In oktober 2021 opende het Dance Museum de deuren in de Amstelstraat op 2 kilometer van het Centrale treinstation.
Het centrale thema van Our House bestaat uit het verhaal en de kernwaarden van meer dan 4 decennia dance cultuur. In de 6 expositieruimten krijg je meer informatie over de geschiedenis en toekomst van elektronische muziek aan de hand van meeslepende audiovisuele shows en interactieve installaties.
Dankzij de bijdragen van onder meer Tomorrowland, Ultra Music Festival, Armin van Buuren, Charlotte de Witte zie wondermooie fototentoonstellingen met honderden flyers. Bezoekers kunnen bij de interactieve vinylspelers bladeren door 150 iconische platen. Je bekijkt ook een interessante documentaire over de geschiedenis van de dancecultuur. Je hebt zelf de kans om muziek te produceren via drumcomputers en iconische drummachines zoals Roland's TR-808 of de TB-303 waar je trackmix vaardigheden en nieuwe beats kan creëren. Jammen kan op de RMBA-20, 's werelds grootste analoge sequencer.
Op het einde van je bezoek beleef je een hightech 270 graden audiovisuele 4D ervaring compleet met lasers, vuurwerk en bewegende vloeren in Culture Ride. Our House laat de bezoekers meegenieten van 50 jaar elektronische muziek, cultuur, technologie met veel magische momenten.
In het voormalige Old-England gebouw in art-nouveaustijl aan de Kunstberg, op 700 meter van de Grote Markt, ligt het Instrumentenmuseum.
Je bewondert in 4 verdiepingen en 90 thema's, meer dan 1000 geëxposeerde muziekinstrumenten. Het wereldwijd gekende museum staat bekend om zijn zeldzame, diverse en kwalitatief hoogwaardige muziekinstrumenten.
Zo is er een tentoonstellingsruimte waarbij je een chronologisch parcours volgt die de geschiedenis van Europese muziekinstrumenten voorstelt. Het begint bij fluitjes in de prehistorie tot instrumenten uit eind 19de, begin 20ste eeuw.
De tentoonstelling over klavieren brengt de bezoeker het passionele verhaal over de voorliefde van de westerse wereld voor dit bijzonder muziekinstrument. Zo zie je een 17de-eeuwse klavichord, een muziekschrijfmachine, orgels, klavecimbels en uiteraard piano's.
De exhibitie over tradities in de wereld gaat over traditionele Belgisch -en Europese tradities van de muziekcultuur. Zo ontdek je dat veel landen een eigen soort doedelzak hebben naast de overbekende Schotse versie. Je komt ook te weten dat Tibetaanse monniken muziekinstrumenten ontwierpen uit beenderen van overleden confraters.
In de expositie Musicus Mechanicus bezichtig je een collectie mechanische, elektronische -en elektrische instrumenten. Er staan ook enkele klokken en een automatisch orgel op deze etage.
In de smalle straatjes tussen de Grote Markt en het middeleeuwse fort Het Steen ligt in het monumentale gotische Vleeshuis.
In de fraai opgestelde vitrines met instrumenten, portretten, schilderijen en teksten belicht het museum het verhaal van 800 jaar muziek in Antwerpen. Tijdens je bezoek krijg je een blik op het leven van de vroegere speellieden, de fabricage van muziekinstrumenten en een waarheidsgetrouw beeld van de allereerste bals en operaoptredens.
In de 16de en 17de eeuw was Antwerpen de Europese hoofdstad voor de klavecimbelbouw. Daardoor bezit het museum een heel waardevolle collectie toetsinstrumenten bestaande uit 12 klavecimbels en virginalen, vervaardigd in de 17de en 18de eeuw waaronder een aantal van de familie Ruckers-Couchet. Andere belangrijke muziekinstrumenten zijn de 16de-eeuwse contrabasblokfluit, de halvemaanvormige buis van de straathoorn, het 18de-eeuwse uniek schaalmodel van een beiaardtrommel, enkele 18de-eeuwse beiaardklokken en een beiaardklavier. In totaliteit bezit het museum 3000 muziekobjecten waarvan slechts een deel kan worden geëxposeerd.
