Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De beste musea in Parijs over kunst: Een overzicht

Home - Frankrijk - Parijs - Beste Kunstmusea in Parijs
Le Louvre

In het hart van de Parijs op enkele kilometers van de bekende Avenue des Champs-Élysées is het meeste bezochte museum van Europa gelegen. Via de bovengrondse piramide vlakbij La Place dus Carrousel bevindt zich de officiële inkom.

Een zicht op de grote glazen en metalen piramide op het binnengedeelte die ontworpen is door de Chinees-Amerikaans architect Ieoh Ming Pei
Een blik op de grote glazen en metalen piramide op het binnengedeelte die ontworpen is door de Chinees-Amerikaans architect Ieoh Ming Pei


Het museum heeft westerse kunstwerken uit de middeleeuwen tot halfweg de 19de eeuw in zijn bezit. Maar daarnaast heeft het ook verzamelingen van Romeinse, Griekse, Egyptische, Oosterse en Etruskische beschavingen in hun bezit, evenals de grafische- en islamitische kunst.
In totaliteit herbergt het indrukwekkend museum ongeveer 35000 werken. Daarvoor moet je op zijn minst enkele dagen tot een week de tijd voornemen indien je al deze wondermooie objecten wilt zien. De meest spraakmakende en populairste kunstwerken in het voormalig Koninklijk Paleis zijn de Mona Lisa van Leonardo Da Vinci, The Raft of the Medusa, Venus de Milo, The Winged Victory, Samothrace, Johannes de Doper en Lamussu. Verder zie je werken van bekende Franse kunstschilders zoals Eugène Delacroix, Jacques-Louis David en Théodore Géricault
Daarnaast zijn ook prachtige kunstwerken te bewonderen van Nederlandse kunstschilders zoals Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen. Tevens kan je verschillende schilderijen bewonderen van de in Nederland geboren Vlaamse kunstschilder Peter Paul Rubens.
Het is aan te raden om je tickets vooraf online aan te kopen zo vermijd je de altijd lange wachtrijen en kan je maximaal van je museumbezoek genieten.

Musée de l'Orangerie

Musée de l'Orangerie ligt tussen de populaire bezienswaardigenheden van Parijs de Avenue des Champs-Élysées en Le Louvre. Het is misschien wel één van de meest indrukwekkende kunstmuseums van Frankrijk. Het hoogtepunt is het schilderij van Claude Monet 8 met zijn prachtige waterlelies. Het zijn herinneringen aan het einde van de tweede wereldoorlog. Maar dit is beslist niet het enige geweldige kunstwerk wat hier te vinden is. Je kijkt je ogen ook uit door werken van onder andere Rousseau, Renoir, Matisse, Cézanne en niet de minste Picasso.

Een zicht op de inkom van Musée de l'Orangerie
Een blik op de ingang van Musée de l'Orangerie


Voordat dit gebouwd daadwerkelijk omgetoverd werd tot museum werd het sinds 1852 gebruikt als winterverblijf voor de sinaasappelbomen die zomers in de tuin van Tuileries Palace te bewonderen waren. Daarna is het ook nog in gebruik genomen als kazerne voor de Franse militairen. De reden dat het tot museum werd omgebouwd is de donatie van Monet, één van de kunstenaars wiens werken te bewonderen is in dit prachtige gebouw.
De meest snelle manier is om te reizen met de metro.

Musée d'Orsay

Midden in het centrum van Parijs aan de Seine vinden we het Musée d'Orsay in Parijs. Het ligt tegenover het Louvre.
Het museum is gebouwd in een voormalig treinstation wat het al tot een unieke bezienswaardigheid maakt. Er zijn maar liefst drie verdiepingen beschikbaar voor prachtige impressionistische werken, beeldhouwkunst en toegepaste kunst.

