Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Wat zijn de mooiste kunstmusea in België? - Info & Ticketprijzen

Home - Info - Kunstmuseums België
De beste kunstmusea van België? + Info en Ticketprijzen
Museum voor Schone Kunsten in Gent

Het Museum voor Schone Kunsten is het oudste museum in België dat in 1905 de deuren opende voor het publiek. De kern van de collectie gaat echter terug tot in 1798.
In de permanente tentoonstelling ontdek je ruim 600 topstukken van de Europese schilder -en beeldhouwkunst waaronder een bijzondere verzameling Belgische kunst uit de 19de en de eerste helft van de vorige eeuw.
Zo kan je werken van de barokschilders Antoon van Dyck en Peter Paul Rubens afkomstig van Nederland bewonderen. Uiteraard zijn er ook schilderijen te bezichtigen van Vlaamse kunstenaars zoals van Oostendenaar Emile Claus, James Ensor en Oost-vlaming George Minne.
Regelmatig worden tijdelijke exposities gepresenteerd met internationale bruiklenen met een indrukwekkende collectie van kunstwerken op papier.

Een kijk op een van de vele kunstwerken in het museum
Een uitzicht op een van de vele kunstwerken in het museum


Meer bezienswaardigheden Gent
Ticketprijzen 2023

Volwassenen vanaf 26 jaar 20 euro
Jongeren vanaf 19 jaar tot en met 25 jaar 3 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 18 jaar gratis

Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen

Na een grondige renovatie van 10 jaar werd op 24 september 2022 het KMSK in Antwerpen terug heropend. Het 19de-eeuwse historisch pand ligt in de sfeervolle wijk het Zuid in de buurt van het fotomuseum en het Museum van Hedendaagse kunst.
In de museumtempel zie je werken van onder meer 17de-eeuwse Vlaamse barokschilder Peter Paul Rubens en Belgische kunstschilder van het symbolisme James Ensor. Zo kan je onder andere de schilderijen Aanbidding door de koningen , de verloren zoon en opvoeding van Maria van Rubens bewonderen in de 29 meter lange Rubenszaal. De haven van Oostende, stilleven met chinoiserieën en de intrige zijn slechts enkele van de werken die je van James Ensor kan bezichtigen.
Er zijn ook werken van de 15de-eeuwse Vlaamse kunstschilder Jan van Eyck. In de marmeren trapzaal zijn 39 schilderijen die je kan bewonderen van Vlaams romantisch kunstschilder Nicaise De Keyser. Opvallend is ook dat je in 2 zalen altaarstukken kunt bekijken.
Verder kan je ook een blik werpen op de restauratiezaal waar je achter glas ziet hoe oude werken worden opgelapt. Kinderen tussen de 6 en 12 jaar krijgen een tekenboekje met potlood mee waar ze doorheen het museum leuke opdrachten, die horen bij bepaalde kunststukken, kunnen oplossen.
In de museumwinkel heb je de mogelijkheid om zelf een stukje kunst mee naar huis nemen! Ansichtkaarten, posters en (kinder-)boeken met afbeeldingen van je favoriete werken liggen hier op je te wachten.


Meer bezienswaardigheden Antwerpen

Meer Ticketinformatie 2023

Volwassenen 20 euro
Studenten vanaf 18 jaar tot en met 25 jaar 10 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Meer ticketinformatie

Koninklijk Musea voor Schone Kunsten in Brussel

De Koninklijk Musea voor Schone Kunsten in de Regentschapsstraat 6 omvatten drie museums: Het Fin-de-Siècle Museum, Oldmasters Museum en Modern Museum zijn gelegen in de Regentschapsstraat 3 in de omgeving van het Warandepark. Het Magritte Museum, Meunier Museum en Wiertz Museum liggen respectievelijk op het Koningsplein, de Abdijstraat en Vautierstraat in Brussel.

