Cookie Consent by TermsFeed Top 12 Museums over Eten in België

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Een overzicht van de beste Musea over Eten in België

Home - Info - Museums over voedsel in België
 
Chocolademuseum Choco Story in Brugge

In dit Chocolademuseum kom je meer te weten over de geschiedenis van de cacaoboon & chocolade. Van de Maya's & Azteken tot de hedendaagse lekkerbekken. In het museum kan je bijna 1000 voorwerpen bewonderen over chocolade. Tevens staan er enkele grote voorwerpen gemaakt uit chocolade. Daarnaast kom je alles te weten over het productieproces van deze lekkernij van grondstof tot afgewerkte product. Tijdens een demonstratie ontdek je het geheim van de chocolade. Achteraf krijg je de mogelijkheid om deze te proeven. Kinderen kunnen op ontdekkingstocht gaan door deel te nemen aan het Chocolala-spel waar ze daarna getrakteerd worden op een leuke verrassing! Na het bezoek kan je een kijkje nemen in de museumwinkel of chocolademelk gaan drinken bij het nabijgelegen Choco Jungle Bar.

Adres: Wijnzakstraat 2 in Brugge


Overzicht Andere Bezienswaardigheden in BruggeEen blik op één van de vele voorwerpen in het museum

Frietmuseum in Brugge

Samen met de overheerlijke Belgische chocolade, is de Belgische friet een zeer gegeerd product bij de Belgen. Dit museum, gevestigd in de Saaihalle vlakbij Choco Story, is een didactisch museum die de geschiedenis van de aardappel & de friet met de verschillende sausbereidingen weergeeft. De oorsprong van de aardappel ligt in het Zuid-Amerikaanse land Peru meer dan 10 000 jaar geleden. Tevens kan je de geschiedenis van de Belgische friet ontdekken. Daarnaast kan je een interessante collectie van toestellen die verband houden met de aardappelteelt, het oogsten, schillen, verdelen & frituren bewonderen. Achteraf kan je in de middeleeuwse kelder de overheerlijke frieten proeven.

Adres: Vlamingstraat 33 in Brugge


Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden in BruggeEen blik op de puntzakstraat & frietkot in het Frietmuseum

Choco Story in Brussel

Naast Brugge heeft Choco Story ook een museum in Brussel. Je komt meer te weten over de geschiedenis van de cacaoboon met veel aandacht over de Maya's. In het museum kan je bijna 1000 voorwerpen bezichtigen over chocolade. Tevens kan je enkele prachtige voorwerpen verguld uit chocolade bekijken. Daarnaast kom je alles te weten over het productieproces van chocolade van grondstof tot afgewerkte product. Tijdens een demonstratie ontdek je het geheim van deze lekkernij. Kinderen vanaf 6 jaar en volwassenen kunnen deelnemen aan een 1 uur durende leerzame, informatieve en vooral leuke workshop. Onder begeleiding van een deskundige chocolatier leert je hoe je zelfgemaakte chocoladelekkernijen kunt bereiden. Achteraf krijg je de mogelijkheid om chocolaatjes te proeven en een bezoek te brengen aan de museumwinkel.

Adres: Stoofstraat 41 in Brussel

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Brussel

Jules Destrooper Bezoekerscentrum in Lo

In het westen van West-Vlaanderen gelegen tussen Ieper & Veurne ligt het Bezoekerscentrum van Jules Destrooper. In dit koekjesmuseum kom je alles te weten over de geschiedenis van de wereldbekende koeken. In 1886 begon Jules met de productie van het oudste koekje, het Amandelbrood. In het moderne museum vind je de oorspronkelijke machines van hoe de koekjes in de 19de & 20ste eeuw werden geproduceerd. Daarnaast krijg je door middel van een videofilm een goed beeld over het hedendaagse productieproces van de koeken die in Lo & Ieper worden geproduceerd. Tevens kan je een blik werpen op de verschillende soorten verpakkingen die in de loop der jaren werden gebruikt. Tot slot heb je de gelegenheid om de verschillende soorten koekjes te proeven & kan je er in de winkel je favoriete koekjes kopen.

Adres: Gravestraat 5 in Lo

TicketinfoEen blik op de ingang van het bezoekerscentrum

De Oude Kaasmakerij in Passendale

Op iets meer dan 10km van Ieper ligt het museum De Oude Kaasmakerij in Passendale. Je komt er héél veel te weten over de Passendale kaas & hoe de familie Spruytte, tussen de twee wereldoorlogen in, deze zaak met succes opstarten. Op borden aan de muur kan je de geschiedenis van de familie & het bedrijf lezen. Daarnaast kan je de authentieke kaas & botermachines bezichtigen alsook de oude weegschalen, de mengmachines & het voormalige laboratorium. Op een muur met leuke illustraties wordt haarfijn uitgelegd welke stappen je in het productieproces moet doorlopen tot dat je overheerlijk kaas kunt proeven. In de kelder kan je nog talrijke voorwerpen bewonderen alsook informatie over de voormalige kaasstoet. Op het einde van de tentoonstelling kan je een video bezichtigen over het hedendaags productieproces van de kaas.