Een zicht op een van de kunsthallen van het museum d'Orsay
Een blik op een van de kunsthallen van het museum d'Orsay


In dit wondermooi museum bewonder je schilderwerken van Vincent van Gogh zoals het iconische Sterrennacht boven de Rhône en het Ziekenhuis Saint-Paul in Saint-Rémy-de-Provence. Verder zijn er werken te bewonderen van onder meer Claude Monet, Paul Cézanne, Edgar Degas, Édouard Manet en Pierre-Auguste Renoir.
Verder is er ook voldoende beeldhouw- en toegepaste kunst te vinden. Alle kunst die in dit museum te vinden zijn zijn geproduceerd tussen 1848 en 1914. Het is aan te raden wanneer je het museum wilt bezoeken van te voren als kaartjes via het internet te kopen. Het is namelijk een van de drukste bezochte musea van heel de stad. Dit resulteert in wachtrijen waar je wel tot meerdere uren in kunt staan. Als je een online toegangsbewijs hebt kun je direct doorlopen. Het museum is eenvoudig te bereiken met de metro of met één van de hop on en hop off bootjes. Een bezoek aan het Musée d'Orsay mag zeker niet ontbreken als je op reis bent in het prachtige Parijs.

Musée d'Art Moderne de la ville de Paris

Parijs, de stad van de liefde kent een heleboel bezienswaardigheden. Als je Eiffeltoren hebt beklommen heb je misschien wel een glimp opgevangen van het Museum Moderne Kunst van Paris zien liggen. Het is de plek voor iedereen die van verschillende soorten kunst houdt. De kunst die hier wordt tentoongesteld komt uit de 20ste en de 21ste eeuw.
Je komt hier van alles tegen, schilderkunst, beeldhouwkunst, videokunst, dans en literatuur, design en zelfs mode. Er zijn maar liefst 15 000 kunstwerken te vinden in dit gebouwd afkomstig van diverse top kunstenaars van nu zoals van Spaanse kunstschilder Pablo Picasso, kunstschilder en dichter Brion Gysin en Franse fotografen Rémy Duval en Jean-Philippe Charbonnier. Tevens kan je kunstwerken bezichten van de Nederlandse schilders waaronder Karel Appel en Kees van Dongen.
Het museum, gelegen naast Palais de Tokyo langs de Seine, is iedere dag met uitzondering van maandag geopend.

Een zicht op een prachtige muuurschilderij in het Moderne kunstmuseum van de stad Parijs
Een wondermooi, imposante muurschilderij in het Moderne kunstmuseum van de stad Parijs


Musée national Picasso

Ben je binnenkort in de wondermooie Franse lichtstad Parijs en ben je een fan van de kunstenaar Pablo Picasso dan mag een bezoekje aan het Musée national Picasso niet ontbreken.
Het is gehuisvest in een prachtig 17de eeuws hotel gelegen op 1 kilometer van Place de la Bastille.
Je kunt urenlang genieten van de prachtige werken van de Spaanse kunstenaar Pablo Picasso zoals het olieverfschilderij La Flûte de Pan en het sculptuur La Femme au jardin. Het museum beschikt over maar liefst drie verdiepingen. De eerste twee staan vol met werken van Picasso zelf en de derde verdieping is ook erg bijzonder. Hier staat de volledige privé kunstverzameling van Picasso. Hij was eigenaar van de meest indrukwekkende stukken. Werken van realistische schilder Gustave Courbet, Jean-Baptiste Chardin, Georges Braque maar ook Henri Rousseau.
Leuk om te weten is dat je in Spanje ook twee museums kunt vinden die zich richten op het werk van Picasso. Zo zit er eentje in Barcelona maar ook één in Malaga.
In de ticketprijs is de audiogids inbegrepen. Het museum is iedere dag geopend.

