Cookie Consent by TermsFeed Top 15 Oorlogsmuseums in België

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Een overzicht van de interessantste oorlogsmusea in België

Home - Info - Oorlogsmuseums in België 
In Flanders Field Museum in Ieper

In de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper op de grote markt is het In Flanders Field Museum ondergebracht. In deze ruimte kom je het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek te weten.
De permanente tentoonstelling vertelt het verhaal over de inval in België & de 4 jaar durende oorlog tussen 1914 & 1918. Via authentiek objecten & talrijke beelden geeft het museum een zo goed mogelijk beeld van wat er in de Westhoek afspeelde. De interactieve opstellingen & personages confronteren de bezoeker van hoe het leven was aan het front tijdens de eerste wereldoorlog. Daarnaast kan je vanaf de lente van 2022 een prachtige uitzicht over Ieper & omstreken ervaren door de 231 treden van het Belfort te beklimmen. Momenteel wordt deze toren gerenoveerd. Tot slot kan je een drankje nuttigen in het Museumcafé of een souvenir kopen in de Museumshop.

Adres: Grote Markt 34 in Ieper

TicketInfo

Overzicht Bezienswaardigheden in IeperIn Flanders Field Museum

Overnachten in de Westhoek

Ben je gefascineerd in de verhalen rond Wereldoorlog I en II dan is de ideale locatie om te overnachten in Ieper. Albion Hotel Ypres is een ideale uitvalsbasis om de oorlogsmuseums in de provincie West-Vlaanderen te bezoeken. Huur je liever een vakantiehuis dan heb je veel mogelijkheden op Belvilla. Zo ligt het Flanders Field Museum en de Menenpoort, waar je iedere dag de Last Post gratis kan beleven, op slechts 400 meter van dit hotel. Andere oorlogsmuseums in de nabije omgeving zijn Memorial Museum Passchendaele 1917, Talbothouse, Museum aan de IJzer en Oorlogsmuseum Hooge Crater vlakbij attractiepark Bellewaerde .

Boek De Slag om IeperKoninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in Jubelpark in Brussel

In het Jubel park kan je het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis, die gewijd is aan 10 eeuwen militaire geschiedenis, bezoeken. Hoofdzakelijk gaat die over de geschiedenis van België van de 18de eeuw tot en met de Tweede Wereldoorlog. Maar ook anderen landen waaronder Frankrijk, Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk & Rusland, om er maar enkele op te noemen, komen aan bod. De verzameling bestaat onder meer uit harnassen, uniformen, vlaggen, wimpels en eretekens, instrumenten, schilderijen, beeldhouwwerken en vliegtuigen. Zoals de gerenoveerde Franse sesquiplane vechter, de Nieuport 17 of de vliegboot Schreck en de twee Duitse observatievliegtuigen uit de Eerste Wereldoorlog. Deze permanente tentoonstellingen zijn onderverdeeld in verschillende zalen & enkele grotere hallen. Er zijn ook héél het jaar door tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen.

Adres: Grote Markt 34 in Brussel

Ticketinfo

Overzicht Andere Bezienswaardigheden in Brusselvoorzijde Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis

Bastogne War Museum in Bastenaken

Dit museum gaat over de Slag om de Ardennen in de Tweede Wereldoorlog. Door onder meer 3 vertoningen verspreid in het unieke herinneringscentrum probeert het museum in te spelen op het hoofd & hart van de bezoeker. Hij volgt het parcours van vier personages, een Amerikaanse & Duitse soldaat, een Belgische lerares & een leerling, te midden van de strijd.
Doorheen het museum vind je een uitgebreide verzameling van legeruniformen die je kan bewonderen achter de prachtige glazen vitrines. Daarnaast kan je een onder meer blik werpen op diverse tanks, legervoertuigen, kranten, vlaggen en helmen. Naast deze permanente expositie stelt het museum vaak tijdelijke vitrines op. In de omgeving kan je gratis het prachtige Mardassonmonument bezichtigen.

Adres: Colline du Mardasson 5 in BastenakenFoto van de tank Blockbuster

Museum Hooge Crater in Zillebeke

Het Museum Hooge Crater in Zillebeke vlakbij Ieper in de buurt van Bellewaerde is ondergebracht in een voormalige kapel. Sinds Pasen 1994 kan je in het museum een heel uitgebreide wapentuig, uniformen en uitrustingen van alle legers van de Eerste Wereldoorlog bewonderen. Tevens kan je ook de zeldzame militaire kledij van de troepen in de Ieperboog, die momenteel bewaard worden in glazen kasten, bezichtigen. Met levensgrote taferelen wordt een zo waarheidsgetrouw beeld weergegeven ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het leven van de Duitse bunkers, Britse loopgraven tot caverlerietroepen met hun levensgrote paarden worden op prachtige wijze weergegeven.voorzijde van Museum Hooge CraterAdres: Meenseweg 467 in Zillebeke
TicketInfo

