Scoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De mooiste kastelen van Europa bezoeken - Info & Ticketprijzen

Home - Info - Mooiste Kastelen
De mooiste kastelen van Europa bezoeken + Info en Ticketprijzen
Mont-Saint-Michel in Frankrijk

De Mont Saint-Michel is een mini, rotsachtig getijdeneiland in Normandië gelegen in het noordwesten van Frankrijk op 60 kilometer van de stad Rennes en 360 kilometer van Parijs. Deze populaire Franse bezienswaardigheid staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 1979. Als je het maritieme verleden van het kasteel en het eiland waarop het is gelegen wilt ervaren, ga dan naar het Museum van Mont-Saint-Michel. Het museum stelt meer dan honderd antieke modelschepen tentoon, en geeft ook info over de operatie om het maritieme karakter van Mont Saint-Michel te herstellen. Het eiland is van zichzelf vrij klein maar prachtig om er een dag in te vertoeven. Hoewel de abdij een van de hoogtepunten van Mont-Saint-Michel is, mag je ook het eiland zelf niet missen.

Een zicht op de Mont Saint-Michel
Een blik op het rotsachtig getijdeneiland Mont Saint-Michel


Je kunt deelnemen aan een archeoscopische voorstelling om de boeiende geschiedenis van het eiland te ontdekken. De abdij bouwde ook de dubbelbeukige voor-Romeinse kerk, Notre-Dame-sous-Terre. De oorspronkelijke kerk van Mont-Saint-Michel was de Kapel, die rond 966 door de Benedictijnen gebouwd werd op de plaats van een door Saint Aubert gebouwd oratorium. De overblijfselen van deze kapel werden ontdekt bij opgravingen in de 19de eeuw en in de jaren 1960, en pas onlangs werden ze in hun oorspronkelijke staat hersteld. Terwijl je er bent, zul je verbaasd zijn over het aantal charmante straatjes en lieflijke baaien. Probeer wat cider, dat een populaire drank is in de omgeving. Snuif de sfeer op en geniet van je bezoek aan dit uniek Franse kasteel!

Meer kastelen Frankrijk

Meer Ticketinformatie Abdij van Mont Saint-Michel 2024

Volwassenen en EU burgers vanaf 25 jaar 13 euro
EU burgers vanaf 18 jaar tot en met 24 jaar gratis
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratisScoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Windsor Castle in Engeland

Het kasteel van Windsor, die op slechts 35 kilometer ten westen van London is gelegen, is één van de officiële residenties van het Britse koninkrijk.
Een bezoek aan dit prachtige bouwwerk is een uitstekende manier om je onder te dompelen in de geschiedenis en cultuur van dit historische land. De weelderige staatsievertrekken van het kasteel zijn door meester-kunstenaars versierd en bevatten vergulde plafonds, houtsnijwerk en kroonluchters. Je kunt door het nagebouwde aristocratische huis lopen en de wisseling van de wacht om 11h dagelijks meemaken, die vergelijkbaar is met de ceremonie die elke dag in Buckingham Palace gehouden wordt. Kijk toe hoe de nieuwe wachters vanaf Sheet Street de paradeplaats opmarcheren.

Een zicht op het kasteel van Windsor
Een blik op het kasteel van Windsor


Er worden het hele jaar door verschillende evenementen in het kasteel gehouden. Het is een uitstekende plaats om je speciale gebeurtenis te vieren en te genieten van de geschiedenis van dit historische kasteel. Als je er toch bent, neem dan zeker de tijd om het terrein te bezoeken. Je zult ook de beroemde Rubenszaal willen bezoeken. De kamer bevat werken van Peter Paul Rubens en is versierd met een prachtig schilderij van de Heilige Familie. Koning Karel II gebruikte de kamer voor hofvergaderingen en recepties. Verder kan je nog Koninklijke verzamelingen van schilderijen en andere kunstvoorwerpen bekijken.