In het 19de-eeuwse atelier Van Engelen zie je op welke wijze koper blaasinstrumenten vroeger werden gemaakt. In de klokkengieterij Sergeys kom je meer te weten over de ambachtelijke productie van klokken uit de 16de eeuw. In de kelder van het Vleeshuis bewonder je 19de-eeuwse danspaleizen. Je krijgt ook een blik op de elegante dansmode uit de 18de en 19de eeuw.
In de gebouwen van Fondation Jacques Brel, op 300 meter van de Grote Markt aan het Oud Korenhuis plein met standbeeld, ligt het museum van gelijknamige zanger en songwriter.
Tijdens je bezoek kom je aan de hand van 50 persartikelen, 300 foto's, 30 manuscripten en 80 persoonlijke documenten meer te weten over een van de belangrijkste zangers van de Belgische muziekgeschiedenis. Tien van zijn manuscripten, waaronder Kho Barim, schreef Jacques tijdens zijn jeugd.
Zestig getuigen vertellen hun verhaal met de ontmoeting die ze hadden met de Brusselse zanger met West-Vlaamse roots. Het museum bezit ook het 2 uur durende onbewerkte soundtrack van het Brel Parle intervieuw in 1971. Je hebt tijdens je bezoek toegang tot de 2 jukeboxen waar in totaliteit 330 versies van de 169 opgenomen nummers kan beluisteren. Enkele nummers zijn bij het grote publiek nauwelijks bekend. Er zijn ook 80 buitenlandse versies van When we only have love en Don't leave me te beluisteren.
In de Ciné bioscoop worden dagelijkse 5 vertoningen gepresenteerd in de collectie van 19 video's waaronder het mythische concert "Les Adieux à l'Olympia" van 1966 en Recital De Knokke van 1963.
De 2 muziekmuseums van Alkmaar, het Beatles -en Elvis museum, liggen op amper 800 meter wandelen van het centrale treinstation.
In het pand aan de Pettemerstraat zie je de grootste privécollectie over de populaire muziekgroep The Beatles.
Aan de hand van informatieborden met foto's wordt gedetailleerd het verloop van de carrière van de iconische band in het detail weergegeven. Deze presentatie begint bij de beroemde eerste ontmoeting van John en Paul op 6 juli 1957 tot het officiële uiteenvallen van de Beatles in 1970. Daarnaast bewonder je ongetwijfeld ook de wondermooie en sommige unieke verzamelobjecten over de rock -en popgroep uit Liverpool. In het museum heb je ook de mogelijkheid om verschillende geluids- en beeldopnamen in een speciaal ingerichte ruimte te bekijken van onder meer de 5 films die ze uitbrachten. Je kunt jezelf laten fotograferen voor de grote uitgave van de Sgt.Pepper albumhoes of op Londense Abbey Road.
In omvang is het Elvis museum, die in 2021 de deuren opende, een stuk minder groot maar zeker de moeite om te bezoeken. Net als bij The Beatles wordt het levensverhaal van Elvis via informatieborden en foto's voorgesteld. In de wondermooie vitrinekasten zie je talrijke objecten zoals lp's, gouden platen, souvenirs, kledingstukken, persoonlijk -en gesigneerde items. Je hebt ook de kans om op de foto te gaan met Elvis. Genieten van de muziekoptredens van Elvis Presley kan door plaats te nemen op een bank en naar de monitor te kijken.
In 2013 opende in de Zweedse hoofdstad het ABBA museum de deuren. In het modern pand met licht okergele muren, gelegen op het oostelijke eiland Djurgården, kom je meer te weten over de populaire popgroep ABBA.
