Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De mooiste kastelen langs de Loire in Frankrijk bezoeken - Info & Ticketprijzen

Home - Info - Mooiste Kastelen Loire
De mooiste kastelen langs de Loire en omgeving bezoeken + Info en Ticketprijzen
Kasteel van Chambord

Het kasteel van Chambord ligt in de buurt van de stad Blois tussen de steden Tours en Orléans. Voor vele bezoekers is dit het mooiste kasteel van de Loire-vallei dat sinds 1981 prijkt op de Werelderfgoedlijst van Unesco.
Als bezoeker geniet je zonder twijfel van de prachtige renaissance architectuur met talrijke torentjes. In het kasteel zijn er tal van architecturale parels te ontdekken. Zo vormt het donjon, een vierkant gebouw dat in iedere hoek begrensd is met torens, het middelpunt van het huidige kasteelcomplex. Het heeft een Grieks kruisvormig centraal ontwerp met ruime kamers in de vorm van een Grieks kruis. De dubbele spiraalvormige magische trap vereist in het midden en doet menig bezoeker vol bewondering kijken vanwege het dramatische enscenering. Het algemene ontwerp van de façades met talrijke torens kan je perfect bewonderen vanaf de buitenkant van het kasteel van Chambord. De visueel gescheiden bewoonbare niveaus zijn gegoten door een frame en lopen over de hele gevel. Verticaal is het alsof de afgeplatte pilaren rusten op het horizontale frames. Deze elementen samen vormen een Italiaans getint rasterpatroon dat onveranderlijk is in zijn regelmaat.

Een kijk op het kasteel van Chambord
Een blik op het kasteel van Chambord


Binnen in de gebouwen kan je de pracht van het meesterlijke gebeeldhouwde decor bewonderen. Zo zie je van verschillende muurpijlers, medaillons , kandelaars en decoratief gebladerte die de gevels, daken en schoorstenen doordringen. Naast de architecturale pracht herbergt het kasteel een aanzienlijke verzameling van verschillende schilderijen, wandtapijten, kunstvoorwerpen en meubels. De 17de eeuws wandtapijten zijn zonder twijfel de pronkstukken van het kasteel. De afmetingen van deze wandtapijten zijn niet te groot waardoor je deze grandioze doeken om een eenvoudige manier kan bewonderen.
Tijdens je bezoek heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van een histopad, een tablet, waarbij 9 kasteelkamers integraal zijn gereconstrueerd in 3D en virtual reality.
De tuinen, aangelegd in 2017, zijn 6,5 hectare groot en bestaan uit 3 compartimenten. In het noordelijke deel zie je twee rechthoekige gazons versierd met ronde gaten. Tevens staan er enkel -en dubbelvoudige linde -en paardenkastanjebomen. Tevens zijn er ook mooie binnen- en buitenbloembedden die versierd zijn met kegelvormige taxussen en bolvormige struiken. In het noordoostelijke gedeelte zie een quincunx vierkant, met dus 5 elementen, van dubbelbloemige kersenbomen. Daarnaast staan ook paardenkastanjebomen in een zanderige ondergrond en zie je verschillende haagbeuken staan in de vorm van een gebogen bank. Het oostelijke gedeelte bestaat uit twee rechthoekige gazonbedden. De binnenste bloembedden bestaan onder andere uit 176 rozenstruiken gesnoeid in prachtige geometrische figuren.
Iets verder verwijderd van het kasteel vind je het grootste omheinde natuurpark van Europa. Binnen in het Nationaal Domein van Chambord, die bestaat uit 5440 hectare, leven talrijke diersoorten door het uitstekende beheer van de dierenpopulaties. Het grootste deel van dit natuurpark is bedekt met grove dennen en eiken. Daarnaast zijn er op grondgebied van Chambord ruim 650 plantensoorten waargenomen.
Het domein kan je bezoeken per fiets of boot. Deze kan je ter plekke huren. Uiteraard kan je ook al wandelend genieten van de pracht van de natuur.
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 13,9 euro
Kinderen tot en met 17 jaar en inwoners van de Europese Unie tot en met 24 jaar gratis

Kasteel & Domein Chaumont-sur-Loire

Ruim 200 kilometer ten zuidwesten van Parijs, op slechts 3 kwartier rijden van de stad Tours, aan de rivier de Loire ligt het Kasteel van Chaumont-sur-Loire in de gelijknamige stad.
De vesting van Chaumont-sur-Loire werd in de 10de eeuw gebouwd om de grens tussen de graafschappen Blois en Anjou te controleren.

