Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De mooiste kastelen van Frankrijk bezoeken - Info & Ticketprijzen

Home - Info - Mooiste Kastelen
De mooiste kastelen van Frankrijk bezoeken + Info en Ticketprijzen
Kasteel van Versailles

Het kasteel of paleis van Versailles ligt 20 kilometer ten zuidwesten van het populaire museum Le Louvre in Parijs. Deze wereldberoemde historische bezienswaardigheid staat sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is ook een van de meest bezochte toeristische attracties in Frankrijk.

Dit reusachtige monument werd gebouwd in traditioneel Frans design met barokinvloeden door koning Lodewijk XIV, de Zonnekoning, in de 17de eeuw. In het paleis ontdek je een mix van barokke en rococo elementen. De meest in het oog springende kenmerken zijn ontgetwijfeld de Spiegelzaal en het Grote Appartement. De spiegelzaal telt honderden spiegels, wondermooie kristallen kroonluchters en sierlijke gouden lijsten. De Spiegelzaal bevindt zich op de benedenverdieping van het kasteel. In het Grote Appartement werden maar liefst 20 000 kunstwerken ondergebracht. Buiten dit prachtige architectonisch bouwwerk ontdek je de weelderige koninklijke tuinen met mooie fonteinen. Dit is tevens de locatie waar je regelmatig een fonteinenshow kan bewonderen of muziektuindagen kan bijwonen.

Een zicht op het kasteel van Versailles met zijn mooie tuinen
Een blik op het kasteel van Versailles met zijn mooie tuinen


In het museum van Versailles kom je meer te weten over de geschiedenis van het paleis en de Franse monarchie. Via interactieve tentoonstellingen kan je een grote verscheidenheid van prachtige kunstwerken waaronder schilderijen en meubels bewonderen. Zo kan je genieten van het kunstwerk Lodewijk XIV, koning van Frankrijk, geschilderd door het atletier van Franse barokschilder Hyacinthe Rigaud. Een portret van Juliette Recamier, een kunstwerk van Eulalie Morin is eveneens een topstuk die je in dit kunstmuseum kan bewonderen. Het 18de eeuwse meubelstuk Bureau du Hameau de Trianon, gefineerd met amarant en gebeitst platanenhout, van Jean-Henri Riesener is een bekend object die het museum exposeert.

Het treinstation Versailles Château - Rive Gauche, lijn C van het RER netwerk, heeft de beste verbinding met het kasteel als je vanuit Parijs komt. Uiteraard rijden er regelmatig RATP-bussen lijn 171 vanaf de halte Pont de Sevres naar Place d'Armes Versaiiles. Een duurdere optie is natuurlijk het nemen van een taxi. Met de auto kan je uiteraard parkeren in de talrijke parkeerlocaties in de buurt waaronder Parc de stationnement vlakbij het paleis of het iets verderop gelegen Parking Indigo Versailles Saint-Cloud.

Ontdek mooiste kastelen van Europa

Meer bezienswaardigheden Parijs

Ticketinformatie Paleis + Tuinen en Fonteinenshows 2022

Volwassenen 28,5 euro
EU-burgers tot en met 25 jaar 10 euro
Kinderen vanaf 6 tot en met 17 jaar 10 euro

Bekijk mogelijkheden Combitickets

Kasteel van Mont-Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is een klein, rotsachtig getijdeneiland in Normandië gelegen in het noordwesten van Frankrijk op 60 kilometer van de stad Rennes en 360 kilometer van Parijs. Deze bekende Franse bezienswaardigheid staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO sinds 1979. Als je het maritieme verleden van het kasteel en het eiland waarop het ligt wilt ervaren, ga dan naar het Museum van Mont-Saint-Michel. Het museum exposeert meer dan honderd antieke modelschepen, en geeft ook info over de operatie om het maritieme karakter van Mont Saint-Michel te herstellen. Het eiland is van zichzelf vrij klein maar mooi om er een dag in te vertoeven. Hoewel de abdij een van de hoogtepunten van Mont-Saint-Michel is, mag je ook het eiland zelf zeker niet missen.

