Cookie Consent by TermsFeed De Beste Kunstmusea van Nederland, de Top 19!

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De Beste Kunstmuseums van Nederland, Een overzicht

Home - Info - Beste Kunstmusea van Nederland
Rijksmuseum in Amsterdam

In de buurt van het Vondelpark op slechts een halfuurtje wandelen van het centraal station en makkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer ligt het Rijksmuseum. Het is tevens één van de meest bezochte bezienswaardigheden van Nederland. Dit reusachtige museum met meer dan 200 expositieruimtes, dat in 1885 toegankelijk werd voor het publiek, heeft verschillende kunstcollecties in zijn bezit. De vaste collectie bestaat uit maar liefst 8000 topstukken uit voornamelijk de 18de eeuw. Je kan er onder meer schilderijen van Rembrandt van Rijn, Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen bewonderen. Er zijn ook verschillende verzamelingen en exposities met geschiedkundige voorwerpen, beeldhouwkunst en Aziatische schilderijen. De tijdelijke exposities kan je bezichtigen in de Philipsvleugel. Als je de soms wel lange wachtrijen wil ontlopen is het aan te raden je ticket vooraf online te reserveren.


Meer Bezienswaardigheden Amsterdam


Een zicht op het plein en de reusachtige gebouwen van het Rijksmuseum
Een zicht op het plein en de reusachtige gebouwen van het Rijksmuseum
Van Gogh Museum in Amsterdam

In het museumkwartier op het museumplein van Amsterdam is het Van Gogh Museum gelegen. Het Van Gogh Museum bezit de grootste verzameling werken van de 19de eeuwse kunstschilder Vincent van Gogh. De vaste collectie omvat ongeveer 200 schilderijen, 500 tekeningen, ruim 700 brieven en een verzameling Japanse prenten. Daarnaast beheert het Van Gogh Museum circa 1800 Franse prenten en affiches uit fin de siècle. Het Van Gogh museum opende in 1973 de deuren en is uitgegroeid tot één van de populairste kunstmusea ter wereld. Dit kunstmuseum bestaat uit twee gebouwen. De permante expositieruimte, ontworpen door gerenommeerde architecten Kisho Kurokawa en Gerrit Rietveld, bevindt zich in het Rietveld-gebouw. De tijdelijke tentoonstellingsruimte ontdek je in de Kurokawa-vleugel.

Meer Bezienswaardigheden Amsterdam


Een zicht op het Van Gogh Museum met zijn prachtige moderne glazen entreehal
Een uitzicht op het Van Gogh Museum met zijn prachtige moderne glazen entreehal

Een aantal van de bekendste stukken van deze Nederlandse schilder zijn De Aardappeleters van 1885, De Zonnebloem van 1889 en De Amandelbloesems van 1890. Daarnaast zijn er ook stukken te bewonderen van andere tijdgenoten waaronder van de Franse impressionistische beeldhouwer Auguste Rodin en Franse kunstschilders Claude Monet, Odilon Redon en Georges Seurat. Tijdens het bezoek kom je ook meer te weten over de boeiende geschiedenis van de schilder en welk invloed hij had op de ontwikkeling van moderne kunst.


Kröller-Müller Museum in Otterlo

Het Kröller-Müller Museum is gelegen tussen de steden Arnhem en Apeldoorn in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het museum omvat een buitenzaal van 25 hectare en een binnenzaal ontworpen door de Belgische Architect Henry Van de Velde in 1938. Het museum heeft een indrukwekkende collectie van circa 90 werken van Vincent van Gogh. Zijn schilderijen vallen onder het postimpressionisme die verwijst naar een verscheidenheid aan stijlexperimenten die begon op het einde van de 19de eeuw. De topstukken de aardappeleters, over het eenvoudig boerenleven, en Caféterras bij nacht (Place du Forum) kan je bewonderen in het Otterlose museum. Je kan ook het eerste schilderijtje, Bosrand, dat Helene Kröller-Müller in 1908 kocht van Van Gogh bezichtigen. Helene is de stichter van het museum en kocht tussen 1908 en 1929 maar liefst 180 tekeningen en 91 schilderijen van Vincent van Gogh.
Een extra troef vooral bij droog en zonnig weer van dit kunstmuseum is ongetwijfeld de 25 hectare grote beeldentuin. Tijdens de wandeling zie je onder meer de bronzen meneer van Oswald Wenckebach, een groot en rode beschilderde stuk staal K-Piece, een iglo van zandsteen en metaal en de 11 meter hoge paarse Trowel of truweel.Een uitzicht op het prachtige drijvende sculptuur in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
Een uitzicht op het prachtige drijvende sculptuur in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
Museum Escher in Het Paleis in Den Haag