Meer bezienswaardigheden Engeland
Meer Ticketinformatie 2024

Volwassenen vanaf 25 jaar 35,07 euro
Jongeren vanaf 18 jaar tot en met 24 jaar 22,8 euro
Kinderen vanaf 5 tot en met 17 jaar 17,53 euro

Slot Neuschwanstein in het Duitse Hohenschwangau

In het zuiden van Duitsland in de regio Beieren vlakbij de Oostenrijkse grens op ruim 100 kilometer van München ligt het kasteel van Neuschwanstein.
Dit sprookjesachtige gotische paleis werd gebouwd door Ludwig II van Beieren als persoonlijke residentie. De bouw van zijn laatste woning begon in 1869 en duurde in totaliteit 10 jaar. Neuschwanstein staat bekend als het "sprookjeskasteel" vanwege zijn gelijkenis met een fantasiekasteel, met torens, slotgrachten, boogbruggen en glas-in-loodramen. Het is de inspiratiebron geweest voor vele schrijvers, schilders, componisten en fotografen sinds het bijna 150 jaar geleden voor het publiek werd opengesteld.


Een zicht op kasteel Neuschwanstein
Een blik op het kasteel Neuschwanstein


Het kasteel bestaat uit twee bouwwerken: Het rode paleis en het witte paleis. In het witte paleis zie je de Troonzaal, de Ridderzaal en de Grote Trap. De Ridderzaal is een lange zaal, met een smal balkon aan één kant. De Grote Trap is zeer indrukwekkend, met een prachtig glas-in-loodraam erboven. De Troonzaal is de plaats waar Ludwig II de meeste tijd alleen met zijn gedachten doorbracht. Binnen in het rode paleis kunt u de slaapkamer van Ludwig II bewonderen samen met zijn badkamer met waterbaden, die bedoeld waren voor hydrotherapie. De beroemdste zaal van het rode paleis is de schilderijengalerij, met meer dan 100 schilderijen, waaronder werken van Franz von Lenbach, Carl Spitzweg, Johann Friedrich Overbeck en Wilhelm von Kaulbach.
Het kasteel van Neuschwanstein is ongetwijfeld een niet te missen attractie voor de liefhebbers van sprookjesachtige kastelen.
Meer Ticketinformatie 2024

Volwassenen 20,5 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar 2,5 euro

Meer Ticketinformatie

Ticket + rondleiding met Engelstalige gids voor volwassenen 47 euro
Ticket + rondleiding met Engelstalige gids voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar 22 euro

Castel Del Monte in het Italiaanse Andria

Het kasteel Del Monte ligt op 60km ten westen van de Zuid-Italiaanse stad Bari en op 18 kilometer van de kleinere stad Andria.
Als je van geschiedenis en kunst houdt, dan is een bezoek aan dit populaire Italiaanse kasteel een absolute must! Dit middeleeuwse fort, gelegen op grote hoogte, is een meesterwerk van de Italiaanse geschiedenis en staat op de Werelderfgoedlijst.
Eenmaal aangekomen bij het fort is het al direct duidelijk dat het een uitstekend voorbeeld is van middeleeuwse architectuur, en dan ook zeker niet voor niets is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is ook de afbeelding op de één cent munten in Italië, wat zijn internationale belang nog eens bewijst. Als je in Andria bent, plan dan zeker wat tijd in om deze middeleeuwse vesting te verkennen.

Een blik op het kasteel Del Monte
Een kijk op het kasteel Del Monte


Het architectonische ontwerp van het Castel del Monte is uniek te noemen. De bijzondere geometrische vorm en de mengeling van Midden-Oosterse, Griekse en Noord-Europese elementen hebben geleid tot een middeleeuws meesterwerk. De achthoekige basis van het kasteel bevat acht torens, elk met acht trapeziumvormige kamers. De structuur is perfect, en de vorm is symbolisch. Het enige wat ontbreekt is de interpretatie van een archeoloog.
Een rondleiding door het kasteel is een geweldige manier om de architectuur en de geschiedenis van deze oude vesting te waarderen. Het interieur en de buitenkant worden je onthuld door een gids, die achtergrondinformatie geeft over het kasteel en zijn schepper, Frederik II.
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen vanaf 25 jaar 7 euro
Jongeren vanaf 18 jaar tot en met 24 jaar 2 euro
Kinderen tot en met 17 jaar gratis


Ticket + rondleiding met Engelstalige gids voor volwassenen 45 euro
Ticket + rondleiding met Engelstalige gids voor kinderen vanaf 4 jaar en jongeren tot en met 17 jaar 40 euro
Ticket + rondleiding met Angelstalige gids voor baby's, kleuters en peuters tot en met 3 jaar gratis