Een kijk op de Mont Saint-Michel
Een uitzicht op het rotsachtig getijdeneiland Mont Saint-Michel


Je kunt deelnemen aan een archeoscopische presentatie om de boeiende geschiedenis van het eiland te ontdekken. De abdij bouwde ook de dubbelbeukige pre-Romeinse kerk, Notre-Dame-sous-Terre. De oorspronkelijke kerk van Mont-Saint-Michel was de Kapel, die rond 966 door de Benedictijnen gebouwd werd op de plek van een door Saint Aubert gebouwd oratorium. De restanten van deze kapel werden ontdekt bij opgravingen in de 19de eeuw en in de jaren 1960, en pas onlangs werden ze in hun oorspronkelijke staat hersteld. Terwijl je er bent, zul je verrast zijn over het aantal charmante straatjes en lieflijke baaien. Proef wat cider, dat een populaire drank is in de omgeving. Snuif de sfeer op en geniet van je bezoek aan dit iconisch Franse kasteel!

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie Abdij van Mont Saint-Michel 2022

Volwassenen en EU burgers vanaf 25 jaar 11 euro
EU burgers vanaf 18 jaar tot en met 24 jaar gratis
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Château d'If in Marseille

Het Château d'If is in de baai van Marseille in het zuiden van Frankrijk gelegen. Het is de plek waar de bekende Franse auteur Alexandre Dumas zes weken lang werd opgesloten in deze staatsgevangenis. In het kasteel, waar van 1580 tot 1871 gevangenen werden ondergebracht, kan je een blik werpen op de gevangeniscellen en wachttorens. Ze bevinden zich binnen de vestingmuren met panorama op zee en geven u een waarheidsgetrouw beeld van het dagelijkse leven van de gevangenen in het Château d'If. De wachttorens en cellen zijn de interessantste delen van het Château d'If, maar ze zijn ook het minst toegankelijk door de vele trappen en nauwe doorgangen.

Binnen in de vestingsmuren bevindt zich het Dumas Museum waar je een gedetailleerd overzicht van Dumas ervaringen kan bekijken en laat zien hoe zijn verblijft hem inspireerde tot het schrijven van "De graaf van Monte Cristo" .

Bovenop de verdedigingstoren heb je een wondermooi uitzicht op de stad Marseille en de eilanden van de Frioul-archipel waaronder Ratonneau en Pomègues.
Het overige deel van het eiland is grotendeels onbewoond en bedekt met bossen. Door de verschillende wandelpaden te volgen bezoek je de bossen van het eiland. Er is ook een mogelijkheid om rond de vestingsmuren te wandelen en het uitzicht vanaf de kantelen bewonderen.

Een uitzicht op het eilandkasteel Château d'If
Een blik op het eilandkasteel Château d'If


Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen en EU-burgers vanaf 25 jaar 6 euro
Kinderen tot en met 17 jaar en EU-burgers tot en met 24 jaar gratis

Kasteel van Fontainebleau

Het Kasteel van Fontainebleau ligt in het Regionale Natuurpark van de Gâtinais Français op 75 kilometer ten zuidoosten van de Franse hoofdstad. Het is een van de mooiste en verbazingwekkende kastelen van Frankrijk maar uiteraard niet zo populair in vergelijking met het Kasteel van Versailles of Chambord in de Loire.
De geschiedenis van dit kasteel, omheven door reusachtige tuinen, gaat terug tot de 12de eeuw. De huidigde versie werd in 1631 door een uit Italië afkomstig Frans architect Louis Visconti gebouwd. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit kasteel Italiaanse renaissance combineert met Franse artistieke tradities. Sinds 1981 prijkt het kasteel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Een zicht op de galerij van Diana met bijhorende bibliotheek
Een blik op de galerij van Diana met bijhorende bibliotheek


