Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De mooiste miniatuurparken van Nederland en België

Home - Info - Mooiste Miniatuurparken van Nederland en België
Wat is een miniatuurpark?

Een miniatuurpark is een park of museum waar je populaire gebouwen en landschappen kan bewonderen, die op kleine schaal zijn nagemaakt over een bepaalde land, regio of stad. Deze kleine gebouwen, landschappen, auto’s, pretparkattracties en al het andere wat we in deze parken zien worden miniaturen genoemd. Het is dus een soort tentoonstelling met mini gebouwen en figuren.

Madurodam Miniatuurstad in Den Haag

De miniatuurstad Madurodam is het populairste miniatuurpark van Nederland gebouwd op een schaal van 1 op 25 met een totale bevolkingsaantal van 65000 Madurodammertjes. Je kan er mooie maquettes van miniatuursteden en landschappen van Nederland bewonderen waaronder rijdende trams en treinen. Tevens kan je de wondermooie miniatuurvliegtuigen van KLM bewonderen op de luchthaven van Schiphol. Daarnaast wordt er uiteraard veel aandacht besteed aan de grootste bezienswaardigheden en steden van Nederland. Zo zie je in de hoofdstad Amsterdam naast de prachtige grachtengordel ook nog onder andere het Anne Frank Huis en gigantische Rijksmuseum. Wist je dat de bouwers in totaal 4100 uur nodig hadden om deze maquette te bouwen? In de havenstad Rotterdam kan je alle havengebieden met bijhorende vaartuigen waaronder containerschepen, veerboten, sleepboten en hogesnelheidsferry's bewonderen. Tevens ontdek je het hoogste gebouw in Madurodam de uitkijktoren Euromast met een hoogte van 7,4 meter. In Den Haag kan je dan weer het prachtige Paleis Huis Ten Bosch bezichtigen maar ook nog onder andere het Mauritshuis, de Koninklijke Schouwburg en het Vredespaleis. Er zijn ook enkele leuke interactieve plaatsen in Madurodam zoals "Speel met water" en "Wek zelf windenergie op".
Tot slot kan je in de skillzone "Zo Groot is Oranje" je voetbalkunstjes etaleren. Op het einde van je bezoek kan je genieten van een drankje in het Panorama Café terwijl de kinderen zich amuseren in één van de twee speeltuinen.Een zicht op de miniatuurweergave van Paleis Het Loo in Apeldoorn
Een blik op de miniatuurweergave van Paleis Het Loo in Apeldoorn
Mini-Europa in Laken bij Brussel

Mini-Europa is een miniatuurpark gelegen op een boogscheut van het Atomium aan de Heizel in Brussel. Het opende de deuren in 1989 maar werd in 2013 met sluiting bedreigd. Maar begin 2021 kon de CEO van Mini-Europa samen met de stad Brussel een akkoord sluiten. Zo opende het vernieuwde Mini-Europa terug de deuren op maandag 29 maart 2021.
Mini-Europe is een park waar je héél veel Europese wonderen kunt bezichtigen op een schaal van 1 op 25. Bloemenperkjes, dwergbomen en Bonsais bieden de perfecte context voor de ruim 350 maquettes die tot in de kleinste details werden nagemaakt. Zo kan je onder meer het Belfort in Brugge, Brandenburger Tor in Berlijn, Eiffeltoren in Parijs, de vulkaan Vesuvius en de windmolens van de kinderdijk in het Nederlandse Alblasserwaard in het klein bewonderen. Talrijke levensechte figuurtjes en animaties zal je ontdekken! Een ontspannende en leerrijke wandeling voor zowel jong en oud van ongeveer twee uur om alle 27 lidstaten van de Europese Unie en haar architecturale, culturele en historische rijkdom te (her)ontdekken!Uitzicht op Basilique du Sacré-Coeur in Parijs
Een blik op de Basiliek du Sacré-Coeur in Parijs
Miniworld in Rotterdam

Railz Miniworld is het grootste overdekte miniatuurwereld van Nederland met een voorlopige oppervlakte van circa 650m². Het is een ware droom voor iedereen die van treinen houdt en dol is op Rotterdam. Miniworld Rotterdam biedt een verrassend en leuk dagje uit voor het hele gezin. Bij een bezoekje deze prachtige en adembenemende miniatuurwereld ontdek je treinen, auto's, bruggen, stations, gebouwen nagemaakt op een schaal van 1 op 87. De uitgestrekte en sfeervolle polderlandschappen worden afgewisseld met de historische en moderne architecturale gebouwen van ons "Rotterdam in miniatuur", inclusief de grootste Europese overdekte miniatuurhaven. Kijk goed en ontdek de vele opmerkelijke details en verhalen van deze verbluffende prachtig nagebouwde wereld. In Railz Miniworld Rotterdam duurt een etmaal slechts 24 minuten. Voor je het weet wordt terug nacht en fonkelen duizenden lampjes in het donker. Als de dag weer aanbreekt, ontwaken de circa 25 000 miniatuurinwoners en komt de wereld in het klein terug tot leven. Overal snellen wondermooie treinen naar hun eindbestemming. Vrachtwagens vervoeren hun lading naar de grootste miniatuurhaven van het Europese Continent! Eén ding verandert nooit: het weer is hier altijd prachtig, want Miniworld is een volledige binnen attractie, met airco!
In de toekomst zal je op een oppervlakte van een klein 200m² ook Groot-Brittannië in het klein kunnen bezichtigen.