Het Alhambra in het Spaanse Granada

Een bezoek aan het Alhambra, in het zuiden van Spanje gelegen tussen de steden Malaga en Almeria, is een van de populairste dingen om te doen in Granada. Deze ongelooflijke bezienswaardigheid heeft paleizen, tuinen, en een verhalende geschiedenis. Het Alhambra ligt op een heuvel die over Granada uitkijkt. Om het complex te betreden, moet je door twee hoofdpoorten. De hoofdpoort heeft een plattegrond, die je op je telefoon kunt downloaden en meenemen. De tweede poort leidt naar de crypte.
Het Alhambra staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is een van de belangrijkste toeristische attracties in Spanje. Zorg dat je er minstens een dag doorbrengt! Je zult beslist een leuke tijd hebben bij het verkennen van het Alhambra. Voor het mooiste uitzicht kan je het beste in het late voorjaar of de zomer komen.

Een blik op het Alhambra
Een kijk op het Alhambra


De prachtige tuinen van het complex werden oorspronkelijk gebruikt door de Nasrid koningen. Ze werden ontworpen als een zomerverblijf voor de koningen. De tuinen zijn eenvoudig van opzet en bevatten zorgvuldig uitgekozen planten. De tuinen zijn ook schilderachtig, omgeven door de schitterende bergen van de Sierra Nevada.
Of je nu kiest om het Alhambra op eigen houtje of met een gids te bezoeken, het is altijd fantastische ervaring. Een rondleiding met gids kan je helpen je tijd in het Alhambra te maximaliseren en het meeste uit je reis te halen!
Meer Ticketinformatie 2022

Jongeren vanaf 12 jaar en Volwassenen 11 euro
EU burgers met een Youth Card 7,95
Kinderen tot en met 11 jaar gratis

Kasteel Vianden in Luxemburg

Een bezoek aan het Kasteel Vianden is een must-do als je Luxemburg bezoekt. Dit kasteel is een fascinerende herinnering aan de rijke geschiedenis van het land en zijn inwoners. Het gebouw is een van de mooiste voorbeelden van renaissance-architectuur in Luxemburg. In het museum zijn kunstvoorwerpen uit de tijd van het kasteel te zien. Het museum heeft een uitgebreide collectie kunstwerken, waaronder schilderijen, foto's en kaarten.

Een blik op het Kasteel Vianden
Een zicht op Kasteel Vianden


Het kasteel herbergt ook een paar appartementen, die een fantastisch uitzicht bieden. Het kasteel is het hele jaar door open, dus plan om er een paar uur door te brengen. Als je weinig tijd hebt, bezoek het kasteel dan bij zonsopgang of zonsondergang en geniet van een prachtig uitzicht over het landschap. Alles bij elkaar is een bezoek aan het kasteel een mooie manier om de rijke geschiedenis van Luxemburg te verkennen. Deze middeleeuwse stadskern is gevuld met smalle straatjes, oude wallen, en patriciërshuizen. Je vindt er ook twee indrukwekkende kerken: een 7de-eeuwse benedictijnenabdij, en een 15de-eeuws stadhuis. Duizenden pelgrims bezoeken deze middeleeuwse stad elk jaar, en een bezoek is hier zeker de moeite waard.
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 10 euro
Leerlingen en Studenten vanaf 13 jaar tot 25 jaar 5 euro
Kinderen vanaf 6 jaar tot en met 12 jaar 2,5 euro

Meer Ticketinformatie

Kasteel van Predjama in Slovenië

Het Kasteel van Predjama is het grootste grotkasteel van de wereld gelegen in het zuidwesten van Slovenië op 60 kilometer van Ljubljana. Tevens ook de op één na langste Sloveense showgrot.
Beleef een onvergetelijke ervaring in de sprookjeswereld van ridders. In de 123 meter hoge rotsformatie is een meer dan 800 jaar oud onoverwinnelijk middeleeuws wonder uitgehouwen. De romantische buitenzijde met zijn idyllische rivier Lokva maken dit geheel nog indrukwekkender.
De opstandige ridder en beroemde roversbaron Erazem Predjamski-Lügers was zonder twijfel de bekendste bewoner van dit kasteel. Hij wordt wel eens de Robin Hood van Slovenië genoemd.
In 1484 hadden de toenmalige overheid één jaar nodig om hem in zijn kasteel uit te schakelen. Hij kwam om het leven tijdens het gebruik van zijn toilet.
Iedere zomer vindt er voor de burcht ridderspelen plaatst die genoemd zijn naar de populairste 15de eeuwse ridder van Slovenië.
In het kasteel kan je een wandeling maken doorheen de verschillende ruimtes. Zo kan je in de wapenkamer allerlei soorten zwaarden, hamers, bogen, harnassen, kruisbogen en schilden bewonderen.

