Cookie Consent by TermsFeed Top 15 Bezienswaardigheden in West-Vlaanderen

Home Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Denemarken Dierentuinen Frankrijk Italië Slovenië Spanje Virtueel Contact

TicketInfo Ticketprijzen Bezienswaardigheden West-Vlaanderen

Home - België - West-Vlaanderen
1 Frietmuseum in Brugge

De Belgische friet is samen met de overheerlijke Belgische chocolade en bier een zeer gegeerd product bij de Belgen en toeristen. Dit museum, gevestigd in de Saaihalle vlakbij Choco Story, is een didactisch museum die de geschiedenis van de aardappel en de friet met de diverse sausbereidingen weergeeft. De oorsprong van de aardappel ligt meer dan 10 000 jaar geleden in het Zuid-Amerikaanse land Peru. Tevens kom je meer te weten over de geschiedenis van de Belgische friet. Daarnaast kan je een interessante verzameling van toestellen die verband houden met de aardappelteelt, het oogsten, schillen, verdelen en frituren bewonderen. Als afsluiter kan je in de middeleeuwse kelder de overheerlijke frieten proeven met een stukje gefrituurd vlees.

Adres: Vlamingstraat 33 in Brugge

koop ticket

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden in BruggeEen zicht op de puntzakstraat & frietkot in het Frietmuseum

2 Chocolademuseum Choco Story in Brugge

In dit Chocolademuseum gaat over de geschiedenis van de cacaoboon en chocolade. Van de Maya's en Azteken tot de hedendaagse lekkerbekken. In het museum kan je circa 1000 voorwerpen bewonderen over chocolade. Tevens staan er enkele grote voorwerpen gemaakt uit chocolade. Daarnaast kom je alles te weten over het productieproces van deze lekkernij van grondstof tot volledig afgewerkte product. Tijdens een demonstratie ontdek je het geheim van lekkere chocolade. Achteraf krijg je de kans om deze te proeven. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht via het Chocolala-spel waar ze daarna getrakteerd worden op een leuke verrassing! Een bezoek aan het museumwinkel is een leuke afsluiter evenals chocolademelk drinken bij het nabijgelegen Choco Jungle Bar.

Adres: Wijnzakstraat 2 in Brugge

koop ticket

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in BruggeEen blik één van de vele voorwerpen in het museum

3 Flanders Field Museum & Belforttoren in Ieper

In de heropgebouwde Lakenhallen op de grote markt van Ieper is het In Flanders Field Museum ondergebracht. In deze ruimte kom je het geschiedkundig verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek te weten.
De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal over de inval in België en de ruim 4 jaar durende oorlog tussen 1914 en 1918. Via authentiek objecten en talrijke beelden geeft het museum een waarheidsgetrouw beeld van wat er in de Westhoek afspeelde. De interactieve opstellingen en diverse personages confronteren de bezoeker van hoe het leven was aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Daarnaast kan je vanaf de lente van 2022 een prachtige panorama over Ieper en omstreken ervaren door de 231 treden van het Belfort te beklimmen. Momenteel wordt deze toren minutieus gerenoveerd. Tot slot kan je een drankje nuttigen in het Museumcafé of je favoriete Flanders Field souvenir kopen in de Museumshop.

Adres: Grote Markt 34 in Ieper

TicketInfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in IeperIn Flanders Field Museum

4 Zeilschip Mercator in Oostende

De prachtige driemaster Mercator staat symbool voor de grootste toeristische badstad aan de Noordzee. Tevens is het de enige historische zeilschip van België met een zeer rijke geschiedenis die poolreiziger Adrien de Gerlache in Schotland ontwierp. De Mercator kende met Remi Van de Sande en Roger Ghys slechts twee commandanten en maakte meer dan 40 reizen. In 1936 viel de Mercator de bijzondere eer te beurt het stoffelijk overschot van Pater Damiaan, die overleed op het eiland Molokai in de Stille Oceaan, naar zijn thuisland België over te brengen. In 1939 vaarde de Mercator naar de wereldtentoonstelling in New York. Ook talrijke grote zeilraces staan op het palmares van dit indrukwekkend zeilschip. Het schip, dat in 1961 werd ingericht als museumschip, ligt sinds 1964 aangemeerd op een vaste ligplaats in Oostende. Het is ook een beschermd monument en maritiem erfgoed. Dit indrukwekkend maritiem vaartuig is dan ook zonder twijfel de opvallendste bezienswaardigheid van de stad.

