Scoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

De 10 mooiste meren van Europa

Home - Info -
Gooimeer in Nederland

Gooimeer, ontstaan in 1967, ligt in het noorden van Nederland ten noorden van de stad Almere en ten zuiden van de plaatsen Bussum, Huizen en Naarden. Dit meer maakt de verbinding mogelijk tussen het veel grotere IJselmeer en langwerpige Veluwemeer. Langs het oeverlandschap zie je op het circa 12 kilometer lange meer riet, grasland en zoetwatermoeras.
De 35 kilometer lange fietsroute met doortocht doorheen Huizen, Naarden en het Naarderbos, is een ideale manier om het Gooimeer te verkennen. Uiteraard zijn er ook veel mogelijkheden voor wandelaars met onder andere een route van bijna 15 kilometer in het nabijgelegen Naardermeer.
In de grootste stad langs de oevers van het meer heb je de mogelijkheid om een bezoekje te brengen aan het Dierenpark Almere Jungle. In het opvangcentrum van hoofdzakelijk exotische dieren verblijven onder andere leguanen, vogelspinnen, papegaaien, eekhoorns, wasberen, uilen en meterslange slangen. Gezinnen met kinderen beleven ongetwijfeld veel plezier in het klimbos en Outdoorpark SEC Almere.
Historische vissersschepen, de Kalkovens, de Botterwerf en het cultuurhistorische Huizer Museum zijn wondermooie bezienswaardigheden in het voormalige vissersdorp Huizen. Tijdens de zomermaanden is het heerlijk vertoeven op het 450 meter lange zandstrand nabij de Zomerkade in Huizen.


Een foto van het Gooimeer in Blaricum
Een blik Gooimeer in BlaricumScoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Lac de L'eau D'heure in België

De meren van de Eau D'Heure liggen op anderhalf uur rijden van de Belgische hoofdstad Brussel. Je wagen of kamper plaats je op de parking ten noordoosten van de oevers van Lac de L'eau D'heure nabij het grijskleurige gebouw van Parc du Crocodile Rouge. De croco express, een trein op wielen brengt je naar de verschillende prachtige plaatsen langs de oevers van Lac de L'eau D'heure en het bijhorende langwerpige slingerende meer.
Reizen over land en het water van het mooiste meer van België doe je met de apmhibus Rode Krokodil. Tijdens een 1 uur durende tour vaar je op het meer van L'eau D'Heure terwijl je leuke anekdotes hoort over het Henegouwse meer.
Jongeren en gezinnen met kinderen beleven ongetwijfeld veel plezier tijdens de lasergame. Een spel waarbij je in solo of in team de Krokodile Rex moet verslaan. In de tuin met bar leven de kinderen zich naar hartenlust uit op het prachtige rode springkasteel. Bij mooi weer geniet je zonder twijfel op een ritje met de quad, go car of fiets die je ter plekke kan huren.
In het nabijgelegen Natura Parc zullen de durvers zonder twijfel veel plezier beleven tijdens een boomklim parcours met tokkelbanen en tarzansprong.
Tijdens een anderhalf uur durende rondleiding kom je meer te weten over de reusachtige stuwdam die 50 meter boven de oppervlak uitstijgt.

Een foto van Lac de L'eau D'heure
Een blik op het meer van Lac de L'eau D'heure
Meer van Annecy in Frankrijk

Het Meer van Annecy is met een lengte van 14,6 kilometer het bekendste en grootste meer van de Franse Alpen. De breedt varieert van 0,8 kilometer tot 3,2 kilometer.
De stad Annency van het gelijknamige, gelegen tussen de bergtoppen, bezit een pittoresk oud stadscentrum met romantische straatjes, kronkelende grachten en mooie pastelkleurige huizen. Het kasteel van Annency biedt onderdak aan een museum waar regionale beeldhouwwerken, schilderijen en hedendaagse kunst worden tentoongesteld. Het kasteel van Menthon in Menthon-Saint-Bernard, gelegen aan de oostelijke oever, staat bekend om zijn 200 meter hoge rotsplateau.
In het Massif des Bauges tussen Chambéry en Annecy liggen de dorpen Sainte-Reine, Doucy-en-Bauges en Ecole die prachtige vertrekpunten vormen voor wandeltochten langs verschillende paden.
De kloof van Fier wordt beschouwd als een van de indrukwekkendste bezienswaardigheden van de Alpen. Bezoekers lopen via een wandelbrug tussen de rotswanden doorheen een prachtig stuk natuur.
Natuurliefhebbers kunnen in het beschermde natuurreservaat Marais du Bout du Lac d'Annecy in de hogere delen van het rietbed onder meer broedvogels zoals de gevlekte sprinkhaan, rietgors of de drie grasmussen spotten. Uiteraard zijn er ook talrijke plaatsen langs de oevers van het meer waar je tijdens de zomermaanden kunt vertoeven op de talrijke gras -en zandstranden.

