Het standbeeld van de beroemde Nederlandse volkszanger André Hazes, onthult in 2005, zie je op de Albert Cuypmarkt, in de Albert Cuypstraat. Op deze plek zong hij in 1957 zijn eerste liedjes voor zakgeld.
Johan Cruijff in Amsterdam
De Friese beeldhouwer Hans Jouta vervaardigde in 2020 het levensgrote bronzen beeld van Ajax clubicoon Johan Cruijff. Het standbeeld van de Nederlandse voetballegende staat aan de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA in de Bijlmermeer.
Belle in Amsterdam
De Nederlandse kunstenares Els Rijerse maakte in 2007 het bronzen beeldje die een zelfverzekerde sekswerker in haar deuropening presenteert. Op de gedenkplaat onder Belle staat een niet mis te verstane Engelstalige boodschap die in de Nederlandse taal als volgt luidt: "Respect sekswerkers over de hele wereld". Het standbeeld bewonder je op het Oudekerksplein.
"Tegen alle stromen in" Peter Rudolf de Vries in Amsterdam
De Nederlandse beeldende kunstenares Rini Hurkmans vervaardigde het gepatineerde bronzen kunstwerk ter nagedachtenis van de vermoorde misdaadjournalist Peter R. De Vries. Het monument werd op maandag 15 juli 2024 onthult nabij de plek waar hij in 2021 in koelbloedig werd vermoord. Het ruim 5 meter hoge monument bestaat uit twee grote blauwe handen waarvan de ene de andere vasthoudt.
André van Duin in Amsterdam
De Amsterdamse kunstenaar Streetart Frankey maakte in 2022 het standbeeld ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de Rotterdamse grappenmaker André van Duin. 3D NextLevel fabriceerde de 14 delen van het standbeeld via een 3D printer. Airbrush kunstenaar Ronald Bagijn mocht de bronslook finishing verzorgen.
Rembrandt Harmenszoon van Rijn in Amsterdam
De Vlaamse beeldhouwer Louis Royer maakte in 1852 een standbeeld van de Nederlandse kunstschilder, etser en tekenaar Rembrandt die staat op het Rembrandtplein in Amsterdam.
Het Kussend Paar in Amsterdam
De Nederlandse kunstenares Saske van der Eerden vervaardigde in 2017 het standbeeld Kussend Paar in de kleuren van Delfts blauw. Het ruim 8 meters hoge kunstwerk zie je op de fietsroute tussen Sloterdijk - Amsterdam Centrum en Zaanstad.
Monument Winkler Prins in Amsterdam
Nederlandse beeldhouwer André Volten ontwierp het 13 meter hoge kunstwerk in 1970 ter ere van het 100-jarig bestaan van de Winkler Prins encyclopedie en ter herinnering aan 19de-eeuwse schrijver Anthony Winkler Prins. De geometrische figuur met een diameter van 96 centimeter zie je op het Frederiksplein.
Het Amsterdamse Lieverdje
Het bronzen standbeeld op het Spui, in 1960 vervaardigd door Carel Kneulman, stelt een ondeugd tienjarige straatjongen voor, baldadig maar met een gouden hart. Als symbolische steun aan de Palestijnse burgerbevolking tijdens de actuele Gaza oorlog draagt het Lieverdje in 2024 een zwart shirt met de Palestijnse vlag.
Mariniersmonument in Rotterdam
De Nederlandse beeldhouwer Titus Leeser vervaardigde in 1985 het mariniersmonument ter nagedachtenis van de vierdaagse zeeslag bij het Engelse Chatham in 1666. Het bronzen beeld stelt een staande mannenfiguur in soldatenkledij voor.
Kunstwerk Clave in Rotterdam
De Kaapverdische kunstenaar met Angolese roots, Alex Da Silva, ontwierp in 2013 het slavernijmonument ter herinnering van de afschaffing van de slavernij in Nederland in 1863.
Het stalen monument stelt de sculptuur van een schip voor met de vormen van een muzieksleutel met daarop dansende figuren.
Het Peerd van Ome Loeks in Groningen
Voor de ingang aan het centrale treinstation van Groningen zie je het kunstwerk Het Peerd van Ome Loeks als herinnering aan het renpaard van ene Lucas van Hemmen die 1910 overleed.
Nederlandse beeldhouwer Jan de Baat vervaardigde in 1959 het witgeschilderd, gewapend kwartsbetonnen kunstwerk.
Kunstwerk De Giraffe in Dordrecht
De Eindhovense kunstenaar Henk Visch vervaardigde in 1996 "De Giraf" als eerbetoon aan de Nederlands dichter, prozaïst en vertaler Cornelis Buddingh.
De 8 Poaskearls in Ootmarsum
De Nederlandse beeldhouwster Kiny Copinga ontwierp het bronzen sculptuur van de 8 met leistenen sokkel en granieten voet in 1988. Het monument presenteert 8 jonge katholieke vrijgezelle mannen woonachtig in het Overijsselse plaats Ootmarsum.