In Het Paleis kan je meer dan 120 prenten van de grafische Nederlandse kunstenaar Maurits Cornelis Escher bezichtigen. Hij staat bekend om zijn houtgravures, houtsneden en lithografieeën, een grafische vlakdruktechniek, waarin hij vaak speelde met wiskundige principes. Zo kan je onder andere de groen bruin en zwarte houtsnede van de Ringslangen en houtsnede Toren van Babel uit 1928 bewonderen. Daarnaast ontdek je tal van Lithografieën zoals de Reptielen uit 1943, het Balkon uit 1945 en de Prentententoonstelling uit 1956. Verder wordt u meegenomen in zijn leven en werk aan de hand van de ruim 70 informatieve blokken die beginnen bij zijn geboorte in 1898 in Leeuwarden en eindigt bij de opening van Escher in het Paleis in 2002

Meer Bezienswaardigheden Den Haag


Groninger Museum

Kunst, kunstgeschiedenis en design: dat is wat je ontdekt in het Groninger museum in Groningen. Laat je verrassen met een interessante en informatieve rondleiding. Zo kom alles te weten over de verscheidene kunstwerken. Er zijn verschillende verzamelingen en tentoonstellingen te zien. Ben je creatief en ontdekkingslustig? Dan kan je ook een bezoekje brengen aan het inloopatelier. Ook samen met je gezin kun je hier een prachtige dag beleven, door bijvoorbeeld aan een VIP-familietour of door aan een leuke speurtocht deel te nemen. Kortom: er is vanalles te zien en te doen voor de hele familie. Als je een kunstliefhebber bent, dan is dit het ideale uitstap in Groningen.
Wist je dat de videoclip van Stefania, die voor Griekenland deelnam aan het Eurosong in 2021, werd opgenomen in het Groninger Museum? (Stupid Reasons)

Meer Bezienswaardigheden in GroningenEen uitzicht op het Groninger Museum
Een uitzicht op het Groninger Museum
Rembrandthuis in Amsterdam

In het monumentale pand aan het Waterlooplein in het hart van Amsterdam kan je de collectie van 17de eeuwse Nederlandse kunstschilder, tekenaar en etser Rembrandt van Rijn bezichtigen. Hij maakte tientallen zelfportretten en overtuigende portretten, intrigerende tronies en meeslepende historiestukken. Het huis is compleet heringericht met 17de eeuwse meubels, voorwerpen en uiteraard ook kunst aan de hand van een inventarislijst. Waan je in de 17de eeuw als je zijn atelier, keuken en woonkamer bezoekt. Het Rembrandthuis vertelt het verhaal van de mens, de kunstenaar, de verzamelaar, de leermeester, de ondernemer en inwoner van Amsterdam. Bewonder de grote collectie van circa 260 Rembrandts etsen en 4 koperen etsplaten. Kom meer te weten over de etstechniek met 17de eeuwse verf door één van de demonstraties mee te volgen. Naast de kamers kan je ook verschillende schilderijen van zijn leermeester Pieter Lastman en de leerlingen van Rembrandt bewonderen. Daarnaast zijn er doorheen het jaar tijdelijke exposities te bezichtigen.

