Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Opvangcentrum en Dierentuin de Zonnegloed in Vleteren

Home - Info - Dierenpark de Zonnegloed
Opvangcentrum en Dierentuin de Zonnegloed in Vleteren

Het bijzondere verhaal van De Zonnegloed

De Rode, Blauwe en Gele route

De rode route: Bruine beren uit Oekraïne

De gele route: Slingerende apen, reusachtige hoorns

De blauwe route: Reptielen, vogels en een pratende papegaai

Speelplezier in het park

Tickets, openingsuren en praktische informatie

Het bijzondere verhaal van De Zonnegloed

De Zonnegloed ligt in het West-Vlaamse Oost-Vleteren op circa 70 kilometer van Brugge en 25 kilometer van het strand van Koksijde.
Het Belgisch opvangcentrum geeft circa 400 dieren bestaande uit 20 vogelsoorten, 20 reptielsoorten en 65 zoogdiersoorten een warm nest. De meeste dieren waren in het bezit van illegale handelaars, dierentuinen of bij mensen die niet konden zorgen voor deze dieren. Maar dankzij de inspanningen van de oprichters Karel en Lieve, de talrijke donaties en de bezoekers aan het park hebben de dieren de mogelijkheid om in alle rust te herstellen van de fysieke en psychologische trauma's.



Een blik op de ingang van opvangcentrum De Zonnegloed in België

De Rode, Blauwe en Gele route

Het park, gelegen op een oppervlakte van 75000m², is opgedeeld in 3 routes.
Volg je de rode route in het noorden van het park dan zie je hoofdzakelijk grote zoogdieren. Langs de gele route zie je de middelgrote tot grote dieren. Volg je de blauwe route in het zuiden van het opvangcentrum dan bezichtig je vogels, reptielen en enkele kleinere zoogdieren. Alle routes starten en eindigen op het zelfde centrale punt in de omgeving van de ingang. De afstand van alle paden van de 3 routes samen bedraagt ongeveer 4 kilometer.
Bij elk verblijf kan je informatie lezen over de desbetreffende diersoort en hangt een naambordje van elk dier met de naam, geboortedatum en het verhaal op welke wijze het dier in de Zonnegloed is terechtgekomen.

De rode route: Bruine beren uit Oekraïne

De trekpleister bij vele bezoekers zijn ongetwijfeld de 6 bruine beren. De Albanese beren Mimi en Uli verblijven sinds de zomer van 2018 in de Zonnegloed. Met het uitbreken van de oorlog in Oekraïne was Mena Zoo genoodzaakt om de Bruine beren Sandra en Tishka een nieuw onderkomen te geven. Via het Natuurhulpcentrum Oudsbergen kwamen ze half oktober 2022 terecht in het dierenpark waar berin Sandra in januari 2023 beviel van Nanuq en Malenky. Als bezoeker kan je vanuit verschillende plaatsen achter een venster de gedragingen van de beren bewonderen. Met een beetje geluk bewonder je een spelende beer in het water. Net buiten het verblijf staat een sculptuur van een rechtopstaande bruine beer waar je een gekke foto kan maken van je zoon of dochter.



Een kijk op een bruine beer die zich vermaakt in zijn bad.

Naast de beren zie je uiteraard ook veel andere gekende diersoorten zoals wolven, bizons, uilen, schildpadden, pony's en geiten.
In het begin van de route zie je 2 Zeboe's Kawan en Beasty. Kawan verblijft al sinds 2012 in het park, uit de tijd dat de Zonnegloed nog een kinderboerderij was. Beasty werd door zijn vorige eigenares afgestaan omdat ze merkte dat hij ongelukkig was. Ze vond het welzijn van haar rund Zeboe belangrijker dat haar eigen liefde voor Beasty.
In het noordwestelijke deel van het park bewoner je de lange bruine haren en krullende hoorns van de Schotse hooglanders. Dit robuuste runderras met een gewicht tussen de 500 en 800 kilogram leeft gemiddeld 18 jaar. Heb je het geluk om de dieren van nabij te zien dan zal de stoere en boze blik je ongetwijfeld bijblijven.
Op het einde van de route zie je in de volière enkele dierensoorten van heel nabij. Zo bezichtig je de 2 zwart grijze Verreaux oehoe's Statler en Waldorf, een witnekkraanvogel en een mara of papahaas.


Een blik op een wondermooie bruine Schotse Hooglander


korting tickets dierentuinen tot 50%
De gele route: Slingerende apen, reusachtige hoorns

In het begin van de route wandel je voorbij 2 relatief grote verblijven waar je met een beetje geluk een van de groene bavianen Robert, Gene of Lucy ziet slingeren van het ene naar het andere touw. Iets verderop zie je de witte vacht van 2 poolvosjes die in het wild in het noorden van de continenten Amerika, Azië en Europa leven. In dit zuidelijk deel van het park verblijven ook andere kleine roofdieren zoals een serval, stokstaartjes, fretten, dassen, wasberen en rode neusberen.
De gedragingen van de rode neusberen Nova, Zina, Maya, Uden, Fidel, Diego en Elodie bewonder je in hun avontuurlijk verblijf met bomen, takken en houten palen.