Dit wondermooi middeleeuwse fort Loirevallei is omgeven door een schilderachtige natuurlijke omgeving. Met zijn kantelen en torens zal dit kasteel kinderen en volwassenen betoveren. Het kasteel is een museum gevestigd over Kunst en Geschiedenis van de Loirevallei. Het opende zijn deuren voor het publiek in 2009. Je kan er het artistieke erfgoed van de Loire-vallei aanschouwen. Zo kan je onder meer in de Kamer Van Catherina De 'Medici' het oudste wandtapijt uit de collectie van het kasteel bewonderen. Maar geniet zeker ook van het fraaie 19de-eeuwse bed in Henri II-stijl, rijk versierd met houtsnijwerk. Tijdens het bezoek ga je doorheen de kamer van Ruggieri waar je een 17de-eeuwse hemelbed ziet. In de Raadzaal ontdek je ook veel Italiaanse artistieke elementen in het interieur zoals de kleurrijk 17de-eeuwse vloer van majolicategels. Tevens kan je het 16de-eeuws "la tenture des Planètes et des jours" , een meesterwerk in de tapijtkunst zien. Daarnaast wandel je ook nog door onder meer de geschiedkundige vertrekken van De Wachtzaal en De Kamer van de Koning. De grote wenteltrap is een mooi stukje architectuur bestaande uit gotische, Renaissance en Italiaanse elementen in de vensters en zuilen.

Foto van het kasteel van Chaumont-sur-Loire
Een panorama op het kasteel van Chaumont-sur-Loire


De paardenstallen, ontworpen door de architect Paul-Ernest Sanson, werden in 1877 gebouwd. Deze zijn gegroepeerd rond 2 binnenplaatsen van verschillende oppervlakte die met elkaar in verbinding staan. In de tuig- en zadelkamer kan je een mooi paardentuig bekijken.

In het historische park met Engelse tuin ontworpen door landschapsarchitect Henri Duchêne zie je enkele bloemperken en gazons. Door het golvend karakter van het park geniet je van mooie panorama's. De zogenaamde grote cirkel loopt langs de omtrek van het kasteelpark en laat iedereen van de uitgestrektheid van de tuin genieten. Er komen secundaire paden op uit die een doordachte combinatie vormen van krullen, cirkels en raaklijnen die de wandeling verlengen of naar welbepaalde elementen leiden. In het park zal je ook een 3-tal gebouwen kunnen bezichtigen. De pittoreske brug is het grootste bouwwerk die de ravijn van het Goualoup gedeelte met dat van het park verbind. Daarnaast is er een watertoren met pompen aanwezig die diende om de eerste moestuin van water te voorzien. Sinds de 19de eeuw ligt dankzij prinses de Broglie een dierenkerkhof die momenteel bestaat uit 18 graven.

Bezoekers met de wagen kunnen gratis parkeren op de hoofdparkeerplaats van het Landgoed. Wie met de trein komt moet op het station van Onzain afstappen. Een rit van ongeveer 5 minuten met de pendelbus verbindt het station met het kasteel.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 19 euro
Jongeren vanaf 12 jaar tot en met 17 jaar, studenten en mensen met een beperking 12 euro
Kinderen vanaf 6 jaar tot en met 11 jaar 6 euro
Familieticket bestaande uit 2 volwassenen en 2 kinderen jonger dan 12 jaar 38 euro

Het Koninklijke Kasteel van Amboise

Het gotisch gebouwde kasteel van Amboise aan de rivier de Loire is een belangrijke attractie in de gelijknamige stad Amboise. Het ligt op 25 kilometer ten oosten van de stad Tours en op 220 kilometer ten zuidwesten van Parijs.
In de loop der jaren was het de thuisbasis van veel koningen en koninginnen. Het was ook de residentie van Leonardo da Vinci tijdens zijn laatste 3 levensjaren toen hij uiteindelijk in 1519 overleed. De klein, simpel maar goed bewaard gebleven kamer met zijn meubels geven je een waarheidsgetrouwe indruk van hoe zijn geest indertijd werkte. Er is ook een speciale tentoonstelling over de schilderkunst van Leonardo da Vinci. In de Kapel van Saint Hubert zie je het schilderij de heilige Hiëronymus van Da Vinci. Dit is ook zijn begraafplaats. De kapel is momenteel niet toegankelijk door restauratie die tot eind 2023 zal duren.

