Scoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

TicketInfo => Ticketprijzen Dierentuinen in België

Home - België - Dierentuinen
Wat zijn de Mooiste Dierentuinen in België + Info en Ticketprijzen
Pairi Daiza in Cambron-Casteau in de buurt van Doornik en Bergen

Paira Daiza is een populair dierentuin in België die de laatste drie jaren telkens werd uitgeroepen tot beste dierenpark van Europa. Het Henegouwse dierenpark beslaat een oppervlakte van meer dan 75 hectare en biedt onderdak aan meer dan 700 verschillende diersoorten. Er is echt alles aangedaan om de dieren in hun leefomgeving zo veel mogelijk ruimte te geven. Het park is verdeeld in 8 verschillende gebieden met elk hun thema.
In The Kingdom of Ganesha ontdek je Indonesië alsof je er echt bent. Je kan er niet alleen Aziatisch olifanten, Bengaalse tijgers, Javaanse Panters, Sulawesi makaken of de Sumatraanse Orang-oetans bewonderen maar ook genieten van de prachtige Indonesische architectuur zoals de Tempel der Bloemen.
De dieren die leven in China kan je bezichtigen in het leefgebied The Middle Kingdom. De bedreigde reuzenpanda's zijn ongetwijfeld de bekendste dieren van het park die sinds 2014 in Pairi Daiza leven. Andere dieren in dit gedeelte zijn onder andere de wondermooie katachtige sneeuwpanter, de Chinese Kraanvogel, Aziatische Zwarte Beer en de Chinese Wielewaal.
Een klein maar daarom niet minder mooie omgeving is de Land-Cold . Je kan er de zwembewegingen van de IJsberen bewonderen zowel boven het water als in het water. De IJsberen leven net naast het IJsberen House. Dit is één van de 4 hotelkamers in het Pairi Daiza Resort die je voor één of meerdere overnachtingen kan boeken met zicht op de poolberen. Verder kan je onder andere walrussen, Siberische tijgers, Amerikaanse bizons, wasberen en rendieren bewonderen.


Een prachtige blik op de ijsberen die je achter glas van héél nabij kan bewonderen
Een wondermooie blik op de ijsberen die je achter glas van héél nabij kan bewonderen


Een klein leefgebied is Cambron by the Sea waar je in het neoklassiek kasteel omgevormd tot een aquarium diverse soorten vissen kan ontdekken. Zo kan je onder andere het zeepaardje en de clownvis spotten als je goed kijk. In het koraal kan je de zeesterren, kwallen en de zeeanemoon bekijken.
Ook de vogelliefhebbers komen in Pairi Daiza ruimschoots aan hun trekken. Bij de ingang kan je reeds verschillende vogels spotten die rond de 17de eeuwse Abdijtoren vliegen. Wist je dat dit dierenpark oorspronkelijk een vogelpark was? In Cambron-Abbey ontdek je de meest uiteenlopende vogelsoorten van de kleine flamingo tot de streng ogende blik van de Amerikaanse zeearend.


Een prachtige blik op de flamino's
Een wondermooie blik flamingo's in Cambron-Abbey


In Land of Origins wandel je door de Warengo. Een Afrikaans dorp in het land Togo waar de bevolkingsgroep Tamberma leeft. Als je door het Afrikaanse Paaldorp slentert is het net alsof je in Benin, Senegal, Mali of Ivoorkust vertoefd. Naast deze wondermooie architectuur kan je de pracht van de dieren zoals de jachtluipaard, Westelijke laaglandgorilla, Afrikaanse Olifant, sitatoenga en Afrikaanse maraboe bewonderen.
In de Southern Cape ga je Down Under in Australië. Naast de typische diersoorten voor dit land, zoals de rode reuzenkangoeroe of de moeraswallaby, kan je de prachtige Roze Kaketoe, de felgroene veren van de edelpapagaai en grasparkiet bewonderen.
De leefwereld Last Frontier is gelegen bij het Pairi Daiza Resort. In de verschillende accommodaties heb je de mogelijkheid om één of meerdere nachten te verblijven. Zo kan je bij het ochtendgloren genieten van de Bruine en Amerikaanse Zwarte beer. Daarnaast kan je de puma, grijze wolf, stellerzeeleeuw en damhert bezichtigen.
Mede dankzij de media aandacht die het kreeg bij het krijgen van de reuzenpanda's is het bezoekersaantal doorheen de jaren sterk toegenomen. Naar schatting komen er jaarlijks meer dan 1,5 miljoen bezoekers naar het beste dierentuin van Europa.