Binnenin geniet je van het unieke, sprookjesachtige en magische uitstraling van dit kasteel die destijds werd bewoond door koningen en koninginnen van Frankrijk. De bezoeker geniet van de zeer grote ruimten die in die tijd zeer luxueus waren. In Salle des gardes of troonzaal kan je het verbazingwekkende wondermooie plafond bewonderen. Daarnaast krijg je de kans om de slaapkamer van de koning te bezoeken die versierd is met prachtige schilderijen en landschappen. Er zijn ook verschillende geheime gangen in het kasteel die belanrijk waren om te ontsnappen tijdens een belegering. Enkele zijn toegankelijk voor het publiek.

Er zijn veel prachtige schilderijen in het kasteel, die stammen uit de Franse renaissanceperiode. Je kunt de 'galerie des portraits' bezoeken en de belangrijkste Franse koningen en koninginnen aanschouwen. Je kunt ook een bezoek brengen aan de 'galerie des cerfs', die prachtige Franse jachttaferelen bevat. U ontdekt in 'salle des Gobelins', prachtige wandtapijten. Er zijn ook veel architectonische hoogstandjes te ontdekken, zoals de prachtige trappen 'escalier des princes' en 'escalier des cariatides'. Je ziet veel mooie details in de architectuur van het kasteel. Als u geïnteresseerd bent in kunst en architectuur, kan je er uren in vertoeven met alleen al het bezichtigen van de binnenkant van het kasteel.

Buiten het kasteel kan je lange wandelingen maken doorheen de tuinen van dit landgoed. Zo kan je prachtige fonteinen met bloemenperken bewonderen. Ook is er een hut op het meer van de karpervijver. Verder kan je onder andere wandelen in de Franse tuin met uitzicht op de gevels van het kasteel en de Engelse tuin met zijn vele grasvelden, struiken en bomen.

Het kasteel bezit geen eigen parkeerplaatsen. Wel kan je in de omgeving je auto parkeren in de parkeergarages Parking Château, Parking Napoléon of Parking Place d'Armes. Met de trein neem je de hoofdlijn vanaf Paris Gare de Lyon richting Montargis, Montereau of Laroche-Migennes. Je stapt uit bij het station met naam Fontainebleau-Avon. Van daaruit rijden er op verschillende momenten bussen richting het bijna 3 kilometer verder gelegen Kasteel van Fontainebleau.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen en EU burgers vanaf 26 jaar 13 euro
EU burgers vanaf 18 jaar tot en met 25 jaar gratis
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Kasteel & Domein Chaumont-sur-Loire

Ruim 200 kilometer ten zuidwesten van Parijs, op slechts 45 minuten rijden van de stad Tours, aan de rivier de Loire ligt het Kasteel van Chaumont-sur-Loire in de gelijknamige stad.
De vesting van Chaumont-sur-Loire werd in de 10de eeuw gebouwd om de grens tussen de graafschappen Blois en Anjou te bewaken.

Dit middeleeuwse fort, een van de mooiste in de Loirevallei, is omgeven door een schilderachtige natuurlijke omgeving. Met zijn torens en kantelen zal dit kasteel kinderen en volwassenen betoveren. Het kasteel herbergt een museum van Kunst en Geschiedenis van de Loirevallei, dat in 2009 zijn deuren opende voor het publiek. Je kan er het artistieke erfgoed van de Loire-vallei bewonderen. Zo kan je onder meer in de Kamer Van Catherina De 'Medici' het oudste wandtapijt uit de verzameling van het kasteel bewonderen. Maar geniet zeker ook van het 19de-eeuwse bed in Henri II-stijl, rijk versierd met houtsnijwerk. Tijdens het bezoek wandel je doorheen de kamer van Ruggieri waar je een 17de-eeuwse hemelbed ziet. In de Raadzaal ontdek je eveneens veel Italiaanse artistieke elementen in het interieur zoals de kleurrijk 17de-eeuwse vloer van majolicategels. Tevens kan je het 16de-eeuws "la tenture des Planètes et des jours" , een meesterwerk in de tapijtkunst bezichtigen. Daarnaast wandel je ook nog door onder meer de historische vertrekken van De Wachtzaal en De Kamer van de Koning. De grote wenteltrap is een prachtig stukje architectuur bestaande uit gotische, Renaissance en Italiaanse elementen in de zuilen en vensters.

