Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

TicketInfo Ticketprijzen Bezienswaardigheden Oostende

Home - België - Oostende
Zeilschip Mercator

De prachtige driemaster Mercator staat symbool voor de grootste badstad aan de Noordzee. Tevens is dit de enige historische zeilschip van België met een heel rijke geschiedenis die poolreiziger Adrien de Gerlache in Schotland ontwierp. De Mercator kende met Remi Van de Sande en Roger Ghys slechts twee commandanten en maakte ruim 40 reizen. In 1936 viel de Mercator de bijzondere eer te beurt het stoffelijk overschot van Belgische Pater Damiaan, die overleed op het eiland Molokai in de Stille Oceaan, naar zijn thuisland over te brengen. In 1939 vaarde de Mercator de Atlantische Oceaan over naar de wereldtentoonstelling in New York. Ook talrijke grote zeilraces staan op het palmares van dit indrukwekkende driemaster. Het schip, dat in 1961 werd ingericht als museumschip, ligt sinds 1964 aangemeerd op een vaste ligplaats in de haven in Oostende. Tevens is ook een beschermd monument en maritiem erfgoed. Dit indrukwekkend maritiem vaartuig is dan ook zonder twijfel de opvallendste attractie van de stad.

Ticketprijzen 2024

Volwassenen en Jongeren vanaf 11 jaar 7 euro
Kinderen vanaf 4 jaar tot en met 10 jaar 5 euro
Leerkrachten en Studenten tot en met 25 jaar 6 euro

Meer TicketinformatieEen uitzicht op Zeilschip Mercator

Zeilschip Amandine

Op het einde van de Vindictivelaan rechtover 't Waterhuis en het treinstation van Oostende is het museumschip Amandine gelegen. De proefvaart van deze middenslagtreiler ontworpen door Richard Panesi vond plaats op zaterdag 17 maart 1962. De levensloop van dit schip bleek héél succesvol te zijn. In de zomer beviste ze de gronden rond Zuid-IJsland en in de winter deze van het Kanaal in het Ten Noorden van Frankrijk en de Noordzee voor de kust van België. In 1982 kon Amadine de O.202 Pelagus met motorpech naar een haven in IJsland slepen.
Op 3 april 1995 werd als laatste schip van de Europese IJslandvloot Amadine uit de vaart genomen. Op zondag 14 mei 2000 werd met twee reusachtige mobiele kranen de Amadine naar zijn laatste rustplaats in de Vindictivelaan gebracht. Tijdens je bezoek zal je verschillende scènes videobeelden van de activiteiten op de boot kunnen bewonderen. Het geeft een waarheidsgetrouw beeld van het ruige leven aan boord van een IJslandvaarder en vissersschepen. *momenteel is Zeilschip Amandine gesloten voor onbepaalde duur. (april 2023)


Een blik op het Museumschip Amandine
Ticketprijzen 2024

Jongeren vanaf 11 jaar en Volwassenen 7 euro
Kinderen vanaf 4 jaar tot en met 10 jaar 5 euro
Studenten tot en met 25 jaar en Leerkrachten 6 euro

Meer Ticketinformatie

James Ensorhuis

Op een goeie 50 meter van het strand in de Vlaanderenstraat ligt het James Ensorhuis. Het museum gaat over de Belgische kunstschilder van het symbolisme James Ensor die er leefde vanaf 1917 tot aan zijn dood in 1949. Vrijwel meteen na zijn overlijden werd de woning ingericht als museum. Na een 2 jaar durende renovatie, waar onder andere het aanpalende pand in het museum werd geïntegreerd, heropende het James Ensorhuis in de zomer van 2020 terug de deuren.