Ticketprijzen 2024

Volwassenen en Jongeren vanaf 12 jaar 41 euro
Senioren 60+ 39 euro
Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 11 jaar 35 euro
Baby's en Peuters tot en met 2 jaar

Personen met een beperkte mobiliteit krijgen 5 euro korting
Parking voor 1 dag 9 euro

Meer Ticketinformatie

Overnachten in Pairi Daiza of in de nabije omgeving

Door deze immense oppervlakte en talrijke diersoorten is het haast onmogelijk om alle dieren in deze dierentuin in één dag te zien.
Voor de bezoeker een totale beleving te bezorgen kan je overnachten in de verschillende speciaal ingerichte accommodaties van het Pairi Daiza Resort.
Zo kan je in de White Bear Houses de activiteiten van de ijsberen van wel héél nabij spotten. Boek je de Native House dan kan je de beren en damherten van dichtbij bewonderen. In de verschillende Penguin Houses kan je logischerwijs naar de pinguïns gluren. Daarnaast is er ook nog de mogelijkheid om te overnachten in The Tiger House , The Walrus House , The Full Moon Lodge en de verschillende Paddling Bear Lodges .


Vind je de prijzen van het Pairi Daiza Resort te duur maar wil je toch in de buurt overnachten om bijvoorbeeld het park in 2 dagen te bezoeken of om te genieten van andere pretparken en bezienswaardigheden in de buurt? Dan kan je overnachten in het nabijgelegen drie sterren Mah Hotel in Saint-Ghislain op amper 20 kilometer van Pairi Daiza. Een andere mogelijkheid is om een vakantiehuis te huren in de omgeving van Pairi Daiza.

Sea Life Blankenberge

Sea Life Blankenberge is een aquarium, een zeehondenopvang en een kweekcentrum voor zeedieren gelegen in de populairste badstad van België.
In de indrukwekkende Ocean tunnel wandel je doorheen een tunnel omgeven met water terwijl de haaien en tropische vissen boven je heen zwemmen. Je kan genieten van de sierlijke zwembewegingen van de roggen in het Roggenbassin waar je ook de blauwe kreeft, zeebaars, polak of harders kan spotten. De Tropical Area is een ander wondermooie aquarium waar je de prachtige felle kleuren van de vissen kan waarnemen.
Sea Life is het enige zeehondenopvangcentrum van België. Het SOS Rescue Team zorgt voor de verzorging van de zieke zeehondjes die ieder jaar aanspoelen aan de Belgische kust. Als bezoeker kan je iedere dag voedermomenten van zeeleeuwen, zeehonden, pinguïns en otters bijwonen.

Een foto van de inkomhal van Sea Life in Blankenberge
Een prachtige uitzicht van de inkomhal van Sea Life in Blankenberge


Ticketprijzen 2024

Per persoon vanaf 3 jaar 30 euro => 16 euro
Baby's en peuters tot en met 2 jaar gratis

Check Reguliere Ticketinformatie


Wildpark - Domein Grotten van Han

Een stukje geschiedenis ontdek je in de grotten van Hanne-sur-Lesse. Bewonder één van de mooiste grotten in Europa met de indrukwekkende druipstenen. Ook kan je genieten van een wonderbaarlijke natuurshow: een licht- en klankspektakel waardoor de hele grot tot leven komt.
Daarnaast kan je talrijke diersoorten voornamelijk zoogdieren van vroeger en nu bezichtigen in het bijhorende wildpark. Je kan de route te voet afleggen of met de avontuurlijke safari-car.
In het bosrijke omgeving van 250 hectare vertoeven er bijzondere, beschermde en bedreigde dierensoorten. Tevens ontdek je hier de Europese Big 5, zoals de bruine beer, de bizon, de grijze wolf, de Euraziatische lynx en de veelvraat.
Daarnaast zijn er ook verschillende soorten herten, rendieren, paarden en uilen te bewonderen. De zeldzame geelbuikvuurpad, een kikkersoort, is met voorsprong het kleinste dier die je hier kan spotten. Tevens kan je ook een glimp opvangen van de halve meter lange gladde slang.

Een blik op 2 bruine beren
Een fraai zicht op 2 bruine beren, één van de grootste landroofdieren
Ticketprijzen 2023

Ticket PassHan omvat een bezoek aan de Grotten van Han + Wildpark met Safari-auto of te voet

Volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar 36 euro => 23,9
Kinderen vanaf 4 jaar tot en met 11 jaar 27 euro
Baby's, peuters en jonge kleuters tot en met 3 jaar gratis