Miniatuurwereld Diorama in de Efteling in Kaatsheuvel

Een attractie in de Efteling is het romantische miniatuurwereld Diorama die in mei 1971 voor het eerst in gebruik werd genomen. Je komt in een betoverende wereld terecht waar dag en nacht elkaar afwisselen. Je ontdekt er kleine dorpen omgeven door heuvellandschappen en ongenaakbare rotspartijen maar ook kastelen op hoge pieken en steden. Daartussen rijden de treintjes op de fraai aangelegd spoorlijnen, zie je autowegen en varende boten op meren. De elementen op de voorgrond werden op een schaal van 1 op 45 uitgewerkt terwijl de andere elementen gebouwd werden op een schaal 1 op 87.

Miniaturen -en Poppenmuseum in Breda

In het Poorthuis van het begijnhof in de binnenstad van Breda vind je het miniaturen -en Poppenmuseum. Ontdek de prachtige miniatuurcollectie van Tine Merkx die tot in de kleinste details zijn afgewerkt. Van kleine huisjes met kleine kamertjes tot aan poppen die dagelijkse werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast kan je een klein schattig stoffenwinkeltje uit de jaren ’50, een oud café, een kaarsje gaan opsteken in het begijnenkerkje en dagelijkse keukentjes in het klein bewonderen. Tevens kan je een interessante film bekijken van hoe de collectie tot stand is gekomen. De geschiedenis staat hier in ieder geval centraal en het museum is zeker een bezoek waard als je een citytrip naar Breda maakt. Een héél leuk uitstapje voor het ganse gezin!

Miniatuurpark Het Grootse Noorden in Dinopark in Wedde

In april 2019 opende Het Grootse Noorden gelegen op landgoed Tenaxx in Wedde in de provincie Groningen de deuren. Het entreekaartje omvat ook een bezoek aan het nabijgelegen dinopark inclusief een menu bestaande uit frietjes en 2 snacks. Het park omvat een kleine 80 miniaturen op een schaal van 1 op 25 van karakteristieke, markante huizen, gebouwen, torens, molens in de provincies Drenthe, Friesland en uiteraard Groningen. Zo kan je de Martinitoren in Groningen, vuurtoren de Brandaris, het kasteel Coevorden, Waterpoort van Sneek en de kerk van Wieuwerd met bijhorende mummies bewonderen. Deze miniaturen zijn bijna allemaal afkomstig van het voormalige Miniatuurpark Appelscha dat in 2007 de deuren sloot.

Miniatuurpark Walcheren in Mini Mundi in Middelburg

Aan de andere kant van Nederland ligt in de provinciehoofdstad van Zeeland het Miniatuurpark Walcheren. He park is een onderdeel van pret -en speelpark Mini Mundi. De maquettes zijn gebouwd op een schaal van 1 op 20 in samenwerking met Madurodam. Het miniatuurpark heeft de exacte contouren van de landstreek en schiereiland Walcheren en verdiepte wandelpaden. Deze paden geven de exacte ligging weer ten opzichte van het zeeniveau en vergemakkelijken het kijkgenot bij de maquettes. Tijdens je wandeling ontdek je onder meer het indrukwekkende stadhuis van Middelburg, de Vlissingse boulevard en het abdijcomplex van Middelburg. Je ervaart het geluid van de klokken van Arnemuiden en ziet hoe een schip in brand vliegt. Door middel van verschillende drukknoppen kunnen diverse taferelen in werking worden gesteld.

Landschapmuseum in Beek-Ubbergen

In de buurt van Nijmegen vlakbij de grens met Duitsland ontdek je 11 prachtige miniatuurlandschappen van het grootste Waddeneiland Texel tot Zuid-Limburg. Het landschapmuseum met bijhorende miniatuurlandschappen is gratis te bezichtigen 2 dagen per week.
Door een groene tunnelhaag ontdekt u de plattelandsidylle buitenland van Zuidwest Engeland. Een poort verschaft vervolgens toegang tot nog eens tien miniatuurlandschappen in Nederland. Ze verbeelden de nog aanwezige typische Nederlandse landschappen zoals de Friese Wouden, de Mandermaten of Bomendijk.

Brabants museum Oud Oosterhout in Oosterhout

270 miniaturen nagebouwd op een schaal van 1 op 20 kan je bewonderen in het miniatuurpark dat een onderdeel is van het Brabants museum Oud Oosterhout gelegen in de provincie Noord Brabant. De route van het miniatuurpark volgt de oude tramlijn waarbij de maquettes bestaan uit Oosthoutse woonhuizen, kerk, fabrieken, boerderijen en andere gebouwen uit anno 1900. Je krijgt een waarheidsgetrouw beeld van hoe de mensen in deze periode leefden in Brabant. Let zeker op de details die je op de verschillende maquettes kunt bewonderen zoals dakgoten, de inrichting van etalages of het haantje op de kerktoren. Met een ticket kan je naast dit miniatuurpark ook nog het binnenmuseum en de originele Vlaamse schuur met oude ambachten bezichtigen

Stoomtreinen in miniatuur in Krimpen aan den IJssel

In het Zuid-Hollandse Krimpen aan de IJssel is er een modelbouw vereniging voor stoomlocomotieven en andere stoomwerktuigen. Jaarlijks krijgen de bezoekers tussen de maandag april tot en met oktober op 10 à 15 verschillende data de mogelijkheid om een ritje te maken op de stoomtreinen uit miniatuur. Als je geluk heb kan je ook eens een tocht beleven op de Fast Ferry. Zeker voor de kinderen is dit een plezierig uittip!
Ontdek de geplande rijdagen van 2022Overzicht van de Mooiste Miniatuurparken van Europa

© Renzo Vanhoorelbeke