Cookie Consent by TermsFeed Gratis Bezienswaardigheden België, overzicht kosteloze uitjes

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Een overzicht van de leukste en interessantste gratis bezienswaardigheden in België

Home - Gratis Bezienswaardigheden - België
 
Brussel
Manneken Pis

Ongetwijfeld is Manneken Pis één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Brussel. Het beeldje staat op de hoek met de Stoofstraat & de Eikenstraat op een kleine 300 meter van de grote markt. Midden 15de eeuw vond Manneken Pis zijn oorsprong, later in 1619 werd in opdracht van de Stad het beeldje gerenoveerd. Sinds de 18de eeuw draagt Manneken Pis een kostuum. In de beginjaren werd dit zo'n 4 keer per jaar gewijzigd. Momenteel wordt het kostuum van Manneken Pis gemiddeld 130 keer per jaar vervangen. Door de jaren heen heeft Brussel ruim 1000 kostuums in hun bezit waaronder een exemplaar van de Rode Duivels, Sinterklaas, Obelix, Elvis Presley. Jaarlijks ontvangen ze meer dan 10 nieuwe kostuums van andere landen meestal in traditionele klederdracht. Een deel van de kostuums wordt sinds 2017 tentoongesteld in het nabij gelegen Garderobe Mannekenpis Museum.

Een blik op de Brusselse Manneken Pis
Een blik op Manneken Pis met gele kostuum ter ere van de start van de Ronde van Frankrijk van 2019
Jeanneke Pis

De vrouwelijke versie werd op initiatief van de lokale handelaar in 1987 geplaatst om meer bezoekers naar hun straat te lokken. Het beeld werd ontworpen door zakenman en eigenaar van verschillende restaurants in de wijk Denis-Adrien Debouvrie. De afstand van Manneken Pis tot dit beeld bedraagt ongeveer 600 meter te voet en is slechts 300 meter verwijderd van de Brusselse Grote Markt

Een blik op Jeanneke Pis
Een uitzicht op Jeanneke Pis
Jacques Brel

Het standbeeld van de Belgische kunstenaar en zanger staat op de hoek van het driehoekig pleintje op het Oude Korenhuis en richt zich naar de afdalende Eikstraat waar 150 meter verder de voet Manneken Pis bevindt. Het bronzen beeld, getiteld ‘L’Envol’, werd ontworpen door Belgische beeldhouwer Tom Frantzen en toont een zingende Brel achter zijn microfoon, zijn armen wagenwijd open. Dit prachtige beeld is verder nog versierd met vrouwenschoenen met een hak, snoepjes, rozen en acht van zijn bekendste platen.

Grote Markt

De Grote Markt van Brussel is het centrale plein van de Belgische hoofdstad die sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Het plein, vermaard om zijn historische en esthetische rijkdom, wordt omringd door het Broodhuis, het Stadhuis en vele gildehuizen.
Het meest in het oog springende bezienswaardigheid is ongetwijfeld het Stadhuis met zijn 96 meter hoge toren. Dit gotische gebouw werd opgetrokken in de eerste helft van de 15de eeuw. De sculpturen aan de gevel werden in de 19de en 20ste eeuw aangebracht.

Een blik op de grote markt en het 2 jaarlijkse gratis bloementapijt
Een blik op de Grote Markt en het 2 jaarlijkse gratis bloementapijt
Marc Sleen Museum

In het unieke kader van de voormalige Franstalige krantenredactie Le Peuple biedt het museum aan de hand van een permanente en tijdelijke tentoonstellingen met een leeshoek een overzicht van de talrijke facetten van een buitengewoon oeuvre van de Vlaamse Striptekenaar Marc Sleen. Het levenswerk van een grootmeester van de Negende Kunst, uitzonderlijk verteller en een knappe perstekenaar kan je in dit pand bewonderen. Naast de populaire stripreeks De avonturen van Nero & Co besteed dit gratis museum ook aandacht aan de stripfiguren Piet Fluwijn en Bolleke, Oktaaf Keunink en De Lustige Kapoentjes. Uitstekend te combineren met het recht tegenover gelegen Belgisch Stripmuseum.