Check Reguliere Ticketinformatie


Zoo Planckendael in Muizen bij Mechelen

De Zoo Planckendael is een avontuurlijk dierenpark van 42 hectare met fantastische dieren en coole speelpleinen gelegen in de Mechelse deelgemeente Muizen tussen Antwerpen en Brussel.
Deze dierentuin is opgedeeld in 5 continenten die je in willekeurige volgorde kan bezoeken omdat de route van elk werelddeel uitkomt op een centrale hoofdweg vlakbij de ingang.
In het Europese gedeelte kan je onder andere dieren zoals bever, das en uilen bezichtigen. In de Aziatische dierenwereld mag je zeker de reusachtige Aziatische olifantentempel niet missen. Dit de verblijfplaats van de ster van het Park Kai-Mook. Kai-Mook is de eerste olifant die in een Belgische dierenpark werd geboren. Andere in het oogspringende diersoorten zijn ongetwijfeld, met zijn wondermooie vacht, de sneeuwpanter en de Przewalskipaarden uit Mongolië.
In het Afrikaanse continent kan je in een Afrikaanse Lodge de elegante stappen van de Kordofangiraffen vanop 1 meter afstand hoog in de lucht bewonderen. Deze giraffenondersoort zijn een bedreigde diersoort die slechts in enkele landen zoals Soedan nog in het wild leven. Verder kan je onder meer de witzwarte strepen van de grévyzebra's bewonderen of de bruinwitte vacht van de grote mhorrgazelle's.


uitzicht op de Kordofangiraffen
Een wondermooi beeld van de Kordofangiraffen


In het Amerikaanse continent kan je de in het wild uitgestorven algazel of sabelantilope bewonderen. Tevens kan je een blik werpen op het snelste dier ter wereld, de jachtluipaard. Op het einde kan je in een afgebakende zone waar je doorheen mag wandelen een kolonie Humboldtpinguïns uit Zuid-Amerika bekijken en genieten van de prachtige roze kleuren van de Chileense flamingo's.

zicht op de Chileense flamingo's
Een wondermooi uitzicht van de roze Chileense flamingo's


De meest gekende diersoort in het continent Oceanië is ongetwijfeld de koddige koala. Daarnaast kan je onder andere de witgrijze veren van de Emoe en de zwarte vacht van de Tasmaanse duivel bezichtigen.
Doorheen het park kunnen de kinderen zich uitleven op de verschillende speeltuinen waar ze naar hartenlust kunnen klimmen en klauteren. In de Afrikaanse gedeelte heb je de Kinshasaboot, in het Wilde Westen is er een speeltuin met huifkar en in Oceanië kunnen ze een uitdagende aboriginalparcours afleggen langs touwen over draaiende boomstammen.
Ticketprijzen 2024

Volwassenen 34,5 euro
Senioren 60+ 32,5 euro
Jongeren 12 jaar tot en met 17 jaar 32,5 euro
Personen met een handicap 31,5 euro
Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 11 jaar 28,5 euro
Baby's en peuters tot en met 2 jaar gratis


Overnachten in de buurt van Zoo Planckendael

In de buurt van Zoo Planckendael zijn er genoeg attracties om meerdere dagen in deze omgeving te verblijven. In Mechelen, op slechts 4 km van de Zoo, heb je talrijke kwalitatieve goeie accommodaties. Zo kan je in Mechelen onder andere een bezoekje brengen aan het Speelgoedmuseum, Technopolis, Sint-Romboutstoren of het oorlogsmuseum Kazerne Dossin.


Zoo van Antwerpen

De Zoo van Antwerpen, gelegen vlakbij het Antwerpen-Centraal, is het oudste dierentuin van België en één van de oudste in de wereld. Het werd op 21 juli 1843 toegankelijk voor het grote publiek.
Als je de route op de plattegrond volgt dan begint je bezoek van dit dierenpark bij de vlindertuin. Daar kan je genieten van de wondermooie kleuren van 20 verschillende vlindersoorten.
In de splinternieuwe Mensapenvallei wandel je midden in de grote avontuurlijke speeltuin van de gorilla's en chimpansee. Zo kan je de mensapen vanuit verschillende perspectieve bewonderen.

Een blik op een chimpansee in het binnenverblijf
Een blik op een chimpansee in het binnenverblijf


Daarna kan je mooie Egyptische Tempel, gebouwd in 1856, bewonderen. Dit is de verblijfplaats van de Aziatische olifanten en tevens ook de geboorteplaats van Kai-Mook. De eerste olifant die in België werd geboren.
Een ander prachtig deel van het park is ongetwijfeld het in 2015 vernieuwde rifaquarium. Het is momenteel het grootste koraalrif in Europa. Je kan er genieten van duizenden kleurrijke koraalvissen zoals oranje witte anemoonvissen, koraaljuffertjes en doktersvissen. Daarnaast zijn er ook enkele haaiensoorten te bezichten waarvan de gevlekte tapijthaai misschien wel de bijzonderste is.
Vlakbij het aquarium kan je in het reptielengebouw onder meer 3 Amerikaanse alligators bezichtigen. Het grootste vrouwtje is maar liefst 3 meter lang. Daarna volgt de route langs bekende en minder bekende diersoorten zoals leeuwen, nijlpaarden, Queenslandkoalo en Parmawallaby. Het laatste gebied van het dierenpark kan je onder andere de wondermooie groene veren van de zwaluwpapegaai, Equadoramazone en Mexicaanse soldatenara bewonderen. Verder kan je ooievaartsoort de Afrikaanse maraboe bezichtigen. In de zomer beviel mama Svetlana, voor het eerst in de zoo, van 2 kuikens. Tevens kan je een tiental verschillende soorten hoendervogels waaronder de kongopauw en Edwards fazant waarnemen. In de volières zijn er ook veel verschillende soorten zangvogels die je kan bewonderen. Ongetwijfeld de meest opvallende vogelsoort zijn de prachtige donkerroze veren van de kolonie Cubaanse flamingo's die je al aan de ingang kan spotten.
Ticketprijzen 2024