koop ticket

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden in OostendeEen zicht op Zeilschip Mercator

5 Belfort met Beiaard in Brugge

Een dagstap naar Brugge is niet compleet zonder een bezoek aan de belangrijkste Brugse toren: de Belfort met Beiaard. Beklim de 366 trappen en beloon jezelf met een adembenemend panorama over de hoofdstad van West-Vlaanderen en omstreken. Onderweg naar boven kom je diverse oude schatten tegen die nog bewaard zijn gebleven, zoals het stadszegel en de stadskas. Ook ontdek je de indrukwekkende muziekrol en het klavier waarop de stadsbeiaardier de beiaardklokken bespeelt. Deze toren is een icoon voor één van de oudste voorbeelden van de architectuur in de middeleeuwen. Ook worden er regelmatig bijzondere beiaardconcerten gegeven en dat is zeker een feestje voor je oren!

6 Rondleiding Jan Breydelstadion & voetbalclub Club Brugge

Ben jij benieuwd hoe het voetbalstadion van de beste Belgische voetbalploeg van het moment er vanbinnen uitziet? Boek dan een leuke rondleiding in het Jan Breydelstadion, thuisbasis van Club Brugge en Cercle Brugge. Op een ontdekkingstocht door het hele stadion zie je de spelerstunnel, de eretribune, de perszaal en de loges. Samen met de stadiongids kom je op plaatsen die je als normale toeschouwer niet zult zien. Aan de hand van elf memorabele hoogtepunten word je meegenomen in de geschiedenis van Club Brugge en je krijgt een unieke kijk achter de schermen van deze beursgenoteerde voetbalclub. Aan het eind van de tour krijg je nog een cadeau mee naar huis als aandenken aan deze schitterende dag.

7 Jules Destrooper Bezoekerscentrum in Lo

In dit koekjesmuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van de wereldberoemde koeken van Jules. Het oudste koekje, het Amandelbrood begon hij in 1886 te produceren. In het moderne bezoekerscentrum vind je de authentieke machines van hoe de koekjes in de 19de en 20ste eeuw werden geproduceerd waaronder een ruiten wafelijzer. Daarnaast krijg je door middel van een videofilm het hedendaagse productieproces van de koeken.
Tevens kan je een blik werpen op de verschillende soorten verpakkingen die in de loop der jaren werden ontworpen. Van functionele verpakkingen tot ware verzamelobjecten. Wist je dat in de beginperiode de lekkere koeken verpakt waren in een metalen doos en je deze moest binnenbrengen als hij leeg was? Doordat ze later hun koekjes aan grote supermarkten verkochten kwam daar een einde aan.verpakkingen & prachtig versierde koekendozen

Ook kan je een hoge bi bewonderen die indertijd te zien was in één van hun reclamespots op televisie. Doorheen het museum ontdek je talrijke voorwerpen die op één of andere manier met de koekjes te maken hebben. Op het einde van je bezoek is er een proeverij waar je de kans krijgt om verschillende soorten koeken te proeven met een kopje koffie of water. Net voor de uitgang kan je in de winkel je favoriete Jules Destrooper koekjes kopen en ontdek je nog andere assortimenten van koekjes die niet verkrijgbaar zijn in de supermarkt.