Meer Bezienswaardigheden Amsterdam


Rembrandts Amsterdam Experience

Op amper 350 meter van het Rijksmuseum en 300 meter wandelen van het Leidse plein ligt aan de Wateringschans 2 het Rembrandst Amsterdam Experience.
In een spectaculaire, wondermooie digitale kunstbeleving word je gedurende 25 minuten door middel van videoprojecties, speciale 5D effecten en geur volledig ondergedompeld in het Amsterdam van de 17de eeuw.
Je gaat 350 jaar terug in de tijd en bezoekt een reconstructie van Rembrandt’s laatste, verloren gewaande atelier, waar hij zijn iconische "laatste kunstwerken" maakte. Hier ontmoet je Rembrandt, zijn minnares Hendrickje, dochter Cornelia en zoon Titus.
Je wordt meegenomen op een reis door het leven van de populairste schilder van Amsterdam.

Een blik op de prachtige kunstbeleving
Een uitzicht op de prachtige kunstbeleving in Rembrandts Amsterdam Experience


Mauritshuis in Den Haag

Aan de hofvijver in het prachtige Hollandse classicistische barokke Maurtishuis ontdek je circa 800 werken van uiteenlopende kunstenaars uit de 17de en 18de eeuw. Het Koninklijk Kabinet van Schilderijen beschikt over werken van de belangrijkste schilders uit Nederland en Vlaanderen van die tijd. Zo kan je het Meisje met de Parel van Nederlandse kunstschilder Johannes Vermeer bewonderen. Daarnaast kan je de anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt van Rijn en Het Puttertje van Fabritius bezichtigen. Ook van Peter Paul Rubens, Jan Steen, Frans Hals, Frans Post, Jan de Baen en Adriaen Hanneman zijn er prachtige schilderijen te bezichtigen. Op slechts vijf minuten lopen van het Mauritshuis kan je het oogverblindende 18de eeuwse Galerij Prins Willem V bewonderen. Binnenin kan je genieten van zijn indrukwekkende schilderijenverzameling van de eerder vermelde kunstschilders. De kristallen kroonluchters, overdadige gordijnen en zijden wandbespanning maken de vorstelijke uitstraling compleet.


Een uitzicht op de mooie gevel van het Mauritshuis aan de hofvijver
Een blik op de mooie gevel van het Mauritshuis aan de hofvijver
Kunstmuseum in Den Haag

Vlakbij het Scheveningse strand in het voormalig Gemeentemuseum is het Kunstmuseum Den Haag gelegen. Het prachtige gebouw ontworpen door de invloedrijke Nederlandse architect Hendrik Petrus Berlage, is ervoor gemaakt om je dwalend door de zalen te laten verassen door de veelzijdige verzameling en het grote aantal wisselende exposities. Tevens is het met circa 160 000 kunstwerken één van de grootste Europese kunstmusea. Dit kunstmuseum heeft een toonaangevende collectie beeldende, moderne en hedendaagse kunst, mode en toegepaste kunst. Het is ook de internationale thuishaven van Piet Mondriaan waar je maar liefst 300 van zijn kunstwerken kunt bewonderen met als hoogtepunt Victory Boogie Woogie. Daarnaast ontdek je verschillende kunstwerken van andere topkunstenaars zoals Pablo Picasso, Claude Monet, Wassily Kandinsky, Francis Bacon, Constant en Louise Bourgeois.
In een ander permantente expositieruimte wordt aandacht besteed aan het wonder van Delfts Blauw. Je komt er meer te weten over de geschiedenis van het beschilderde aardewerk vanaf de 16de eeuw in de stad Delft. Je kan er naast prachtige beschilderde borden onder meer diverse tulpenvazen bewonderen. In de Wonderkamers ga je aan de hand van een spannende, nieuwe verhaallijn als bezoeker op avontuur met enkele "Wonderkids" . Door middel van een tablet kan je in de 13 tot de verbeelding sprekende wonderkamers verschillende spannende opdrachten uitvoeren.

Overzicht Bezienswaardigheden Den Haag


Frans Hals Museum en De Hallen in Haarlem

Sinds maart 2018 vormen de hallen en het hof samen het vernieuwde Frans Hals Museum. Je kan er de grootste collectie van de in België geboren Oude Hollandse meester Frans Hals bezichtigen. Hij maakte naam en faam door zijn portretschildrijen waaronder zijn beroemde schutterstukken. Naast deze 16de en 17de eeuwse kunst vind je er ook talrijke hedendaagse kunstwerken. De ontmoeting tussen oude meesters uit de Gouden Eeuw en eigentijdse kunst laat je anders kijken en meer zien. Het Museum en de Hallen liggen op kleine wandelafstand van elkaar.