Een blik op de rivier Le Thiou in Annecy
Een foto in de buurt van de monding van de rivier Le Thiou in Annecy
Balatonmeer in Hongarije

Het langwerpige, zoetwaterige Balatonmeer ligt in het westen van Hongarije op 100 kilometer van de hoofdstad Boedapast. Het is een belangrijke toeristische hotspot van het Oost-Europese land.
Wandelen en fietsen kan je in de prachtige omgeving tussen de vulkanische bergen omringd met wijngaarden. Hou er wel rekening mee dat de temperaturen in de zomermaanden kunnen oplopen tot meer dan 30 graden. Met een temperatuur van 25 graden genieten gezinnen met kinderen ongetwijfeld van een verfrissende duik in het Balaton meer. Het schiereiland Tihany is de moeite waard om te bezoeken. Ongetwijfeld geniet je van een wandeling doorheen pittoreske straatjes en tussen de huizen met rieten daken.
Siófok, in het zuidoosten, is een bekende badplaats. Het bezit een 15 kilometer lange zandstrand en staat ook bekend om zijn bruisende nachtleven. Slenteren door het oude stadscentrum met watertoren en drukke haven met tussenstop in een van de vele gezelige bars is leuk om doen.
Het plaatsje Balatonfüred aan de noordelijke kustlijn is de meest geschikte plaats voor zeilers en vissers. Het is ook een populaire badplaats met kuuroorden, wijnproeverijen, heerlijke restautants en talrijke bars.
Het kleine dorpje Zamárdi is al enkele jaren thuishaven van Balaton Sound Festival. Het is een van de grootste Europese festivals waar je geniet van hoofdzakelijk elektronische muziek. In vorige edities kwamen bekende artiesten zoals Dimitri Vegas & Like Mike, Charlotte De Witte, David Guetta, Jason Drulo aan bod.

Een foto van het schiereiland in het Balatonmeer met in de verte het dorp Tihany
Uitzicht op het schiereiland in het Balatonmeer met in de verte het dorp Tihany
Meer van Bohinj in Slovenië

Zonder twijfel is het meer van Bohinj, gelegen in het noordwesten van Slovenië, het mooiste meer van dit Centraal Europees land. Het meer, onderdeel van het Triglav Nationaal Park, is maximaal 4,1 kilometer lang, 1,2 kilometer breed en 45 meter diep. Het is omgeven door talrijke beuken- en sparrenbossen met lariks- en alpenheide met in de verte de reusachtige bergen van de Julische Alpen. De dorpen Stara Fužina en Ribčev Laz aan de oostkant en Ukanc aan de westkant liggen langs de ruim 11 kilometer lange oevers van het wondermooie meer. In de winter skiën Slovenen en Europese toeristen op de 19 pistes van het wintersportgebied van Vogel.
In de pittoreske kerk van Sint-Johannes de Doper zie je Sloveense middeleeuwse architectuur, gotische schilderijen en prachtige fresco's. In Stara Fužina krijg je in het zuivelmuseum van de Sloveense Alpen meer info over de regionale kaasproductie van het Triglav Nationaal Park.
In Ukanc zie je de 78 meter hoge Savica waterval. Na een wandeltocht van circa 30 minuten geniet je ongetwijfeld van de wondermooie stortvloed van het heldere water in het turquoise bassin van de Savica waterval. Onder het houten afdak staat een herdenkingsmonument van de Oostenrijkse aartshertog Johann.
Eveneens in Ukanc, maar dan langs de oevers, staat de kerk van de Heilige Geest met muurschilderingen uit de 15de en 16de eeuw.

