Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De beste automuseums in Duitsland: Een overzicht

Home - Duitsland - De beste automusea in Duitsland
Autostadt in Wolfsburg

Naast de fabriek van de autogigant Volkswagen in Wolfsburg is de Autostadt te vinden. Het is geschikt voor zowel klanten maar ook voor toeristen. Jaarlijks trekt Autostadt maar liefst meer dan 2 miljoen bezoekers.
Zo is er bijvoorbeeld een museum aanwezig waar je de geschiedenis van het bedrijf te weten komt en auto’s tentoon worden gesteld die in het verleden zijn gebouwd. Ook een rondleiding door de gigantische fabriek is een mogelijkheid. Zo kom je erachter hoe een auto van A tot Z in elkaar wordt gezet. Verder zijn er meerdere paviljoens te vinden waar alle belangrijke merken van de Volkswagen Group te vinden zijn. Als eerst natuurlijk Volkswagen zelf, maar ook merken als Bentley, Skoda, Lamborghini, Audi, Seat en Porsche is er een onderdeel van. Maar dat is nog zeker niet alles.
Er is ook een off-road track waar verschillende auto's worden test en is er een min baan gemaakt voor de kinderen. Verder kun je ook onderuit gaan zitten in één van de twee bioscopen en alles leren wat te maken heeft met auto’s. Tot slot zijn er ook twee enorme silo’s van glas te vinden die maar liefst 60 meter hoog zijn. Hier staan de nieuwe Volkswagen opgeslagen tot deze worden opgehaald door de klant. Het is een geweldig uitje voor de hele familie.

Een uitzicht op een rode Volkswagen W 12 Coupé
Een blik op een rode Volkswagen W 12 Coupé


Automuseum Prototyp in Hamburg

Het Automuseum Prototyp in Hamburg is een klein museum maar wel één met een grote en indrukwekkende collectie. Je vindt er klassieke auto’s en je leert alles over de geschiedenis van de autowereld. Er zijn maar liefst drie verdiepingen te vinden waar je constant je ogen uitkijkt.
Ze laten je kennismaken met de geschiedenis van Volkswagen auto’s maar ook zijn er prachtige Porsches te vinden en Audi’s. Verder wordt er ook aandacht besteed aan de racewereld. Zo zie je onder andere de eerste race auto van Michael Schumacher, de Benetton. Ook de eerste auto van Sebastian Vettel is te vinden waar hij zijn eerste F1 race mee reed. Dit is een BMW. Wat dit museum zo uniek maakt is dat de auto’s die tentoongesteld worden niet op slot zitten. Je kunt de auto’s daardoor in de detail bekijken. Dit zorgt voor een nog betere beleving.
Ook kinderen kunnen zich hier vermaken want er is een racesimulator beschikbaar. Een bezoek aan het museum duurt gemiddeld twee uur. Je kunt het museum een beetje vergelijken met het fabrieksmuseum in Stuttgart. Op het einde kun je een bezoek brengen aan de museumwinkel. Koop een souvenir als aandenken en natuurlijk staat ook de koffie voor je klaar. Het museum is rolstoeltoegankelijk

Trabi Museum in Berlijn

Als je dol bent op klassieke auto’s en je bent in de buurt van Berlijn dan is het zeker aan te raden om eens richting het Trabi Museum te gaan. Dit museum tentoonstelt de auto die het meest bekend is in de DDR of voormalig Oost-Duitsland. We hebben het dan natuurlijk over de Trabant. Het Trabi Museum opende haar deuren voor het eerst in 2013 en je kunt genieten van maar liefst 15 verschillende Trabi’s.
Er wordt meteen indruk op je gemaakt want zelfs het allereerste model is hier te vinden. Ook het model dat voor het laatst gemaakt is in de jaren 90 is aanwezig. Ook is er een auto te vinden die aan verschillende rally races deelnam. Verder zien we ook modellen die gebruikt werden door de politie. Zo is er een Volkspolizei maar ook een gepantserde Trabant in het museum te zien. Ook kun je gaan zitten voor een documentaire die alles vertelt over de Trabant. Hoe het ontstaan is, hoe de ontwikkeling in zijn werk ging en welke auto's er geproduceerd zijn. Ook zijn er allerlei verschillende producten aanwezig van zowel de Trabant als de DDR. Er is ook een klein winkeltje die je na afloop kunt bezoeken.

Een zicht op Trabi auto's
Een blik op Trabi auto's


BMW museum in München

BMW liefhebbers opgelet. Laat je fantasie werkelijkheid worden en laat je rondleiden in het museum van BMW. Je vindt het enorme complex van BMW vlak naast het schitterende Olympiapark. Het BMW museum in München is recent in 2008 geopend en is maar liefst 5000 vierkante meter groot. Ter vergelijking: het vorige museum was 5x kleiner.
Je maakt kennis met de geschiedenis van het bedrijf maar ook de ontwikkeling door de jaren heen leer je meer over. Natuurlijk ontbreken de auto’s ook niet die hier worden tentoongesteld. Er zijn meer dan honderden auto’s te vinden die door de jaren heen door BMW is gemaakt. Ook motorfietsen zijn aanwezig. Wat je misschien nog niet wist is dat BMW ook vliegtuigmotoren maakt. Ook deze zijn te vinden in het museum.
Verder is het ook mogelijk om de fabriek van de autogigant te bezoeken. Zo kom je er achter hoe een auto nou wordt geproduceerd en hoe dat in zijn werk gaat. Een rondleiding is de fabriek duurt gemiddeld twee uur. Dit is mogelijk in combinatie met een Duitse en/of Engelse gids. Hou er rekening mee dat je voor het museum en fabriek een aparte ticket moet kopen.