Een kijk op het kasteel van Predjama
Een blik op het Kasteel van Predjama


Sommige riddershelmen kan je eens dragen zodat je kan voelen hoe zwaar dit soort van beschermingsmateriaal in die tijd was.
In de folterkamer zie je allerlei uitgebeelde taferelen van wassenbeelden. Ze geven je een goed beeld van hoe de gevangene voor zijn ondervraging werd gefolterd. De 16de-eeuwse meubelen en kleding worden tentoongesteld in de eetzaal. Verder kan je ook de 15de eeuwse Piëta in de Sint-Annakapel bezichtigen. Dit is een serene, witte ruimte versierd met een simpel kruis met houten kerkbanken. Op de vijfde en hoogste verdieping biedt het uitkijkterras een adembenemend panoramisch uitzicht op de vallei.
De Hongkongse Martialartsfilm uit 1986 werd voor een deel in dit unieke kasteel opgenomen. De grot is verspreid over vier verdiepingen die allemaal met elkaar verbonden met uitzondering van de Erazem's Hole en Erazem's Passage op de bovenste etage. In totaliteit ontdekte men al 14km grotdelen waarvan het toeristische gedeelte 700 meter lang is. Doordat er geen elektriciteit in de grot aanwezig is, krijgt iedere bezoeker een zaklamp mee om de 4 grote zalen in de grot te ontdekken. Door zijn uitstekende ligging en de gunstige temperatuur herbergt de grot in de winter een omvangrijke kolonie vleermuizen waar de bezoekers niets van merken doordat het Kasteel dan gesloten is.

Meer bezienswaardigheden Slovenië

Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 17,5 euro
Studenten vanaf 16 jaar tot en met 24 jaar 14 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 6 jaar tot en met 15 jaar 14 euro
Bayb's, Peuters en Kleuters 1 euro

Meer Ticketinformatie

Dracula's Kasteel in het Roemeense Bran

Een bezoek aan het Bran kasteel in Roemenië , een kleine 200 kilometer ten noorden van Boekarest, is een van de populairste toeristische attracties in Roemenië. De laatste jaren is het kasteel steeds populairder geworden en ontvangt het tien- tot honderdduizenden bezoekers per jaar. Dankzij de sociale media is de populariteit van het kasteel omhoog geschoten. Het kasteelterrein omvat een mooie Engelse tuin en lift. Binnen vind je 57 kamers, ingericht met replica's van de oorspronkelijke kasteelinrichting. Overdag kun je over het terrein van het kasteel dwalen en de hart-sarcofaag bezoeken.

Een kijk op het kasteel van Bran
Een blik op Dracula's Kasteel in Bran


Tegen de steile Karpaten liggen de torens van het kasteel, die adembenemend zijn. Het kasteel houdt elk jaar op de laatste dag van november een Halloween feest, dat de reis meer dan waard is. En vergeet niet vooraf online te reserveren, zodat je de lange rijen en overvolle zalen kunt vermijden.
Koningin Maria van Roemenië kocht het kasteel in 1920. Nadat het na de Eerste Wereldoorlog als koninklijke residentie had gediend, is het opgeknapt om het toegankelijk te maken voor bezoekers. Het hart van de koningin wordt nog steeds bewaard in de crypte. Het is nu eigendom van de Roemeense koninklijke familie en een uitstapje naar Bran Castle zal zeker een hoogtepunt van je vakantie zijn. Deze historische plek ligt in het graafschap Bran, dat een populaire toeristische bestemming is.
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 13,9 euro
Senioren 65+ 10 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 7 jaar tot en met 17 jaar 4,2 euro

Edinburgh Castle in Schotland

Een bezoek aan het kasteel van Edinburgh in het zuiden van Schotland is een must als je de Schotse hoofdstad bezoekt. Deze historische plek was ooit de koninklijke residentie van koning James II. Het is niet alleen een architectonisch wonder, maar herbergt ook enkele van de mooiste wapens en wandtapijten van Schotland. Hier kun je de claymore zien, een vier en een halve voet lang zwaard. Een bezoek aan het kasteel is niet compleet zonder een stop in het Queen Anne gebouw, waar vroeger een militair museum was gevestigd. Het Queen Anne gebouw is nu een functiesuite en een educatief centrum.