Een blik op het James Ensorhuis


Tijdens je bezoek aan het Ensorhuis beleef je dankzij de reproducties op ware grootte, authentieke meubilair en kleine documentaire presentaties zijn werk- en leefruimte op een unieke wijze. Het museum is onderverdeeld in vijf belevingskamers.
Op het gelijkvloers bevindt zich het voormalige souvenirwinkel die je ook langs de kant van de weg kan bewonderen. De tussenverdieping is ingericht als tijdelijke tentoonstellingsruimte. Het Blauwe Salon is de leefkamer en atelier van James die je op de eerste verdieping kan bezichtigen. Op deze etage staan veel reproducties van zijn bekendste werken zoals de Intrede van Christus in Brussel uit 1888. Tevens kan je het authentieke meubilair zoals het harmonium, piano en mahoniehouten buffetkast bewonderen. In de eetkamer staat een neobarokke kast. In deze kamer kan je onder andere de schilderijen De Intrige van James Ensor en De Val der Opstandige Engelen van Belgische kunstschilder Pieter Bruegel bewonderen. Verder zijn er ook authentieke tekeningen van James Ensor te bekijken.
Elke bezoeker krijgt een audiogids. De kinderen worden in de audiogids toegesproken door Gust Van Yper, de gewezen huisknecht van Ensor.

Ticketprijzen 2024

Per Persoon vanaf 26 jaar 13 euro
Studenten vanaf 15 tot en met 25 jaar 9 euro
Kinderen vanaf 6 jaar tot en met 14 jaar 6 euro
Peuters en Kleuters tot en met 5 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Fort-Napoleon
Ticketprijzen 2024

Volwassenen & Kinderen vanaf 13 jaar 10 euro
Kinderen vanaf 6 tot en met 12 jaar 7 euro
Groepen vanaf 10 personenen 7 euro
Baby's, Peuters en Kleuters tot en met 5 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Kunstmuseum MuZEE

Op ongeveer 300 meter van het stadhuis en 1 kilometer wandelen het centrum van de winkelstraten in Oostende, ligt Mu.Zee. Dit museum is de plaats waar moderne en hedendaagse kunst in België vanaf 1880 tot vandaag wordt weergegeven. De collectie bevat meer dan 8000 werken ontstaan uit de verzameling van de stad Oostende, de provincie West-Vlaanderen en de Vlaamse gemeenschap. Mu.zee presenteert in zijn permanente tentoonstelling werken van kunstenaars die hun bijdrage leverden aan de geschiedenis en ontwikkeling van de Belgische kunst.
In chronologische volgorde maakt de kunstliefhebber een reis door de verschillende tijdsperiodes en stijlen met de Belgische kunst als rode draad. Ze bevat werken van internationaal bekende kunstenaars uit Oostende zoals James Ensor, Constant Permeke en Léon Spilliaert. Daarnaast zijn er werken te bewonderen van onder meer Jef Geys, Roger Raveel, Englebert Van Anderlecht, Frits Van den Berghe, Georges Vantongerloo, Raoul De Keyser en Raoul Servais.

Een blik op de voorgevel van MuZEE
Een foto van de voorgevel van Mu.Zee


Topstukken van het kunstmuseum zijn werken zoals Strandgezicht met baadsters uit 1935 van Jean Brusselmans. Christus bedaart de storm & Zelfportret met bloemenhoed zijn 19de-eeuwse schilderijen vervaardigd met olieverf op doek van de populaire kunstschilder van het Symbolisme James Ensor. Het afscheid, van Constant Permeke, is een andere bekend kunstwerk uit 1948 eveneens gemaakt met olieverf op doek. In het kunstmuseum zie je ook verschillende topwerken van Léon Spilliaert die meestal Oost-Indische inkt en pastelkrijt gebruikte om zijn prachtige werken zoals Duizeling, Witte gewaden, De windstoot en zelfportret met spiegel te vervaardigen. Linnen doos III is een ander topkunstwerk met opvallende moderne kleuren van Raoul De Keyser bestaande uit een houten constructie waarbij hij acrylverf op doek gebruikte.
Ticketprijzen 2024

Volwassenen 15 euro
Jongeren en Studenten vanaf 13 jaar tot en met 25 jaar 3 euro
Kinderen tot en met 12 jaar gratis