Volwassenen 32,5 euro
Senioren 60+ 30,5 euro
Studenten tot en met 25 jaar met studentenkaart 30,5 euro
Jongeren vanaf 12 jaar tot en met 17 jaar 30,5 euro
Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 11 jaar 26,5 euro
Baby's en Peuters Gratis


Aquarium en Zoöligisch Museum in Luik

Het Aquarium-Museum is een plaats waar de bezoekers een rijke verzameling levende waterdieren en inerte specimens van grote wetenschappelijke, artistieke, historische of erfgoedwaarde kunnen ontdekken. In de verschillende ruimtes van het Aquarium vormen 50 bassins het kader van circa 2500 vissen uit de oceanen, zeeën, meren en rivieren uit de hele wereld. Zo kan je onder meer sidderroggen, piranha's, snoeken, blinde vissen en baarzen spotten. Hoogtepunt is ongetwijfeld de zaal met een omvangrijk waterbassin waar je onder andere de zwartpuntrifhaai ziet zwemmen en de tropische lagune en koraalriffen kunt bewonderen. Verder kan je anemoonvissen, bekend van de Disney film Nemo, spotten.
Het Zooöligisch gedeelte bevat uit 4 zalen waar je skeletten van talrijke dieren kunt bestuderen. In de zaal van ongewervelde dieren zie je schaaldieren, weekdieren en insecten van alle continenten. De zaal van gewervelde dieren bevatten vitrines van reptielen, vogels, vissen en kikvorsachtigen. Voor de zoogdieren is er een aparte zaal aan gewijd. Daar zie je onder andere een indrukwekkende skelet van 19 meter lange reusachtige vinvis, een olifant en neushoorn. Maar daarnaast zal je ook vele minder bekende skeletten van zoogdieren kunnen ontdekken. In de zaal van de Belgische fauna zijn er talrijke vitrines met vogels, insecten en zoogdieren. Zonder twijfel moet je ook een kijkje nemen in de TreZOOr-ruimte. Daar zal je diverse uitgestorven genaturaliseerde exemplaren kunnen ontdekken. Zo zal je de Tasmaanse buidelwolf, de trekduif, de dodo en huia ontdekken.

Een blik op de voorkant van het Aquarium en Zoöligisch Museum
Een blik op de voorzijde van het Aquarium en Zoöligisch Museum


Ticketprijzen 2024

Volwassenen 13 euro
Senioren 65+ 10 euro
Jongeren vanaf 13 jaar tot 18 jaar 10 euro
Mensen met een beperking 10 euro
Kinderen vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar 8 euro
Baby's en Peuters tot en met 5 jaar gratis

Ticket geeft toegang tot L'Aquarium - La salle TréZOOr - expositie Créatures EXTRAordinaires - la Maison de la Science - le Planétarium - les Galeries de la Botanique et de l'Evolution.
Meer Ticketinformatie

Monde Sauvage Safari Park in Aywaille

Op slechts een kleine 30 kilometer ten zuidoosten van de Waalse stad Luik is het Monde Sauvage Safari Park gelegen. Het dierenpark van 85 hectare is opgedeeld in een safaripark, waar je met je eigen wagen of treintje door een deel van het park kan rijden en de dierentuin die je al wandelend kan bezoeken.
In de Afrikaanse Safari kan je een blik werpen op de hoge elegante giraffen, de witzwarte strepen van de zebra's, de kudde waterbok antilopen, algazellen en gnoes. Tevens kan je in de Aziatische en Zuid-Amerikaanse Safari onder meer dromedarissen, nijlpaarden, Kaapse elanden, watusirunderen, lama's en de prachtige witsnuitneusberen bewonderen. Daarnaast zijn er ook talrijke vogelsoorten te bezichtigen zoals struisvogels, ooievaars, kroonkraanvogels, pampastruisvogels en kuifseriema's.
Het park in Aywaille met ruim 150 verschillende diersoorten heeft een grote verzameling van zoogdieren en vogels. Naast de gekende roofdieren zoals leeuwen, tijgers en jachtluipaarden kan je ook de wondermooie Euraziatische lynx, caracals en andere minder bekende katachtigen spotten.