Een zicht op het kasteel van Edinburgh
Een blik op het kasteel van de Schotse hoofdstad Edinburgh


Een bezoek aan Edinburgh Castle in Schotland omvat ook het National War Museum en de Honours of Scotland. Het kasteel biedt audiotours in acht verschillende talen. Deze audiogidsen geven details over de architectuur en de geschiedenis van het kasteel. De audiogidsen zijn beschikbaar in het Engels, Frans, Japans, Russisch en Mandarijn. Sommige delen van het kasteel zijn gesloten voor speciale evenementen en kunnen extra vertolking vereisen. Er zijn ook hands-on modellen van de kroonjuwelen met braille tekst. Een bezoek aan Edinburgh Castle in Schotland is een must voor elke reiziger naar de Schotse hoofdstad. Dit historische kasteel herbergt het Schots Nationaal Oorlogsmuseum, het Koninklijk Paleis, en een militaire begraafplaats. Als een van de topattracties van de stad biedt het kasteel een boeiende geschiedenis en enkele van de meest spectaculaire uitzichten over het centrum. Het Schots Nationaal Oorlogsmuseum en de camera obscura zijn ook uitstekende mogelijkheden voor een middagje verkenning. Als je een uniek souvenir zoekt of gewoon het kanon van één uur wil zien, is dit een must. Hoewel het kasteel wereldberoemd is, is de omgeving ervan een must-see voor bezoekers van alle leeftijden. Bezoekers kunnen ook een nacht doorbrengen in een van de cafés op de Argyll Battery voor een spectaculair uitzicht over het stadscentrum.
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 21,32 euro
Senioren 65+ 17,17 euro
Kinderen vanaf 5 jaar tot en met 15 jaar 13,02 euro

Meer Ticketinformatie

Het Kasteel van Malbork in Polen

In het noorden van Polen op 60 kilometer ten zuidoosten van de havenstad Gdańsk ligt een van de grootste bakstenen kastelen ter wereld Tevens is deze bezienswaardigheid een van de belangrijkste monumenten in Polen dat prijkt op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het kasteel is omringd door versterkte muren en poorten, gemaakt van miljoenen bakstenen. Vanaf de top van de toren krijg je een prachtig uitzicht over het kasteel. Steek de voetgangersbrug aan de andere kant van de rivier de Nogat over om meer van het kasteel te zien.

Een blik op het kasteel van Malbork
Een zicht op het Malbork kasteel


Het kasteel, opgedeeld in het Hoogste, Middelste en Grootmeesterspaleis, heeft een verscheidenheid aan torens en kamers, en ook tuinen, waar je verschillende verhalen over de geschiedenis kunt verkennen. In het hoogste gedeelte bestaat uit een tiental ruimten waar je onder andere in de hoekkamer een prachtige glas in lood expositie kan bewonderen. Ook kan je een blik werpen in de kloosterkeuken. In het even omvangrijke middelste gedeelte kan je onder meer de wondermooie Amber collectie bezichtigen. Verder is er onder andere een historische wapententoonstelling en kan je genieten van het prachtige interieur met pionbogen langs de Apocalyps. In het Grootmeesterspaleis vind je onder meer de mooie Królewiec Hall, zijn kantoor en geniet je van het interieur in de Hoge Vestibule. Langs de buitenkant zijn er in iedere windrichting terrassen met een begraafplaats, tuin, lapidarium en een molen.
Vanwege de ligging is een bezoek aan dit kasteel perfect te combineren met een bezoek aan de kuststad en populaire bestemming Gdańsk.
Meer Ticketinformatie 2022

Kinderen vanaf 7 jaar en Volwassenen 14,88
Senioren 65+ 10,63
Kinderen tot en met 6 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Burg Eltz in Duitsland

