Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

TicketInfo Ticketprijzen Bezienswaardigheden in de buurt van Zutphen

Home - Info - Bezienswaardigheden Omgeving Zutphen
Architectuur Zutphen

In de Gelderse stad Zutphen zijn er talrijke architectonische bezienswaardigheden die je kan ontdekken. Zo zijn er op diverse plaatsen de restanten te zien van de middeleeuwse stadsmuren. Aan de oostkant van het historisch centrum ligt de Berkelpoort. Deze poort is misschien wel het bekendste bouwwerk van de stad gelegen bij de Armenhage. Het is een voormalige waterpoort die loopt over de kleine rivier de Berkel. Net als bij de Rijkenhage is goed te zien hoe dik de stadsmuren zijn.

Een kijk op de Berkelpoort en de Berkel rivier
Een foto van de Berkelpoort en de Berkel rivier


Wil je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht over de stad? Dan moet je ongetwijfeld de bijna 50 meter hoge Wijnhuistoren bezoeken. Dit bouwwerk stamt uit de 17de eeuw en overheerst het stadscentrum van de hanzestad. Op vaste tijdstippen begeleid een gids je naar boven.
De 15de-eeuwse Drogenapstoren is een ander opvallend bouwwerk opgetrokken in de middeleeuwen. Deze voormalige vierkanten stadspoort is 47,5 meter hoog. Voor de toren zie je een standbeeld van stadsmuzikant Thönis van Grol die midden 16de eeuw woonde in de toren.
Anders architectonische bouwwerken zijn de Bourgonjetoren, Kruittoren, Wijnhuistoren, Spanjaardspoort, Oude Bornhof, Agnietenhof, Ruitershofje, Luthershofje, Nieuwstadskerk en de Walburgiskerk die we hieronder beschrijven.

Museum Boer Kip in Zutphen

In een 19de-eeuwse stadsboerderij in de Hoven, de tuinderswijk van Zutphen ligt het Museum Boer Kip. De naam is afkomstig van de boer-kunstschilder Herman Kip die er tot aan zijn dood in 2006 leefde. Hij vulde zijn dagen door zijn schapen te verzorgen en te schilderen. Het bijzondere is dat Herman in de periode dat hij er woonde niets liet moderniseren. Bij een bezoek zal je opmerken dat het huis geen toilet bezit. Ook is er geen waterleiding aanwezig. In zijn huis zie je de open haard, bedsteden en een balkzolder. Verder zie je een aantal authentieke voorwerpen zoals melkbussen, stoelen en gereedschappen waarvan een deel werden verfraaid door Herman. Je kan ook een video bekijken van het aparte leven van boer Herman Kip.

Ticketprijzen 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 13 jaar 4 euro
Kinderen tot en met 12 jaar 1 euro
Onder begeleiding voor kleuters tot en met 5 jaar

Meer Ticketinformatie

Museumwinkel Het Snoepje

In het historische hartje van Zutphen is een oud-Hollandse snoepwinkel te vinden. In een winkelinterieur uit 1790, een bezienswaardigheid op zich, kan je kiezen uit een heerlijk assortiment van ruim 300 lekkernijen waaronder borsthoning, polkabrokken, ulevellen, natuurdrop en vele soorten zuurtjes. Niet alleen de typisch oud-Hollandse snoep kan je kopen maar ook wordt er buitenlands snoep in leuke cadeauverpakkingen aangeboden. Deze komen van kleine familiebedrijven die hun snoep produceren volgens oude recepten die vrij zijn van chemische geur-,kleur-, en smaakstoffen en smaakversterkers. Er is ook snoep verkrijgbaar voor mensen met voedselallergie, zoals suikervrij, lactosevrij, glutenvrij. Er zijn zelfs vegetarische en veganistische snoepjes verkrijgbaar.

