Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De mooiste kunstmuseums van Duitsland

Home - Info - Mooiste kunstmusea Duitsland
Pergamon Museum in Berlijn

Als je aan men gaat vragen welk kunstmuseum een echte must see is in Berlijn zal er meerdere keren Pergamon Museum worden geroepen. Ze openden hun deuren voor het eerst in 1930 en trok in vrij korte tijd al veel bezoekers. Ze focussen zich vooral op archeologische vondsten uit verschillende gebieden. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het oosten van Europa maar ook uit Azië. Verder kun je ook prachtige islamitische kunst aanschouwen. Niet alleen het museum is indrukwekkend te noemen maar ook de buitenkant van het gebouw.

Een zicht op het Pergamon Museum
Een uitzicht op het Pergamon Museum


In het Pergamon Museum raak je niet uitgekeken. Er zijn maar liefst vier afdelingen waar je doorheen kunt struinen. Perzische, Assyrische, Islamistische en Babylonische kunstwerken.
De echte hoogtepunten die je niet mag missen is onder andere het Pergamonaltaar. Deze werd in 1878 opgegraven in Pergamon, een plaats in Turkije. Ook moet je zeker de Ishtar poort ook gezien hebben. Het staat ook wel te boek als de zeven wereldwonderen. Verder kun je genieten van de marktpoort van Milete. Deze poort werd gebruikt om op de markt te komen. Je kunt er ook terecht voor het kopen van informatieve boeken over opgravingen. Kortom, iedere liefhebber van kunst moet hier eens zijn geweest!
Het Pergamon Museum zal je vanaf maandag 23 oktober 2023 niet meer kunnen bezoeken. Er worden verbouwingswerken uitgevoerd die naar schatting 14 jaar zullen duren.
Ticketprijzen 2022

Volwassenen 12 euro
Studenen en mensen met een beperking 6 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Gemäldegalerie in Berlijn
Iedere liefhebber van schilderijen wilt een reis maken in het Gemäldegalerie. De indrukwekkende en uiteenlopende verzameling bestaat vooral uit schilderkunst dat vervaardigd is tussen de 13de en 18de eeuw. Zo kan je naast kunstwerken uit Duitsland ook schilderijen zien afkomstig uit Nederland, Vlaanderen, Frankrijk en Italië. Ook zijn er meerdere miniaturen te ontdekken. Er zijn werken te vinden van Italiaanse kunstenaar Caravaggio, Rubens Rembrandt, Jan van Eyck, Dürer, Vermeer maar ook Bruegel en Tizian. Wandel langs werken zoals Mozes verplettert de tafels van de wet, cupido zegeviert, de Marsham kinderen heer en dame met wijn, en de jonge dame met parelsnoer. Om je een goed beeld te geven van je toekomstig bezoek kan je via de website een 360 graden virtuele rondleiding maken. In het museum zijn ook dikwijls tijdelijke tentoonstelling te bewonderen en evenementen waar je de kans krijg om één op één gesprek aangaan met verschillende kunstenaars. Ook kun je met het ganse gezin aan een workshop deelnemen.

Ticketprijzen 2023

Volwassenen 10 euro
Studenen en mensen met een beperking 5 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Bode museum in Berlijn

Op het Museuminsel vinden we het Bode museum. Opvallend is dat het recent een heropening heeft gehad omdat er een restauratie heeft plaatsgevonden de maar liefst zes jaar duurde. Dit gebeurde in 2006. Het complex waar het museum in zit is al ware kunst maar bij binnenkomst kun je meteen genieten van de mooiste beeldhouwwerken. Sta bijvoorbeeld oog in oog met het prachtige beeld sater met panter dat is gecreëerd door de Italiaanse beeldhouwer Pietro Bernini. Andere indrukwekkende beelden zijn onder andere portret van een koopman, Maria met het kind, Tarquinius en Lucretia, buste van Dorothea, de bevrijding van een belegerde stad en natuurlijk het beroemde mozaïek pictogram met Christus de Barmhartige. Ondanks dat de nadruk op beeldhouwkunst ligt kun je in het Bode museum ook schilderijen en een indrukwekkende munten collectie met maar liefst meer dan een half miljoen munten. Wie dacht dat een kunstmuseum alleen geschikt is voor volwassen heeft het compleet mis! Het Bode museum heeft verschillende activiteiten voor het hele gezin. Zo kunnen kinderen deelnemen aan diverse workshops. Zo kun je samen je eigen kunstwerk creëren maar kun je ook een eigen museum ontwerpen met karton.