In het westen van Duitsland op 100 kilometer van de Belgische grens ligt vlak boven de rivier de Moezel in Wierschem de burcht Eltz. Een bezoek aan het kasteel Eltz in Duitsland is een geweldige manier om de streek en zijn rijke geschiedenis te verkennen. Dit mooie stenen burcht is prachtig bewaard gebleven en heeft een prachtige binnenplaats waar je kunt rondwandelen. Er is ook een cadeauwinkel. Er zijn rondleidingen in het Engels, Duits en Nederlands. Of je nu alleen reist of met vrienden, een bezoek aan Burg Eltz zal een ervaring zijn die je niet snel zult vergeten. Om het interieur van het kasteel te zien, kun je een rondleiding boeken. De rondleiding duurt meestal ongeveer 35 minuten. Als je geen geld aan een rondleiding wilt uitgeven, kun je ervoor kiezen de schatkamer zelfstandig te bezoeken. Er is een uitgebreid museum en overvloed aan info over het kasteel.

Een blik op de burcht Eltz
Een uitzicht op de burcht Eltz


Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 12 euro
Leerlingen, studenten en mensen met een beperking 7 euro

Meer Ticketinformatie

Château d'If in Marseille

Het Château d'If ligt in de baai van Marseille in het zuiden van Frankrijk. In deze historische staatsgevangenis waar van 1580 tot 1871 gevangenen werden ondergebracht werd de bekende Franse auteur Alexandre Dumas zes weken lang opgesloten. In het kasteel kan je een blik werpen op de gevangeniscellen en wachttorens. Ze bevinden zich binnen de vestingmuren met uitzicht op zee en geven u een goed beeld van het dagelijkse leven van de gevangenen in het Château d'If. De cellen en wachttorens zijn de interessantste delen van het Château d'If, maar ze zijn ook het minst toegankelijk door de vele trappen en nauwe doorgangen.
Binnen in de vestingsmuren bevindt zich het Dumas Museum waar je een gedetailleerd overzicht van Dumas ervaringen kan bezichtigen en laat zien hoe zijn verblijft hem inspireerde tot het schrijven van "De graaf van Monte Cristo" .
Bovenop de verdedigingstoren heb je een prachtige uitzicht op de stad Marseille en de eilanden van de Frioul-archipel waaronder Pomègues en Ratonneau.
De rest van het eiland is grotendeels onbewoond en bedekt met bossen. Door de verschillende wandelpaden te volgen kan je de bossen van het eiland bezoeken. U kunt ook rond de vestingsmuren wandelen en het uitzicht vanaf de kantelen bewonderen.

Een blik op het eilandkasteel Château d'If
Een uitzicht op het eilandkasteel Château d'If


Meer bezienswaardigheden Frankrijk

Meer kastelen Frankrijk

Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen en EU-burgers vanaf 25 jaar 6 euro
Kinderen tot en met 17 jaar en EU-burgers tot en met 24 jaar gratis

Eilean Donan in Schotland

Op ruim 300 kilometer ten noorden van de Schotse hoofdstad Edinburgh aan de westkust ligt het kleine getijdeneiland Eilean Donan. Het is een van de populairste bestemmingen in de Schotse Hooglanden. De loch-achtige omgeving gaat vergezeld van een dramatisch kasteel, dat het grootste deel van het eiland inneemt. Het kasteel werd in 1955 door John Macrae voor het publiek opengesteld. Het kasteel is eigendom van de familie Macrae en wordt nog altijd actief beheerd. Binnen kun je de vele kunst- en historiestukken bekijken die door de vorige bewoners van het kasteel verzameld werden. Omdat Eilean Donan op de lijst van Schots Nationaal Erfgoed staat, kun je er meer te weten komen over de geschiedenis en de legenden van Schotland. Behalve kastelen kun je ook Loch Long verkennen, een beschut zeearm die zich van het dorp Dornie tot in de Hooglanden uitstrekt. Een populaire manier om Loch Long te verkennen is door de eenbaansweg ten westen van Eilean Donan te volgen.

Een uitzicht op het kasteel van Eilean Donan
Een blik op het kasteel van Eilean Donan


Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 11,83 euro
Senioren 60+ 10,65 euro
Kinderen vanaf 5 jaar en Jongeren tot en met 17 jaar 7,1 euro
Baby's, Peuters en Kleuters tot en met 4 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Kasteel Kilkenny in Ierland