Een blik op de katachtige caracal en zijn lange puntige oren
Een mooi uitzicht op een caracal, een middelgrote katachtige met lange puntige oren


Op de apeneilanden kan je de gedragingen van onze naaste verwanten de orang-oetans en chimpansees aanschouwen. Maar ook minder bekende apensoorten zoals de lemuren van Madagaskar, penseelaapjes en tamarins zal je in deze dierentuin aantreffen. De 2 laatst vermelde soorten kan je naast hagedissen, leguanen, schildpadden en vogelspinnen bezichtigen in de prachtige Mayatempel. Verder zijn er in het park 3 verschillende shows die je kan bezichtigen. Zo kan je een leerrijke voorstelling van telkens 20 minuten van papegaaien en zeeleeuwen bijwonen. In de halfuur durende roofvogelshow kan je genieten van de kunstjes van verschillende soorten uilen, gieren, buizerds, grote arenden, wouwen en condors.
Na een bezoekje aan Monde Sauvage kunnen de kinderen en eventueel volwassenen zich uitleven op de vele klimparcoursen in het Fraxinus avonturenpark die met je ticket van de Zoo ook kunt bezoeken.
Ticketprijzen 2024

Volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar 27 euro
Senioren 60+ 23 euro
Jongeren vanaf 12 jaar tot en met 14 jaar 22,5 euro
Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 11 jaar 19 euro

Prijzen exclusief Dromedarisrit 3 euro en Treintjessafari 4 euro

Meer Ticketinformatie

De Zonnegloed in Oostvleteren

In het westen van West-Vlaanderen op 15 kilometer van Ieper is De Zonnegloed gelegen. Het is een opvangcentrum voor wilde dieren die nergens anders terecht kunnen. De verharde wandelroute van ongeveer 5000 stappen sterkt zich uit over de talrijke dierenverblijven en biedt de gasten de mogelijkheid om de geredde dieren van nabij te zien.

Drie bruine beren en de Euraziatische lynx, afkomstig van een failliet dierenpark in Duitsland, zijn ongetwijfeld de meest indrukwekkende roofdieren die er verblijven. Verder kan je onder andere de Serval, een katachtige die door haar ouders werd verstoten, woestijnvos, rode neusbeer en de zilvervos bezichtigen. Zonnegloed is ook een opvangplaats van meer dan 10 verschillende apensoorten. De groene baviaan, die in een veel te kleine kist verbleef in een Belgische café, kan er hier tot rust komen. De pinchéaap Rikchaq werd gelukkig door de Franse overheid in beslag genomen. Samen met een 100-tal Zuid-Amerikaanse aapjes verbleef hij in erbarmelijke omstandigheden.
Misschien wel opmerkelijk is het feit dat het dierenpark ook 2-tal steppezebra's opvangen. Beiden zijn afkomstig uit een Nederlandse zoo die omwille van kweekprogramma's op overschot kwamen.
Verder vangt Zonnegloed een brede waaier aan evenhoevigen zoogdieren op. Zo verblijven er vier Amerikaanse bizons. Opmerkelijk is dat dat de meegegeven officiële papieren van één bizon foutief waren.
Daarnaast zijn er ook onder andere 2 kamelen die verstoten werden uit de groep afkomstig van dierenpark Overloon uit Nederland.
Tevens verblijven hier talrijke knaagdieren waaronder de Bennet Wallaby, de grijze eekhoorn, de Russische dwerghamster en de suikereekhoorn. Verder vangt Zonnegloed een hele reeks aan uilen op zoals de Siberische oehoe, de sneeuwuil en de Noordelijke witvangdwergooruil.


uitzicht één van de vele uilen
Een blik op één van de vele uilen


Uiteraard zijn hier ook een aantal papegaaiensoorten en parkieten te bezichtigen. De papegaai geelwangamazone werd in beslag genomen na ernstige dierenmishandeling. De kleine geelkuifkaketoe kwam alleen te staan toen een weduwnaar overleed. De prachtige rode met blauwe veren van de pennantrosella papegaai kan je eveneens bewonderen.
Verder zijn er ook vrij veel hagedissen, varenen en slangen die meestal in beslag werden genomen te zien in dit dierenopvangcentrum. De zwart witte Arentijnse teju leefde 6 maanden in verwaarlozing door een koppel die aan het scheiden was. De 2 Madagaskar grondboas werd in beslag genomen toen een Franse reptielenzoo de deuren moesten sluiten. Naast de vele schrijnende verhalen die bijna ieder dier met zich meedraagt zijn er ook enkele dieren te vinden die nooit op één of andere manier werden mishandeld. De twee prachtige Schotse Hooglanders stammen nog uit de tijd dat Zonnegloed een educatieve kinderboerderij was. Net zoals de 2 Emoes, de grootste struisvogelssoort.
Ticketprijzen 2024

Volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar 20 euro
Baby's en peuters tot en met 2 jaar gratis
Parking kost 5 euro