Een zicht op de zwart betegelde muur van het Marc Sleen Museum
Een blik op de zwart betegelde muur van het Marc Sleen Museum in de Zandstraat

Belgisch Radiologisch Museum in Neder-Over-Heembeek

In de omgeving van het brandwondencentrum is het Belgisch Radiologisch Museum gelegen. Het museum is opgesteld in alle wachtkamers het militair hospitaal Koningin Astrid. De collectie posters en foto's onthullen de geheimen van de radiologie in de loop der jaren. Het is gratis toegankelijk voor het grote publiek. De bezoekers wandelen doorheen de historie van radiologie, die zowel vanuit een medische invalshoek als vanuit andere disciplines wordt belicht. Je komt er meer te weten over röntgenstraling tot recente toepassingen van echografie en radiologische computertomografie, maar ook thematische overlappingen uit de paleontologie, filatelie, ballistiek en beeldende kunsten komen aan bod.

Een zicht op een röntgenfoto van een menselijke schedel
Een blik op een röntgenfoto van een menselijke schedel
Warandepark

Het Warandepark is een mooi Koninklijk stadspark in het hartje van Brussel. Deze rechthoekige natuuromgeving ligt vlakbij het Koninklijk Paleis van Brussel en op slechts 1 kilometer van de Grote Markt. Het is prachtig versierd met een grote fontein, verschillende borst- en standbeelden, een muziekkiosk en classicistische toegangspoorten. Dit 11 hectare grootte park is de ideale omgeving om een wandel -of looptocht te beleven. Er zijn talrijke zitbanken, een speeltuintje voor kinderen geschikt vanaf 7 tot en met 12 jaar en enkele toiletten.

Jubelpark met 3 Triomfbogen

Het Jubelpark ligt op een kleine 3 kilometer wandelen van het centrum van Brussel vlakbij Etterbeek. Dit prachtig stadspark is een uitgestrekt geheel van tuinen, bezaaid met monumenten en 4 verschillende musea. Zo vind je er Autoworld, Museum Kunst en Geschiedenis, Jubelparkmuseum en het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis. Blikvanger is van het park ongetwijfeld de Triomfboog met 3 booggewelven. Op deze plek worden doorheen het jaar verschillende sportmanifestaties, feesten en concerten georganiseerd. Er is een speelplein voor zowel kleuters alsook kinderen tot 12 jaar. Tevens is een ideale plaats om te genieten van de natuur terwijl je wandelt in een drukke Europese hoofdstad.

Ter Kamerenbos

Ten zuidoosten van het centrum van Brussel vind je op het einde van de Louizalaan in Elsene het Ter Kamerenbos. Dit bos is een uitloper van het Zoniënwoud en beslaat een oppervlakte van 123 hectare. Het is een uitgelezen plaats om te ontspannen met vrienden of familie. Het hele jaar door kan je hier wandelen, hardlopen, fietsen en rolschaatsen.

Religieuze bezienswaardigheden

Op 300 meter van het Centraal Station op het Sinter-Goedelevoorplein kan je het Sint-Michiel en Sint-Goedelekathedraal bewonderen. Deze 13de eeuwse kathedraal is een combinatie van de diverse stijlen van de Brabantse gotiek. De gevel dateert van de 15de eeuw. Binnen kan je onder andere de prachtige glas-in-loodramen van de kruisbeuk en van de kapel van het Heilig Sacrament ontworpen door Bernard Van Orley bewonderen.
Een andere vrij te bezoeken religieuze bezienswaardigheid is de Magdalenakerk eveneens gelegen vlakbij Brussel Centraal in de buurt van de Kunstberg. Het is een kleine gotische kerk met barokportaal dat stamt uit de 13de eeuw. Tijdens het bombardement eind 17de eeuw werd deze oorspronkelijke kapel door een schenking van de bakkersgilde heropgebouwd.