Fin-de-sièclemuseum in Brussel

Het Fin-de-Siècle Museum is gewijd aan verschillende kunststromingen, zoals impresssionisme, Art Nouveau en schone kunsten, van rond de jaren 1900. In die tijd was Brussel een van de belangrijkste artistieke Europse hotspots en het centrum van de art nouveau. Deze cultuurhistorische tempel bevat talrijke schilderijen, aquarellen, prenten, tekeningen, sculpturen, foto’s, films, schaalmodellen en kunstvoorwerpen.
Het museum, die in 2013 de deuren opende voor het grote publiek, laat de toenmalige ontwikkelingen in de kunst zien in een geschiedkundige en culturele context. Zo is er ook veel aandacht voor de literatuur, poëzie, fotografie, filosofie en architectuur.
Zo kan je de bekende collectie van Gillion-Crowet bewonderen. Deze topstukken uit de vroege Art Nouveau periode omvatten onder andere meubelen van de architect Victor Horta, edelsmeedkunst van Philippe Wolfers en symbolistische schilderijen van onder meer Jean Delville en Fernand Khnopff, allen bekende Belgische kunstenaars.

Oldmasters Museum in Brussel

De collectie van het Oldmasters Museum omvat voornamelijk kunstwerken van Vlaamse en Nederlandse schilders tussen 1400 en 1700. Zo zie je werken van de 15de eeuwse kunstenaars Rogier van der Weyden, Petrus Christus, Dirk Bouts, Gerard David, Jheronimus Bosch en Hans Memling. De 16de eeuw is op prachtige wijze vertegenwoordigd door de Belgische schilder Pieter Bruegel de Oude, met topwerken zoals De volkstelling te Bethlehem en De val van de opstandige engelen.
Daarnaast blinken de schetsen en altaarstukken van de 17de eeuwse Vlaamse barokschilder Pieter Paul Rubens uit. De schitterende portretten van tijdsgenoot Antoon van Dyck en de schilderijen Jacob Jordaens mag je zeker niet missen. Verder zie je ook kunstwerken van schilders van de Zuidelijke Nederlanden uit de 17de en 18de eeuw van onder andere Antoon van Dyck, Jan Steen en stilleven schilder Pieter Claesz. Er is ook een verzameling Franse -en Italiaanse schilderkunst te bewonderen in het museum.

Een foto van een grote expositieruimte in het Oldmasters Museum
Een blik op een grote expositieruimte in het Oldmasters Museum


Magritte Museum in Brussel

Het Magritte Museum ligt in de omgeving van het Warandepark aan het Koningsplein in het voormalige 18de-eeuwse neoklassieke hotel Altenloh.
Het kunstmuseum, bestaande uit 3 verdiepingen, presenteert meer dan 230 werken en archiefstukken van de Belgische surrealistische schilder René Magritte. De multidisciplinaire opstelling toont zijn schilderijen, tekeningen, beschilderde objecten, gouaches, beelden, beschilderde objecten, maar ook zijn publicitaire affiches, muziekpartituren, films en foto's. Het Museum beschikt eveneens over de belangrijkste verzameling werken uit zijn "vache"-periode waar hij in 5 weken tijd maar liefst 17 olieverfschilderijen en 22 gouaches maakte. Het tentoonstellingsparcours begint op de 3de verdieping met onder meer een presentatie van zijn eerste surrealistische werken.
Zo zie je olieverfschilderij Découverte die hij in 1927 ontwierp. René stelde dit schilderij voor als een metamorfose. Bepaalde lichaamsdelen van een naakte vrouw worden naar verloop van tijd transparant op een verschillende manier. Op het schilderij zie je dan ook een naakte vrouw waar bepaalde lichaamsdelen bedekt zijn met de kenmerkende structuur van doorschijnend hout.
Op de 2de verdieping wordt de periode van zijn terugkeer naar Brussel belicht. Een opvallend museumobject op deze etage is het beeld de koperen handboeien uit 1931. Het is een geschilderde gipswerk van 37 centimeter groot die een vrouw voorstelt zonder bovenkledij en armen.
Ongetwijfeld een van zijn topwerken in het museum is Golconde uit 1953 die je op de 3de verdieping kan bewonderen. Het toont een scène van bijna identiek mannen in donkere jassen en bolhoeden die lijken te vallen als regendruppels, opzweven als heliumballonnen of gewoon in de lucht te blijven staan.
Het bezoek wordt afgesloten met de vertoning van een aantal films over René Magritte.