Meer Ticketinformatie

Pakawi Park in Olmen bij Balen

Het Pakawi Park, tot in 2019 beter bekend als Olmense Zoo, ligt in het noordoosten van België tussen de steden Beringen en Geel op slechts 50 kilometer van Eindhoven.
In deze dierentuin kan je ongeveer 900 dieren die behoren tot ruim 200 verschillende diersoorten bezichtigen. Naast de meeste gekende diersoorten zoals olifanten, giraffen specialiseert het dierenpark zich in katachtige roofdieren. Zo kan je verschillende nevelpanters, jachtluipaarden, tijgers, leeuwen, cheeta's, poema's, servals, caracals en panters bewonderen. Maar ook gestreepte hyena's, stokstaartjes, tijgergenetkatten en fossa's behoren tot de groep van katachtige roofdieren. Momenteel is Pakawi Park het enigste dierentuin in België met fossa's of fretkatten. Deze katachtigen met een lengte van 60 tot 90 centimeter en een gewicht van 7 tot 14 kilogram leven in het wild op het Afrikaanse eiland Madagaskar.

Een blik op de katachtige leeuw
Een blik op de koning van het dierenrijk, de leeuw


Daarnaast kan je ook verschillende vogelsoorten in het vogelmuseum vlakbij de ingang ontdekken. In de tropenhal ontdek je verschillende vogelsoorten die leven in Zuid-Amerika en Azië zoals de rode ibissen, trompetvogels, toerako's en glansspreeuwen. Er is ook een reptielengang aanwezig waar je verschillende krokodillen, hagedissen, slangen en vleermuizen zult vinden. In het nabijgelegen vlindermuseum krijg je meer informatie over verschillende vlindersoorten.

uitzicht op een fretkat
Een blik op een fretkat die je in België enkel in het Pakawi Park kan bewonderen
Ticketprijzen Winterseizoen tot en met 31 maart 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 12 jaar 19 euro => 15,95 euro
Personen met een beperking 16 euro
Kinderen vanaf 3 tot en met 11 jaar 17 euro => 15,95 euro
Senioren 60+ 18 euro
Baby's en Peuters gratis

Meer Ticketinfo

Ticketprijzen Zomerseizoen 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 12 jaar 24 euro => 15,95 euro
Senioren 60+ 22 euro
Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 11 jaar 20 euro => 15,95 euro
Personen met een handicap 17 euro
Baby's en peuters tot en met 2 jaar gratis

Check Reguliere Ticketprijzen


Semi dierentuin Bellewaerde Park in Zillebeke bij Ieper

In de westbelgische provincie West-Vlaanderen kan je in het pretpark van Bellewaerde naast de talrijke attracties ook bijna 30 verschillende diersoorten bezichtigen. Het meest in het oogspringende dier is ongetwijfeld de rothschildgiraf die je vanop een balkon van héél nabij kan bewonderen. In hetzelfde leefgebied vertoeven ook de grantzebra. In de omgeving van het kidspark vertoeven ook de wallaby's, afkomstig uit Australië, geiten, wasberen en alpaca's.
Je kan een blik werpen op de amoertijgers, amoerluipaarden en leeuwen door een treinrit te nemen met de Bengal Express. De prachtige roze veren van de Europese flamingo's en de rode veren van de geelvleugelara's kan je bewonderen door een boottocht te maken met de Jungle Mission. Tijdens deze rit zie ook nog onder andere roze pelikanen, capibara's, neusberen en mara's.

Een uitzicht op de Europese flaminogo's
Een foto van de Europese flaminogo's in de Jungle Mission


De Europese bizon kan je bezichtigen recht tegenover de voormalige Keverbaan. Met de ernstig bedreigde rode vari, ringstaartmaki's en de doodshoofdaapjes zijn er ook 3 apensoorten in het semi dierenpark te bekijken.
Reguliere Ticketprijzen 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 1,4 meter 41 euro
Kinderen tussen 100 cm en 140 cm 37 euro
Senioren 55+ 33 euro
Mindervaliden 33 euro
Baby's, Peuters en Kleuters kleiner dan 100 cm gratis

Check Reguliere Ticketprijzen


Zwin Natuur Park in Knokke

Het Zwin Natuur Park ligt in het uiterste noordwesten van België en voor een klein deel in het Nederlandse dorp Retranchement. Ik plaats deze attractie graag in het rijtje van dierentuinen omdat je er zeker van bent dat je tijdens je bezoek dieren zult spotten. Jaarlijks zijn er meer dan 200 vogelsoorten waaronder de ooievaar, kleine zilverreiger, bontbekplevier, strandplevier, visdief, dwergstern, zomertortel, boomleeuwerik, kokmeeuw, zwartkopmeeuw, kluut, nachtegaal, blauwborst en Cetti’s zanger in het oog.
Na het kopen van je tickets aan de balie begint het bezoek met een expositie over de verschillende vogels die leven in dit prachtig stukje natuur. Via de verschillende interactieve spellen aangepast aan jouw leeftijd kom je meer te weten over het fascinerende leven van vogels. Zo leer je vliegen als een trekvogel of probeer je allerlei bedreigingen voor vogels in de lucht te ontwijken.