8 Museum aan de IJzer in Diksmuide

In de 84 meter hoge IJzertoren bestaande uit maar liefst 22 verdiepingen is het Museum aan de IJzer ondergebracht. Vanop het dakterras heb je ongetwijfeld een prachtig uitzicht op de hele frontstreek van de Eerste Wereldoorlog. Je komt er veel te weten over de Belgische-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je krijgt er onder andere een kijk van hoe soldaten een normaal leven probeerden te leiden aan het front. Daarnaast krijg je onder meer een inzicht op welke voorwerpen de mensen meenamen als ze gedwongen werden te vluchten en op welke wijze de soldaten de oorlog probeerden te verwerken.

Adres: IJzerdijk 49 in Diksmuide

TicketInfo

9 Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke

Tijdens het bezoek aan dit museum beleef je het aangrijpend historisch verhaal van Wereldoorlog I. Daarbij is er bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Eén van de gruwelijkste veldslagen van de oorlog.
Memorial Museum Passchendaele 1917 combineert hedendaagse opstellingen met het uitzonderlijke belevingsaspect. Aan de hand van historische voorwerpen, affiches, brieven, documenten, video's en verschillende legeruniformen krijgen zowel kinderen als volwassenen een zeer waarheidsgetrouw beeld over het leven op het slagveld. Er zijn interactieve elementen aangebracht voor kinderen doorheen het hele belevingscentrum. Via de unieke Dugout Experience ontdek je op welke manier de Britten ondergronds leefden in 1917. Als afsluiter van je bezoek krijg je een waarheidsgetrouwe reconstructie van de Britse en Duitse loopgraven.

Adres: Berten Pilstraat 5A in Zonnebeke

Ticketinfo

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden Regio Iepervoorzijde in Memorial Museum Passchendaele 1917

10 De Oude Kaasmakerij in Passendale

Op een goeie 10km van Ieper ligt het museum De Oude Kaasmakerij in Passendale. Je komt er ontzettend veel te weten over de Passendale kaas en hoe de familie Spruytte, tussen de twee wereldoorlogen in, deze zaak met succes opstarten. Op borden aan de muur kan je de historie van de familie en bedrijf lezen. Daarnaast kan je de authentieke kaas -en botermachines bezichtigen alsook oude weegschalen, mengmachines en het voormalige laboratorium. Op een muur met mooie illustraties wordt haarfijn uitgelegd welke stappen je in het productieproces moet doorlopen tot dat je overheerlijk kaas kunt proeven. In de kelder kan je nog talrijke voorwerpen bewonderen alsook info over de voormalige kaasstoet. Op het einde van de tentoonstelling kan geboeid kijken naar een video over het hedendaags productieproces van de kaas.

Adres: 'S Graventafelstraat 48 A in Passendale

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Regio IeperProductieproces stap voor stap uitgelegd

11 Museumschip Amandine in Oostende

Op het einde van de Vindictivelaan rechtover 't Waterhuis en het station van Oostende is het museumschip Amandine gelegen. De proefvaart van deze grote middenslagtreiler ontworpen door Richard Panesi vond plaats op zaterdag 17 maart 1962. De levensloop van dit schip bleek zeer succesvol te zijn. In de zomer beviste ze de gronden rond Zuid-IJsland en in de winter deze van het Kanaal in het Noorden van Frankrijk en de Noordzee voor de kust van België. In 1982 kon dit schip de O.202 Pelagus met motorpech naar een haven in IJsland slepen.
Als laatste schip van de Europese IJslandvloot werd de Amandine uit de vaart genomen op 3 april 1995. Op zondag 14 mei 2000 werd met twee grote mobiele kranen de Amadine naar zijn laatste rustplaats in de Vindictivelaan gebracht. Tijdens je bezoek zal je verschillende scènes beelden van de activiteiten op de boot kunnen bewonderen. Het geeft een waarheidsgetrouw beeld van het ruige leven aan boord van een IJslandvaarder en vissersschepen in het algemeen.

koop ticket

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden in OostendeEen blik op het Museumschip Amandine