Een uitzicht op Koninklijke Kasteel van Amboise met de verte de rivier de Loire
Een panorama op het Koninklijke Kasteel van Amboise met de verte de rivier de Loire


Dankzij de tablet Histopad wordt de bezoeker begeleid in de historie van het kasteel met de ingrijpende veranderingen die in de 15de en 16de eeuw plaatsvonden in de indeling van de koninklijke residentie. Op de tablet kan je ook een reconstructie van decors, scènes uit het leven en grote gebeurtenissen van het koninklijk kasteel van Amboise met nieuwe personages bezichtigen.
Doordat het kasteel ligt op een rotsachtige verhoging met een zeer uniek monumentaal balkon, geniet je vanop verschillende plaatsen van een adembenemend uitzicht over de rivier de Loire en andere delen van de stad. Het domein heeft ook een mooie tuin waar je kan wandelen terwijl je geniet van de omgeving.

Als je met de auto komt kan je gratis parkeren in verschillende nabijgelegen parkings zoals Parking des quais aan de rivier Loire of Parking des Tenneurs. Vanuit het treinstation van Amboise wandel je 1,3 kilometer tot je het kasteel bereikt. Je kan uiteraard ook deze afstand overbruggen door het nemen van een taxi of bus.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 13,5 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 7 jaar tot en met 17 jaar 9,2 euro
Peuters en Kleuters tot en met 6 jaar gratis

Het kasteel van Chinon

Het Kasteel van Chinon ligt in de streek van de Loire in het oosten van Frankrijk aan de rivier de Vienne tussen de steden Tours en Angers: De middeleeeuwse vesting die ongeveer 500 meter lang is en 100 meter breed is de belangrijkste attractie van de gelijknamige gemeente Chinon. Na een grootschalige renovatie en moderniseringsplan van het kasteel begin 21ste eeuw zijn er nieuwe plaatsen die toegankelijk zijn voor bezoekers. Vanaf zijn rotspunt overheerst het kasteel niet alleen de gemeente en hele regio maar ook de honderden jaren historie die nog steeds in zijn koninklijk verblijf, torens en de vestingmuren verankerd zijn.

Een blik op een van de torens van het Kasteel van Chinon
Een foto van een toren van het Kasteel van Chinon


In de gerestaureerde koninklijke residenties herbergt een mooie verzameling museo- en scenografie. Zo krijg je in een zaal meer informatie over de geschiedenis van het fort onder de vorm van maquettes, 3D-reconstructies en archeologische verzamelingen van recente opgravingen. Tevens wordt in 2 zalen aandacht besteed aan de nationale heldin van Frankrijk Jeanne d'Arc. In deze ruimtes zie je een mooie verzameling van originele kunstwerken waaronder bronzen beelden en aardewerk van de 18de tot de 20ste eeuw. De rijke iconografische collectie laat de verschillende facetten van deze heldin door de eeuwen heen zien. In een kamer bewonder je de gemeubileerde reconstructie van de privéslaapkamer van 15de-eeuws koning van Frankrijk Karel VII. Daar kan je onder meer een goudgeborduurd dekbed en een uitzonderlijk hangend baldakijn, op maat ontworpen voor het koningsbed, bewonderen. Tevens zie je de nagebouwde slaapkamer van Hendrik II Plantagenet en Eleonora van Aquitanië. Het laatste niveau van de klokkentoren herbergt een oud mechanisme die het mogelijk maakte om de 14de-eeuwse klok te doen luiden. Verder kan je de toren van Boissy, toren van Moulin, de Coudray toren een voormalige gevangenis, de toren van Argenton, schattoren en de hondentoren bewonderen.

Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 10,5 euro
Jongeren vanaf 7 tot en met 17 jaar 8,5 euro
Studenten 8,5 euro
Baby's, Peuters en Kleuters tot en met 6 jaar gratis

Kasteel van Villandry

Het middeleeuwse kasteel van Villandry ligt in centraal westen van Frankrijk op een kleine 20 kilometer van de stad Tours. Sinds 2001 prijkt deze prachtige gotische residentie op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Het land van Villandry werd in de eerste helft van de 16de eeuw eigendom van Jean le Breton, voormalig minister van Financiën onder Frans I. Hij liet het oude fort voor een groot deel slopen. Het Donjon mocht blijven staan, er werd een kasteel opgetrokken met daarrond tuinen met alle sierlijkheid van de Renaissance van weleer. De Spaanse dokter Joachim Carvallo en zijn echtgenoot werd in 1906 eigenaar van het kasteel.
De architectuur van het kasteel is een streling voor het oog. Zo kan je er rondwandelen om de prachtige glas-in-loodramen, authentieke meubilair, schilderijen en de hoge torens te bezichtigen.

Een kijk op de prachtige tuin en kasteel van Villandry
Een blik op de wondermooie tuin & kasteel van Villandry


De tuinen en nabij gelegen bos zijn een lust voor het oog. Langs de gevels van het kasteel zie je verdeeld over 3 niveaus: de watertuin, de siertuin en moestuin. De siertuin is onderverdeeld in twee groene delen. Zo kan je er een prachtig taxusbomen en buxussalon in de vorm van kandelaars bewonderen. De decoratieve moestuin in renaissancestijl zijn 9 even grote vierkanten. In elk deel zal je diverse groenten en bloemen kunnen bewonderen waarvan de kleuren verschillen. Ze zullen je ogen de illusie geven van een meerkleurig dambord. Bij het bezoeken van de watertuin bewonder je gecompartimenteerde gazon parterres met een netwerk van symmetrische loodrechte banen en vier secundaire waterbekkens.
Uiteraard is er ook een traditionele tuin bestaande uit onder andere cirkelvormige bedden met daarin mooie kleurrijke bloemen die je kunt bezichtigen. In de tuin van de zon onderverdeeld in 3 delen zie je onder meer decoratieve een zonvormig zwembad, driehoekige grasvelden, appelbomen, struiken en rozenstruiken.
In het Labyrint, gelegen in de omgeving van de speeltuin, zoek je een weg naar de trap die in het midden ligt. Het enige maar prachtig bouwwerk in de tuin is het 18de-eeuwse neoklassieke paviljoen bedekt met een leien dak die in 2004 is gerenoveerd. In het hoger gelegen 3 hectaren grote bos zie de tuinen vanuit diverse perspectieven.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie Kasteel & Tuinen 2022

Volwassenen vanaf 19 jaar 12 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 8 jaar tot en met 17 jaar 7 euro
Studenten jonger dan 26 jaar 7 euro
Personen met een beperking 7 euro

Meer Ticketinformatie Tuinen 2022

Volwassenen vanaf 19 jaar 7,5 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 8 jaar tot en met 17 jaar 5 euro
Studenten jonger dan 26 jaar 5 euro
Personen met een beperking 3,5 euro

Kasteel van Angers

Tussen de steden Nantes en Tours aan de oevers van de rivier Maine is het Kasteel van Angers gelegen. Het fort bezit maar liefst 17 torens van lei- en kalksteen en werd vanaf 1230 gebouwd. Bovenop de torens heb je een prachtig romantisch en panoramisch uitzicht op de hoofdstad van het departement Maine-et-Loire. Koning René speelde een prominente rol in de historie van het kasteel doordat hij in de 15de eeuw het Koninklijke huis en de châtelet bouwde waardoor de hele adellijke binnenplaats werd afgesloten.
Op het domein kan je wandelen doorheen de 7 mooie tuinen. Verder zie je de wallen, ophaalbrug, gracht, kapel en binnenplaats.
De meeste in het oogspringende bezienswaardigheid binnenin het kasteel is zonder twijfel het 14de-eeuwse Tapijt van de Apocalyps. Dit meesterwerk van de middeleeuwse kunst zie je in de 6 kamers van ongeveer 4,5 meter hoog en zijn in totaal 100 meter lang.