Een uitzicht op een van de interactieve games
Een zicht op een van de interactieve games


Op de 360 graden panoramatoren krijg je een wondermooi uitzicht over de Zwinvlakte, de Zwinduinen en -polders en bij helder weer ook op de zee. Boven op de toren zie je met een beetje geluk een of meerdere ooievaars in hun meters hoge nestje zitten. Je hebt ook de mogelijkheid om het huttenparcours te volgen. In de labohut zie je in het bijzijn van een gids allerhande zoetwaterdiertjes zoals kevers, libellenlarven of salamanders. Vanuit de kijkhut heb je een prachtige uitzicht op het broedeiland waar je met behulp van de verschillende verrekijkers meerdere vogels van dichterbij kan spotten. In de boshut vertelt een Zwingids met veel passie tijdens de schoolvakanties een boeiend verhaal aan de kinderen. Het zoutwaterlabo is een belangrijk plek voor wie meer te weten wil komen over welke dieren in de Zwinvlakte werden opgevist. Zo vind je hier allerlei diertjes die normaal leven in de Noordzee zoals garnalen, krabbetjes, schelpdiertjes, kokkels en anemonen.

Een foto van de Zwinvlakte met in de verte de paarse planten van de lamsoor
Een uitzicht op de Zwinvlakte met in de verte de paarse planten van de lamsoor


Uiteraard kan je ook wandelen doorheen de omvangrijke Zwinvlakte. Je hebt de mogelijkheid om het avontuurlijke blotevoetenpad te volgen. Uiteraard is het ook mogelijk om met je schoenen of laarzen dit gebied te verkennen. Door de dagelijkse toevloed van het zoute zeewater bezit de Zwinvlakte een indrukwekkende fauna en flora. In de zomer kan je de prachtige paarse bloementapijt van de lamsoor bewonderen.
Ticketprijzen 2024

Volwassenen 14 euro
Studenten en Leerkrachten 11 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 6 jaar tot en met 17 jaar 6 euro
Peuters en Kleuters tot en met 5 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Semi Dierenpark Harry Malter in Heusden Destelbergen

Op slechts 10 kilometer ten zuidoosten van Gent bevindt zich het Familiepark Harry Malter. Na de succesvolle circusvoorstellingen tussen 1968 en 1978 besloot Harry Malter om niet meer te reizen en vestigde hij met zijn dieren in het Oost-Vlaamse Heusden. In het Familiepark zijn een speeltuin, verschillende kleine attracties, kabouterhuisjes, circustent en dieren aanwezig.
Er verblijven ruim 30 verschillende zoogdieren en vogels op het domein vlakbij het Eendenmeer.
Als bezoeker heb je de mogelijkheid om konijnen, geitjes, kleine biggetjes, hertjes en zelfs apen te aaien. Je krijgt ook de kans om een ritje op een kameel te maken.
Er zijn verschillende papegaaiensoorten die verblijven in deze mini dierentuin. Zo kan je de genieten van de kleurrijke soldatenara, groenvleugelara, blauwgele ara, hybride ara en edelpapegaai. De witkuifkaketoe, een grote papegaaiensoort, herken je makkelijk aan zijn helderwitte veren met kenmerkende kuif. De witwangtoerako met overwegend groene veren en de rode ibis zijn andere wondermooie vogels die je ziet in de volières.

Een foto van een Rode Ibis met zijn wondermooie roodroze veren
Een blik op een Rode Ibis met zijn wondermooie roodroze veren


Het familiepark biedt ook onderdak aan enkele kleine apensoorten. Zo zie je verschillende witoorpenseelaapjes en pinchéaapjes die veel uiterlijke gelijkenissen vertonen. Verder leven er ook rhesusaapjes, bruine kapucijnapen en rinkgstaartmaki's. Andere minder bekende zoogdieren die je kan spotten in het park zijn het gordeldier, de woestijnvos en het stinkdier of skunk.
Dierenpark van Bouillon

In de Belgische Ardennen ligt vlakbij de Franse grens de dierentuin van Bouillon. Tijdens een wandeling van 2 kilometer in een natuurlijke omgeving kan je meer dan 500 dieren en 90 verschillende diersoorten ontmoeten.
De verblijven van de meeste dieren die leven op het Afrikaanse continent liggen in de buurt van de ingang. Zo kan je een blik werpen op de Oostelijke franjeaap, de mandril, de baviaan en ringstaartmaki. Tevens zie je ook leeuwen, zebra's en struisvogels. Ook de blauwe gnoe, het Kameroenschaap, de sabel- en edelantiloop heeft hier zijn onderkomen.
In het centrum van het park zie je dieren die voornamelijk leven in Azië. Zo kan je de Siberische tijger, de Siberische steenbok, de zwartroze vacht van het Vietnamees varken en Aziatische kleinklauwotter spotten. Tevens zijn veel verschillende Aziatische rundersoorten ondergebracht zoals de takin, yak en waterbuffel.
Uiteraard kan je ook veel Europese diersoorten bewonderen in dit dierenpark. De meeste dieren zie je in de grote onderkomens die je in het oosten aan de rand van het park zijn gelegen. Zo kan je de Europese bruine beer, de Lynx en wilde kat bewonderen. Daarnaast zijn er veel evenhoevige dieren die je kan bezichtigen zoals alpaca's, rendieren, damherten, rode -en wapitiherten. Uiteraard zal je ook een glimp kunnen opvangen op een van de meeste besproken dierensoorten in Vlaanderen, de wolf.
Er zijn ook tientallen Zuid-Amerikaanse diersoorten die je kunt zien. Zo kan je genieten van de wondermooie tijgervacht van het katachtige roofdier de jaguar. Tevens zie je de prachtige veren van de blauw-gele ara. Verder heeft ook het pinchéaapje, de Geoffroy-pinché en het penseelaapje hier zijn onderkomen.