Walburgiskerk in Zutphen

Deze 13de-eeuwse voormalige kapittelkerk is de grote kerk aan het 's Gravenhof. Het gebouw staat in de lijst van 100 mooiste UNESCO-monumenten van Nederland en is één van de 10 mooiste kerken van het land. Voor de bouw van de huidige kerk stond een Romaanse kerk waar je nog overblijfselen kan terugvinden boven het huidige koor en de wanden van de transepten.
Binnen in deze religieuze bezienswaardigheid zie je een speciale collectie mooi gerestaureerde gewelf-, pilaar- en wandschilderingen. De Walburgiskerk herbergt ook enkele kostbare schatten. Zo kan je een kaarsenkroon uit 1395, een koperen doopvont uit 1527 en de unieke kettingbibliotheek de Librije uit 1564 bewonderen. Het Henrick Baderorgel uit 1643 met zijn wondermooie renaissanceklanken en zijn laat-barokke toevoegingen is een andere topkunstwerk. Dit muziekinstrument wordt bij de 5 bijzonderste orgels van Nederland gerekend. De 76 meter hoge toren van de Walburgiskerk is op verschillende dagen in het jaar toegankelijk. De toren overheerst het oude stadscentrum van Zutphen. Boven kan je het genieten van een mooi uitzicht op de stad en omgeving.
In de kerk zijn er ook regelmatig tijdelijke kunstexposities of orgelconcerten.

Een foto
Een uitzicht op de Walburgiskerk


Ticketprijzen Kerk 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 15 jaar 6 euro
Kinderen tot en met 14 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Ticketprijzen Bezoek Toren 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 15 jaar 5 euro
Kinderen en Tieners tot en met 14 jaar 3 euro

Meer Ticketinformatie

Burgers'Zoo in Schaarbergen

Op 35 minuten rijden van Zutphen ligt ten noorden van Arnhem de prachtige dierentuin Burgers’ Zoo.
Ontdek de wondermooie zeedieren in de oceaan of ga op een spannende safari.
Er zijn een aantal leefomgevingen waardoor je alles te weten komt over de verschillende dieren in het park. Kom oog in oog te staan met een tijger, bewonder de prachtige Rothschildgiraffe en ontdek de grootste Oost-Afrikaanse vlakte van in een dierentuin in Nederland. Daarnaast zijn er ook tal van activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Terwijl de ouders even uitrusten kunnen de kinderen zich uitleven in Burgers Avonturenland, een moderne speeltuin omringd door een groot terras. Tevens heb je de mogelijkheid om op verschillende tijdstippen een voederpresentie met dierenverzorgers bij te wonen.
Zo wordt een bezoek aan dit dierenpark extra speciaal!

Een kijk op de etende apen in Burgers'Zoo
Een foto van etende apen in Burgers'Zoo
Ticketprijzen 2023

Volwassenen en Tieners vanaf 10 jaar 25,5 euro => 21 euro
Kinderen vanaf 4 jaar tot en met 9 jaar 22 euro
Baby en peuters tot en met 3 jaar gratis

Check Reguliere Ticketinformatie


Pretpark Julianatoren in Apeldoorn

Attractiepark Julianatoren ligt in het noorden van Apeldoorn op 35 minuten rijden met de wagen van Zutphen.
Dit park is geschikt voor peuters, kleuters en kinderen tot en met 10 jaar. In 2020 werd Julianatoren uitgeroepen tot beste kinderpretpark van het land. Peuters vanaf 70 centimeter kunnen veel plezier beleven op de ruim 50 attracties. De 10 meter hoge vrijevaltoren is één van de recenste attracties die in 2019 toegankelijk werd voor het publiek. Daarnaast zijn de spectaculairste kinderattracties de tollende hoed en de achtbaan vanJul’s Rollerskates. Maar uiteraard kunnen de kinderen veel pret beleven op de talrijke andere kleine kermisattracties zoals de turtlebaan, paardenbaan, tuimelende theekopjes, mini-botsauto’s alsook trampolines, glijbanen en andere speeltoestellen. De wandelafstand tussen de attracties in het park is héél beperkt.

Een foto van enkele pretparkattracties in Julianapark
Hoeveel attracties tel jij op deze foto?
Ticketprijzen 2023

Per Persoon vanaf 2 jaar 27,5 euro => 23,5 euro
Baby's en Peuters tot en met 1 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

   
Dierentuin Apenheul in Apeldoorn

Apenheul ligt in het westen van Apeldoorn op 35 minuten rijden met de wagen van Zutphen.
Een dag in het Dierenpark Apenheul doorbrengen betekent maar één ding: loslopende apen!
In deze mooie zoo zijn circa 35 verschillende soorten apen te ontdekken, waarvan ongeveer de helft losloopt. Wees niet schuw als een doodshoofdaapje plots op je schouder springt. Ze zijn van nature erg nieuwsgierig en komen je maar al te graag van dichtbij bekijken. Ook zijn er apen die je op een beperkte afstand kunt bewonderen, zoals de orang oetang en de gorilla. Kinderen kunnen zich ook heerlijk uitleven in één van de toffe speeltuinen en genieten van een verfrissend drankje en lekker hapje. Tussenin kan je genieten van een gorillavoederpresentatie, zonder twijfel het hoogtepunt van jouw bezoek!

