Cookie Consent by TermsFeed 24 Museums over Eten & Drinken in Nederland

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

24 Museums over Eten & Drinken in Nederland die je kan bezoeken

Home - Info - Museums over eten en drinken in Nederland
 
Brouwerij Heineken in Amsterdam

De voormalige brouwerij van Heineken is op de Stadhouderskade in Amsterdam gelegen. Op deze plaats brouwde men Heineken bier van 1867 tot en met 1988. Daarna werd het omgebouwd tot bezoekerscentrum de Heineken Experience. In een anderhalf uur durende rondleiding ontdek je de geschiedenis van Heineken en hoe het bier uitgroeide tot een wereldmerk. De Brouwerij heeft ruim 300 merken wereldwijd in zijn bezit waaronder Heineken & Amstel de populairste zijn. Je krijg een uitgebreide uitleg van het volledige brouwproces. Daarnaast kom je meer te weten over de soms gekke innovaties die de brouwerij ontdekte, het succesverhaal & de sponsering. Je leert ook wat de beste manier is om te proeven van het lekkere Heineken bier, zodat je er maximaal van kan genieten. Op het einde van het bezoek krijg je de kans om een koud geserveerd Heineken bier te drinken.

Adres: Stadhouderskade 78 in Amsterdam

Overzicht Bezienswaardigheden AmsterdamEen blik de flessen van Heineken

Ticketprijzen 2021

Volwassenen 18 euro
Tieners en Jongeren vanaf 12 jaar tot en met 17 jaar 14,4 euro

Amsterdam Kaasmuseum

Het Amsterdam Cheese Museum herbeleef je de geschiedenis van het kaasmaken & krijg je de kans om de unieke smaak van de beste kaas van Nederland te ervaren. In het museum kan je tal van werktuigen, machines en de duurste kaasschaaf van de wereld bezichtigen. Daarnaast kan je de typische kledij van de oer-Hollandse kaasboer bewonderen. Als kers op de taart of moeten we zeggen kers op de kaas kan je deelnemen aan een gratis kaasproeverij. Het museum is eveneens gratis te bezichtigen.

Adres: Prinsengracht 112 in Amsterdam

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in AmsterdamEen blik op bollen kaas in de kelder

Overnachten in Amsterdam

In de buurt van het Brouwerij Heiniken en het Amsterdams Kaasmuseum zijn er tal van attracties om meerdere dagen in deze omgeving te verblijven. Zo kan je in Amsterdam onder andere een bezoekje brengen Anne Frank Huis & Museum, Rijksmuseum, Madame Tussauds of Artis Dierentuin & Plantenpark.


Kaasmuseum Goudse Waag in Gouda

In de Zuid-Hollandse stad Gouda kan je in het historisch pand, ontworpen door Pieter Post, de Goudse Waag bezoeken. In dit museum kom je meer te weten over 3 eeuwen kaasgeschiedenis & de Goudse kaasmarkt. De Goudse kaasmarkt bestaat sinds 1198 & vindt momenteel plaats van april tot en met augustus van 10h tot 12h30' waar je de bekende Goudse kaas kan kopen.
Naast een standaard ticket voor een ongeveer 1 uur durende museumbezoek kan je ook rondleiding met gids volgen. Daarnaast is er een apart ticket beschikbaar voor de Kaasproeverij Heerlijke Goudse Kazen alsook een Wijn -en Kaasproeverij.

Adres: Markt 35 in Gouda

Het verhaal van de Edammer Kaasjes in Edam

In dit moderne belevingscentrum, op slechts 20 kilometer van Amsterdam, kom je veel te weten over de roemrijke geschiedenis van de Edammer kaas. In de vorm van een multimediale experience worden de verhalen in audio aangeboden zodat met fierheid, schoonheid, verwondering en een vleugje humor deze met de bezoekers worden gedeeld. Aan de hand van een reis van boederij naar bord wordt op een leuke manier uitgelegd hoe de bolvormige harde kaassoort wordt geproduceerd. Er zijn ook enkele prachtige animatiefilms te bewonderen. De kinderen kunnen doorheen deze tentoonstelling zich vermaken door de leuke interactieve games.