Andere Musea

Parlamentarium of Europees Parlement (momenteel gesloten door Covid-19)
Overzicht van betalende bezienswaardigheden in Brussel

Winkelgebieden

Winkelen Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen
Winkelen Nieuwstraat
Winkelcentrum City 2
Winkelcentrum Galerij Toison d'Or
Winkelcentrum Galerij Anspach
Woluwe Shopping Center in Sint-Lambrechts-Woluwe
Westland Shopping Center
Dockx Bruxsel
Vintagewinkels & Antiquairs in Zavel & Marollen

Antwerpen
Wandelboulevard en Panorama MAS Museum aan de Stroom

De wandelboulevard en Panorama van het Museum aan de stroom is gratis te bezoeken en ongetwijfeld de populairste gratis bezienswaardigheid van de stad. Let wel voor het museum zelf dien je wel te betalen tenzij je de laatste woensdag van de maand een bezoekje brengt.
In de wandelboulevard neem je de roltrap naar het 62 meter hoge dak, langs 9 verdiepingen. Laat je leiden door de prachtige glazen spiraal langs de museumzalen. Daar ontdek je de rijke geschiedenis van Antwerpen. Intussen geniet je van een prachtig uitzicht op de stad. Telkens hoger, telkens een klein beetje anders. Boven op het dakterras wacht je een 360 graden adembenemend panoramisch uitzicht op de stad en de haven.

Een blik op Museum aan de Stroom
Een uitzicht op Museum aan de Stroom
Botanische Tuin Den Botaniek

Den Botaniek is een Botanische Tuin op ruim 1 kilometer wandelen van het Centraal Station. In alle seizoenen staat deze Botanische Tuin in bloei. Nergens anders in Antwerpen kan je zoveel kruiden- en plantensoorten bij elkaar ontdekken. Flanerend over de slingerende paadjes langs de bloemenperken kan je tot rust komen midden in de drukke stad, terwijl ze toch dichtbij is. Het is een belangrijk domein voor wetenschappelijk onderzoek waar circa 2000 plantensoorten bloeien. Met behulp van de naambordjes kom je meer te weten over de bekende en vooral minder bekende plantensoorten.

Centraal Station

Wie houdt van architectuur moet ongetwijfeld een bezoekje brengen aan het treinstation van Antwerpen. De laatste grondige renovatie vond plaats tussen 2000 en 2009 toen de spoorhal in capaciteit verdubbelde. Mede dankzij dat dit gigantisch station 4 verschillende niveaus telt werd het door de Schotse nieuwswebsite Mashable in 2014 verkozen tot mooiste treinstation ter wereld. Het station, ook wel de Middenstatie of de Spoorwegkathedraal genoemd door Antwerpenaren, werd op 11 augustus 1905 geopend. Sinds 12 maart 1975 is het een beschermd monument omwille van het algemeen belang. De stalen perronoverkapping is 43 meter hoog, 186 meter lang en 66 meter breed. Het weelderige interieur met onder meer 20 verschillende soorten marmer en natuursteen werd door Brugse architect Louis Delacenserie vormgegeven.

Groenplaats en Standbeeld Peter Paul Rubens

Op slechts 600 meter van de oevers van de Schelde aan de westkant en op 1,5 kilometer wandelen van het Centraal Station aan de oostkant is de Groenplaats gelegen. Iedere dag tussen 14 en 19h is er een bloemenmarkt aanwezig. In het midden van het plein kan je het standbeeld van de Nederlands eschilder van onder meer de Vlaamse barok Peter Paul Rubens bewonderen. Aan de oostkant kan je het 19de eeuws beschermd gebouw in neoclassicistische stijl van het Hiltonhotel bezichtigen. Aan de noordkant kan je de gotisch gebouwde Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal waarnemen. Verder zijn er verschillende restaurants en cafés aan het plein gelegen en vinden er regelmatig evenementen plaats op de Groenplaats.

Een blik op Groenplaats met standbeeld van Rubens
Een blik op het standbeeld van Peter Paul Rubens met in de verte de Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal
Operaplein

De Spaanse architect Manuel De Solà-Morales tekende de plannen voor de Operaplein die in 2018 werd vernieuwd. Op dat plein kan je het prachtige neobarokke gebouw in 1907 opgetrokken Opera van Antwerpen bewonderen. Het werd gedecoreerd in Lodewijk XVI-stijl. Het is de thuishaven van de Vlaamse Operaballet van Vlaanderen waar je doorheen het jaar regelmatig voorstellingen kan beleven.
Vanop het plein kan je de wolkenkrabber Antwerp Tower bezichtigen. Sinds 2019, met de bouw van twee extra verdiepingen, is het met een hoogte van 100,7 meter het tweede hoogste gebouw van Antwerpen geworden.