12 For Freedom Museum in Ramskapelle Knokke-Heist

Op amper 10km van de grens met Nederland in het uiterste noorden van West-Vlaanderen ligt in het idyllisch dorpje Ramskapelle het For Freedom Museum. Het museum is gewijd aan de Britse soldaat Dennis Jones die na de Tweede Wereldoorlog huwde met een meisje uit Knokke-Heist. De verzameling bestaat uit een militair uniform dat Dennis droeg tijdens zijn huwelijk en andere prachtexemplaren geschonken door vele Canadese families. Je kan ze bewonderen in de prachtig ontworpen diorama's of kijkkasten. Daarnaast kan je een unieke collectie van opgegraven vliegtuigrestanten bezichtigen.

Adres: Ramskapellestraat 91-93 in Ramskapelle

Ticketinfo

13 Kortrijk 1302

In de gerestaureerde gebouwen van de Groeningerabdij kan je het Kortrijk 1302 museum bewonderen. De bezoekers worden in het belevingsmuseum ondergedompeld in het verhaal van de Guldensporenslag op 11 juli 1302 en de Frans-Vlaamse oorlog. De unieke collectiestukken bevatten wapens, helmen en verschillende soorten uitrustingen. Via beelden, reconstructies en films proberen de makers de bezoekers de Guldensporenslag te herbeleven. Deze slag is dan ook ongetwijfeld de meest opvallendste gebeurtenis in de geschiedenis van deze stad.

Adres: Begijnhofpark in Kortrijk

Overzicht Bezienswaardigheden in Kortrijk

14 Bakkerijmuseum in Veurne

In het Bakkerijmuseum van Veurne kan je het verhaal over de geschiedenis & evolutie die het bakkersberoep door de jaren heen te weten komen. Je krijgt een goed beeld van de productie, bereiding en verdeling van Belgische brood & banket. Het museum heeft maar liefst 23000 voorwerpen in hun bezit waaronder een zilveren taartenstaander, oude flesjes kleur- en smaakstoffen, taart -en suikervormen. Slechts een klein deel van de collectie kan je als bezoeker bewonderen. Een bezoek aan een museum hoeft zeker niet saai te zijn voor kinderen. Door deel te nemen aan de gezinszoektocht leer je je kinderen zich te verdiepen in diverse museumobjecten. In de verschillende schoolvakanties worden er regelmatig bakworkshops voor kinderen georganiseerd.

Adres: Albert I-laan 2 in Veurne

Ticketinfo

15 Talbothouse in Poperinge

Bij een bezoek aan het Talbothouse ontdek je tijdens de permanente tentoonstelling de geschiedenis van dit pand. Naast de verhalen in de oorlogsjaren wordt er ook aandacht besteed aan de periode waar het huis werd bezet door Duitse soldaten.
De meest attractieve plaats op het domein is ongetwijfeld de Tuin waar vele bezoekers graag wat tijd doorbrengen. Het was de plek waar soldaten even tot rust kwamen & elkaar ontmoeten.
Er zijn 2 verschillende tours die je kan kiezen bij het bezoek aan het huis zelf. De Classic Tour leer je het huis kennen op een eigentijdse, leerrijke en grappige wijze. Deze tour is geschikt voor zowel volwassenen als kinderen maar ook voor wie in het verleden reeds een bezoekje bracht. Bij de Kids Tour moeten de kinderen de kat Duchess vinden. Beide Tours duren ongeveer een 30 minuten.
In het naoorlogse badhuis het Slessorium kan je de tijdelijke exposities bewonderen.
Daarnaast kan je in de Concert Hall een echt live concert uit de 20ste eeuw ervaren. Als afsluiter breng je een bezoekje aan Tubby's Na-Oorlogse kamer waar je een documentaire over hem kan bekijken.

Adres: Gasthuisstraat 43 in Poperinge

Overzicht Bezienswaardigheden in Poperinge

© Renzo Vanhoorelbeke