Adres: Spui 9 in Edam


De bolvormige Edam kazen


Ticketprijzen 2021

Jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen 8 euro
Kinderen vanaf 4 jaar tot en met 12 jaar 4 euro
Baby's, Peuters en Kleuters tot en met 3 jaar gratis

Bavaria Brouwerij in Lieshout

In de provincie Noord Brabant op ongeveer 15km van de stad Eindhoven ligt in Lieshout de Bavaria Brouwerij.
Tijdens een twee uur durende Bavaria Brouwerijtour wandel je tussen de brouwketels & kom je alle geheimen van het brouwproces te weten. Je kan er de verse hop ruiken & de gebrande mout proeven. Daarnaast kom je meer te weten over de geschiedenis van het Lieshoutse biermerk die begint in het jaar 1719. Tijdens de rondleiding wandel je achtereenvolgens via de Oude Mouterij naar de Mouterij om daarna het Mineraalwaterhuis te bezoeken. Vervolgens ga je door Brouwhuis 1 en 3 naar de Oude Eestruimte. Zo wordt stap voor stap uitgelegd hoe deze pils wordt gebrouwen & kom je meer te weten over de nieuwste innovaties. Het resultaat van het brouwproces kan je proeven in het Brouwerijcafé van Bavaria . Dit is de plaats waar je nog een Bavaria geschenk er bij krijgt.

Adres: Heuvel 5 in Lieshout

Ticketinfo

Overzicht Bezienswaardigheden in Eindhoven

Stadsbrouwerij Eindhoven 100 Watt

Stadsbrouwerij Eindhoven bevindt zich in de oude Schellensfabriek pal in het centrum van Eindhoven, aan de rivier de Dommel. De rondleidingen van deze brouwerij gebeuren in groepen van circa 10 tot 25 personen. Bij het onthaal krijgen de bezoekers een proefglas bier in het proeflokaal. Daarna wordt er meer uitleg gegeven over het hele brouwproces in deze Stadsbrouwerij. Tot slot krijgen de bezoekers nog 2 verschillende soorten bieren. Naast de rondleiding kan je deelnemen aan een 2 uur durende bierproeverij waar je in totaliteit 5 verschillende soorten bieren kan drinken met passende hapjes.

Adres: Bleekweg 1 in Eindhoven

Overzicht Bezienswaardigheden in Eindhoven

Overnachten in Eindhoven

In de buurt van de stadsbrouwerij in Eindhoven zijn nog andere leuke activiteiten en attracties te beleven om meerdere dagen in Eindhoven te verblijven. Zo ligt onder andere het Van Abbemuseum, DAF museum en Philips museum op minder dan 1 kilometer. Andere bezienswaardigheden in de omgeving is het eerder vermelde Bavaria Brouwerij, Dierenrijk Nuenen in Mierlo, Prehistorisch Dorp en de PSV Eindhoven Stadion Tour met Museum.


Nationaal Biermuseum De Boom in Alkmaar

In het histroisch pand van de voormalige brouwerijs de boom vlakbij de kaasmarkt is het Biermuseum gelegen. In het museum ontdek je het volledige brouwproces. Wat is mouten & waarom is gist belangrijk tijdens het brouwproces? Daarnaast vind je er een verzameling van gereedschappen, apparatuur & machines die nodig waren om het bier in de afgelopen 2 eeuwen te brouwen. Aan de hand van video's krijg je een duidelijk beeld van hoe het brouwen in de loop der jaren evolueerde. Daarnaast ontdek je welk rollendmaterieel er gebruikt werden om de biervaten te transporteren. Tevens kan je prachtige affiches & reclamemateriaal, bierglazen & bierflesjes van zowel kleine als grote Nederlandse bierbrouwerijen bewonderen. Verder tref je in een vitrine een selectie aan van de ambachtelijke brouwers van de provincie Noord Holland.
De kinderen kunnen aan de hand van een puzzelblad, Boom de Muis zoeken en zo een raadsel oplossen.
Je kan ook groeprondleidingen via een gids reserveren. Na afloop kan je in het proeflokaal De Boom genieten van een goed glas bier en in de museumwinkel kan je allerhande bierglazen en andere souvernirs kopen.

