Het kasteel van Gent ligt pal in het historische hart van de belangrijkste stad van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen op circa 120 kilometer van Breda.
Op de locatie van een voormalig kleiner 9de-eeuwse kasteel liet Filips van de Elzas eind 12de eeuw het Gravensteen bouwen. Het enige overgebleven verstrekte middeleeuwse waterburcht in Vlaanderen bezit een vrijwel intact verdedigingssysteem. Weliswaar niet volledig omringt door water maar met dikke stenen muren, torens met kantelen en indrukwekkende zalen geeft de bezoeker een goed beeld van de 12de-eeuwse riddercultuur. Zo wandel je door het poortgebouw, de walmuur, de donjon, de grafelijke residentie en de paardenstallen.
Doorheen deze verschillende ruimten op het domein van Gravensteen krijg je aan de hand van een audiogids meer info over de rijke geschiedenis van deze statige burcht.
Ondergebracht in de vroegere voorraadkamers bevindt zich het befaamde wapenmuseum. Wie durft ziet echte duimschroeven, vangijzers, schandmaskers en nog andere lugubere foltertuigen. Je vindt er ook een verzameling middeleeuwse wapens zoals kruisbogen, strijdknotsen, dolken en rapier zwaarden.
Vanaf de torens van het Gravensteen geniet je ongetwijfeld van het wondermooie panorama van Gent. In de verte zie je de Sint-Niklaaskerk, het 95-meter hoge Belfort en Sint-Baafskathedraal op een zakdoek liggen. Vlakbij zie je het kleine Sint-Veerleplein met in de hoek de stenen façade van de Oude Vismijn.
Kinderen tot 8 jaar ontdekken aan de hand van spannende zoektocht interessante weetjes over de oude burcht en zijn vroegere bewoners. Na afloop heb je de mogelijkheid om een leuke herinnering te kopen in de museumshop van Gravensteen.
Volwassenen 13 euro
Studenten van 19 tot en met 25 jaar met studentenkaart 8 euro
Jongeren vanaf 13 jaar tot en met 18 jaar 2,7 euro
Kinderen tot en met 12 jaar gratis
Meer ticketinformatie
Op amper 450 meter van de Antwerpse Grote Markt langs de oevers van de Schelde in de Jordaenskaai ligt de voormalige ringwalburg Het Steen.
Bij de ingang van Het Steen zie je het bronzen standbeeld van Lange Wapper ontworpen door de Antwerpse beeldhouwer Albert Poels. Het stelt een reus voor die met open benen kijkt naar de twee veel kleinere figuren.
Binnen in het 13de-eeuws middeleeuws fort en oudste gebouw van Antwerpen heb je de mogelijkheid om The Antwerp Story te bezoeken. Doorheen de 11 zalen wordt op een originele, verrassende en boeiende wijze het Antwerpse verhaal voorgesteld aan de hand van maquettes, hologrammen, foto's en moderne informatie schermen.
Zo zie je een maquette van de artdeco Boerentoren waar je kan inzitten. Een verbazingwekkende 360 graden projectie van de wereldberoemde haven van Antwerpen en een hologram van een modeontwerper kom je eveneens tegen tijdens de route doorheen het museum.
Op de binnenplaats bewonder je het Semini standbeeldje, De Gulle Waard, ontworpen door de beeldende kunstenares Sharon Van Overmeiren. Het 2,3 meter hoge kunstwerk en heidens symbool staat voor vruchtbaarheid en voorspoed, een belangrijk deel van de Antwerpse folklore.
Het bezoek eindigt op het panoramische dakterras waar je een fraai uitzicht hebt over de stad, de haven en De Schelde. Aan de andere zijde zie je talrijke gebouwen van het historisch gedeelte van de Antwerpse binnenstad.
Volwassenen 7 euro
Kinderen vanaf 6 jaar en met 17 jaar 5 euro
Baby's, peuters en kleuters tot en met 5 jaar gratis
Meer ticketinformatie
Het kasteel van Modave, gelegen in het gelijknamige dorpje, ligt op 200 kilometer ten zuiden van Breda of circa 40 kilometer van de Belgische stad Luik.
Op een voormalige 13de-eeuwse burcht werd in de 2de helft van de 17de eeuw het huidige kasteel opgetrokken. Het statig bouwwerk met een ronde en een vierkanten toren met rode bakstenen gevel laat menig bezoeker aan de ingang niets vermoeden dat het kasteel ligt op een 60 meter hoge rotspunt boven de Hoyouxvallei.
Een audiogids inbegrepen in de ticketprijs leid je naar de 25 kamers vanaf de begane grond naar de 1ste verdieping en eindigt met de kelders en de voorstelling van een film over de Vivaqua stroomgebieden. Zo geniet je van het 17de-eeuwse sierlijke stucwerk op de plafonds, majestueuze lambriseringen aan de muren zoals grote beschilderde doeken en wandtapijten uit de 17de eeuw van onder andere de Zuid-Nederlandse kunstenaar Joris Leemans. Je ziet in het talrijke stijlvolle meubilair enkele bijzondere stukken uit de 18de en 19de eeuw. Er staat ook een bijzondere houten rookstoel met 2 poten op wieltjes vervaardigd in de 2de helft van de 19de eeuw.