Een foto van de Boliviaanse Doodshoofdaap met haar baby aap
Een kijk op de Boliviaanse Doodshoofdaap met haar baby aap


Meer Bezienswaardigheden Apeldoorn

Ticketprijzen 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 13 jaar 25 euro => 16,95 euro
Kinderen vanaf 3 tot en met 12 jaar 21 euro
Baby's en Peuters tot en met 2 jaar gratis


Check Reguliere Ticketinformatie

Watermuseum in Arnhem

Het Nederlands Watermuseum ligt op 40 minuten rijden van Zutphen. Het is ondergebracht in een voormalige kloostercomplex van 1404 aan de Sint-Jansbeek waar lang geleden de stad Arnhem onstond. Sinds 7 juni 2004 is dit educatief centrum over water geopend door Melanie Schultz, de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat.
In dit doe museum dat als enige in Nederland volledig gewijd is aan het waterbeheer krijg je meer informatie over water in de 50 interactieve presentaties.

Een zicht op een educatieve interactieve presentatie
Een blik op een educatieve interactieve presentatie


Daarnaast is er ook voldoende ruimte voorzien in het pand voor tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen kunnen leuke proefjes uitvoeren met drinkwater. Daarnaast kom je veel te weten over drinkwater, het belang van de Nederlandse dijken en het grondwater. Je krijgt ook de mogelijkheid om een rondvaartje door een riool te beleven. In dit ruim 700 jaar oude gebouw is er ook een Waterlab, een Waterspeelplaats, een informatiecentrum en spel "Als Ons Water stijgt, filmzalen en Grand Café Aan de Beek ondergebracht.
Ticketprijzen 2023

Volwassenen en Jongeren vanaf 13 jaar 11,5 euro => 7,5 euro
Kleuters en Kinderen vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar 8,5 euro
Baby's, Peuters en Kleuters tot en met 3 jaar gratis

Check Reguliere Ticketinformatie

Kröller-Müller Museum in Otterlo

Op 45 minuten rijden van Zutphen ligt tussen de steden Arnhem en Apeldoorn in het Nationale Park de Hoge Veluwe het Kröller-Müller Museum.
Het museum bestaat uit een buitenzaal van 25 hectare en een binnenzaal ontworpen door de Belgische Architect Henry Van de Velde in 1938. Het kunstmuseum heeft een indrukwekkende collectie van circa 90 werken van Vincent van Gogh. Zijn schilderijen vallen onder het postimpressionisme die verwijst naar een verscheidenheid aan stijlexperimenten die startte op het einde van de 19de eeuw. De topstukken de aardappeleters, over het eenvoudig boerenleven, en Caféterras bij nacht (Place du Forum) zie je in het Otterlose museum. Je kan ook het eerste schilderijtje, Bosrand, dat Helene Kröller-Müller in 1908 kocht van Van Gogh bewonderen. Helene is de stichter van het museum en kocht tussen 1908 en 1929 maar liefst 180 tekeningen en 91 schilderijen van deze Nederlandse grootmeester.
Een extra troef vooral bij droog en zonnig weer van dit kunstmuseum is zonder twijfel de 25 hectare grote beeldentuin. Tijdens de wandeling zie je onder andere de bronzen meneer van Oswald Wenckebach, een groot en rode beschilderde stuk staal K-Piece, metaal en de 11 meter hoge paarse Trowel of truweel, drijvend witte sculptuur op water en een iglo van zandsteen.

Een kijk op het mooi drijvende sculptuur in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
Een uitzicht op een mooi drijvende sculptuur in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum


Ticketprijzen 2023

Volwassenen vanaf 19 jaar 12 euro
Jongeren vanaf 13 jaar tot en met 18 jaar 6 euro
Kinderen jonger dan 12 jaar gratis

Meer Ticketinformatie


© Renzo Vanhoorelbeke