Een kijk op het Meer van Bohinj met op de voorgrond groene kajakboten
Een foto van het Meer van Bohinj met op de voorgrond groene kajakboten
Reschenmeer in Italië

In het Italiaanse gedeelte van Tirol in het uiterste noorden van Italië ligt Lago Di Resia. Het meer, gelegen op een hoogte van circa 1500 meter, is 6,6km² groot. Tot 1950 was het dorp Curon en delen van Resia, evenals de oude gehuchten Gorf, Piz, Arlung en Stockerhöfe gelegen op de bodem waar nu het meer is. In de zomer moest de bevolking en eigenaren van boerderijen gedwongen het gebied verlaten door de aanleg van het stuwmeer die zorgt voor de productie van elektriciteit. Daardoor kwamen de hierboven vermelde plaatsen volledig onder water te liggen.
Het aangelegd meer met een omtrekt van 15 kilometer is populair dankzij de verzonken 14de-eeuwse kerktoren Old Curon, het enige gebouw die de overstroming deels overleefde. Deze verzonken toren zie je in het oosten van het Reschenmeer in de gemeente Graun im Vinschgau. In de omgeving zijn er voldoende parkings om je auto in de buurt van deze attracties te plaatsen. Je kan ook een bootje huren om het meer te verkennen. De watersportfanaten komen ruimschoots aan hun trekken. Je kan er surfen, kitesurfen, zeilen of gewoon een boottocht maken.
Langs de oevers zijn diverse restaurants en bars gelegen waar je geniet van lokale specialiteiten terwijl je de verzonken toren bewondert. Rondom het meer zie je de prachtige Alpen en de besneeuwde toppen van de gletsjers. Vanuit alle oogpunten krijg je een wondermooi panorama.
De meeste winkels liggen in het noorden van het meer in het gelijknamige dorp Reschen.
Van daar uit heb je de mogelijkheid om een grote wandeling van 15 kilometer rondom het Reschenmeer maken. De relatief vlakke paden zijn grotendeels geasfalteerd waardoor je zeker ook een buggy kan meenemen. Voor wie 15 kilometer te lang is kan ook een kortere wandeling maken vanuit Reschen naar het 2,4 kilometer verder gelegen verzonken kerktoren Old Curon.

Uitzicht op de 14de-eeuwse kerktoren Old Curon gelegen in het Reschenmeer
Een blik op de 14de-eeuwse kerktoren Old Curon in het Reschenmeer
Bodensee in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland

Het derde grootste meer van Centraal-Europa met een maximale lengte van 63 kilometer en maximale breedte van 14 kilometer ligt in 3 landen. In het noorden grenst de Bodensee aan Duitsland, in het zuiden en zuidwesten aan Zwitserland en in het zuidoosten voor een mini deel aan Oostenrijk. De totale omtrek bedraagt circa 200 kilometer en de maximale diepte ongeveer 250 meter. De belangrijkste steden aan de oevers van de Bodensee zijn Konstanz, Friedrichshafen, Überlingen in Duitsland en Brenz in Oostenrijk.
In de grootste stad langs de oevers van Bodensee, Konstanz, wandel je door pittoreske straatjes en gevels. In het uiterste zuiden van de stad zie je in Sea Life Konstanz talrijke vissoorten zwemmen in de verschillende aquariums. Het hoogtepunt is zonder twijfel de 8 meter lange tunnel waar verschillende soorten rifhaaien en grote zeeschildpadden vertoeven. Friedrichshafen staat bekend om zijn mooie lange promenade, die langs verschillende prachtige gebouwen en musea loopt. Het Zeppelinmuseum is de bekendste attractie van de stad aan het Bodenmeer.
In de gemeente Überlingen wandel je op de langste oeverpromenade van de Bodensee doorheen palmen en wondermooie bloemperken. Langs het Gartenkulturpfad zie je de mooie parken, tuinen en plantsoenen welig tieren. De 14de-eeuwse gotische kerk van Sint Nikolaus Munster valt op door de kathedraaltoren van 66 meter.
Bregenz, gelegen in het Oostenrijkse deel van Bodenmeer, staat bekend om zijn vele middeleeuwse vakwerkhuizen en goed bewaard gebleven stadsmuren met de 17de-eeuwse verdedigingstoren Martinstrurm. De populairste bezienswaardigheid, gevestigd in een architectonische pareltje van een bouwwerk, is het Voralberg Museum. Het kunsthistorisch museum bezit circa 150 000 kunstobjecten die de geschiedenis en folklore van de meest westelijke deelstaat van Oostenrijk voorstellen.