Stadsmuseum de Plate Oostende

Het Stadsmuseum van Oostende is gelegen in de Langestraat een zijstraat van de langste winkelstraat van de stad, de Vlaanderenstraat. Het heemkundig museum is gevestigd in een Koninklijk Paleis uit de late 18de eeuw. Het pand deed dienst als voormalig zomerverblijf van Leopold I. In één van de kamers die je vandaag kan bezoeken overleed koningin Louise-Marie aan de gevolgen van tuberculose. Het museum kan je als het ware in 3 delen onderverdelen. In het eerste deel krijg je aan de hand van interactieve schermen en kaarten afgewisseld met documentaires meer informatie over de geschiedenis van de stad. Daarnaast kan je talrijke historische objecten en oude schilderijen bezichtigen. Het tweede gedeelde gaat hoofdzakelijk over de lokale scheepvaart en visserij. Zo kan je diverse scheepsmodellen, de haven, de vismarkt, een gereconstrueerde visserswoonkamer en -herberg uit 1900, kunstwerken en modellen van de vuurtoren bewonderen. In de Leopold II-zaal krijg je meer info over het toerisme van Oostende tussen de jaren 1860 en 1914 aan de hand van maquettes, affiches, souvenirartikelen en iconografisch materiaal over de stad. Het laatste deel is gewijd aan de eerste koning van België Leopold I en de koningin Louise-Marie.


Een blik op het stadsmuseum van Oostende
Ticketprijzen 2024

Volwassenen 5 euro
Senioren 65+ 3 euro
Studenten 3 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Japanse Tuin in Oostende

Shin Kai Tei is de naam van de Japanse Tuin gelegen in het Oostendse Koningspark tussen de Venetiaanse Gaanderijen en de N34 in de buurt van de Wellington Paardenrenbaan.
De naam Shin Kai Tei verwijst naar Diepe Zee Tuin. Tijdens een wandeling ontdekt de bezoeker de verschillende landschappen die de Japanse tuinarchitect Takashi Sawano liet aanbrengen. Een vijver in de vorm van een schildpad vormt het hart van de tuin. Bij het zomerhuis of azumaya kan je even uitrusten en genieten van de pracht van deze tuin. De wandeling doorheen de prachtig stukje natuur verloopt over paden en stapstenen naar totaal diverse tuinlandschappen. Je ziet een bamboewoud, klimmende blauwe regens en stenen sierelementen zoals een boeddhistische tempel of pagoda. In de vijver zie je kois en enkele andere kleinere vissoorten zwemmen.
Je hoeft geen tickets te kopen voor de Japanse Tuin want deze bezienswaardigheid is gratis te bezoeken vanaf de paasvakantie tot en met de herfstvakantie.

Een foto van de Japanse Tuin
Een blik op de Japanse Tuin
Familie-escaperoom "Belvedère" in het Stadsmuseum Oostende
Ticketprijzen 2024

Volwassenen 12 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 8 jaar tot en met 17 jaar 10 euro
Kinderen tot en met 7 jaar gratis
* minimum 3 en maximaal 7 personen, het spel duurt 30 minuten

Meer Ticketinformatie

De Kusttram

Van de 67 haltes langs de Noordzee zijn er maar liefst 10 haltes op het grondgebied van Oostende. Als je het grondgebied van Middelkerke verlaat kom je achtereenvolgens de haltes van Domein Raversyde, Raversyde, Ravelingen, Mariakerke Bad, Northlaan, Renbaan, Koninginnelaan, Marie-Joséplein, Station, Weg naar Vismijn, Duin en Zee. Afhankelijk van de periode in het jaar kan je overdag iedere 10 tot 20 minuten of 's avonds iedere 30 tot 60 minuten een tram nemen.

Een blik op het tramstation van Oostende
Ticketprijzen 2024

Per Persoon 60 minuten + rit uitrijden 3 euro

Meer Ticketinformatie De Lijn & Meer Ticketinformatie De Kusttram

Anno 1465
Ticketprijzen 2021

Een individueel bezoek is niet meer mogelijk. Enkel voor groepen of scholen toegankelijk in het bijzijn van een gids.
Meer Informatie om rondleiding te boeken

Atlantikwall
Ticketprijzen 2024

Volwassenen 10 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 6 jaar tot en met 17 jaar 4 euro
Studenten 4 euro
Kleuters tot en met 5 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Wetenschapsmuseum Astropolis
Online Ticketprijzen 2024

Volwassenen 8 euro
Senioren 65+ 6 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 6 jaar tot en met 17 jaar 5 euro
Kleuters tot en met 5 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Wellingtonrenbaan Oostende
Ticketprijzen 2024

Volwassenen & Jongeren vanaf 10 jaar 10 euro
Kinderen onder de 10 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

© Renzo Vanhoorelbeke