Een kijk op het kasteel van Chaumont-sur-Loire
Een blik op het kasteel van Chaumont-sur-Loire


De paardenstallen, ontworpen door de Franse architect Paul-Ernest Sanson, werden in 1877 gebouwd. Deze zijn gegroepeerd rond twee binnenplaatsen van verschillende oppervlakte die met elkaar in verbinding staan. In de tuig- en zadelkamer kan je een mooi paardentuig bezichtigen.

In het historische park met Engelse tuin ontworpen door landschapsarchitect Henri Duchêne zie je enkele gazons en bloemperken. Door het golvend karakter van het park geniet je van mooie uitzichten. De zogenaamde grote cirkel loopt langs de omtrek van het park en laat iedereen van de uitgestrektheid van de tuin genieten. Er komen secundaire paden op uit die een doordachte combinatie vormen van cirkels, krullen en raaklijnen die de wandeling verlengen of naar welbepaalde elementen leiden. In het park zal je ook een 3-tal gebouwen kunnen waarnemen. De pittoreske brug is het grootste bouwwerk die de ravijn van het Goualoup gedeelte met dat van het park overspant. Daarnaast is er een watertoren met pompen aanwezig die diende om de eerste moestuin te besproeien met water. Dankzij prinses de Broglie ligt sinds het einde van de 19de eeuw een dierenkerkhof. Vandaag de dag bestaat deze uit 18 graven.

Bezoekers met de auto kunnen gratis parkeren op de hoofdparkeerplaats van het Landgoed. Wie met de trein komt stapt af op het station van Onzain. Een rit van 2,5km met de pendelbus verbindt het station met het kasteel.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 19 euro
Jongeren vanaf 12 jaar tot en met 17 jaar, studenten en mensen met een beperking 12 euro
Kinderen vanaf 6 jaar tot en met 11 jaar 6 euro
Familieticket bestaande uit 2 volwassenen en 2 kinderen jonger dan 12 jaar 38 euro

Kasteel van Chantilly

Het Kasteel van Chantilly is een van de populairste toeristische attracties in Oise. Dit verbazingwekkende landhuis ligt op slechts 50 kilometer ten noorden van Parijs, en zit boordevol gotische renaissance-architectuur en naturalistische elementen.
Het landhuis werd in twee fasen gebouwd: De eerste fase was de bouw van het hoofdgebouw, de kapel, en de binnenplaats. De tweede fase was de bouw van de bijgebouwen.
In het Musée Condé, binnen in het kasteel, ontdek je een van de belangrijkste en omvangrijkste collecties decoratieve kunst ter wereld. U kunt er schilderijen zien van meesters als Paolo Veronese, Jean-Honoré Fragonard, en Anthony Van Dyck. Het museum bezit ook een indrukwekkende collectie porselein, meubilair, decoratieve kunst en beeldhouwwerken.
De belangrijkste schilderijen zijn:
- De "Diane de Poitiers", een van de beroemdste schilderijen van de Franse Renaissance geschilderd door de Italiaan Francesco Primaticcio.
- De "Venus van Urbino", een schilderij van de Italiaanse renaissanceschilder Titiaan dat wordt beschouwd als een meesterwerk van de Hoog-Renaissance. Dit schilderij is een van de beroemdste werken uit de kunstgeschiedenis.
- Het "Portret van Hendrik IV", een portret van de koning van Frankrijk, geschilderd tijdens het bewind van Hendrik IV.