Terwijl je wandelt naar de 1ste verdieping zie een mooie Chinese gong en 17de-eeuwse wandverlichting. In een andere kamer staat een open haard waar de blauwwitte Delftse tegels ervoor zorgde dat de kachel op een elegante manier werd verkleind. Verder zie je ook een keurig 17de-eeuwse eiken trap waar je logischerwijs niet op mag staan. Bij de trap aan de kelder zie je ook een koperen brand armpomp gefabriceerd op het einde van de 19de eeuw. In de kelder zelf zie je de reusachtige keuken met daar aanpalende grote eetzaal. Aan de andere zijde bekijk je aan de hand van een maquette hoe het dorp Modave er in 1900 uitzag. Een mooie, relatief kleine kapel opgetrokken in Neo klassieke stijl zie je eveneens tijdens je bezoek aan het Waalse kasteel.
Volwassenen 9,5 euro
Senioren 60+ 8 euro
Jongeren en studenten tot en met 25 jaar 5 euro
Kinderen tot en met 11 jaar 5 euro
Meer ticketinformatie
In Hoei, tussen de Waalse steden Namen en Luik, ligt op een bosrijke heuvel langs de oevers van de Maas het 19de-eeuwse fort van Hoei.
Bezoekers kunnen het fort bereiken door de kabelbaan te nemen die vertrekt aan de overzijde van de Maas of aan het vertrekpunt op plateau van de Sarte nabij attractiepark Mont Mosan.
Op de site van het begin 18de-eeuwse oude kasteel, Tchestia, vernield in 1717, werd het huidige fort tussen 1818 en 1823 door de Nederlanders opgetrokken. De 90 meter diepe put, gegraven in de 16de eeuw, is het enige wat overblijft van het voormalige kasteel Tchestia.
In de Tweede Wereldoorlog vormden de Duitsers het fort om tot een gevangenkamp waar circa 6500 strijders voornamelijk uit Frankrijk maar uiteraard ook uit België en Verenigd Koninkrijk vastzaten.
Sinds het laatste decennia van de 20ste eeuw kom je in het museum van het Verzet en van de concentratiekampen meer te weten over deze aangrijpende gedenkplaats. Zo belicht het museum de leefomstandigheden van de gevangenen en het dagelijks leven tijdens de bezetting. Je wandelt langs sombere gevangeniscellen, de ondervragingsruimte, detentiekamers en krankzinnige wasplaatsen van het voormalig Nazi concentratiekamp.
Je krijgt ook meer informatie op welke wijze de stad Hoei werd bevrijd. In de audiovisuele ruimte horen de bezoekers aangrijpende getuigenissen over een van de meest pijnlijke periode uit de Belgische geschiedenis.
Volwassenen 4,5 euro
Jongeren vanaf 12 jaar tot en met 18 jaar 2 euro
Kinderen van 6 tot en met 11 jaar 2 euro
Peuters en kleuters tot en met 5 jaar gratis
Meer ticketinformatie
Op circa 10 kilometer van het historische stadscentrum van Brugge ligt in de omgeving van de afrit van de E40 en E403 autosnelweg het neogotische Kasteel van Loppem. Het verlijf van koning Albert I op het Brugse kasteel en de fameuze regeringsvorming dragen bij tot de aanzienlijke historische waarde van het midden 19de-eeuws bouwwerk.
Rondom het kasteel wandel je in een romantisch Engelse tuin met vijvers. Volwassenen en kinderen met gezinnen slenteren met alle plezier door het 19de-eeuws avontuurlijke en authentieke doolhof van ruim 2000m² ontworpen door de jonge Albert en Ernest van Caloen.
Binnen in het Loppems kasteel zie je een verzameling neogotische kunstambacht en algemene kunst waaronder schilderijen, prenten, tekeningen, beelden, porselein en aardewerk van de middeleeuwen tot de 20ste eeuw. De inkomhal straalt een religieus decor van een kerk uit en in bijna elke ruimte staan heiligenbeelden.
Op de begane grond bewonder je in de zitkamer van Charles Boromeo onder andere enkele fresco's van de Duitse muurschilder August Martin met daarbij verzen geschreven door de West-Vlaamse 19de-eeuwse dichter Guido Gezelle. In de eetkamer zie je een indrukwekkende collectie van Gien-porselein die op een ambachtelijke wijze in het gelijknamige stadje aan de Loire werden gefabriceerd. In de verschillende kamers zie je ook verluchte manuscripten, Chinees porselein en een mooie collectie van Aziatische -en Afrikaanse kunst.
In de voormalige paardenstal staan 4 goddelijke sculpturen: Bacchus, Apollo, Neptunus en de Griekse koningsdochter Atalanta.