Museum Kunst & Geschiedenis in Brussel

Het voormalige Jubelparkmuseum ligt op 3 kilometer ten oosten van het historische hart van Brussel in het bekend Jubelpark.
Dit museum herbergt duizenden kunstwerken en geschiedkundige objecten van de 5 continenten dat begint met de verre prehistorie tot de 20ste eeuw. Zo zie je talrijke stenen werktuigen waaronder een gepolijste bijl uit de prehistorie. Uit de Griekse oudheid kan je onder andere een Attische roodfigurige kantharos of drinkbeker bezichtigen. Een marmeren portrethoofd van een keizerlijke hoogwaardigheidsbekleder is een van de vele Romeinse objecten van het museum. Maar ongetwijfeld is de reusachtige maquette van het oude Rome het belangrijkste museumobject van de Romeinse oudheid.
Je ziet ook talrijke objecten van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw die de Europese sierkunsten presenteren. Daarbij veel Delfts blauwe en Belgisch hard porseleinen objecten. Verder kan je nog wondermooie beeldhouwwerken, meubels, wandtapijten, kant, textiel, kostuums, metaal, glas, koetsen, film en fotografie bewonderen. Zo zie je onder andere het metalen Doopvont van Tienen uit de 12de eeuw.
Ook de niet-Europese beschavingen komen in de permanente tentoonstelling ruim aanbod met kunstvoorwerpen uit China, India, Micronesië, Polynesië en precolumbiaans Amerika. Zo zie je enkele topstukken Chinese porselein waaronder een Chinees bordje met een groene ijsvogel en twee bloeiende takken uit de 18de eeuw. Ook een wondermooie Chinese uurwerk met gouden omranding uit begin 19de kan je in dit museum bezichtigen.

Een kijk op de inkom van het Museum Kunst en Geschiedenis
Een blik op de inkom van het Museum Kunst en Geschiedenis
Ticketprijzen 2023

Volwassenen tot en met 65 jaar 10 euro
Senioren 65+ 8 euro
Studenten met geldige studentenkaart euro
Kinderen en Jongeren tot en met 18 jaar gratis

Stripmuseum in Brussel

Voor de echte stripliefhebbers mag een bezoek aan het Stripmuseum uiteraard niet ontbreken. Het museum ligt in de Zandstraat op een kleine 900 meter ten noordoosten van de Grote Markt. De permanente en tijdelijke exposities kan je bewonderen in het ravissante Art Nouveau tempel van Victor Horta. Tegelijk is het een eerbetoon aan de pioniers van het boek met leuke tekstballonnen en prachtige tekeningen.
De bekende Belgische stripfiguren de Smurfen, Kuifje en Suske en Wiske nemen je mee op een spannend avontuur door het hele museum. Maar ook minder bekende figuren zoals Bollie & Billie en Kid Paddle komen aan bod.
Zo kom je meer te weten over hoe een stripverhaal tot stand is gekomen en welke verschillende vormen van stripkunst er allemaal bestaan. Ontdek de wereldgeschiedenis van dit soort boek waar kinderen dol op zijn en laat je onderdompelen in het creatieproces. In de Peyo Ruimte zie je onder meer 100 verschillende portretten van smurfen op een groot paneel. Kinderen zullen ongetwijfeld met veel bewondering kijken naar de heel realistische reproducties in 3D van een groot Smurfenhuis en kleinere smurfenhuisjes.
Daarnaast zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen te bezoeken en kun je alvast een voorproefje ontdekken van toekomstige exposities. Dit museum is dan ook de ontmoetingsplaats voor alle stripliefhebbers en voor wie meer te weten wil komen over de Belgische stripkunst.