Mondriaanhuis in Amersfoort

Voor de echte kunstliefhebbers is het een aanrader om naar het Mondriaanhuis in Amersfoort te bezoeken. Het is de geboorteplaats van de bekende kunstenaar Piet Mondriaan. Hij bracht er een deel van zijn kinderjaren door. In de jaren ’90 werd het huis opengesteld voor publiek en sindsdien kun je er mooie kunst ontdekken van Piet Mondriaan. Naast een bezoek aan het museum zijn er tijdens vakanties leuke activiteiten voor alle leeftijden. Doe mee aan een schilderworkshop of doe mee aan een interessante rondleiding door het museum. De kinderen kunnen zich uitleven in het doe-het-zelf-atelier of deelnemen aan een leuke speurtocht.

Overzicht Bezienswaardigheden Amersfoort

Meta Maze Surrealistische Kunst in Tilburg

Het grootste kunstdoolhof ter wereld is in de Noord-Brabantse stad Tilburg in de buurt van het treinstation. Kronkelend dwaal je door eigenzinnige kamers, verborgen deuren, gangen en zelfs kruipruimtes, speciaal ontworpen om je fantasie te prikkelen. Door de verschillende smalle wegen in het doolhof beleefd iedere bezoeker deze attractie op een andere wijze. Je kan in het doolhof onder meer een buitenaards labyrint met dromerige en verdrietige kamers, een konijnenhol, schuine looppaden, mysterieuze objecten en verborgen deuren ontdekken. De ene bezoeker komt lachend uit een kamer, de ander geëmotioneerd, verdrietig of juist vol adrenaline. Het is een unieke Surrealistische Kunstcenter die voor een aparte beleving zal zorgen bij veel bezoekers.

Overzicht Bezienswaardigheden Tilburg


Moco Museum: Banksy and More in Amsterdam

Het Modern Contemporary Museum Amsterdam is gelegen aan het museumplein vlakbij het Van Gogh Museum. Dit boutique museum opende de deuren in het voorjaar van 2016. In het Art deco Villa Alsberg, ontworpen door Ed Cuypers in 1904, ontdek je een grote verscheidenheid aan moderne, inspirerende en hedendaagse kunst.

Een zicht op graffitikunst, vlakbij de ingang van het Moco Museum
Een uitzicht op graffitikunst, vlakbij de ingang van het Moco Museum


De visie van het museum is erop gericht om radicale leiders en influencers van moderne kunststromingen uit te lichten. Zo ontdek je in dit wondermooie herenhuis voornamelijk kunstwerken van straat -en graffitikunstenaar Banksy en popartkunstenaar Andy Warhol. Het is tevens eerste museum die werken van deze Britse kunstenaar exposeert. Doordat zijn werken politiek en humoristisch van aard zijn zullen jongeren zich sneller aangetrokken voelen om dit type van kunstmuseum te bezoeken. Daarnaast zijn er ook creaties te bewonderen van onder meer Amerikaans neo-expressionistisch kunstenaar Jean-Michel Basquiat, de controversiële Britse kunstenares Tracy Emin en Japanse beeldhouwster en installatiekunstenares Yayoi Kusama.
Er is ook een ruimte voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen.


   


Meer Bezienswaardigheden Amsterdam

Teylers Museum in Haarlem

Het Teylers Museum is in de buurt van het Gravestenenbrug gelegen en is genoemd naar een rijke Haarlemse bankier, laken -en zijdefabrikant Pieter Teyler van der Hulst. Met de opening van de wondermooie Ovale Zaal in 1784 had het grote publiek een tweede museum in Nederland die ze konden bezoeken. Doordat het ononderbroken als museum in gebruik is geweest wordt dit museum terecht aanzien als oudste van Nederland.
De collectie bestaat uit fossielen, mineralen, munten, medailles en natuurkundige instrumenten. Daarnaast kan je talrijke schilderijen, tekeningen en platen van kunstschilder, tekenaar en etser Rembrandt van Rijn en Italiaanse kunstschilder, dichter, beeldhouwer en architect Michelangelo bewonderen. Het lijkt een onlogisch samengestelde verzameling maar in deze periode was wetenschap een soort kunstvorm.
Naast de permanente exposities zijn er regelmatig talrijke wisseltentoonstellingen te bezichtigen.