Een zicht op het Bode Museum
Een uitzicht op het Bode Museum


Ticketprijzen 2022

Volwassenen 10 euro
Studenen en mensen met een beperking 5 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Hamburger Kunsthalle in Hamburg

In het jaar 1869 gingen de deuren van de Hamburger Kunsthalle voor het eerst open. Op het moment dat je binnenstapt kun je direct gaan genieten van indrukwekkende schilderijen die allen gemaakt zijn tussen de veertiende en de negentiende eeuw. De focus in dit museum ligt vooral op de Duitse Romantiek dat afkomstig is uit de negentiende eeuw. De hoogtepunten in deze kunsthal is toch wel ‘De Filosoof’ van Fragonard, ‘Nu de Dos’ van matisse en natuurlijk niet te vergeten ‘Zelfportret met model’ van Kirchner. Maar je geniet natuurlijk ook van werken die geschilderd zijn door andere topkunstenaars. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Rembrandt, Caspar David Friedrich, Edouard Manet, Auguste Renoir, Jan Steen en Philipp Otto Runge. Er is ook gedeelte dat zich richt op de moderne kunst. Deze afdeling werd geopend in 1997 en je vindt er werken van onder andere Sophie Calle, Stephan Huber, Wiebke Siem, Thomas Schütte, Reinhard Muche maar ook Olaf Metzel. Er is ook moderne fotografie aanwezig en kun je media- en video installaties bekijken die vroeger veel werden gebruikt. Het is mogelijk om in dit museum een individuele rondleiding te boeken. Zo wordt je voorzien van de beste informatie over ieder kunstwerk.

Ticketprijzen 2022

Volwassenen 14 euro
Studenen en mensen met een beperking 8 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Alte Nationalgalerie in Berlijn

Als je een ware kunstliefhebber bent dan moet je een keer in het Alte Nationalgalerie in Berlijn zijn geweest. Het in Duitsland gelegen museum beschikt over een grote collectie kunst dat afkomstig is uit de negentiende eeuw. Om je direct maar te overtuigen kunnen we je vertellen dat er werk te zien is van bijvoorbeeld van Adolf Menzel, het Eisenwalzwerk. Andere hoogtepunten die in de collectie te vinden is zijn Dans la serre van Edouard Manet en natuurlijk het bekende Mönch am meer van Caspar David Friedrich. Ook is er werk te vinden van Johann Gottfried Schadow, een beeldhouwer dat onder andere beelden heeft gemaakt van prinsessen Fredrika van Mecklenburg-Strelitz en Louise. toen de tweede wereldoorlog uitbrak werden de kunstwerken naar verschillende schuilplaatsen gebracht. Dat is maar goed ook want het museum heeft flink moeten lijden. in 1949 werd het museum opnieuw geopend en opvallend is dat de kunstwerken gedeeld werden omdat Duitsland toen bestond uit West en Oost. Toen de muur was gevallen werden alle werken weer samengebracht en kan er weer van de hele collectie worden genoten in het Alte Nationalgalerie. Er is ook een bibliotheek aanwezig in het museum en daarnaast worden er op regelmatige basis evenementen georganiseerd.

Ticketprijzen 2022

Volwassenen 12 euro
Studenten en mensen met een beperking 6 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Schaezlerpalais in Augsburg

Het is niet alleen museum maar ook nog eens een prachtig paleis waar je u tegen zegt. De kunstwerken staan tentoongesteld in de historische kamers die het complex rijk is. Op de eerste verdieping zijn er Zuid-Duitse schilderijen te vinden. Aanschouw werken van onder andere Durer, Tiepolo, Caravaggio en Holbein. Een verdieping hoger zijn er vooral barokke schilderijen te vinden van bijvoorbeeld Anthony van Dyck, Canaletto maar ook Giovanni Battista Tiepolo en Paolo Veronese. Op de begane grond is de Steiner collectie te vinden maar ook verschillende spiegelglas schilderijen afkomstig uit de achttiende eeuw. Maak de ervaring nog mooier door een individuele tour te boeken.

