Cookie Consent by TermsFeed De Beste Kunstmusea in Amsterdam

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De Beste Kunstmuseums in Amsterdam, Een overzicht

Home - Info - Beste Kunstmusea in Amsterdam
Liggings van de Kunstmuseums + Hoteltips!

De kunstliefhebbers komen in Amsterdam ruimschoots aan hun trekken. Net buiten de grachtengordel aan de rand van het Vondelpark is het museumplein gelegen. Daar zijn met het Rijksmuseum, Van Gogh museum, Moco museum en Stedelijk Museum Amsterdam de populairste kunstmuseums gelegen. Op een kleine 2 kilometer ten noorden van het museumplein en op 1 kilometer wandelen van het Centraal station is het Rembrandthuis gesitueerd. Aan de Keizersgracht is Museum van Loon gelegen op 800 meter wandelen van het Rijksmuseum. Op 700 meter van Museum van Loon ligt aan de Herengracht het Willet Holthuysen museum.
Voor wie een weekendje wil vertoeven in Amsterdam door de verschillende kunstmuseums te bezoeken kiest bij voorkeur een hotel in de buurt van het museumplein.
Het prachtig 4 sterren boetiek hotel Jan Luyken ligt vlakbij het museumplein. 16% korting op een arrangement met ontbijtbuffet en gratis parking op Q-Park Museumplein
Goedkopere 3 sterren hotels met kortingen tussen de 30 en 50% in de buurt zijn Leonardo Hotel Amsterdam , Leonardo Boutique Museumhotel en Hotel Cornelisz. Let wel dat in de prijs er geen parkeerplaats voor je wagen is inbegrepen en dat deze hotels iets verder liggen dan het 4 sterren hotel Jan Luyken.

Rijksmuseum

In de buurt van het Vondelpark op slechts een halfuurtje wandelen van het centraal station en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer is het Rijksmuseum gelegen. Het kunstmuseum werd in 1885 toegankelijk voor het grote publiek en is één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Nederland. In de meer dan 200 expositieruimtes kan je maar liefst 8000 kunstwerken uit voornamelijk de 18de eeuw bewonderen. Zo kan je onder andere het wereldberoemde schilderij De Nachtwacht , Het Joodse bruidje en De Staalmeesters van Rembrandt van Rijn bewonderen. Daarnaast kan je met het Melkmeisje één van de bekendste schilderijen van Johannes Vermeer bezichtigen. Daarnaast ontdek je onder meer topstukken van grote meesters zoals Franks Hals, Jan Steen, landschapsschilder Hendrick Avercamp, Hendrick Goltzius en Jacob van Ruisdael.
Het museum bezit verschillende kunstverzamelingen.

Een zicht op het plein en de reusachtige gebouwen van het Rijksmuseum
Een zicht op het plein en de reusachtige gebouwen van het Rijksmuseum


Zo kan je de kunstobjecten de Metaale Pot uit de 17de eeuw, een schommelwieg, de groen kelk Berkenmeier en het 16de eeuwse boek Passio Domini nostri Jesu Christi met leren band bewonderen. Er zijn ook verschillende verzamelingen en exposities met historische voorwerpen, beeldhouwkunst en Aziatische schilderijen. De tijdelijke tentoonstellingen kan je bezichtigen in de Philipsvleugel. Als je de meestal lange wachtrijen wil ontlopen is het aan te raden je ticket vooraf online te reserveren.


Meer Bezienswaardigheden Amsterdam

Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum bezit de grootste collectie werken van de 19de eeuwse kunstschilder Vincent van Gogh. De vaste tentoonstelling omvat circa 200 schilderijen, 500 tekeningen, ruim 700 brieven en een verzameling Japanse prenten. Daarnaast beheert het Van Gogh Museum ongeveer 1800 Franse prenten en affiches uit fin de siècle tijdperk. Het Van Gogh museum , dat in 1973 de deuren opende, is uitgegroeid tot één van de populairste kunstmusea ter wereld. Dit museum bestaat uit twee gebouwen. De permante expositieruimte, ontworpen door gerenommeerde architecten Kisho Kurokawa uit Japan en Gerrit Rietveld uit Utrecht, bevindt zich in het Rietveld-gebouw. De tijdelijke tentoonstellingsruimte ligt in de Kurokawa-vleugel.

Een zicht op het Van Gogh Museum met zijn wondermooie moderne glazen entreehal
Een uitzicht op het Van Gogh Museum met zijn wondermooe moderne glazen entreehal


Een aantal van de bekendste stukken van deze Nederlandse schilder zijn De Aardappeleters van 1885, De Amandelbloesems van 1890 De Zonnebloem van 1889. Daarnaast zijn er ook werken te bewonderen van andere tijdgenoten waaronder van de Franse impressionistische beeldhouwer Auguste Rodin en Franse kunstschilders Claude Monet, Georges Seurat en Odilon Redon. Tijdens het bezoek kom je ook meer te weten over de interessante geschiedenis van de schilder en welk invloed hij had op de ontwikkeling van moderne kunst.