Plugstreet 14-18 Experience in Ploegsteert

Het belevingscentrum Plugstreet 14-18 ligt in het uiterste westen van België in het Henegouwse dorp Ploegsteert. In het interactief centrum met zijn mini glazen piramide en half ondergrondse bouw wordt de Eerste Wereldoorlog belicht met de veldslag van Mesen, de winter 1917-1918 en de catacomben.
Er zijn 5 stations die de bezoeker meer informatie bezorgen over deze tragische gebeurtenissen. Bij de eerste tussenstop wordt de oorzaak van het conflict belicht aan de hand van een film. Op een geanimeerde reliëfkaart kan je zien hoe het verloop van de gevechten plaatsvonden in de streek.
Er is ook veel aandacht voor de tussenkomst van de Australische en Nieuw-Zeelandse legerkorpsen aan de hand van grote tablets en touchscreens. Tevens krijg je meer informatie over het leven ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in deze streek. Tot slot is er een virtueel bezoek aan de nabijgelegen 14-18 plaatsen vlakbij het interpretatiecentrum.

Adres: Mesenstraat 156 in Ploegsteert

TicketInfo

Memorial Museum Passchendaele 1917 in Zonnebeke

Tijdens het bezoek aan dit museum beleef je het aangrijpend geschiedkundig verhaal van de Eerste Wereldoorlog. Er is bijzondere aandacht voor de Slag bij Passendale. Eén van de gruwelijkste veldslagen van deze oorlog.
Memorial Museum Passchendaele 1917 combineert het uitzonderlijke belevingsaspect met hedendaagse opstellingen. Aan de hand van historische voorwerpen, video's, affiches, brieven, documenten, verschillende legeruniformen krijgen zowel kinderen als volwassenen een zeer waarheidsgetrouw beeld over het leven op het slagveld. Er zijn interactieve elementen aangebracht voor kinderen doorheen het hele museum. Via de unieke Dugout Experience ontdek je hoe de Britten ondergronds leefden in 1917. Op het einde van je bezoek krijg je een waarheidsgetrouwe recontructie van de Britse & Duitse loopgraven.

Adres: Berten Pilstraat 5A in Zonnebeke

Ticketinfo

Ticketinfo & Overzicht Andere Bezienswaardigheden Regio Iepervoorzijde in Memorial Museum Passchendaele 1917

Boek De Grote Slagen PasschendaeleMuseum aan de IJzer in Diksmuide

In de 84 meter hoge IJzertoren bestaande uit maar liefst 22 etages is het Museum aan de IJzer gevestigd. Vanop het dakterras heb je ongetwijfeld een prachtig panoramisch zicht op de hele frontstreek van de Eerste Wereldoorlog. Je komt er meer te weten over de Belgische-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je krijgt er onder meer een kijk van hoe soldaten een normaal leven probeerden te leiden aan het front. Daarnaast krijg je onder meer een inzicht op welke voorwerpen de mensen meenamen als ze gedwongen werden te vluchten & op welke manier de soldaten de oorlog probeerden te verwerken.

Adres: IJzerdijk 49 in Diksmuide

TicketInfo

For Freedom Museum in Ramskapelle Knokke-Heist

Op slechts 10km van de grens met Nederland in het noorden van West-Vlaanderen ligt in het idyllisch dorpje Ramskapelle het For Freedom Museum. Het museum is gewijd aan de Britse soldaat Dennis Jones die net na de Tweede Wereldoorlog huwde met een meisje uit Knokke-Heist. De collectie bestaat uit een militair uniform dat Dennis droeg tijdens zijn huwelijk & andere prachtexemplaren geschonken door vele Canadese families. Je kan ze bewonderen in de prachtig ontworpen kijkkasten of diorama's. Daarnaast kan je een unieke verzameling van opgegraven vliegtuigrestanten bezichtigen.

Adres: Ramskapellestraat 91-93 in Ramskapelle

Ticketinfo

Kazerne Dossin in Mechelen

In de Tweede Wereldoorlog gebruikten de nazi's de Kazerne Dossin om Joden, Roma & Sinti te deporteren naar het Poolse Auschwitz-Birkenau. Het museum gaat dieper in op de vervolging van deze 3 volkeren. Aan de hand van de 3 thema's Massa, Angst & Dood vertelt het museum het verhaal van hoe de joden in die tijd werden gediscrimineerd.
Daarnaast bezit de museumsite ook een grote verzameling van digitale & authentieke documenten over de Holocaust in België.
In het Memoriaal, vernieuwd in 2020, is de plaats van herinnering van de meer dan 25000 slachtoffers van de Holocaust. Het geeft de mensen inzicht over wie de slachtoffers echt waren & het geeft de nabestaanden de mogelijk om de slachtoffers zonder begraafplaats te gedenken.