Een foto van professor Zonnebloem in een duikpak
Een blik op professor Zonnebloem in een duikpak, een van de belangrijkste personages in de Belgische stripreeks De avonturen van Kuifje
Ticketprijzen 2023

Volwassenen vanaf 26 jaar 13 euro
Jongeren en Jongvolwassenen vanaf 12 tot en met 25 jaar 10 euro
Senioren 65+ 10 euro
Kinderen vanaf 6 jaar tot en met 11 jaar 6 euro
Kleuters tot en met 5 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Kunstmuseum Salvador Dali in Brugge

Op de grote markt in het hart van het historische centrum van Brugge ligt in de betoverende middeleeuwse hallentoren van het Belfort het Dali museum. Je kan er meer dan 300 werken van de wereldberoemde Spaanse kunstschilder Salvador Dali bewonderen. Objecten uit zijn privécollectie die je in Brugge kan zien in de Adorneszaal zijn schilderijen, sculpturen, gravures, litho's, etsen, surrealistische objecten en meubels.
Terwijl je de verschillende stukken bewondert zal je ongetwijfeld opmerken dat de favoriete symbolen van deze Catalaanse meester smeltende klokken, engelen, olifanten, mieren, eieren, slakken en krukken zijn.
De bekendste werken van Dali die je in Brugge kunt bewonderen zijn de surrealistische engel vervaardigd uit brons, de Daliniaanse flamencodanser, de grote asbak het sublieme moment, het hoofd van Beethoven en het nachtkastje ontworpen door de secretaris, Robert Descharnes.

Een kijk op de inkomhal van Dali's kunstmuseum
Een blik op de ingang van het kunstmuseum Salvador Dali
Ticketprijzen 2023

Volwassenen tot en met 65 jaar 10 euro
Senioren 65+, Jongeren en Studenten vanaf 13 jaar 8 euro
Kinderen en Tieners tot en met 12 jaar gratis

Gruuthusemuseum

Het museum, gerenoveerd in 2019, belicht de drie cruciale periodes in de rijke Brugse geschiedenis. Allereerst komt het Bourgondische hoogtepunt van de stad aanbod, daarna de tot nu toe dikwijls onderbelichte periode van de 17de en 18de eeuw en ten slotte de herontdekking van Brugge met zijn typerende 19de-eeuwse neogotiek.
Deze drie periodes komen aan bod in de ruim 600 collectiestukken die het Gruuthusemuseum bezit. Zo kan je Bourgondische manuscripten, majestueuze wandtapijten, gotische kleurrijke glasramen, elegante houtsculpturen tot verfijnd historisch kant bewonderen. Uiteraard zie je ook schilderijen uit verschillende periodes tot een 17de- en 18de eeuwse gedekte tafel met onder andere kostbaar Chinees porselein en zilveren bestek.
De leidraad doorheen het museum werd gevormd door Lodewijk van Gruuthuse, die leefde in de 15de eeuw, met zijn levensmotto “Plus est en vous” ofwel: “Er zit meer in je”. Blikvanger in het museum is de authentieke laat-15de-eeuwse bidkapel die de verbinding maakt tussen het paleis en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, met uitzicht op het gotische koor van de kerk. Van op het balkon van het museum krijg je een unieke uitkijk over de mooiste plekjes van de stad zoals een van de meest gefotografeerde bruggetjes en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Het museum won in 2021 de Portimão Museum Prize in de categorie Europe’s Most Welcoming Museum onderdeel van de internationale European Museum of the Year Awards.

Een blik op de voorgevel van het Arentshuis
Een foto van de voorgevel van het Arentshuis