Hendrik Conscienceplein

Het plein, sinds 1883 vernoemd naar de 19de eeuwse Vlaamse auteur Hendrik Conscience, is gelegen in een vierkant gevormd door de Sint-Katelijnevest, Wolstraat, Korte Nieuwstraat en Korte Koepoortstraat. Het plein is sedert 1975 verkeersvrij en voorzien van een mozaïekbetegeling. Vanop het plein kan je de 17de eeuwse barokke en monumentale Sint-Carolus Borromeus kerk bezichtigen. Naast enkele traditionele rijhuizen kan je aan de noordkant van het plein 4 winkelhuizen in neoclassicistische stijl bewonderen.

Theaterplein

Het Theaterplein kan je herkennen aan de grote, transparante luifelconstructie die voor de Stadsschouwburg werd opgetrokken. Het is ook de ontmoetingsplaats voor vele mensen tijdens de wekelijkse markt. Aan de kant van de Nieuwstad is een hedendaagse prairietuin. Dankzij de grote variatie aan planten oogt deze stadstuin heel het jaar door prachtig en kleurrijk.

Brabofontein & Standbeeld

Op het midden van de grote markt staat het Brabofontein en Standbeeld van de 19de eeuws beeldhouwer Jef Lambeaux. Na een lange discussie plaatsen men in 1887 het bronzen Brabofontein in zijn typische 19de eeuwse pièce montée-vorm. Het is ongetwijfeld het populairste standbeeld van de stad die doet denken aan een getrapte bruiloft taart.

Andere Bezienswaardigheden

Vrijdagmarkt
Handschoenmarkt
Provinciaal Groendomein Rivierenhof
Voetgangerstunnel Sint-Anna
Overzicht van betalende bezienswaardigheden in Antwerpen

Mechelen

Sint-Romboutskathedraal
Vrijbroekpark
Karmelietentuin
Kruidentuin of Dodoenstuin

Leuven

Oude Markt
Groot Begijnhof
Sint-Jan-de-Doperkerk
Sint-Pieterskerk
Botanische Kruidtuin
Bank Kotmadam
Standbeeld De ontvoering van Europa
Dijlepark
Stadspark Sint-Donatus
Universiteitsbibliotheek
Universiteitstoren buitenkant
Romaanse Poort

Brugge

Grote Markt
Jan van Eyckplein
Buitenkant Belfort & Historium Toren
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Sint-Gilliskerk
De Kruispoort
Poortersloge voor Hedendaagse Kunst
Koningin Astridpark
Koning Albertpark met Monument van Koning Albert I
Kinderboerderij De Zeven Torentjes
Winkelen van Zuidzanstraat tot Steenstraat
Winkelen van Noordzandstraat tot Geldmuntstraat

Oostende

Leopoldpark
Winkelstraten Kapellestraat, Belle Epoque, Adolf Buylstraat, Christinastraat, Wittenonnenstraat & Van Iseghemlaan & Leopold II laan
Station van Oostende
Japanse tuin in het Oostendse Koningspark Shin Kai Tei
Beaufort Beeldenpark
Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart
Kapucijnenkerk
Sint-Petrus-en-Pauluskerk Voelkerk
Sint-Jozefs Kerk
Sint-Pieters Kerk

Ieper

Last Post Menenpoort iedere dag om 20h
Rijselse poort
Menenpoort
Grote Markt
Hill 60
Kerkhof Essex Farm Cemetery John McCrae in Boezinge
Vestingen
Palingbeek
Zillebeek vijver
Dikkebus vijver

Genk

Nationaal Park Hoge Kempen
Thor Park in Waterschei
Winkelcentra Shopping 1
Winkelcentra Shopping 2
Winkelcentra Shopping 3
Shoppingcenter Maasmechelen Village
Fietsen door het Water Bokrijk
C-Mine Labyrint
Kunstmuseum Emile Van Doren
Mijnmonument Zwartberg

Kortrijk

Standbeeld Guido Gezelle
Broeltorens
Begijnhof
Belfort op Grote Markt
Groeningepoort
Baggaertshof
Sint-Maartenskerk
Onze-Lieve-Vrouwekerk en Gravenkapel
Buda-eiland
Rozentuin
Astridpark
Koning Albertpark & de leieboorden met standbeeld Leopold III
Winkelcentrum K
Winkelstraat Lange Steenstraat
Winkelcentrum Ring Shopping

© Renzo Vanhoorelbeke