Adres: Houttil 1 in Alkmaar

Meer Ticketinformatie

Overzicht Bezienswaardigheden in Alkmaar

The Cheese Factory in Volendam

In de buurt van de haven in het pittoreske dorpje Volendam kan je de kaasfabriek gratis bezichtigen. Het is een alles-in-één museum waar je de wereld van kaas kan zien, ruiken, proeven en beleven. Je kan door de route te volgen het kleine museum bezoeken waar je meer informatie krijgt over de geschiedenis van deze Nederlandse lekkernij. Je krijgt ook een unieke kijk in het moderne productieproces van de Hollandse Goudse kaas. Het brede scale van smaken kan je in de winkel bekijken en uiteraard kopen. Als leuke afsluiter kan je aan de 10 minuten durende kaasproeverijen en demonstraties deelnemen.

Adres: Haven 25 in VolendamDe bolvormige kaas van de Cheese Factory

Hollands Kaasmuseum in Alkmaar

In het Noord-Hollandse Alkmaar bevindt zich het Hollands Kaasmuseum. De ligging van het museum is in het Waaggebouw met uitzicht op het Waagplein. In het pand van je een verzameling met historische objecten die een mooi beeld geven van de geschiedenis van het maken van kaas.

Adres: Waagplein 2 in Alkmaar

Meer Ticketinformatie

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Alkmaar

Nationaal Jenevermuseum Schiedam

In het Westen van Nederland, vlakbij de havenstad Rotterdam, kan je in Schiedam het Jenevermuseum bezoeken. Je kan er een uitgebreide verzameling van glaswerk, verpakkingen, werkmaterialen & reclameboodschappen bezichtigen. Daarnaast krijg je ook de kans om de historische Branderij De Gekroonde Brandersketel te bezoeken. Sinds de 18de eeuw wordt daar de ambachtelijke moutwijnjenever Old Schiedam gemaakt. Je kan er dan ook regelmatig de stokers van dit gedistilleerde alcoholische drank aan het werk zien. Tot slot is er ook een proefbar aanwezig waar je je favoriete jenever kan proeven.

Adres: Lange Haven 74 in Schiedam

Ticketinfo

Schrobbelèr Kruidenlikeur in Tilburg

In het Noord-Westen van de stad in Vossenberg kan je een sfeervolle Bourgondische rondleiding beleven over de kruidenlikeur die ontstond in de jaren '70. De 3 uur durende rondleiding begint met ontvangst waar je thee of koffie kan drinken samen met een overheerlijke Schrobbelèr bonbon. Daarnaast kan je proeven van 3 soorten kruidenlikeuren & brengt de gids je mee naar de distilleerderij waar je meer te weten komt over het productieproces.

Adres: Polluxstraat 29 in Tilburg

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Tilburg

Fruitteelt museum Kapelle in Zeeland

Vlakbij de stad Goes ligt in Kapelle het fruitteeltmuseum. Het museum is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de fruithandel en fruitteelt. In de museumtuin groeien 170 verschillende fruitbomen met onder meer bomen van oude appel-en perenrassen. In het museum kan je allerhande streekproducten kopen die je kan gebruiken om een overheerlijk & gezonde maaltijd te bereiden.

Adres: Annie M.G. Schmidtsingel 1, 4421 TA Kapelle

TicketinfoEen blik op een perenboom

Bakkerij museum in Oosterhout

In het Noordbrabantse Oosterhout kan je, na het maken van een afspraak, samen met je vriendjes van de klas, familieleden of collega's deelnemen aan een workshop. In een nostalgische omgeving tussen de taartvormen, speculaasplanken, marsepein -en suikervormen kan je je eigen koekjes & broodjes bakken. Er zijn verschillende thematische bakarrangementen mogelijk doorheen het hele jaar.