Een foto van een wandelende rode neusbeer op een houten paal

In het oostelijke deel van het park zie je de steppezebra Ukwi, afkomstig van een Nederlandse zoo die het dier op overschot had omwille van een internationaal kweekprogramma. Iets verderop kan je met een beetje geluk de reusachtige hoorns van de bruine Watoessirunderen bewonderen. De krullende dikke hoorns zijn beiden ongeveer 1 meter lang en de afstand tussen beide scherpe hoorntippen is ruim 1 meter.
Op het einde van de route kan je in de vrij grote vijver de witte veren van de knobbelzwanen Amicum en Aqua bewonderen. De bennettwallaby, een klein soort kangoeroe, vertoeft op een langgerekt grasveld recht tegenover de groene bavianen.


Een blik op een watoessirund met zijn reusachtige hoorns

De blauwe route: Reptielen, vogels en een pratende papegaai

In het begin van de blauwe route staat het verblijf van de pinché-apen die je makkelijk herkent aan de wit behaarde pootjes en haren rond het gezicht. Het aapje Rikchaq werd door de Franse overheid in beslag genomen bij een vrouw die een illegale handel dreef van Zuid-Amerikaanse aapjes. Geb werd door de Duitse politie aangetroffen in een bestelwagen samen met nog 300 andere dieren.
De Berberapen die in het wild voorkomen in het Atlasgebergte van de Afrikaanse landen Marokko en Algerije vertoeven in dezelfde omgeving. De meeste van deze apen zijn binnengebracht bij het Nederlandse opvangcentrum AAP om daar te worden samengevoegd met andere soortgenoten.
Daarna zie je in de tientallen volières verschillende papegaaien -en vogelsoorten. Zo heeft de blauwgele ara en groenvleugelara hier zijn onderkomen. Ook zijn er de grijze roodstaartpapegaaien Wangari, Uzuri en Vondila te bewonderen. Met een beetje geluk praat een van de papegaaien je na.



Een foto van 2 pinché-aapjes

In de kleine beestjeszolder, die je bereikt door een trap te nemen, verblijven slangen, hagedissen, varanen, schildpadden, insecten en weekdieren.
De 6 meter lange witgele tijgerpython Pinta met een gewicht van 150 kilogram heeft hier een onderkomen. Best wel eng om deze reusachtige dikke slang die tot 30 jaar oud kan worden te zien achter glas.
De 1 tot 2 meter lange groene leguanen waarvan sommige soms letterlijk hun tong uitsteken is een opmerkelijke hagedissoort in de Zonnegloed. Bij de insecten valt de 70 centimeter grote Mexicaanse roodknie vogelspin Juan op. Deze ongevaarlijke spinnensoort leeft enkel in het wild langs de Westkust van Mexico. De Zonnegloed bezit met de 12 centimeter grote agaatslakken een opvallend weekdiersoort die je niet gauw zult spotten in andere dierenparken. De grote slakken leven uitsluitend in de Oost-Afrikaanse landen Kenia en Tanzania.


Een blik op een grote agaatslak die klimt op de muur van zijn verblijf

Speelplezier in het park

In de buurt van het terras van de zelfbediening ligt een in -en outdoor speeltuin.
Er liggen verspreid over heel het park enkele mini speelpleintjes en spelmodules in de vorm van houten constructies die de motoriek en interactie van kinderen stimuleren. De meeste van deze mini speeltuinen bevinden zich langs de rode route waar ook een gele mini vrachtwagen met zwaailicht en mini glijbaan staat.



Een uitzicht op een van de klautertoestellen

Tickets, openingsuren en praktische informatie

Tickets zijn uitsluitend online verkrijgbaar. Bij het aanschaffen van je ticket heb je de keuze om het park in de voor -of namiddag te bezoeken. De openingsuren in de voormiddag zijn van 9 uur tot 12 uur 30. De openingsuren in de namiddag zijn van 13 uur 30 tot 17 uur. Je hebt ongeveer 2 uur 30 minuten tijd nodig om alle dieren van opvangcentrum op een ontspannen manier te bekijken.
Kom je met de wagen dan heb je de mogelijkheid om je auto te parkeren op 1 van de 3 parkings. Er is een parkeerplaats vlak voor de ingang. De overige 2 parkings bevinden zich op kleine wandelafstand van de inkom. Voertuigen zoals kampers, bestelwagens en busjes kunnen niet parkeren op deze plaatsen maar kunnen terecht op de parkings in het centrum van Oost-Vleteren.

© Renzo Vanhoorelbeke