Een zicht op één van de prachtige historische kamers
Een wondermooie blik op een historische kamer


Als je je eindelijk bent uitgekeken kun je even genieten in de prachtige tuin omringd door mooie planten en boemen. Hier kom je even helemaal tot rust. Als echte kunstliefhebber wil je natuurlijk niets missen maar het kan natuurlijk gebeuren dat je niet op een expositie aanwezig kan zijn. Daar heeft dit museum wat op bedacht want je hebt de mogelijkheid om tentoonstellingen digitaal terug te kijken. Geniet van prachtige foto’s die zijn geschoten en bekijk video’s en presentaties. Tevens is er ook een app voor je smartphone die gratis te downloaden is. Je hebt dan de mogelijkheid om de geschiedenis te ontdekken achter de objecten die in het paleis te vinden zijn
Ticketprijzen 2022

Volwassenen 7 euro
Studenen en mensen met een beperking 5,5 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Hamburger Bahnhof - Museum voor Hedendaagse kunst in Berlijn

Het Hamburger Bahnhof in Berlijn is een museum dat vooral hedendaagse kunst tentoonstelt. Het is gelegen in de buurt van het Hauptbahnhof. Het museum is sinds 2004 gevestigd in een spoorwegstation dat vroeger werd gebruikt. De reden dat het niet meer dienst doet voor de spoorwegen is omdat het complex te klein was. Op het moment dat je er voor staat begint meteen de eerste indruk al. Het is een prachtig oud gebouw met een mooie entree. Sinds 1980 is de privécollectie van Erich marx, een kunstverzamelaar hier te vinden nadat hij dit had geschonken. Maar dat is natuurlijk nog niet alles want je kunt genieten van werken van kunstenaars als Richard Long, Anselm Kiefer, Andy Warhol, Joseph Beuys en Roy Lichtenstein. Wat leuk is dat de tentoonstellingen continu wisselt. Iedere keer opnieuw als je het museum bezoekt kun je genieten van andere prachtig werken. In de meeste gevalen plakken ze er meten een thema aan zodat er een prachtige sfeer ontstaat. Er wordt ook regelmatig een deel van de collectie van het Neue Nationalgalerie ondergebracht in het Hamburger Bahnhof.

Ticketprijzen 2022
Kunstgewerbemuseum in Berlijn

Als je dol bent op toegepaste kunst dan moet je eens afreizen richting de hoofdstad van Duitsland, Berlijn. Hier vind je het kunstgewerbemuseum waar de meest indrukwekkende objecten worden tentoongesteld. Laat verschillende prachtige relikwieën indruk op je maken dat gemaakt is van onder andere goud maar ook edelstenen. Vazen die kostbaar zijn, meubels met prachtige details en natuurlijk kleding dat op fantastische wijze is geborduurd. Ze zijn begonnen in 1868 toen ze hun eerste kunst hebben aangeschaft in Parijs, op de wereldtentoonstelling. Niet veel later werd het Kunstgewerbemuseum één van de belangrijkste spelers van toegepaste kunst. Zodra je binnenstapt weet je niet waar je moet kijken. Alle objecten zijn stuk voor stuk prachtig. Geniet van adembenemende jurk die gemaakt zijn door Jeanne Paquin, een ijshoorn stoel van Verner Panton en een schrijftafel dat afkomstig is rond het jaar 1740. Naast het huidige collectie dat vast te vinden is in het museum zijn er ook regelmatig wisselende tentoonstellingen te vinden. Kinderen kunnen zich inschrijven voor een workshop. Hier hoeft niets extra’s voor betaald te worden.

Ticketprijzen 2022

Volwassenen 8 euro
Studenen en mindervaliden 4 euro
Kinderen, Tieners en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden

De Gemäldegalerie Alte Meister is een museum in het paleiscomplex Zwinger dat ligt in het noordwesten van Dresden ten zuiden van de rivier Elbe.

Ticketprijzen 2022

Jongeren vanaf 17 jaar en Volwassenen 14 euro
Leerlingen, Studenten en Mensen met 50% beperking 10,5 euro
Kinderen tot en met 16 jaar gratis
Meer Ticketinformatie


© Renzo Vanhoorelbeke