Het melkmeisje in Deventer
De Nederlands-Poolse kunstenares Ela Venbroek ontwierp in 1993 Het Melkmeisje die je kan bewonderen in de Melksterstraat 2. Voor de historici van Denventer doet dit beeld denken aan de tragische gebeurtenis op 18 maart 1331. Meer dan 30 melkmeisjes verdronken in de IJssel toen hun boot kapseisde.
Vliegtuigwrak in Harderwijk
Arend Kleinplaste ontwierp het cortenstalen kunstwerk ter ere van de 117 bemanningsleden van de geallieerde vliegtuigen in de 2de Wereldoorlog. Dit vliegtuigsculptuur staat in de Wolderwijd langs het zeepad ter hoogte van de Stille Wei.
De Hengelose beeldhouwer Gerard van der Leeden ontwierp het 2,5 meter hoge vissersmonument bestaande uit brons, graniet en marmer in 1968 ter nagedachtenis van de ruim 300 overleden vissers in het IJsselmeer. Het standbeeld stelt een vissersvrouw voor, die nog een maal achterom kijkt naar de zee, vanwaar haar geliefde(n) had(den) moet komen.
Beeldhouwer Edvard Eriksen ontwierp de schattige zeemeermin in het begin van het 2de decennium van de 20ste eeuw. Sinds 1913 staat het brons met granietstenen kunstwerk te pronken aan de ingang van de haven.
In 1619 vervaardigde Hiëronymus Duquesnoy het bronzen barokke standbeeld Manneken Pis. In 2019 besloot de Brusselse autoriteiten om het 55,5cm hoge beeld met zuil en waterbekken te vervangen. Manneken Pis staat symbool voor de spottende, rebelse maar bescheiden karakter van de Brusselaar.
Standbeeld van een Haan in de gelijknamige Belgische kustgemeente in de omgeving van het Minigolf terrein van La Potinière.
Gedenksteen de koolputter in Genk
Steen ter nagedachtenis van het Mijnverleden in het Belgische Thor Park in Waterschei
Anna Gravin van Vlaanderen in Kortrijk
Standbeeld van Johanna van Constantinopel in het begijnhof in het Belgische Kortrijk. In de 13de eeuw was ze de Gravin van Zeeland en van Henegouwen onderdeel van het toenmalige Vlaanderen.
Standbeeld van Le Molon in Namen
Het standbeeld De Molon is lid van een volks- en filantropische vereniging "La Royale Moncrabeau". Het is waarschijnlijk de oudste Waalse folkloristische filantropische vereninging.
Benen Tom Boonen op de Taaienberg in Maarkedal
Westvlaming Thomas Huyghe vervaardigde in 2022 de benen van voormalige ex-wielrenner Tom Boonen. Je kan het beeld bewonderen op de Taaienberg in het Oostvlaamse Etikhove.
Kunstwerk Margot Esperanza in Hoei
Margot Esperanza is de naam van het kunstwerk bedacht door Kalbut DSGN, een kunstenaar uit Amay. Je ziet een klein meisje in cortenstaal vlakbij het toeristische informatiepunt in Hoei.
The United Trinity in Manchester
Standbeeld van 3 Engelse clubiconen van voetbalclub Manchester City vlakbij het Etihad Stadium in Verenigd Koninkrijk. Het bronzen kunstwerk van 3000 kg ontwierp de Schotse beeldhouwer Philip Jackson.
Vanaf 1953 zie je op het centrale plein van het Sloveense Kranj het standbeeld van de Sloveense dichter en zanger France Prešeren.
Standbeeld Giulio Ricordi in Milaan
Een blik op het beeldhouwwerk van de Italiaanse uitgever en musicus Giulio Ricordi vlakbij Teatro alla Scala in Milaan. De Italiaanse kunstenaar Luigi Secchi ontwierp het standbeeld net voor of net na de 20ste eeuw.
Standbeeld onbekende soldaat in Heraklion
Het standbeeld van de onbekende soldaat ter nagedachtenis van de overleden slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in Griekenland staat op het Eleftheria plein in de grootste stad van Kreta.
Jacques Chaban Delmas in Bordeaux
Het standbeeld van de voormalige eerste minister van Bordeaux staat vlakbij de omgeving van de Romaanse kathedraal van de gelijknamige Franse stad.
Man aan het werk in Slowakije
De Slowaakse kunstenaar Viktor Hulík vervaardigde het bronzen beeld, Čumil, van een man die uit de riool gluurt in 1997. De rioolwerker kijkt je aan, glimlacht en droomt in de verte. Naast het sculptuur staat een ruim 3 meter hoge verkeersbord die de wandelaar moet waarschuwen voor het beeld dat slechts enkele 10-tallen centimeters boven de grond uitsteekt.
The Sun Voyager in Reykjavik
Het glimmende stalen beeld, onthult in 1990, stelt een droomboot en ode aan de zon voor. Kunstenaars vervaardigden naar een ontwerp van de IJslandse beeldhouwer Jón Gunnar Árnason dit sculptuur op granieten ondergrond ter gelegenheid van het 200-jarig bestaan van Reykjavik.
© Renzo Vanhoorelbeke