Moco Museum: Banksy and More

Het Modern Contemporary Museum Amsterdam opende de deuren in het voorjaar van 2016. In het Art deco Villa Alsberg, ontworpen door Ed Cuypers in 1904, ontdek je een grote verscheidenheid aan moderne, hedendaagse en inspirerende kunst.

Een zicht op graffitikunst, vlakbij de ingang van het Moco Museum
Een blik op graffitikunst, vlakbij de ingang van het Moco Museum


De visie van het boutique museum is erop gericht om radicale leiders en influencers van moderne kunststromingen uit te lichten. Zo ontdek je in dit mooi herenhuis voornamelijk kunstwerken van straat -en graffitikunstenaar Banksy en popartkunstenaar Andy Warhol. Het is eerste museum die werken van deze Britse kunstenaar exposeert. Doordat zijn werken humoristisch en politiek van aard zijn zullen jongeren zich sneller aangetrokken voelen om dit type van kunstmuseum te bezoeken. Daarnaast zijn er ook creaties te bewonderen van onder meer Amerikaans neo-expressionistisch kunstenaar Jean-Michel Basquiat, cartoonachtige schilderijen van Keith Haring, de controversiële Britse kunstenares Tracy Emin en Japanse beeldhouwster en installatiekunstenares Yayoi Kusama.
Er is ook een tijdelijke tentoonstellingsruimte.

   

Straatmuseum

In het noorden van Amsterdam over het Noordzeekanaal is op het NDSM plein het museum voor graffiti en street art gelegen. Het museum is gehuisvest in een voormalige scheeploods van 8000m² op de NDSM-werf.
Je kan er meer dan 150 werken van meer dan 130 nationale en internationale graffitikunstenaars bewonderen. Zo kan je onder andere het felgekleurde werk in sciencefictionstijl The dancing Fish van de Braziliaanse kunstenaar Bruno Smoky en het kunstwerk gespoten in Delfts Blauw van Nederlanders Hugo Kaagman bewonderen. Het museum heeft de grootste collectie van street art. Veel van deze indrukwekkende visuele ervaringen zijn even groot als de muurschilderingen op straat. De verzameling belicht alle actuele onderwerpen zoals diversiteit en zelfexpressie. De verhalen achter de werken kom je hier eveneens te weten wat bij de werken die je tegenkomt langs de straat meestal verborgen blijven.
Je kan ook de kunstenaars live aan het werk zien want het straatmuseum geeft hen de volledige vrijheid en stelt ruimte ter beschikking midden in het museum.

Een blik op het kunstwerk van Eduardo Kobra
Een blik op Anne Frank , het kunstwerk van Braziliaan Eduardo Kobra bij de ingang


Rembrandthuis

In het monumentale pand aan het Waterlooplein in het hart van Amsterdam kan je de collectie van 17de eeuwse Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser Rembrandt van Rijn bewonderen. Hij maakte tientallen zelfportretten en overtuigende portretten, meeslepende historiestukken en intrigerende tronies. Het huis is compleet heringericht met 17de eeuwse voorwerpen, meubels en uiteraard ook kunst aan de hand van een inventarislijst. Waan je in de 17de eeuw als je zijn atelier, woonkamer en keuken bezoekt. Het Rembrandthuis vertelt het verhaal van de mens, de kunstenaar, de leermeester, de verzamelaar, de ondernemer en inwoner van Amsterdam. Bewonder de grote verzameling van circa 260 Rembrandts etsen en 4 koperen etsplaten. Tijdens één van de demonstraties kom meer te weten over de etstechniek met 17de eeuwse verf. Naast de kamers kan je ook verschillende schilderijen van zijn leermeester Pieter Lastman en de leerlingen van Rembrandt bezichtigen. Daarnaast zijn er doorheen het jaar tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen.Rembrandts Amsterdam Experience

Op slechts 350 meter van het Rijksmuseum en 300 meter lopen van het Leidse plein ligt aan de Wateringschans 2 het Rembrandst Amsterdam Experience.
In een spectaculaire, schitterende digitale kunstbeleving word je gedurende 25 minuten aan de hand van videoprojecties, speciale 5D effecten en geur volledig ondergedompeld in het Amsterdam van de 17de eeuw.
Je gaat 3,5 eeuwen terug in de tijd en bezoekt een reconstructie van Rembrandt’s verloren gewaande atelier, waar hij zijn iconische "laatste kunstwerken" maakte. Hier ontmoet je Rembrandt, zoon Titus, dochter Cornelia en zijn minnares Hendrickje.
Je wordt meegenomen op een reis door het leven van de beroemdste schilder van Amsterdam.