Onder de slogan Walk in, Dance out wandel je het 2 verdieping tellende ondergrondse belevingsmuseum binnen. De eerste zaal presenteert de geschiedenis van ABBA met onder meer extra aandacht voor hun eerste grote succes op het Eurosongfestival van 1974. Uiteraard bewonder je ook de wondermooie glitterrock outfits, gouden platen en andere objecten in het muziekmuseum. De nagebouwde kleedkamer geven je een beeld geven over hoe de leden van ABBA zich klaarmaakten voor hun optredens.
Maar het allerleukste zijn de dingen die je als bezoekers zelf kunt doen. Zo heb je de mogelijkheid om een auditie te doen door een stukje van je favoriete ABBA-lied te zingen.
Maar je kan ook bijvoorbeeld zelf een nummer opnemen in de muziekstudio, meedoen in een videoclip, dansen in een discotheek uit de jaren 70 en zelfs met hologrammen van de groepsleden op het podium staan. Je kennis testen over de Zweedse muziekgroep kan door de quiz te spelen.
Op het einde van de tentoonstelling wordt de splitsing van de groep belicht. Je wandelt ook nog door een gang die helemaal versierd is in de stijl van de musical Mamma Mia.
In de tijdelijke expositie zie je nog tot halfweg 2025 de creatie van het nieuwste album van ABBA, de baanbrekende virtuele concertervaring en kostuums van Dolce Gabbana en Michael Schmidt.
Op amper 1 kilometer wandelen van het station ligt in het historisch stadscentrum van Lucca het Puccini Museum.
Giacomo Puccini, die stierf op 65-jarige leeftijd in Brussel, wordt wereldwijd beschouwd als een van de bekendste operacomponisten.
In zijn geboortehuis, vlakbij de Chiesa di San Michele in Foro, kom je aan de hand van brieven, schilderijen, foto's, schetsen en kostbare documenten meer te weten over deze Italiaanse componist.
De beheerders van het museum herstelden het historische meubilair van de verschillende kamers in hun oorspronkelijke staat. Het Puccini huis bestaat uit 12 ruimten. In de muziekkamer bewonder je de hoogwaardige Steinway & Sons paino waar hij zijn laatste opera Turandot componeerde. Op de Boheme zolder zie je onder meer het kostuum van Mimi. De mooiste kamer voor vele bezoekers is wellicht de Turandot kamer. Daar kijk je vol verwonder naar de decoratieve muren met gedessineerde linten en slingers op een blauwe achtergrond. Daarnaast zie je de partituren van heel veel composities van Puccini en andere componisten. In de kleine studeerkamer staat een mahoniehouten bureau uit de 20ste eeuw met bureaustoel en ander authentiek meubilair.
Bezoekers heb ook de mogelijkheid om een Puccini tours te maken doorheen het historische hart van Lucca met enkele tussenstops aan onder andere een standbeeld van de muzikale grootmeester.
Aan de Sloveense Adriatische kust in het westen van Slovenië in het stadje Piran ligt het Tartini museum.
In het 14de-eeuws gotisch huis, gerenoveerd in 2020, zie je in de herdenkingsruimte waardevolle stukken over de 18de-eeuwse Italiaanse violist Giuseppe Tartini.
In het midden van woning, gelegen recht tegenover de Sint-Pieterskerk, staat een waterreservoir met fontein uit begin 19de eeuw. De huidige neoclassicistische gevel dateert uit de 19de eeuw.
Het meest waardevolle museumobject is zonder twijfel de ruim 300 jaar oude viool van Giuseppe die in 1728 een vioolschool oprichtte. Dit wondermooi muziekinstrument bewonder je in de geschilderde Vedute-zaal met landschappen en bloemstillevens.
De museumcollectie bestaat ook uit enige authentieke afbeeldingen met zijn postuum masker in gips in het bijzonder. Er zijn ook partituren, brieven, wiskundige en geometrische cirkelstudies evenals informatieve artikelen over de muziektheorie te zien. Want Tartini was ook componist, muziektheoreticus en muziekpedagoog.