Het kasteel is ook de plaats van één van de rijkste bibliotheken van Frankrijk. Architect Honoré Daumet ontwierp een wondermooie boekenkast eind 19de eeuw dat als decor dient voor de manuscripten van prinsen van Condé en de schatten van de hertog van Aumale.

Een kijk op het Kasteel van Chantilly
Een uitzicht op het Kasteel van Chantilly


Een prachtig panorama van Westerse tuinkunst kan je bewonderen op het domein met een oppervlakte 115 hectare bestaat uit 3 delen.. Een bezoekje aan de oogverblindende Franse tuin van André Le Nôtre mag je zeker niet missen. Het omvat enorme waterspiegels die de lucht weerspiegelen, talrijke waterstralen, prachtige fonteinen en mooie vijvers. Dankzij de restauratie in 2009 bereiken de waterstralen nu een hoogte van 5 meter. De tuin bezit een 2,5 kilometer lange kanaal die onderdeel is van de rivier Nonette.
In de Anglo-Chinese tuin ontworpen in de 18de eeuw herbergt de Hameau. Dit waren 7 kleine huisjes waarvan er vandaag nog 5 van bestaan met een rustieke uitstraling. Deze tuin probeert de wilde kant van de natuur te imiteren om zijn poëzie te verheerlijken. De Engelse Tuin, gelegen tussen het kasteeel en de Grote Stallen bezit enkele prachtige bouwwerken. Aan de rand van een romantisch stuk water ligt een kleine Tempel van Venus met in het midden een kopie van het standbeeld Venus. Het eiland van de liefde begrensd door fonteinen en hagen, beschikt over een structuur met een standbeeld van Eros.

In de omgeving van het kasteel is er de mogelijkheid om je wagen, camper of minibus achter te laten op de betalende parking P1. Met de trein stap je uit aan het station Chantilly-Gouvieux. Vanaf het station is het circa 25 minuten wandelen. Je kan ook de bus nemen of een taxi.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie Kasteel

Volwassenen 17 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 7 jaar tot en met 17 jaar 13,5 euro
Peuters en Kleuters tot en met 6 jaar gratis

Meer Ticketinformatie Tuinen

Volwassenen 8 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 7 jaar tot en met 17 jaar 6 euro
Peuters en Kleuters tot en met 6 jaar gratis

Het Koninklijke Kasteel van Amboise

Het gotisch gebouwde kasteel van Amboise aan de rivier de Loire is een prominente bezienswaardigheid in de gelijknamige stad Amboise. Het ligt slechts 25 kilometer ten oosten van de stad Tours en op 220 kilometer ten zuidwesten van Parijs.
In de loop der jaren was het de thuisbasis van talrijke koningen en koninginnen. Het was ook de residentie van Leonardo da Vinci tijdens zijn laatste 3 levensjaren toen hij uiteindelijk in 1519 stierf. De klein, eenvoudige maar goed bewaard gebleven kamer met zijn meubels geven je een waarheidsgetrouwe indruk van hoe zijn geest indertijd werkte. Er is ook een speciale expositie over de schilderkunst van Leonardo da Vinci. In de Kapel van Saint Hubert hangt het schilderij de heilige Hiëronymus van Da Vinci. Dit is ook de plek waar hij begraven ligt. De kapel is momenteel in restauratie tot eind 2023.

Een kijk op Koninklijke Kasteel van Amboise met de verte de rivier de Loire
Een blik op het Koninklijke Kasteel van Amboise met de verte de rivier de Loire


Dankzij de tablet Histopad wordt de bezoeker begeleid in de geschiedenis van het kasteel met de diepgaande veranderingen die in de 15de en 16de eeuw plaatsvonden in de indeling van de koninklijke residentie. Op de tablet kan je ook een reconstructie van decors, scènes uit het leven en grote gebeurtenissen van het koninklijk kasteel van Amboise met nieuwe personages bewonderen.
Doordat het kasteel gelegen is op een rotsachtige verhoging een zeer uniek monumentaal balkon heeft, geniet je vanop verschillende plaatsen van een adembenemend panoramisch uitzicht over de rivier de Loire en andere delen van de stad. Het bezig ook een mooie tuin waar je kan wandelen terwijl je geniet van de omgeving.