Een blik op BMW modellen gemaakt op het einde van de 20ste eeuw
Een uitzicht op BMW modellen gemaakt op het einde van de 20ste eeuw


Meer Ticketinformatie

Mercedes museum in Stuttgart

Als je alles wilt leren over de geschiedenis van Mercedes dan raden we zeker aan om eens het Mercedes museum in Stuttgart te bezoeken.
Het is een gigantisch groot complex met maar liefst negen verdiepingen. Met meer dan 1500 tentoonstellingen en rond de 160 voertuigen raak je hier geen moment uitgekeken. Er zijn zelfs voertuigen te vinden die al voor de oorlog in het museum werden tentoongesteld. Ook zijn er auto’s aanwezig die in bezit waren van beroemdheden. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan prinses Diana en paus Johannes Paulus II.
Ontdek de creaties van het merk toen het begon rond de einde van de 19de eeuw en zie hoe de ontwikkeling door de jaren heen is gegaan. Zo zul je onder andere de eerste auto motor ooit gebouwd kunnen bewonderen. Natuurlijk zijn ook de moderne technieken van nu in het museum terug te vinden. Het is mogelijk om het museum zelfstandig te bezoeken. Er zijn twee routes waar je uit kunt kiezen. De thematische- en de chronologische route. Beide routes eindigen bij een tentoonstelling genaamd Silberpfeile: Rennen und Rekorde. Hier zul je het verhaal van het automerk zien toen ze intrede in de motorrace wereld deden.

Een prachtig zicht op het Mercedes museum
Een wondermooie blik op het Mercedes museum


Meer Ticketinformatie

Porsche museum in Stuttgart

Als je een echte sportwagen liefhebber bent dan moet je zeker eens het Porsche museum in Stuttgart bezocht hebben. Het museum opende haar deuren voor het eerst in 1976 maar is in 2009 volledig gerenoveerd. Het gebouw is maar liefst 5600 vierkanter meter groot.
Porsche presenteert tijdens je bezoek 80 tentoonstellingen met een groot diversiteit aan voertuigen. Van sportwagens tot modellen van vroeger. Ook zeldzame voertuigen, bijvoorbeeld waar er maar een enkele van zijn gemaakt zijn hier te bewonderen. Je zult versteld staan wat je hier allemaal ziet. Denk bijvoorbeeld aan de Porsche 917/30 Spider, Porsche 354 Roadster, Porsche 911, Austro-Daimler Sascha en de McLaren TAG F1. Je kunt ook genieten van een meer recentere Porsche, de Carrera GT met de bouwjaar 2003.
Natuurlijk wordt er ook veel achtergrondinformatie met gedeeld zodat je alles over de autos te weten komt. Als je het Porsche museum gaat bezoeken kun je er ook voor kiezen om een rondleiding te krijgen door de fabriek die ernaast te vinden is. Je moet hier wel aparte tickets voor aanschaffen. Tegenover het museum is ook het klachtencentrum van het automerk te vinden.

Een zicht op een diep hemelsblauwe Porsche 911
Een blik op een diep hemelsblauwe Porsche 911


Meer Ticketinformatie

Audi Forum in Ingolstadt

Als liefhebber van de Audi moet je een keer in het Audi Forum in Ingolstadt zijn geweest. Vier verdiepingen groot ademt het hier auto. Met behulp van een audiogids in het Engels of Duits kun je het bezoek beginnen. Er wordt van alles vertelt over de geschiedenis van het automerk en je er staan diverse autos tentoongesteld.
Zo zul je onder andere voertuigen kunnen bewonderen met een bouwjaar tussen 1900 en 1990. Als dat nog niet genoeg is staan er ook nog een paar ontzettend gave sportwagens die je kunt bekijken. Ook kun je rondgeleid worden door de fabriek. Zo leer je hoe de autos van A tot Z worden geproduceerd. Neem ook een kijkje bij de spuiterij.
Als je het museum hebt bezocht en de rondleiding door de fabriek hebt gedaan kun je vervolgens gaan rondneuzen in de winkel. Er zijn talloze Audi producten te koop. Een mooi aandenken van dit bezoek. Maar het is meer dan een museum. Mensen die een nieuwe Audi hebben gekocht kunnen hun auto hier ophalen. Dit zorgt voor een extra beleving want je ziet als je naar buiten kijkt de nieuwste modellen wegrijden. Na afloop van je bezoek kun je heerlijk gaan lunchen in het restaurant.

Een zicht op een rode Audi DKV Monza
Een blik op een rode Audi DKV Monza


Meer Ticketinformatie

© Renzo Vanhoorelbeke