Een zicht op een hoogbenige bruine manenwolf die erg lijkt op een vos
Een foto van een hoogbenige bruine manenwolf die erg lijkt op een vos


Op het einde van je bezoek of tussendoor kan je genieten van een hapje en een drankje in het restaurant aan de ingang terwijl de kinderen naar hartenlust ravotten op het speelplein. Er zijn diverse grote -en minder grote glijbanen waar je zoon of dochter zich kan uitleven.
Ticketprijzen 2024

Volwassenen en senioren 18 euro
Studenten en jongeren vanaf 12 jaar 18 euro
Kinderen van 3 jaar tot en met 11 jaar 12 euro
Baby's en Peuters gratis

Meer Ticketinformatie

Dierenpark Forestia in Theux

In het oosten van België op amper 6 kilometer van het Monde Sauvage Safari Park is het dierenpark Forestia in Theux gelegen. Tijdens een 5 kilometer wandeling kan je op het 44 hectare grote domein meer dan 300 dieren uit meer dan 30 verschillende diersoorten bewonderen. Deze dierentuin is voornamelijk gewijd aan de Europese fauna en flora waar de dieren in semi vrijheid kunnen vertoeven. Zo kan je onder andere de Schotse hooglanders, Europese bizons, elanden, wilden zwijnen en Poitou ezels, edel-, witte- en damherten bewonderen. Daarnaast kan je ook onder meer de indrukwekkende Bruine beren, Amerikaanse bizons en Canadese wolven bezichtigen. Er zijn ook regelmatig informatieve presentaties over beren, herten en wolven.
Binnen Forestia is er ook een avonturenpark met 11 verschillende bomenparcoursen en 2 reusachtige tokkelbanen.

Ticketprijzen 2024

Volwassenen 21 euro
Senioren 65+ 19 euro
Kinderen vanaf 12 jaar en studenten 19 euro
Kinderen vanaf 8 jaar tot en met 11 jaar 17 euro
Kinderen vanaf 3 jaar tot en met 7 jaar 15,5 euro
Baby's, peuters en jonge kleuters tot en met 2 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

't Kakelend Kippenmuseum in Keiem bij Diksmuide
Ticketprijzen 2024

Per Persoon 7 euro
Kinderen kleiner dan 1,1 meter gratis

Meer Ticketinformatie

Dierenpark De Brielmeersen in Deinze

In het zuiden van Oost-Vlaanderen is het recreatiegebied De Brielmeersen gelegen. In het 35 hectare grote domein zijn er tientallen diersoorten ondergebracht. Zo kan je enkele de ooievaars, pony’s en ezels, geiten, schapen, pauwen, kippen, eenden, ganzen en damherten bewonderen. Het domein is gratis te bezoeken tijdens de openingsuren tussen 8 en 22 uur van april tot en met oktober en van november tot en met maart ben je welkom vanaf 8 uur tot en met 18 uur.

Een zicht op één van de ooievaars in de dierentuin in Deinze
Een zicht op één van de ooievaars in de dierentuin in Deinze
Dierenpark Puyenbroeck in Wachtebeke

In het noorden van Oost-Vlaanderen op amper 7 kilometer van de Nederlandse grens ligt het erfgoedpark van het provinciaal domein Puyenbroeck. Samen met de Stichting Levend Erfgoed brengt dit 23 hectare grootte dierenpark een uitgebreide verzameling oude rassen van boerderijdieren onder. Zo kan je onder andere de schapensoort Ardense Voskoppen en verschillende steenkonijnen bezichtigen. Er zijn ook verschillende Vlaamse koeienrassen te bewonderen zoals Belgisch witblauw, West-Vlaams rood en Oost-Vlaams witrood. Veder kan je oude rassen van paarden, geiten en andere dieren neerhofdieren waarnemen tijdens je wandeling door het park. Het domein Puyenbroeck is iedere dag gratis toegankelijk overdag maar kan bij hevige windstoten worden afgesloten.

© Renzo Vanhoorelbeke