Een kijk op de prachtige kunstbeleving
Een panorama op de prachtige kunstbeleving in Rembrandts Amsterdam Experience


Stedelijk Museum Amsterdam

Het Stedelijk Museum is een tweeledig gebouw. Het oudste deel, ontworpen door Nederlands architect Adriaan Willem Weissman, dateert uit het einde van de 19de eeuw. In 2012 werd de nieuwe moderne vleugel de badkuip, ontworpen door Nederlands Internationaal architectenbureau Benthem Crouwel, toegevoegd aan het museum.
Het is een dynamisch kunstmuseum met een omvangrijke moderne -en hedendaagse collectie aan schilderijen van wereldklasse. Tot de permanente tentoonstelling behoren naast schilderijen ook tekeningen, toegepaste kunst, sculpturen en nieuwe media. In het museum kan je werken van beroemde kunstenaars zoals de Nederlanders Karel Appel en Vincent van Gogh spotten. Daarnaast zijn er werken van Russisch-Franse kunstschilder en graficus Wassily Kandinsky, Kazimir Malevich en Franse postimpressionist Paul Cézanne te bezichtigen. Tevens ontdek je diverse werken van kunstenaars zoals van de Amerikaan Andy Warhol, Jackson Pollock, Henri Matisse en Willem de Kooning. Het museum bezit onder andere Les bêcheurs (1889) van Vincent van Gogh en Appel's Vragende kinderen (1949) van Karel Appel. Naast de permanente tentoonstellingen zijn er ook regelmatig tijdelijke exposities te bewonderen over bekende hedendaagse artiesten en ontwerpers.

Het oudste gedeelte van het museum voltooid in 1895
Een blik op het oudste deel van het museum voltooid in 1895


Nxt Museum

Nxt Museum, gelegen in het noorden van Amsterdam, is het eerste kunstmuseum van Nederland volledig gewijd aan media. De tentoonstellingen van het Nxt Museum omvatten grootschalige, digitale kunstinstallaties die je blik verruimen en de zintuigen op scherp stellen. Ze werden tot stand gebracht door nationale en internationale kunstenaars die samenwerken met ontwerpers, muzikanten, technologen en wetenschappers.
Zo is er multi-zintuiglijke installatie te bewonderen over onder andere de natuur van Amsterdamse Heleen Blanken. Eco-kunstenaar Thijs Biersteker belicht de bezoeker met Econtinuum over het ecosysteem en maakt van de klimaatverandering een tastbare ervaring. Er is ook een videowerk te bewonderen The Coded Gaze die gaat over de frustrerende ervaringen van digitale activiste Joy Buolamwini met gezichtsherkenningstechnologie. Audiovisuele kunstenaar Roelof Knol projecteert met Connected iedere bezoeker op de vloer door een interactief visueel beeld. De bezoekers kunnen zowel fysiek, conceptueel en emotioneel geraakt worden met het digitale kunstwerk. Dit zorgt ongetwijfeld voor een unieke beleving.

Museum Willet Holthuysen

In het prachtig versierde 3 verdieping tellende grachtenpand geniet je in de Herenkamer onder andere van de werken van 18de eeuwse kunstschilder Jacob de Wit. Zo kan je onder meer een wondermooie plafondschilderij uit 1744 bezichtigen. Tevens zie je ook een portret van de Sintbernardshond van Willet geschilderd door dierenkunstschilder, graficus en lithograaf Wouter Verschuur. In de tuinkamer kan je twee schilderijen van kunstschilder Charles Rochussen bewonderen. Indrukwekkender zijn de mooie kleuren van de plafondschildering van de Belgische decoratieschilder Auguste Graux. In de Doorloop een kleine ruimte spot je het portret van de balzaal geschilderd in 1882 door Willem Steelink Jr.
In de grachtentuin in Franse klassieke stijl ontdek je een reconstructie van hoe de tuin er vroeger uitzag. Vanuit de verschillende kamers kan je deze tuin ook van bovenaf aanschouwen.
Naast de kunstwerken geniet je in dit pand van authentieke meubilair, prachtige collectie glas, porselein, zilver en boeken.

Museum van Loon

In het centrum van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een wondermooi woonhuis dat in 1672 werd ontworpen door de architect Adriaan Dortsman. De eerste bewoner was de kunstschilder, etser en tekenaar Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De inrichting van het patriciërshuis ademt nog de sfeer van de rijkdom die Amsterdam in die tijd beleefde.
De verzameling van Museum Van Loon omvat een rijkdom aan objecten, variërend van 17de-eeuwse schilderkunst tot keukengerei uit de 20ste eeuw. Zo kan je diverse schilderijen op doek met olieverf uit de 17de en 18de eeuw bezichtigen. Daarnaast kan je onder meer een prachtige Japanse Lakkist en een Slede van de 18de eeuw bewonderen.
De manier van leven in de 19de eeuw wordt geïllustreerd in de verschillende kamers door imposante salons met familieportretten, porselein, zilver en andere kostbaarheden, maar ook door de kleding van het personeel, rijtuigen en keukenattributen. In het museum wordt ook een uitgebreid familiearchief bewaard met onder andere stamboeken, foto’s, brieven en authentieke documenten. Achter het huis kan je genieten van de 17de eeuwse tuin die afgesloten wordt door de fraaie gevelwand van het koetshuis eveneens door Adriaan Dortsman ontworpen.

© Renzo Vanhoorelbeke