer dat omgeven is door hoge bergwanden, bergweiden en het van kristalheldere water van de Savica waterval is veruit het mooiste meer van Slovenië. Hier vind je een prachtig stuk ongerepte natuur.

Met een lengte van ruim 4 kilometer & een breedte van een ongeveer een kilometer, is dit tevens het grootste Meer van het Slovenië. Je kan dit Meer verkennen door aan een boottocht deel te nemen.
Andere bezienswaardigheden langs het meer zijn de het standbeeld Zlatorog, de Johanneskerk en de barokke kerk van de Heilige Geest.

Ontdek Ljubljana met een Sloveense gids

Je kan Ljubljana ontdekken door een tour te boeken met een gids uit Slovenië. In groepen van maximale 2 uur laat ze je de mooiste & interessantste bezienswaardigheden van de Sloveense hoofdstad zien. De Tour begint met de verkenning van het historisch centrum van Ljubljana. Daarbij ga je naar het Prešerenplein met bijhorend standbeeld van Sloveense dichter France Prešeren en achter je de prachtige Triple Bridge. Tevens wandel je naar de 2de bekendste brug van de hoofdstad de Drakenbrug. Ook ga je naar het grootste plein van de hoofdstad het Congresplein. Dit gedeelte van de wandeling duurt ongeveer 1h30' maar je ziet veel meer dan wat er hierboven staat beschreven. Daarna krijg je ongeveer een kwartier de mogelijkheid om doorheen de kraampjes op de markt bij het histroisch stadscentrum te wandelen. Tot slot breng je een bezoekje aan de wolkenkrabber Nebotičnik waar je een prachtig adembenemend uitzicht hebt op onder meer de Sloveense Alpen.

Piran

Piran is veruit de mooiste stad aan de Sloveense Adriatische Rivièra in het westen van Slovenië. Samen met nabijgelegen Portorož is het de meest toeristische plaats aan de Sloveense kust. Typische kenmerken aan dit stadje zijn de smalle straten, romantische pleintjes en huizen met een Gotisch en Klassicistische bouwstijl. De meest opvallende bezienswaardigheid van Piran is ongetwijfeld de Sint-Joriskathedraal. In de kathedraal zie je onder andere marmeren zijaltaren, Venetiaanse schilderijen en een verzilverd beeld en . Boven op de klokkentoren, die je met de trap kan bezoeken, heb je een prachtige panoramisch uitzicht op het grootste plein van deze stad, het Tartiniplein. Daar zie je een prachtig standbeeld van de 18de eeuwse violist Giuseppe Tartini.
Daarnaast kan je onder andere het zeemuseum, museum van Tartini en het mooie Aquarium bezoeken.

Huis van de Illusie in Ljubljana

Het huis van de Illusie is momenteel het jongste museum van de Sloveense hoofdstad. Het opende de deur in 2016 aan het congresplein in het centrum van Ljubljana. De dichtstbijzijnde parking ligt op slechts 200 meter van het Museum der Optische Illusies. In de meer dan 40 expositieruimtes beleef je hilarisch, leerrijke en voor je brein erg misleidende illusies. Dit komt meestal doordat je hersenen in een korte tijdspanne veel verschillende informatie te verwerken krijgen. Daag jezelf uit door rechtdoor te wandelen in de Vortex tunnel terwijl de lichten rondom je ronddraaien. Een andere populaire ruimte onder de bezoekers is de Kamer Ondersteboven. Het tart je zwartekracht, niet voor niets is dit de meest gefotografeerde plaats. Dans in de Disco kamer, maak de mooiste selfies in de Caleidoscoop of maak kennis met optische -en gezichtsillusies. Een leuk uitstapje voor het hele gezin.

Meer Ticketinformatie

Ontdek Maribor, stad aan de Drava

Maribor is met zijn ruim 95000 inwoners de 2de grootste stad gelegen in het oosten van Slovenië. Het ligt slechts 20 kilometer van de grens met Oostenrijk en 100 kilometer van de grens met Hongarije. Op het centraal gelegen Glavni plein kan je de Mariazuil, die de stad doet herinneren aan de pestepidemie van de 17de eeuw, bezichtigen. Een andere interessante bezienswaardigheid is ongetwijfeld het kasteel met het bevrijdingsmonument.
In de oude maar gerenoveerde havenwijk kan je in de watertoren, of in het Sloveens Vodni Stolp, wijnen van Slovenië proeven. In de wijk lent langs de oevers van de rivier de Drava kan je de oudste wijnrank ter wereld, de Stara Trta, bewonderen.
In het noordelijk gelegen stadspark ligt het Aquarium Terrarium. Het park zelf heeft prachtige exotische bomen, bloemen, grasvelden met enkele fonteinen en vijvers. Via dit park kan je van een prachtige panoramisch uitzicht genieten als je de bijna 400 meter hoge berg Piramida beklimt.

Wandelen op de natuurpaden van het Triglav National Park

Het Triglav Nationaal Park heeft een oppervlakte van circa 840km² en is gelegen in het noordwesten van Slovenië. In het Park zijn er meer dan 40 verschillende uitgestippelde wandeltochten beschikbaar. Ideaal voor familie met kinderen tot de geoefende wandelaar of zelf de hardloper die er een ultra trail van wil maken.
In het dorpje Selce, met amper een 10-tal permanente inwoners, kan je een 3,3km durende wandeltocht maken. Langs het pad kan je een blik werpen op het prachtig doorschijnende stromende water van de Gregorčič & Brinta waterval. Ideaal voor families met kinderen om er een kort uitstapje van te maken. Trek wel stevige wandelschoenen aan want er zijn moeilijk bewandelbare stroken bij.
Voor de iets geoefende wandelaar raad ik je de wandeltocht aan die begint bij het dorp Bovec dat net buiten het Triglav Nationaal Park is gesitueerd. In het eerste deel ga je richting het dorpje Plužna om na een ruim 4 kilometer uit te komen bij de waterval van Virje. Daar kan je genieten van het stromende en heldergroene water van dit prachtig stukje natuur. Iets verderop ontdek je het Plužensko meer. Na een wandeltocht van 9,5 kilometer kom je terug aan bij de plaats waar je circa 2 uur geleden bent gestart.
De geoefende wandelaar kan een 17,1km lange en niet te onderschatten tocht ondernemen die voor het grootste deel in het Nationaal Park ligt. Op dit pad bevindt zich eveneens de waterval van Virje & het Plužensko meer. De start ligt 464 mete boven de zeespiegel in Bovec. De eerste 4 kilometers gaan in licht dalende lijn tot op een hoogte van 426 meter. De daaropvolgende 4 kilometer stijgt de route tot een maximale hoogte van 1096 kilometer. Op deze hoogte heb je een uitzicht op de Turn v Skednju berg. Daarna vervolgt de route zich en gaat het trapsgewijs in dalende lijn tot 13,2km. Daarna volgt een korte stevige kuitenbijter van 300 meter lang waar je 200 hoogtemeters moet overwinnen. De resterende 3,5km verlopen in licht dalende lijn tot in het dorp.

© Renzo Vanhoorelbeke