Adres: Klappeijstraat 47-49 in Oosterhout

Contact

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Oosterhout

Brouwerij Martinus in Groningen

Tijdens een één uur durende rondleiding krijgt de bezoeker uitleg over het brouwproces & het bottelen van het Bier. Daarna kan je proeven van 3 verschillende soorten Martinus speciaalbieren. De Brouwerij is gelegen in een uniek industrieel pand aan de Kostersgang in het centrum van de stad Groningen nabij de Grote Markt. De brouwerij startte zijn activiteiten midden 2015, naast de Brouwerij kan je iets drinken in het Café, iets eten in het restaurant of je favoriete Martinus bier kopen in de bijhorende winkel.

Adres: Kostersgang 32-34 in Groningen

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Groningen

Theemuseum in Houwerzijl bij Groningen

In het unieke Theemuseum in het Noorden van Nederland kom je in de verscheidene theatrale decors vrijwel alles te weten over thee. Het is een boeiende ontdekkingsreis door de wereld van de thee. Hoe komt de thee in het zakje terecht? Of hoe drinken ze thee in Nederland, Ost-Friesland, Japan, Australië, Engeland, Duckstad, Bedrock, Zuid-Amerika & China? Het zijn maar enkele van de vele vragen waar je tijdens je bezoek een antwoord op krijgt.

Adres: Hoofdstraat 15-25 in Houwerzijl

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Groningen

Brouwerij Bourgogne Kruis in Oosterhout

Brouwerij Bourgogne is een ambachtelijke brouwerij van tarwebier. Tijdens een vooraf gereserveerd rondleiding vertelt de gids over de ontstaansgeschiedenis van deze brouwerij. In tussendoor kan je van de verschillende soorten tarwebier proeven. Tevens vertelt de gids hoe ze aan de bijzondere naam & specifieke smaak per bier zijn gekomen. Daarna wordt er gedetailleerd uitgelegd hoe het ambachtelijk brouwproces verloopt & ontdek je dat er bijna niets geautomatiseerd verloopt. Op het einde van de rondleiding krijg je terug de kans om een speciaal tarwebier te proeven.

Adres: Wilhelminakanaal-Zuid 104 in Oosterhout

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Oosterhout

Stadsbrouwerij 013 in Tilburg

Deze microbrouwerij wordt gerund door een Bourgondische, Tilburgse familie. Tijdens de één uur durende rondleiding worden de bezoekers door de bierspecialisten geïnformeerd over het brouwproces. Ondertussen kan je 3 verschillende gebrouwde bieren drinken. Op het einde volgt de bierquiz waarbij de winnaar een certificaat tot bierspecialist ontvangt & een lekker biergeschenk mee naar huis mag nemen.

Adres: Piushaven 1 in Tilburg

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Tilburg

Brouwerij Kraft Bier in Tilburg

Een andere microbrouwerij in Tilburg is die van Kraft Bier. Tijdens de rondleiding kunnen de bezoekers gemakkelijk een blik in de ketels werpen. De brouwer legt de geschiedenis van dit Tilburgs bier uit & hoe die zich heeft ontwikkeld door de jaren heen. Je kan het brouw- en productieproces volgen & de ingrediënten voelen & ruiken. Daarnaast kan je Kraft Bier proeven tijdens de proeverij. Je krijgt de mogelijkheid om 4 verschillende soorten ambachtelijk gebrouwen bieren te drinken met bijhorende hapjes.

Adres: Spoorlaan 350 in Tilburg

ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Tilburg

Visserijmuseum in Zoutkamp

In het uiterste noorden van Nederland kan je sinds 1994 in Zoutkamp het Vissersmuseum bezoeken. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis en krijg je een duidelijk beeld over de ontwikkeling van de Zoutkamper visserij. In het museum kan je vissersschepen van de jaren 60 & 70 bezichtigen. Daarnaast kan je scheepsmodellen, visgerief, motoren, zendapparatuur & een nagebouwd stuurhut bewonderen. Naast de permantente tentoonstelling zijn er ook jaarlijkse interessante exposities over onder andere de zee, de visserij en andere zaken die een verband hebben met Zoutkamp.