Een zicht op het Teylers Museum
Een blik op het Teylers Museum
Van Gogh Huis in Zundert

In de Noord-brabantse gemeente Zundert in de buurt van Breda is het Van Gogh Huis gesitueerd. Het is de plek waar Vincent werd geboren en opgroeide tot hij op 11 jarige leeftijd naar de kostschool in Zevenbergen moest.
In het huis krijg je aan de hand van digitale presentaties een kijk in het leven van de kunstschilder. Naast de vaste expositie over Van Gogh en Zundert zijn er ook regelmatig wisseltentoonstellingen te bewonderen van hedendaagse kunstenaars die zich lieten of laten inspireren door het leven en/of werk van de grootmeester Vincent van Gogh.


Stedelijk Museum in Amsterdam

Het Stedelijk Museum is gelegen in het zuiden van Amsterdam aan het museumplein net naast het Van Gogh Museum. Het is een gebouw uit 2 delen. Het oudste gebouw, ontworpen door Nederlands architect Adriaan Willem Weissman, dateert uit het einde van de 19de eeuw. In 2012 werd de nieuwe moderne vleugel de badkuip, ontworpen door Benthem Crouwel Architecten, toegevoegd aan het museum.

Het oudste gedeelte van het museum voltooid in 1895
Een blik op het oudste gedeelte van het museum voltooid in 1895


Het is een dynamisch kunstmuseum met een uitgebreide moderne -en hedendaagse verzameling aan schilderijen van wereldklasse. Tot de permanente expositie behoren naast schilderijen ook tekeningen, toegepaste kunst, sculpturen en nieuwe media. In het museum kan je werken van beroemde kunstenaars zoals de Nederlanders Vincent van Gogh en Karel Appel spotten. Daarnaast zijn er werken van Russisch-Franse kunstschilder en graficus Wassily Kandinsky, Kazimir Malevich en Franse postimpressionist Paul Cézanne te bewonderen. Tevens ontdek je diverse werken van kunstenaars zoals van de Amerikaan Andy Warhol, Henri Matisse, Jackson Pollock en Willem de Kooning. Het museum bezit onder meer Les bêcheurs (1889) van Vincent van Gogh en Appel's Vragende kinderen (1949) van Karel Appel. Naast de permanente exposities zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te bezichtigen over bekende hedendaagse artiesten en ontwerpers.

Meer Bezienswaardigheden Amsterdam


Museum Willet Holthuysen in Amsterdam

In het mooi versierde 3 verdieping tellende grachtenpand geniet je in de Herenkamer onder meer van de werken van 18de eeuwse kunstschilder Jacob de Wit. Zo kan je onder meer een wondermooie plafondschilderij uit 1744 bewonderen. Tevens zie je ook een portret van de Sintbernardshond van Willet geschilderd door dierenkunstschilder, lithograaf en graficus Wouter Verschuur. In de tuinkamer kan je twee schilderijen van kunstschilder Charles Rochussen aanschouwen. Indrukwekkender zijn de wondermooie kleuren van de plafondschildering van de Belgische decoratieschilder Auguste Graux. In de Doorloop een kleine ruimte zie je het portret van de balzaal geschilderd in 1882 door Willem Steelink Jr.
In de grachtentuin in Franse klassieke stijl ontdek je een reconstructie van hoe de tuin er destijds uitzag. Vanuit de verschillende kamers kan je deze tuin ook van bovenaf bewonderen.
Naast de kunstwerken geniet je in dit pand van authentieke meubilair, prachtige verzameling glas, porselein, zilver en boeken.