Als je met de wagen komt kan je gratis parkeren in verschillende nabijgelegen parkings zoals Parking des quais aan de rivier Loire of Parking des Tenneurs. Vanuit het treinstation van Amboise is het 1,3 kilometer wandelen. Je kan uiteraard ook deze afstand overbruggen door het nemen van een bus of taxi.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 13,5 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 7 jaar tot en met 17 jaar 9,2 euro
Peuters en Kleuters tot en met 6 jaar gratis

Het Kasteel en de Wallen van de stad Carcassonne

In het zuiden van Frankrijk op 100 kilometer ten zuidoosten van Toulouse ligt op een heuvel de stad Carcassonne met het Kasteel van Carcassonne en bijhorende stadswallen.
De Cité de Carcassonne is een perfect voorbeeld van middeleeuwse architectuur en verdediging, die in 1991 aan de werelderfgoedlijst van de UNESCO werd toegevoegd. In de 19de restaureerde de beroemde Franse architect Eugène Viollet-le-Duc en zijn opvolger Paul Boeswillwald deze in het oogspringende bezienswaardigheid zodat het zijn middeleeuwse uiterlijk terugkreeg.

Een bezoek van het kasteel is essentieel om de geschiedenis van de stad te ontdekken. Je krijgt meer info die je in staat stelt om het interne en externe verdedigingssysteem te begrijpen. Er wordt ook aandacht besteed omtrent de restaurantie die 19de eeuw plaatsvond. De legende van Dame Carcas wordt in het kasteel ook toegelicht. Je bezoekt ook de donjon, een versterkte woontoren. Je zal ook de prachtige Romeinse fresco's, Romeinse architectuur en archeologische verzamelingen bezichtigen. Je ziet een leerrijke presentatiefilm en een volledig gerenoveerde winkel in een van de mooiste kamers van het kasteel.

Een kijk op Cité de Carcassonne met de zijn wallen en verdedingstorens
Een uitzicht op Cité de Carcassonne met zijn wallen en verdedingstorens


Vanop de noordelijke Gallo-Romeinse wal, de best bewaarde oude ronde torens geniet je van een prachtige uitzicht van de zwarte berg. Vanop de middeleeuwse westelijke wal, zie je spectaculaire uitzichten over Carcassonne, de basiliek van Sint-Nazaire, het theater en in de verte de Pyreneeën. Het is tevens ook de plaats waar de vierkante toren van de bisschop, de Katharen en de toren van de inquisitie zijn gelegen.

Binnen de stadswallen ligt in het zuidelijke deel het Jean Deschamps openlucht theater. Tevens is het ook de locatie van het schoolmuseum. In 5 zalen zie je allerhande leerinstrumenten die op scholen werden gebruikt van 1880 tot de jaren 60 van de 20ste eeuw. In het noordelijke deel ligt het museum van de inquisitie. Dit is een simpel klein museum met objecten en foto's over middeleeuwse martelinstrumenten.

Meer bezienswaardigheden Frankrijk
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 9,5 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Kasteel van Vincennes

Ten oosten van de Franse lichtstad Parijs op 11 kilometer van het bekende kunstmuseum Le Louvre is het kasteel van Vincennes gelegen. Dit monument was een koninklijke residentie van de 12de tot de 18de eeuw en het hart van de Franse monarchie tot 1682, toen Lodewijk XIV de voorkeur gaf aan Versailles. In de 18de eeuw huisvestte een porseleinenfabriek, de bakermat van de koninklijke fabriek van Sèvres. Daarna had het de functie van staatsgevangenis, arsenaal, militair bolwerk en tegenwoordig is het een museum. Bij de aanvang van de Tweede Wereldoorlog was het kasteel het commandocentrum van het Franse leger. In 1944, tijdens de bevrijding, werd de site het slachtoffer van branden.