Adres: 'S Graventafelstraat 48 A in Passendale

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Regio IeperProductieproces stap voor stap uitgelegd

Bakkerijmuseum in Veurne

In het Bakkerijmuseum van Veurne kan je de geschiedenis en evolutie die het bakkersberoep door de jaren heen te weten komen. Je krijgt een beeld van de productie, bereiding & verdeling van Belgische brood & banket. Het museum heeft ongeveer 23000 voorwerpen in hun bezit waaronder een zilveren taartenstaander, oude flesjes kleur- en smaakstoffen, suiker -en taartvormen. Slechts een klein deel van de verzameling kan je als bezoeker bezichtigen. Een bezoek aan een museum hoeft niet saai te zijn voor kinderen. Door deel te nemen aan de gezinszoektocht leer je je kinderen zich te verdiepen in enkele museumobjecten. In de schoolvakanties worden er regelmatig bakworkshops voor kinderen georganiseerd.

Adres: Albert I-laan 2 in Veurne

Ticketinfo

Mosterdmuseum in Torhout

In het museum leer je het productieproces van de ambachtelijke mosterd Wostyn kennen. Tijdens de rondleiding door Piet Wostyn of een andere gids kom je in zijn atelier & kan je proeven van deze pittige mosterd die tevens ook een Torhouts streekproduct is. Daarnaast kan je een collectie van mosterdpotten, reclamepanelen & andere materialen van zowel binnen als buitenlandse mosterdmakers bewonderen. Het museum is enkel te bezichtigen op aanvraag. Ticketinfo

Chocolate Nation in Antwerpen

Chocolate Nation is een interactief belevingsmuseum op het Astridplein recht tegenover Centraal Station die sinds begin 2019 bestaat. Je komt er alles te weten over de traditie en de geschiedenis van de Belgische Chocolade. Iedere bezoeker krijgt bij aanvang van het bezoek een audiogids mee zodat je alles perfect kunt beluisteren en beleven. Doorheen de 14 geklimatiseerde ruimtes neemt het museum de bezoekers mee op een Chocoladereis. Van de jungle, waar de cacaobonen geoogst worden, mee op transport tot in de haven van Antwerpen. Het museum legt de bezoeker uit hoe de Belgische Chocolade tot stand komt & waarom het zo speciaal is dan andere chocolade. Je kan chocolade proeven doorheen het museum aan onder andere de talrijke chocoladefonteinen.

Adres: Koningin Astridplein 7

Ticketinfo & Overzicht Bezienswaardigheden in AntwerpenEen prachtig zicht op één van de geklimatiseerde ruimtes in het Pand

Museum van de Groentestreek 't Grom in Sint-Katelijne-Waver

Het Museum stelt een prachtige verzameling van heemkundige voorwerpen tentoon die hun oorsprong vinden in de land- en tuinbouw van de Mechelse groentestreek. Naast deze tentoonstelling kan je ook een bezoekje brengen aan de historische tuinen. Zo kom je mee te weten over de geschiedenis van de tuinen door de eeuwen heen. Van de Karel de Grote-tuin, over een renaissancetuin & de Mechelse gewoonten heen tot een hedendaagse siertuin. Tevens is er ook een insectenhotel, de bijenhal, een weerstation, historische moestuinen en de oude gewenten die zo typisch zijn voor deze regio. Kinderen kruipen onder een gigantische aardkluit en gaan op ontdekkingstocht onder de grond op zoek naar al het onderaards leven. Tussen door kunnen ze luisteren naar een verhaal in de sprookjesgrot, kan men verschillende filmpjes bekijken en brouwen ze hun eigen toverdrank.

Adres: Midzelen 25a in Sint-Katelijne-Waver

Ticketinfo

Witloofmuseum Geuzenberg in Evere

Het museum over witloof heeft zowel een openlucht gedeelte als uiteraard ook een overdekte ruimte. Je kan er talrijke materialen & gereedschappen die gebruikt werden voor het telen van Witloof bezichtigen. Er is een aparte afdeling waar de bezoekers de artizanale teelt van deze groente in volle grond kan leren ontdekken.
Het museum is open op alle zon- en feestdagen.

Adres: Leekaertsstraat 29 in Evere

Bezoekerscentrum Dru!f in Overijse

In het bezoekerscentrum Dru!f ontdek je de rijke geschiedenis achter de smaakvolle tafeldruiven van Overijse. Beleef de gloednieuwe interactieve tentoonstelling met actieve spelletjes voor de kinderen. Scholen & groepen kunnen deelnemen aan de interactieve ontdekkingstocht in de vorm van een educatief spel. Het centrum is gratis te bezoeken op weekdagen van 13h tot 17h.

Adres: Begijnhof 11 in Overijse

Aardbeienmuseum in Wépion

Een ander fruitmuseum is het Aardbeien- en Bessenmuseum in het Waalse Wépion. Je komt er meer te weten over de Aardbeienteelt in de Belgische Maasvallei & in andere delen van Europa. Daarnaast krijg je een inzicht welke technieken ze hebben toegepast & nog altijd gebruiken om de kwaliteit van de aardbei te bevorderen. Tevens kan je een verzameling voorwerpen & kunstobjecten over de aardbeien bewonderen. Je kan ook een bezoekje brengen aan de bessentuin & als hoogtepunt is er een proeverij waar je een lokaal product mag kiezen om op te eten.

Adres: Chaussée de Dinant 1037 in Wépion bij Namen
Ticketinfo

© Renzo Vanhoorelbeke