Een bezoek aan Kilkenny Castle in Ierland is een niet te missen hoogtepunt voor elke geschiedenisliefhebber. Het kasteel ligt op hectaren parkgrond. Je kunt de speelplaats voor kinderen bezoeken of een wandeling maken over het kasteelterrein. De formele tuinen van het kasteel zijn toegankelijk via een poort in Parade. De tuinen zijn het mooist in de lente en de zomer. Je kunt ook de fontein op het terrein van het kasteel bewonderen.
Het kasteel is door Architectural Digest beschreven als een van de mooiste ter wereld. Tijdens de Normandische verovering was Kilkenny een vitaal bolwerk. Het was verbonden met alle belangrijke handelsroutes. De beroemdste Normandische heer in deze periode was Strongbow, die een rivaal van de koning was op het hoogtepunt van zijn macht. Bezoekers kunnen ook de Zwarte Abdij bezoeken, een middeleeuwse kerk en gebedsplaats voor de Dominicaanse Orde. De muren zijn bedekt met kantelen, en de toren is de hoogste van de stad.
In het kasteel is fotograferen niet toegestaan, maar je kunt vaak wel een foto nemen in de boekwinkel. Het kasteel is toegankelijk via een gebogen poort in de muur op de Parade en een kleine Posturnpoort bij de slotgracht.

Een zicht op het kasteel van Kilkenny
Een kijk op het kasteel van Kilkenny


Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 8 euro
Senioren 60+ 6 euro
Jongeren vanaf 12 jaar tot en met 17 jaar 4 euro
Kinderen tot en met 11 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Eltz Trakai eilandkasteel in Litouwen

Het eilandkasteel Eltz Trakai ligt 30 kilometer ten westen van de Litouwse hoofdstad Vilnius.
Een bezoek aan dit prachtig bakstenenkasteel is een mooie manier om enkele van de mooiste landschappen van het land te zien en over de geschiedenis ervan te leren. Dit grote bakstenen kasteel werd gebouwd in de late 14de eeuw en voltooid in het eerste decennium van de 15de eeuw. In de beginjaren van het land was het kasteel een van de belangrijkste centra van het Groothertogdom Litouwen. Vanaf de 16de eeuw werd het kasteel als gevangenis gebruikt en in de jaren 1960 werd het gerestaureerd.
Een bezoek aan het kasteel op het eiland Eltz Trakai is een prachtige manier om de rijke geschiedenis van de oude bevolking van het land te verkennen. Een tocht naar het eiland laat je betoveren door de verbluffende schoonheid van het kasteel en zijn boeiende geschiedenis. Het kasteel is al 33 generaties lang de thuisbasis van een tak van dezelfde familie, en is een van de populairste toeristische attracties in de Baltische regio. Je vindt de kamers prachtig ingericht en de slotgracht zorgt voor een fantastisch fotomoment. Het kasteel ligt hoog op een travertijnen heuvel, en heeft ook nog eens een uniek artistiek museum.

Een uitzicht op het kasteel Eltz Trakai
Een blik op het kasteel Eltz Trakai


Meer Ticketinformatie 2022

van April tot en met September Volwassenen 12 euro
van April tot en met September Studenten en Senioren 6 euro
van Oktober tot en met Maart Volwassenen 8 euro
van Oktober tot en met Maart Studenten en Senioren 4 euro

Meer Ticketinformatie

Zeefort Suomenlinna Helsinki in Finland

Op 5 kilometer van de Finse hoofdstad Helsinki ligt op enkele eilanden het Zeefort Suomenlinna. Dit 18de eeuwse kasteel prijkt sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
Je kan de eilandengroep met een oppervlakte van 0,76km² makkelijk bereiken door het nemen van een HSL-veerboot.
Je hoeft geen toegang meer te betalen om het eiland te betreden. In deze autoluwe omgeving hoef je niet ver te zoeken om van de rust te genieten.
De cultuurfanaten kunnen terecht in een van de 6 musea die aan de verschillende kanten van het fort zijn gelegen. De belangrijkste attractie is het Suomenlinna-museum die zich bevindt in Tykistölahti. Je komt er meer te weten over de 270-jarige geschiedenis van de vesting. Je krijgt aan de hand van prentenboeken op touchscreens meer info over de historische gebeurtenissen. Je krijgt ook een kijk van hoe de mensen leefden en werkten in Suomenlinna. Je ziet in de expositie wapens, munitie, gereedschappen gevonden in de opgravingen en zolders van Suomenlinna. Het omvangrijke restauratiewerk van het zeefort wordt op de bovenverdieping gepresenteerd evenals de wisselende tentoonstellingen. Bij het kopen van een ticket mag je in het auditorium ook een 25 minuten durende film over de geschiedenis van Suomenlinna bekijken.