Meer ticketinformatie
Arentshuis in Brugge

In het elegante 18de-eeuwse herenhuis op circa 400 meter ten zuiden van de Grote Markt in Brugge ligt het Arentshuis. Frank Brangwyn, die overleed in 1956, schonk een belangrijk deel van zijn collectie aan de stad Brugge die het in 1936 inrichtte als Brangwynmuseum.
Op de eerste verdieping ontdek je het oeuvre van deze Brits-Brugse kunstenaar. De Britse allround kunstenaar ontwierp werken uit verschillende internationale kunststromingen die zich situeren in het begin van de 20ste eeuw. In de meer dan 12000 creaties zie je tinten van Art Nouveau, Art Deco, modernisme, sociaal realisme en kunstwerken van de Wiener Secession. Een vereniging van beeldende kunstenaars uit Wenen. De veelzijdige kunstenaar schilderde levendige, realistische taferelen waarin hij het industriële leven in de dokken en fabrieken en het harde labeur van arbeiders weergaf. Daarnaast legde Frank ook zijn vele reisimpressies kleurrijk vast op aquarellen, doeken en in etsen. Maar hij ontwierp ook meubelen tot tapijten en aardewerk. De vitrinekasten zijn vervaardigd naar een ontwerp van Brangwyn.
Op het gelijkvloers zijn vooral tijdelijke exposities te zien met grafische werken uit het Groeningemuseum en het Prentenkabinet van Musea Brugge.

Een blik op de voorgevel van het Arentshuis
Een foto van de voorgevel van het Arentshuis


Meer ticketinformatie
Groeningemuseum in Brugge

Op 500 meter wandelen van de Grote Markt ligt aan de Dijver het Groeningemuseum. Het museum belicht Belgische beeldende kunst vanaf de 15de eeuw tot en met de 20ste eeuw. Zo kan je genieten van de kunstwerken, Portret van Margareta van Eyck, Madonna met kanunnik Joris van der Paele en de Kruising, van de Vlaamse schilder uit de renaissance Jan van Eyck. Uit dezelfde periode kan je werken bezichtigen van Duitser Hans Memling en Hollander Gerard David die meesters waren van de Oudnederlandse schilderkunst.
Daarnaast bevat de verzameling ook stukken van renaissance en barokke kunstschilders zoals Pieter Bruegel de Jonge, Lancelot Blondeel, Ambrosius Benson, Peter Lely en Jacob van Oost. In het kunstmuseum zie je ook een heel verfijnde selectie Brugs neoclassicistisch werk uit eind 18de en het begin van de 19de eeuw. Je ziet onder meer het schilderij, Lord Byron op zijn sterfbed van Joseph Denis Odevaere, die hofschilder was van koning Willem I. Maar ook werken van Joseph-Benoît Suvée, Jean Bernard Duvivier, Joseph Ducq en François Joseph Kinsoen, die tijdsgenoten waren van Odevaere, komen aan bod.
De prent Secret-Reflet is dan weer een prachtig beeldende kunstwerk van de Belgische symbolistisch schilder, ontwerper en beeldhouwer Fernand Khnopff. Het museum bezit ook werken van Constant Permeke, Jean Brusselmans, Gustave De Smet en Gustave Van De Woestyne.
Tijdelijke tentoonstellingen met internationale allure zijn ook in dit Brugs museum regelmatig te zien.

Een blik op de facade van het Groeningemuseum
Een uitzicht op de facade van het Groeningemuseum


Meer ticketinformatie
James Ensorhuis in Oostende

Op een goeie 50 meter van het strand in de Vlaanderenstraat is het James Ensorhuis gesitueerd. In het museum kom je meer te weten over de Belgische kunstschilder van het symbolisme James Ensor die er leefde vanaf 1917 tot aan zijn dood in 1949. Vrijwel meteen na zijn overlijden werd zijn woning ingericht als museum. Na een 2 jaar durende renovatie, waar onder meer het aanpalende pand in het museum werd geïntegreerd, heropende het James Ensorhuis in de zomer van 2020 terug de deuren.
Tijdens je bezoek aan het Ensorhuis beleef je dankzij de reproducties op ware grootte, mini documentairepresentaties en authentieke meubilair zijn werk- en leefruimte op een unieke manier.
Het huis is onderverdeeld in vijf belevingskamers.
Op het gelijkvloers bevindt zich het voormalige souvenirwinkel die je ook langs de kant van de weg kan zien. De tussenverdieping is ingericht als tijdelijke expositieruimte. Het Blauwe Salon is de leefkamer en atelier van James die je op de eerste verdieping kan bewonderen. Op deze etage staan talrijke reproducties van zijn bekendste werken zoals de Intrede van Christus in Brussel uit 1888. Tevens kan je het authentieke meubilair zoals het harmonium, piano en mahoniehouten buffetkast bezichtigen. In de eetkamer zie je een neobarokke kast. In deze ruimte kan je onder andere de schilderijen De Intrige van James Ensor en De Val der Opstandige Engelen van Belgische kunstschilder Pieter Bruegel bewonderen. Verder zijn er ook authentieke tekeningen van James Ensor te bezichtigen.
Elke bezoekers beschikt over een audiogids. De kinderen worden in de audiogids toegesproken door de voormalige huisknecht van Ensor, Gust Van Yper.