Een foto op een van de 17 torens
Een uitzicht op een van de vele uitkijktorens


In de grote binnenplaats is een rastervormige tuin met grasvelden waar je taxusbomen en verschillende buxushagen kan bewonderen. In de buurt van de kapel zie je een bloembed met bloemsoorten die aangepast zijn aan de heideachtige grond. De hangende tuin op de noordelijke wallen bestaat uit bloemperken met geometrische vormen. De meeste van deze middelhoge plantensoorten zie je op het wandtapijt van de Apocalyps. De tuin van de Royal Logic is beplant met maar liefst 23 verschillende soorten hortensia variëteiten. Deze hebben een Amerikaanse en Aziatische oorsprong maar worden geproduceerd in de regio. Uiteraard mag de rozentuin op dit domein, gelegen op de zuidelijke helling, niet ontbreken evenals de tuin waar je wijnstokken kunt bewonderen van de witte druivensoort chenin. Er is ook een moestuin die samengesteld is uit bloemperken gelegen op het terras van de wallen aan de zijde van de Bout du Monde-promenade. Je ziet er verschillende groente- en fruitsoorten, bessen en een middeleeuwse bloemenweide.

Vanuit de hoofdstad Parijs vanaf het station Montparnasse is het treinstation van Angers in 1h45' te bereiken. Vervolgens is het amper 10 minuten wandelen naar het kasteel. Het vliegveld van Angers ligt op zo'n 25 minuten rijden met de auto en heeft verbindingen naar Nice, Toulouse en zelfs naar Londen. Het kasteel ligt op circa 8 uur rijden van Amsterdam en 2,5 uren rijden van Parijs. De autosnelwegen A11, A85 en A87 leiden alle drie naar Angers. De afrit ligt op slechts 600 meter van het kasteel.
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen vanaf 19 jaar 9,5 euro
Jongeren tot en met 18 jaar gratis
Inwoners van de Europese Unie tot en met 25 jaar gratis
Mindervaliden met begeleider gratis

Kasteel van Sully

Het kasteel van Sully-sur-Loire ligt op 160 kilometer van Parijs vlakbij de oevers van de langste rivier van Frankrijk de Loire. Het huidige kasteel werd opgetrokken op het einde van de 14de eeuw in opdracht van Guy de la Trémoille. Het is de toegangspoort tot de Loire-vallei in het oosten en prijkt op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het kasteel met het beschermde natuurgebied omgeven door water heeft een oppervlakte van 42 hectare.
Het kasteel bezit een buitenplein met een klein kasteel bestaande uit drie etages aan de buitenkant. Aan de andere kant werd het Donjon opgetrokken dat bestaat uit een groot rechthoekig gebouw van 39 meter bij 16 meter geflankeerd door 4 robuuste torens.
Binnen in het kasteel is de Koningskamer een van de opvallendste van de in totaal 19 zalen die u kunt bezoeken. In de grote zaal op de bovenste verdieping zie je een wondermooi 15 meter hoge geraamte. In de prachtig ingerichte kamers zie je authentiek 18de eeuws meubilair.

Een uitzicht op het pleintje op de achterkant van het kasteel van Sully
Een foto het pleintje op de achterkant van het kasteel van Sully


Ten westen van het kasteel is het departementale beschermde natuurpark gelegen. Je kan er een wandeling maken over de mooie paden omzoomd met de 19de-eeuwse lindebomen en overblijfselen van de 17de-eeuwse tuin. Je ziet ook honderdjarige kale cipressen. In totaal groeien hier 184 plantensoorten en zijn in het park reeds 89 vogelsoorten en 32 vlindersoorten waargenomen waaronder de zwart oranje en wit oranje weegbree mot. De bezienswaardigheid in het park is ongetwijfeld de Lourdesgrot die in 1883 op vraag van de gravin van Sully, Marguerite Amelot de Chaillou werd gebouwd.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie Kasteel & Tuinen 2022

Volwassenen vanaf 19 jaar 12 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 8 jaar tot en met 17 jaar 7 euro
Studenten jonger dan 26 jaar 7 euro
Personen met een beperking 7 euro

Meer ticketinformatie

© Renzo Vanhoorelbeke