Meer Bezienswaardigheden Amsterdam


Straatmuseum

Op het NDSM plein over het Noordzeekanaal in het noorden van Amsterdam ligt het museum voor graffiti en straat art. Het museum is ondergebracht in een voormalige scheeploods van 8000m² op de NDSM-werf.
Je kan er ruim 150 werken van meer dan 130 nationale en internationale graffitikunstenaars waaronder Kobra, Cornbread, Treze, Monkeybird, Bruno Smoky en Hugo Kaagman bewonderen. Zo kan je onder meer het kunstwerk gespoten in Delfts Blauw van Nederlander Hugo Kaagman en het felgekleurde werk in sciencefictionstijl The dancing Fish van de Braziliaanse kunstenaar Bruno Smoky bewonderen. Het museum heeft de grootste verzameling van street art. De meeste van deze indrukwekkende visuele ervaringen zijn even groot als de muurschilderingen op straat. De collectie belicht alle actuele onderwerpen zoals diversiteit en zelfexpressie. De verhalen achter de werken kom je hier eveneens aanbod wat in tegenstelling bij de werken die je tegenkomt langs de straat meestal verborgen blijven.
Je hebt ook de mogelijkheid om de kunstenaars live aan het werk te zien want het straatmuseum geeft hen de volledige vrijheid en stelt ruimte ter beschikking midden in het museum.

Een zicht op het kunstwerk van Eduardo Kobra
Een uitzicht op Anne Frank , het kunstwerk van Braziliaan Eduardo Kobra bij de ingang


Museum Jan Cunen in Oss

Tussen de steden Nijmegen en 's-Hertogenbosch is in de gemeente Oss het Museum Jan Cunen gelegen. De verzameling is onder te verdelen in een 19de -en begin 20ste eeuwse kunstcollectie, hedendaagse kunst en het verhaal van Oss.
In hoofdzaak worden Beeldende kunst tentoongesteld. De werken zijn aquarellen, collages, grafieken, tekeningen en schetsboeken die op papier werden gecreëerd. Maar uiteraard zijn er ook schilderijen op doek te bekijken. Zo kan je onder andere het schilderij Vissersschepen in de branding van de Nederlandse aquarellist Hendrik Willem Mesdag bewonderen. Verder zijn er ook werken te bewonderen van hedendaagse kunstenaars van onder andere Pieter Engels, Marc Mulders, Viviane Sassen. Daarnaast kan je foto's met artistieke waarde bezichtigen. Zo kan je genieten van de foto Cloud van de in Kenia geboren Nederlandse fotograaf Elspeth Diederix. Er zijn ook beelden in het museum vastgelegd op video en er is ook een verzameling beeldhouwkunst vanaf de periode na de 2de Wereldoorlog.
Er zijn ook regelmatig tijdelijke kunstexposities te bewonderen in dit pand.
Naast de kunstverzameling herbergt het museum een verzameling archeologische, geologische en geschiedkundige voorwerpen, documenten en foto's van Oss.

Van Abbemuseum in Eindhoven

In het centrum Noord-Brabantse stad Eindhoven in de buurt van de rivier Dommel is het Van Abbemuseum gelegen. In 2003 werd door architect Abel Cahen een fraai, moderne en omvang nieuwbouwgedeelte met een 27 meter hoge toren aan toegevoegd.
Het museum, die gericht is op de moderne, hedendaagse en beeldende kunst, werd in 1936 opgesteld voor het grote publiek. De collectie bevat circa 2700 kunstwerken vanaf 1900 gestart door Henri van Abbe, die eigenaar was van een sigarenfabriek in de stad.
Zo zijn een groot deel van de werken van de Russische kunstenaar El Lissitzky waaronder de Proun 1, ontwerp voor Proun 23 N en ontwerp voor Proun G7 in dit museum te bezichtigen. Tevens kan je ook het olieverf op doek beschilderde Buste De Femme van de Spaanse kunstschilder Pablo Picasso bewonderen. Uiteraard zijn er ook werken te ontdekken van populaire Nederlandse kunstschilders. Zo kan je de prachtige in olieverf beschilderde Compositie XIV en Composition en blanc et Noir II van de abstracte en non-figuratieve kunstenaar Piet Mondriaan ontdekken. Daarnaast zijn er talrijke tekeningen en schilderijen te bewonderen van Pieter Ouborg zoals de Blauw Ovaal , Hurkende Vrouw en Op Zwarte Grond.
Tevens vind je naast de talrijke schilderijen ook prachtig gedecoreerde ruimtes zoals het Museum als Parlement van Nederlandse beeldende kunstenaar Jonas Staal en New Orleans: Shotgun house with rainwater-harvesting tank van de Sloveense architecturale kunstenares Marjetica Potrč.Een blik op het Van Abbe kunstmuseum