Een kijk op het kasteel van Vincennes
Een blik op het kasteel van Vincennes


Gerestaureerd, is het kasteel van Vincennes tegenwoordig de zetel van het Ministerie van Defensie. De bibliotheken en archieven zijn toegankelijk voor het publiek. Tevens kan je de middeleeuwse elementen zoals de kazematten die aan de muren van het fort zijn bevestigd, bezichtigen. Daarnaast mag een bezoek aan de Middeleeuwse 52 meter hoge Donjon toren, een van de hoogste van Europa, niet ontbreken. Je kan door de drooggelegde slotgracht wandelen, en een blik werpen in de 17de-eeuwse koninklijke verblijven. De Sainte-Chapelle de Vincennes is de gotische kapel die bij het kasteel te vinden is. Je kan er onder andere genieten van de prachtige glas in lood ramen en mooie beelden van de 12 apostelen.

Ten zuiden van het kasteel ligt het bijna 1000 hectare grootte landschapspark. Het is het grootste park van de omgeving van Parijs. Het bevat een Engelse landschapstuin met vier meren; dierentuin Parc Zoologique, een botanische tuin Parc floral de Paris, een wielerbaan en een paardenrenbaan.

Vanuit het centrum van Parijs kan je met de metro, RER-treinen of bussen het kasteel van Vincennes bereiken. In de omgeving kan je in de ondergrondse parking Château de Vincennes je auto parkeren.
Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 9,5 euro
Inwoners van de EU tot en met 25 jaar gratis
Mensen met een beperking gratis
Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar gratis

Het kasteel van Chinon

Het Kasteel van Chinon ligt in de streek van de Loire in het oosten van Frankrijk aan de rivier de Vienne tussen de steden Angers en Tours. De middeleeeuwse vesting die circa 500 meter lang is en 100 meter breed is de belangrijkste bezienswaardigheid van de gelijknamige gemeente Chinon. Na een grootschalige renovatie en moderniseringsplan van het kasteel begin 21ste eeuw zijn er nieuwe plaatsen geopend voor bezoekers. Vanaf zijn rotspunt overheerst het kasteel niet alleen de gemeente en hele regio maar ook de honderden jaren geschiedenis die nog steeds in zijn torens, koninklijk verblijf en de vestingmuren verankerd zijn.

Een kijk op een van de torens van het Kasteel van Chinon
Een blik op een van de torens van het Kasteel van Chinon


In de gerestaureerde koninklijke residenties herbergt een prachtige collectie museo- en scenografie. Zo krijg je in een zaal meer info over de geschiedenis van het fort onder de vorm van 3D-reconstructies, maquettes en archeologische verzamelingen van recente opgravingen. Tevens zijn er twee zalen gewijd aan de nationale heldin van Frankrijk Jeanne d'Arc. In deze ruimtes zie je een prachtige collectie van originele kunstwerken waaronder bronzen beelden en aardewerk van de 18de tot de 20ste eeuw. De rijke iconografische verzameling laat de verschillende facetten van deze heldin door de eeuwen heen zien. In een kamer zie je de gemeubileerde reconstructie van de privéslaapkamer van 15de-eeuws koning van Frankrijk Karel VII. Daar kan je onder meer een goudgeborduurd dekbed en een uitzonderlijk hangend baldakijn, op maat gemaakt voor het koningsbed, bewonderen. Tevens zie je de nagebouwde slaapkamer van Eleonora van Aquitanië en Hendrik II Plantagenet. Het laatste niveau van de klokkentoren herbergt een oud mechanisme die het mogelijk maakte om de 14de-eeuwse bel te luiden. Verder kan je de schattoren, toren van Boissy, toren van Moulin, de Coudray toren een voormalige gevangenis, de toren van Argenton en de hondentoren bewonderen.

Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 10,5 euro
Jongeren vanaf 7 tot en met 17 jaar 8,5 euro
Studenten 8,5 euro
Baby's, Peuters en Kleuters tot en met 6 jaar gratis

Kasteel van Chenonceau in Chenonceaux

Het beroemde Chateau de Chenonceau ligt aan de oevers van en in de rivier de Cher op 30 kilometer ten oosten van de stad Tours. Het staat sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.
De architectuur van het kasteel is prachtig. Je ziet er veel prachtige schilderijen, beeldhouwerken en authentieke meubels in de verschillende ruimtes. Als bezoeker kan je wandelen doorheen de slaapkamer van Diana van Poitiers waar je gotisch en in renaissancestijl vervaardigd Brussels wandtapijt uit de 16de eeuw kunt bewonderen. Verder is het groene kabinet, de werkkamer van Catharina de Medici en de bibliotheek toegankelijk voor het publiek. Ook krijg je een blik op de keuken in renaissancestijl. In de kapel hangen er schilderijen met relieuze voorstellingen. Tevens kan je er de bewerkte natuurstenen credenstafel bezichtigen.
In de salon van Lodewijk XIV kan je een verzameling van Franse schilderijen uit de 17de en 18de eeuw bewonderen. In de slaapkamer van Catharina de Medici ontdek je op de eerst verdieping een indrukwekkende collectie kunstvoorwerpen, schilderijen, wandtapijten en meubels. Zo zie je onder meer het olieverfschilderij van Pierre-Justin Ouvrié uit de 19de eeuw, een laat 19de eeuwse wandtapijt van Neuilly en een deux corps kast uit de haute époque. Verder wandel je tijdens je bezoek ook nog onder meer door de slaapkamers van César de Vendôme, Gabrielle d’Estrées, Louise van Lotharingen en Slaapkamer van de Vijf Koninginnen. Ook zal je de 60 meter lange en 6 meter brede galerij kunnen aanschouwen waar onder andere 2 mooie schouwen in renaissancestijl staan. In de vestibule geniet je van een serie spitsbooggewelven en de mooi met bladeren, rozen engelenkopjes, draakvissen en hoornen versierde kapitelen. Op de trap zie je een rechthoekig ribwerk versierd hellend plafond.

Een kijk op het domein en kasteel van Chenonceau
Een blik op het domein en kasteel van Chenonceau


Het domein rond het Kasteel van Chenonceau is absoluut adembenemend. Je kan er wandelen langs de enorme slotgracht, over tal van charmante bruggetjes en langs de rivier Cher. Er zijn wondermooie tuinen met exotische planten en geometrische groentepatronen die je kan bewonderen. De tuin van Diana herken je door de twee loodrechte en twee diagonaal wegen die samen de acht grote driehoeken grasveld vormen. Deze zijn versierd met struikjes cipressenkruid zijn goed voor een oppervlakte van 12 000m². Vanaf de 5500m² grootte tuin van koningin Catharina de Medici zie je de westelijke façade van het kasteel. Aan de oostkant zie je onder meer prachtige stokrozen en de wondermooie paarse gesnoeide lavendel. Verder is er ook de groene tuin, kan je wandelen doorheen een doolhof en zie je in de boerderij een 16de eeuwse rijtuigengalerij.
Vanaf de torens van het kasteel heb je een adembenemend uitzicht over de omgeving en dorp Chenonceaux.
Ongetwijfeld een belangrijk voordeel is het feit dat de audiotour en de brochure ook in het Nederlands beschikbaar is. Het kasteel is goed bereikbaar op 25 minuten met de regionale trein vanuit Tours en ook via de TGV. Met de auto is het kasteel ook perfect toegankelijk. De parking van het kasteel ligt op amper 200 meter van het kasteel.

Meer Ticketinformatie 2022

Volwassenen 15 euro
Kinderen en Jongeren vanaf 7 jaar tot en met 18 jaar 12 euro
Kinderen jongeren dan 6 jaar en mensen met een beperking gratis

© Renzo Vanhoorelbeke