Een zicht op het Nationaal Picasso Museum
Uitzicht op het Nationaal Picasso Museum


Dalí Paris

Ben jij dol op de kunst die gemaakt is door Salvador Dalí dan moet je zeker het museum Dalí Paris eens bezoeken. Het is een klein museum maar voor iedere liefhebber echt het bezoeken waard. Dalí Paris ligt in de omgeving van Place du Tertre in de wijk Montmartre in het noorden van Parijs. Salvador Dalí is een kunstschilder afkomstig uit Spanje en is in de kunstwereld wereldberoemd. Schilderijen die je mogelijk kent zijn bijvoorbeeld De volharding der herinnering, Portret van Gala, Aankondiging van de Burgeroorlog en De Christus van de Heilige Johannes van het kruis. Naast de schilderijen die hij maakte creëerde hij ook verschillende sculpturen. Dat werk is grotendeels te vinden in het museum. Bewonder zijn werken zoals Alice in Wonderland, Adam en Eva, Don Quichot, Mozes en het Mozes en het monotheïsme en Space Elephant.
Er worden door het museum ook verschillende workshops georganiseerd voor kinderen. Zo kunnen de jongeren kennis maken met de kunst van Salvador Dalí en zelf creatief aan de slag gaan.
Naast het museum liggen ook nog twee andere galerijen waar kunst te bewonderen is. De Galerie Dalí waar enkele schilderijen van deze Spanjaard hangt en de Galerie Montmartre waar je hedendaagse kunst vindt.Centre Pompidou

Het Centre Pompidou, gelegen op 1 kilometer van de Notre Dame, is te vinden in een zeer opvallend gebouw met een industrieel uiterlijk en is ook te herkennen aan de kleurrijke buizen die ieder zijn eigen functie heeft. De blauwe buizen dienen als luchtbuizen, de groene buizen transporteren het water, in de gele buizen zit het elektriciteit, de witte buizen zorgen ervoor dat het gebouw wordt geventileerd en de rode buizen die een stuk groter zijn dienen als lift.
Het Centre Pompidou is een kunstmuseum dat moderne kunst tentoonstelt. Er zijn diverse soorten kunst te vinden. Natuurlijk vind je schilderijen en sculpturen maar er zijn ook films, boeken en muziek te vinden. Een hoogtepunt in dit kunstmuseum is onder andere het kunstwerk Fountain dat is gecreëerd door Marcel Duchamp. Verder zijn er ook werken te vinden van Piet Mondriaan, Pablo Picasso, Andy Warhol, Joseph Beuys, Giorgio de Chirico en Russisch-Franse kunstschilder en graficus Wassily Kandinsky.
Voor de ultieme beleving maak je tijdens je bezoek aan dit museum gebruik van de mobiele app die ze hebben gemaakt. Er wordt dan meer verteld over ieder kunstwerk wat er staat. Zo kom je alles te weten over je favoriete kunst. De app is gratis te downloaden. Tijdens je bezoek kun je ook even genieten van het uitzicht op het prachtige dakterras. Er is hier ook een restaurant gelegen.

Een uitzicht op de bijzondere buitenkant met pijpen en buizen van Centre Pompidou
Een blik op de bijzondere buitenkant met pijpen en buizen van Centre Pompidou


Musée Cernuschi

Het Musée Cernuschi in Parijs, gelegen in het noordwesten op 1,5km van Arc de Triomphe, is een museum dat zich richt op de Aziatische kunst. Het museum is gestart in 1898 toen de kunstverzamelaar Henri Cernuschi overleed. Hij bezit een enorme collectie Aziatische kunst en besloot deze na te laten aan de bevolking van Parijs. Ook zijn woning waar het museum nu in gevestigd is liet hij na.
Het is één van de oudste museums waar Chinese kunst te vinden is. De ruimte is maar liefst 3200 vierkante meter groot en daardoor zijn er meer dan 15 000 kunstwerken te aanschouwen. Het museum begon met het tentoonstellen van Chinese en Japanse kunst maar de laatste jaren worden er steeds meer objecten toegevoegd die afkomstig zijn uit onder andere Vietnam en Korea. Een absolute klapper is in dit kunstmuseum is natuurlijk de enorm grote Boeddha van Meguro. Het is gemaakt van brons in de 18de eeuw dat uit Japan komt. Verder is er keramiek te vinden uit de Tang- en Song dynastie, grafmaskers in verguld brons en een prachtige collectie met archaïsche bronzen stukken.

© Renzo Vanhoorelbeke