Een blik op het James Ensorhuis
Ticketprijzen 2023

Per Persoon vanaf 26 jaar 12 euro
Studenten vanaf 15 tot en met 25 jaar 9 euro
Kinderen vanaf 6 jaar tot en met 14 jaar 6 euro

Meer Ticketinformatie

De Verbeke Foundation in Kemzeke

De Verbeke Foundation in Kemzeke ligt in het noorden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen op slechts enkele kilometers van de Nederlandse grens. Het museum met een binnen -en buitengedeelte opende de deuren op 1 juni 2007. Het werd opgericht door de kunstverzamelaars Geert Verbeke en zijn vrouw Carla Lens.
Je ziet schitterende collages, assemblages, schilderijen, tekeningen en installaties, die je als bezoeker zeker zullen verbazen. De expositieruimte bevat een reeks kunstenaarsmonografieën van andere gevestigde en opkomende kunstenaars, dus er is altijd wel iets nieuws te beleven. Het museum beschikt ook over een beeldentuin in de openlucht met levendige werken.
Voor de ingang zie je onder andere een Tijdscapsule van een Oerbos van Antwerpen, een project ontworpen door kunstenaar uit New York, Alan Sonfist. Het Oevre van Jacobus Kloppenburg vervaardigt met een 10-tal containers uit de haven is ongetwijfeld een van de meest opvallende werken die je op het domein kan bewonderen.
In het binnengedeelte zie je onder meer het kunstwerk "The Ash Heart Project Version" gecreëerd door de Thaise kunstenaar Ruangsak Anuwatwimon.
In de tuin is de Casanus van de Nederlandse beeldhouwer en ontwerper Joep van Lieshout een opvallend kunstwerk. Het grote rode ontwerp, met onder meer een slaapkamer en kleine woonkamer, kreeg zijn vorm naar het menselijke spijsverteringsorgaan, van de tong via de maag en darmen tot de anus. Aan de rand van de tuin vind je een oorlogsbegraafplaats gebouwd door Belgische beeldende kunstenaar Roger Claessens.
Na afloop kan je een klein hapje en een drankje nuttigen in het restaurant waar ook regelmatig trouwfeesten plaatsvinden.

Wist je dat de Verbeke Foundation verschillende jaren het decor was van het Belgisch televisieprogramma "Stukken van Mensen" ?

Foto van het Casanus kunstwerk gelegen in de tuin
Een blik op het Casanus kunstwerk in de tuin


Meer Ticketinformatie 2023

Volwassenen en jongeren vanaf 15 jaar 13 euro
Studenten en docenten 10 euro
Senioren 60+ 11 euro
Kinderen tot en met 14 jaar gratis

Meer ticketinformatie

Kunstmuseum Félicien Rops in Namen

In de permanente expositie over de 19de eeuwse Belgische kunstschilder, graficus en karikaturist krijgt je heel uiteenlopende werken te zien. Zo kan je de serie Dames au Puppet bestaande uit 4 tekeningen bewonderen. Verder zijn er ook verschillende gravures en mooie schilderijen te bewonderen in een oud herenhuis gelegen in de rue Fumal. Er is ook een ruimte voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen voor andere kunstenaars.

Ticketprijzen 2023

Jongeren vanaf 12 jaar en Volwassenen 5 euro
Kinderen tot en met 11 jaar gratis
Gratis te bezichtigen elke 1ste zondag van de maand

Meer Ticketinformatie

© Renzo Vanhoorelbeke