Adres: Reitdiepskade 11 in Zoutkamp

Ticketinfo

Brouwerij De Hemel in Nijmegen

In de kleine stadsbrouwerij De Hemel kan je zowel individueel alsook met begeleiding van een gids bezoeken. Aan de hand van informatieve teksten, educatieve films, mooie foto's, machines & gereedschappen kom je meer te weten over deze brouwerij & het bier. Ook het maken van mosterd, azijn, likeuren, jenever en bierbrand komt tijdens de rondleiding aan bod. Je kan ook eens gluren in de keuken van deze oudste speciaalbierbrouwerij van Nederland. Om de ervaring compleet te maken kan je op het einde proeven, afhankelijk van je ticket, van minstens zes verschillende biersoorten.

Adres: Franseplaats 1 in Nijmegen

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Nijmegen

Kaasmuseum Bodegraven

In het Groene hart van Holland is het kaasmuseum Bodegraven gelegen. In het museum kom je aan de hand van honderden voorwerpen, oude documenten en foto's alles te weten over het productieproces van de ambachtelijke boerenkaas. Door de levensechte videobeelden krijg je een prachtig beeld over alles wat met de kaasmakerij te maken heeft. Zo krijg je een mooie weergave van de melkwinning, de boterbereiding, de kaasopslag en de daarmee gepaarde kaashandel en kaasmarkt. Door het gebruik van authentieke materialen zijn onder andere een vooroorlogse Leidse -en Goudse boerenkaasmakerij, een kaaspakhuis en een stal ingericht. Met authentieke materialen zijn onder meer een stal en een vooroorlogse Goudse- en Leidse boerenkaasmakerij en een kaaspakhuis ingericht. Verder krijg je meer info over de taak van de kaaskoningin en kan je een prachtige unieke collectie van kaasmerken bewonderen. Tevens kom je meer te weten over de ontwikkeling van de zuivelindustrie en kaasfabriek.
Het museum kan je 3 dagen per week op afspraak bezoeken.

Julianastraat 4, 3de verdieping in Bodegraven

Stadsbrouwerij Oudaen in Utrecht

In de werfkelder van het stadskasteel is de brouwerij Oudaen gevestigd. Tijdens de rondleiding vertelt een ervaren biersommelier hoe het brouwproces in elkaar zit. Je kan kiezen tussen drie verschillende rondleidingen. Na de rondleiding krijg je afhankelijk van je ticket één of meerdere bieren al dan niet met brouwersbittergarnituur voorgeschoteld. Je proeft onder meer de klassieker Oudaen witbier. De rondleidingen gaan door vanaf 10 personen.

Adres: Franseplaats 1 in Utrecht

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Utrecht

Bierbrouwerij De Vlijt in Apeldoorn

De bierbrouwerij & proeflokaal is gevestigd in het voormalige Zwitsalfabriek. Tijdens een rondleiding kom je te weten hoe de Ambachtelijke Apeldoornse biersoort Veluwse Schavuyt wordt gebrouwen. Je kan er gluren in de ketels & ervaren hoe deze speciaal biersoort wordt gebrouwen. Achteraf kan je in het proeflokaal, afhankelijk van je soort ticket, 1 of 4 glazen Veluwse Schavuyt proeven.

Adres: Vlijtseweg 114 in Apeldoorn

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Apeldoorn

Zoutmuseum in Delden

Tussen de steden Almelo & Enschede vlakbij de stad Hengelo is in Delden het Zoutmuseum gelegen. In dit modern museum kom je alles te weten over de wereldgeschiedenis van dit belangrijk chemisch component. Doordat dit op een educatieve & speelse manier wordt belicht is dit een leuk uitstap die je kan beleven met je kinderen. Vooral de collectie van grote zoutvaatjes is vrij indrukwekkend om te bezichtigen.

Adres: Langestraat 30 in Delden

Ticketinfo

© Renzo Vanhoorelbeke