Een foto van Friedrichshafen aan het Bodenmeer
Een blik op Friedrichshafen aan het Bodenmeer
Wolfgangsee in Oostenrijk

Het Wolfgangmeer ligt in het centrum van Oostenrijk op amper 30 kilometer ten oosten van de kunststad Salzburg. Het Oostenrijkse meer, 11 kilometer lang en 2,5 kilometer breed, vormt de grens met de Alpen. Door de smalle uitwateringsvlakte wordt het meer in 2 zichtbare helften gescheiden. De belangrijkste dorpen die liggen aan het meer zijn Strobl, Sankt Gilgen en Sankt Wolfgang.
In de zomer kan je verschillende wandel- en fietstochten maken. Er zijn ook verschillende mogelijkheden voor liefhebbers van watersport. In de winter beoefen je talrijke wintersporten in het skigebied van Zwölferhorn Sankt Gilgen.
In het Mozarthaus in Sankt Gilgen, de geboorteplaats van de moeder van Mozart, kom je tijdens de permanente presentatie ter ere van "Nannerl" Mozart meer te weten over Wolfgang Amadeus Mozart en zijn familie.
Het middelgrote dorp in het zuidwesten van het meer staat bekend om zijn nostalgische landhuizen, fraaie art-nouveau villa's en moderne Oostenrijkse hotels.
Sankt Wolfgang im Salzkammergut ligt aan het smalle gedeelte van Wolfgangsee. Van hieruit kan je met een passagiersboot een cruise maken op het meer of de bergen verkennen door een treinrit te maken met de Schafbergbahn. De stoomtrein brengt je naar de 2000 meter hoge Schafberg.. Van hieruit heb je een wondermooi panoramische uitzicht op Wolfgangsee. In Sankt Wolfgang zijn er ook tientallen lokale ambachtswinkels te vinden waar je traditionele, hoogwaardige Oostenrijkse producten kunt aanschaffen.

Een foto van het Wolfgangmeer
Een blik op het Wolfgangmeer
Meer van Neuchâtel in Zwitserland

Het meer van Neuchâtel ligt in het westen van Zwitserland ten noorden van het bekende Meer van Genève aan de zuidelijke voet van het Juragebergte op 50 kilometer van Bern. Met een maximale breedte van 8 kilometer en een lengte van 38 kilometer is het Meer van Neuchâtel het grootste binnenmeer van Zwitserland.
De liefhebbers van watersport komen hier ruimschoots aan hun trekken want je kan onder meer waterskiën, zeilen, suppen en waterfietsen. Vanuit de pittoreske dorpen is het een ideale startlocatie om fiets -en wandeltochten te maken op de vele paden. Je geniet tijdens je tocht van de biodiversiteit van het meer in combinatie met de rijke fauna in de bergen van de Jura. Gezinnen met kinderen kunnen terecht op een van de vele prachtige stranden met beschermende bomen van het kristalheldere water van het meer van Neuchâtel.
Belangrijkste attracties in Neuchâtel zijn het kasteel, Engelse tuin, Etnografisch museum en het museum voor kunst en geschiedenis.
De populairste attractie is het 13de eeuwse Kasteel van Yverdon-Les-Bains gelegen op Place Pestalozzi, gelegen aan de westelijke oever van het meer.
Verdeeld over 4 etages kom je meer te weten over de geschiedenis van de regio aan de hand van onder meer archeologische collecties.
Het luchtvaartmuseum, in het dorp Morens op 7 kilometer van de oostelijke oever van het Neuchâtel meer, is een andere interessante regionale bezienswaardigheid.

Een foto van het Meer van Neuchâtel met in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Alpen
Uitzicht op het Meer van Neuchâtel met in de verte de besneeuwde bergtoppen van de Alpen
Ladogameer in Rusland

Het Ladogameer, gelegen ten noordwesten van Rusland in de buurt van de Finse grens, is met een oppervlakte van circa 17000 km² het grootste meer op Europese bodem. De dichtsbijzijnde oever ligt in Sjlisselburg op 50 kilometer van de op een na grootste stad Sint-Petersburg. Het zoetwatermeer telt meer dan 600 eilanden. De diepte varieert van 52 meter tot 225 meter terwijl de breedte tussen de 83 kilometer en 219 kilometer bedraagt.
Het meer watert af via de 74 kilometerlange rivier Neva naar de Oostzee. Aan de monding van de rivier Neva ligt de stad Sint-Petersburg.
In de mooiste stad van Rusland staan veel architectonische bezienswaardigheden zoals het Paleisplein met Alexanderzuil, de Smolny kathedraal, Sint Izaäk kathedraal, Russisch museum en het winterpaleis. In het paleis is het veelzijdige en grote kunstmuseum met meer dan 3 miljoen objecten ondergebracht waarbij ook ruim 200 schilderijen van Vlaamse en Hollandse kunstenaars.
In de regio Karelië, waar het Ladogameer ligt, staan veel kerken, kathedralen en kloosters waarbij ook enkele in de dorpen gelegen aan de oevers van het Ladogameer.

Een foto van een groot cruiseschip in het Ladogameer
Een blik op een groot cruiseschip in het Ladogameer
© Renzo Vanhoorelbeke