Volwassenen vanaf 19 jaar 9 euro
Kinderen en jongeren vanaf 6 jaar tot en met 18 jaar 5 euro
Kleuters tot en met 5 jaar gratis
Het kasteel van Rumbeke ligt in het 27 hectare grootte domein van het Sterrebos, ruim 40 kilometer ten zuiden van Brugge, vlakbij de West-Vlaamse stad Roeselare.
In opdracht van vader Jacob en zoon Thomas de Thiennes werd in het begin van de 16de eeuw een van de oudste Belgische renaissancekastelen opgetrokken.
De buitenkant van het kasteel bestaat uit een ajuinvormige leistenen toren in het midden geflankeerd door enkele minder hoge kasteeltorens. In de rode muren zie je contrasterende zwarte baksteen aangebracht met enkele metseltekens. Voor het kasteel staat een 35 meter hoge plataan met een omtrek van maar liefst 6 meter. De reusachtige boom werd op het einde van de 18de eeuw gepland.
In de inkomhal bewonder je de 17de-eeuwse renaissancedeuren. In de ridderzaal, waar regelmatig vergaderingen of recepties doorgaan, staan op de balksleutels de initialen T M, verwijzend naar de toenmalige zoon en bouwheer Thomas de Thiennes die gehuwd was met Marguerite de Haméricourt.
Via een wenteltrap ga je naar de zolders waar je het mooie houten gebinte ziet. Op het balkon bij de bibliotheek geniet je van het fraaie uitzicht op het park met de plataan en de bijgebouwen.
De kogelinslagen in de parketvloer van de huidige vergaderruimte en voormalige woonkamer zijn afkomstig van gevechten in het begin van Wereldoorlog II. In het bijhorende huiskapel met een wondermooie vrij oude brandglasraam bewonder je het 14de-eeuwse Zuid-Italiaanse doopvont, ingelegd met veelkleurige mozaïeken en 4 feniksen op de kuip.
De meeste schilderijen in het Kaasterkasteel stammen voornamelijk uit de 20ste eeuw. Op de zolder zie je ook een rechthoekig wandtapijt hangen.
Het Sterrebos, aangelegd naar het voorbeeld van het Prater in Wenen, dankt zijn naam aan de indeling van het domein waarbij alle lanen vertrekken uit een centraal punt en zo een ster vormen. In het openbaar park langs de aangelegde paden zie je een grote verscheidenheid aan in- en uitheemse bomen en struiken. De 480 kilometer lange GR 128 wandelroute, loopt 1,3 kilometer door het Sterrebos.
Groepsbezoek van maximaal 25 personen gedurende 90 minuten vanaf november tot en met augustus
per persoon 3 euro + 80 euro per gids
Meer info kasteelbezoek
In de provincie Oost-Vlaanderen op slechts 14 kilometer ten zuidwesten van het Gentse Gravensteen ligt ten zuiden van het dorpscentrum van Bachte-Maria-Leerne het eind 16de-eeuwse kasteel Ooidonk.
Het romantische kasteel van Ooidonk staat langs de Graaf Henridreef groots, streng en weelderig in een oude Leiebocht omgeven door een 45 hectare grote Franse tuin en bos. In opdracht van Maarten della Faille werd na de talrijke godsdienstoorlogen het kasteel in de 16de eeuw gebouwd met hoofdzakelijk Spaanse bakstenen en zwarte leistenen voor de daken.
De burcht, volledig omgeven door water, bestaat uit voor 4 stevige hoektorens met een centrale boogbrug die toegang geeft tot de binnenplaats van het kasteel. Dit in combinatie met de talrijke ajuinvormige torens uit leisteen, kenmerkende trapgevels en de vele kleine vensterraampjes met enkele prachtige bijhorende paarse luiken zorgen voor de kenmerkende Vlaams-Spaanse bouwkunst van die periode.
In het kasteel bewonder je het interieur bestaande uit zeldzame meubelstukken, tapijten, portretschilderijen, historische objecten, porselein, zilver- en goudsmeedwerk.
Deze historische burcht is momenteel bewoond waardoor je uitsluitend op aanvraag in het bijzijn van een gids een bezoekje kan brengen aan dit mooi omvangrijk bouwwerk. De Franse tuin kan je voor een kleine bijdrage gans het jaar bezoeken vanaf dinsdagnamiddag tot en met zondag.
De Lifestyle Tuinbeurs vindt 2 maal per jaar plaats in de Franse tuin van het omvangrijke kasteeldomein.
Bezoekers met de wagen kunnen terecht op de parking vlakbij de toegangspoort van het kasteel. Fietsers mogen hun tweewieler gesloten achterlaten aan de ingang of indien je geen fietsslot bij hebt, is er ook een geheime plek waar je je tweewieler veilig kan opbergen.
Jongeren vanaf 12 jaar en volwassenen 3 euro
Kinderen tot en met 11 jaar 1 euro
Honden steeds welkom aan de leiband
Volwassenen en tieners vanaf 12 jaar 12 euro
Kinderen tot en met 11 jaar 4 euro
Vanaf 20 personen 9 euro
Prijzen zijn exclusief vergoeding gids
Meer info kasteelbezoek