Museum van Loon in Amsterdam

In het hart van de Amsterdamse grachtengordel ligt Museum Van Loon, een wondermooi woonhuis dat in 1672 werd ontworpen door de architect Adriaan Dortsman. De eerste bewoner was de kunstschilder, tekenaar en etser Ferdinand Bol, een leerling van Rembrandt. De inrichting van het huis ademt nog de sfeer van de rijkdom die Amsterdam in die tijd beleefde.
De collectie van Museum Van Loon omvat een rijkdom aan objecten, variërend van 17de-eeuwse schilderkunst tot keukengerei uit de 20ste eeuw. Zo kan je diverse sschilderijen op doek met olieverf uit de 17de en 18de eeuw bewonderen. Daarnaast kan je onder meer een prachtige Japanse Lakkist en een Slede van de 18de eeuw bezichtigen.
De manier van leven in de 19de eeuw wordt geïllustreerd in de verschillende kamers door imposante salons met familieportretten, zilver, porselein en andere kostbaarheden, maar ook door de kleding van het personeel, keukenattributen en rijtuigen. In het museum wordt ook een uitgebreid familiearchief bewaard met onder andere stamboeken, foto’s, brieven en allerhande andere documenten. Achter het huis is de tuin aangelegd in de stijl van de 17de eeuw en wordt afgesloten door de fraaie gevelwand van het koetshuis eveneens door Adriaan Dortsman ontworpen.


Overzicht Bezienswaardigheden Amsterdam

Museum Het Valkhof in Nijmegen

In het centrum van Nijmegen aan het historische valkhofpark is het kunst en archeologisch museum het Valkhof gelegen.
De archeologische verzameling geven een fraai beeld van het menselijk leven in de regio die teruggaan tot de oude steentijd. Tevens zijn er ook kwalitatieve Romeinse bodemvondsten waaronder de bronzen schildknop uit Blerick, de zilveren drinkbeker uit Stevensweert en de bronzen portretkop van keizer Trajanus uit Xanten die je kan bewonderen. Daarnaast kan je ook wapens, sieraden, keramiek en glas uit de vroege middeleeuwen vande provincie Gelderland bezichtigen. Uit de late middeleeuwen tot en met de 19de eeuw kan je uiteenlopend huisraad uit de Nijmeegse binnenstad bekijken.
Ook de kunstliefhebbers komen in het Valkhofmuseum aan hun trekken. Je kan er een collectie van oude kunst en kunstnijverheid vanaf de middeleeuwen tot het begin van de 20ste eeuw bewonderen. Zo bezit het museum een omvangrijke reeks aan topografische schilderijen en tekeningen. Je kan er werken bezichtigen van onder andere zeeschilder Arnoldus van Anthonissen, landschapschilder Jan van Goyen, tekenaar Hendrik Hoogers en Johannes Weissenbruch.
De verzameling moderne kunst bestaat uit werken van het Hedendaags Expressionisme en de Nederlandse Pop Art. Naast uiteraard schilderijen kan je ook beeldhouwwerken, collages-assemblages en werken op papier aanschouwen. Pronkstukken van deze collectie zijn Gezicht op een stad van Carel Willink en De boogschietwedstrijd van Pyke Koch. Dit zijn Nederlandse kunstschilders van het magisch realisme. Daarnaast bezit het museum ook werken van buitenlandse kunstenaars zoals van de Belg Panamarenko, Duitser Georg Meistermann, Fransman Jean le Gac en Nederlands-Amerikaanse beeldhouwer van Japanse afkomst Shinkichi Tajiri.

© Renzo Vanhoorelbeke