Een zicht op de verdedigingsmuren van Suomenlinna
Een blik op de verdedigingsmuren van Suomenlinna


Een andere populaire attractie op Suomenlinna is ongetwijfeld de onderzeeër Vesikko, die deelnam aan de Tweede Wereldoorlog. Je krijgt een unieke kijk op deze onderzeeër waar destijds 20 bemanningsleden op tientallen meters diepte aan het werk was.
Het oorlogsmuseum van Maneesi vertelt het verhaal over de oorlogen van de Finse onafhankelijkheid. Zo kom je meer te weten over de burgeroorlog van 1918, de winteroorlog van 1939-1940 en uiteraard ook de 2de Wereldoorlog die eindigde met de oorlog in Lapland.
Het Ehrensvärd-museum, gelegen op de binnenplaats van het kasteel, presenteert de geschiedenis van het fort in de Zweedse periode. Tevens was dit ook de officiële residentie van de commandanten van het fort.
De kinderen zullen vol bewondering kijken naar de collectie die het Speelgoedmuseum presenteert aan de bezoekers. Je kan er oude poppen, antieke knuffels, oorlogsspeelgoed en oorlogsspellen uit het begin van de 19de eeuw tot de ineenstorting van de Sovjet-Unie in 1991 bezichtigen.
In het douanemuseum in Susisaari kom je meer te weten over de geschiedenis van douane en smokkel in Finland. Daarnaast zijn er ook jaarlijkse tijdelijke thematische tentoonstellingen.
Meer Ticketinformatie Suomenlinna Museum 2022

Volwassenen tot en met 64 jaar 8 euro
Senioren 65+ en studenten 5 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 7 jaar tot en met 17 jaar 4 euro
Baby's, Peuters en Kleuters tot en met 6 jaar gratis

Kasteel van Ambras in Innsbruck in Oostenrijk

Het Kasteel van Ambras vind je een perfecte mix van geschiedenis, kunst en cultuur. De wondermooie 16de-eeuwse architectuur, prachtige tuinen en rijke kunstcollecties maken van het kasteel een van de populairste bezienswaardigheden van Innsbruck.
Het domein kan je in 3 grote delen onderverdelen: Het Hoge Kasteel, Het Benedenkasteel en het Kasteelpark.

Een kijk op het kasteel van Ambras met voortuin
Een foto van het kasteel van Ambras met voortuin


In het Hoge Kasteel worden er in de Habsburgse Portretgalerij circa 250 portretschilderijen op 3 verdiepingen tentoongesteld afkomstig van keizerlijke collecties van 1400 tot 1800. Zo zie je onder meer een portretschilderij van Maximiliaan I geschilderd door de Duitse kunstschilder Bernhard Strigel. De Spaanse hofschilder Juan Pantoja de la Cruz had de eer om een portret te maken van de 3-jarige koningin van Frankrijk, Anna in 1604.
In het Benedenkasteel zie je in de 3 verschillende wapenkamers allerhand zwaarden, harnassen en wapens die werden gebruikt tijdens riddertornooien. Daarnaast kan je ook diverse kunst- en rariteitenkabinetten bewonderen. Er zijn ook ovale en driehoekige portretten die je kan bezichtigen van generaals, kolonels en andere militaire personen uit de 16de eeuw.
In het Kasteel heb je ook de kans om 16de-eeuwse Tirools Wellness bad te bewonderen. Tevens moet je ongetwijfeld een bezoekje brengen aan de 43 meter lange Spaanse Zaal uit de 16de eeuw. De schilderijen aan de ene kant en de wondermooi versierde zuilen aan de andere kant zijn een ware streling voor het oog. In de Sint-Nicolaaskapel kan je eveneens genieten van de prachtige fresco's aan de muur en plafond.
Als mooie afsluiter kan je wandelen doorheen de idyllische kasteeltuin waar je onder andere mooi versierde buxushagen ziet. Tevens is er een 16de-eeuwse kunstmatige grot die je kan bezoeken.
Er zijn ook regelmatig tijdelijke exposities te bewonderen in dit Habsburgse kasteel.
Meer Ticketinformatie 2023

Volwassenen vanaf 19 jaar 16 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 18 jaar gratis© Renzo Vanhoorelbeke