Adres: Goswin de Stassartstraat 153 in Mechelen

Ticketinfo

Overzicht Bezienswaardigheden Mechelen

Mémorial Waterloo 1815 in Eigenbrakel

Op het domein kan je de 4 bezienswaardigheden van het Memoriaal van Waterloo 1815 bezichtigen. In het museum herbeleef je de Slag bij Waterloo door verschillende speciale effecten en immersieve decors. De historie van de beroemde slag wordt weergegeven aan de hand van uniformen, geschiedkundige voorwerpen & interactieve kaarten. Verder kan je een unieke 3D-film bekijken en zijn er prachtige multimediale animaties.
Op het domein kan je de 40 meter hoge Heuvel met de Leeuw bewonderen. Na de beklimming van de 226 treden kunnen de bezoekers het hele slagveld overschouwen & hebben ze een prachtig uitzicht op de omliggende dorpen.
In het Panorama, een groot rond gebouw, kan je het 110 meter grootte ronde schilderij van Louis Dumoulin bewonderen. Door de speciale geluidseffecten worden de bezoekers ondergedompeld in het hart van de strijd.
Tot slot kan je ook de historische hoeve van Hougoumont bezoeken & het verhaal "slag in de slag" via een multimediale installatie beleven.

Adres: Route du Lion in Eigenbrakel (Braine-L’Alleud)

Ticketinfo

Overzicht Bezienswaardigheden Regio BrusselDe Heuvel met de Leeuw

Boek WaterlooTalbothouse in Poperinge

Bij een bezoek aan het Talbothouse ontdek je tijdens de permanente tentoonstelling de geschiedenis van het huis. Naast de verhalen in de oorlogsjaren wordt er ook aandacht besteed aan de periode waar het huis werd bezet door de Duitsers.
De meest attractieve plaats op het domein is ongetwijfeld de Tuin waar de meeste bezoekers graag wat tijd doorbrengen. Het was de plaats waar soldaten even tot rust kwamen & elkaar ontmoeten.
Er zijn 2 verschillende rondleidingen die je kan kiezen bij het bezoek aan het huis zelf. De Classic Tour leer je het huis kennen op een grappige, leerrijke & eigentijdse wijze. Deze tour is voor zowel volwassenen als kinderen geschikt ook voor wie in het verleden reeds een bezoekje bracht. Bij de Kids Tour moeten de kinderen op zoek naar de kat Duchess. Beide Tours duren ongeveer een half uur.
In het naoorlogse badhuis het Slessorium kan je de tijdelijke tentoonstellingen bewonderen.
Daarnaast kan je in de Concert Hall een echt live concert uit de vorige eeuw ervaren. Tot slot breng je een bezoekje aan Tubby's Na-Oorlogse kamer waar je een documentaire over hem kan bekijken.

Adres: Gasthuisstraat 43 in Poperinge

Meer Bezienswaardigheden Poperinge

Kortrijk 1302

In de gerestaureerde gebouwen van de Groeningerabdij kan je het Kortrijk 1302 museum bewonderen die gaat over de Guldensporenslag. De bezoekers worden in het belevingsmuseum ondergedompeld in het verhaal van 11 juli 1302 en de Frans-Vlaamse oorlog. De unieke collectiestukken bevatten helmen, wapens en verschillende soorten uitrustingen. Via reconstructies, beelden & films proberen de makers de bezoekers de Guldensporenslag te herbeleven.

* in november 2021 sloot het museum tijdelijk de deuren en zal in de toekomst ondergebracht worden in Onze-Lieve-Vrouwekerk
Overzicht Bezienswaardigheden Kortrijk
Een zicht op de Groeningerabdij

Boek De GuldensprorenslagFort Liezele in Sint-Amands

De bouw van het Fort Liezele begon in 1908 en was aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog niet helemaal voltooid. Toch konden de fortbemanning tijdens de eerste oorlogsmaanden er voor zorgen dat de Duitse opmars vertraagde. Het museum belicht hoe de Belgische Defensie in het begin van de 20ste eeuw georganiseerd was & welke rol de vesting daarin speelde.
Bij een bezoek aan de verschillende zalen kan je een unieke verzameling aan orginele uniformen & uitrustingsstukken bezichtigen. Daarnaast kan je een verzameling van wapens, historische objecten & foto's waarnemen. In een aangepast munitiemagazijn kan je een historische multimedia presentatie bekijken

Adres: Fortbaan 2 in Sint-Amands

Ticketinfo

Canada & Poland War II Museum in Adegem

Dit zijn 2 museums die gaan over de bevrijding door Canadese en Poolse soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Het Canadamuseum brengt het leven tijdens de bevrijding op kleurrijke wijze. Met behulp van 270 poppen met levensechte uniformen, wapens & uitrustingen wordt de mobilisatie, bezetting & overwinning op de nazi's uitgebeeld.
Het Maple Leaf-museum of Poland Museum toont de slagvelden van de Tweede Wereldoorlog waarin de Poolse troepen een sleutelrol speelden. In dit museum worden meer dan 70 uniformen, wapens, posters & andere objecten tentoongesteld.

Adres: Heulendonk 21 in Adegem

TicketinfoVia de tuinen van Adegem bereik je het oorlogsmuseum

Huis van het Belgisch-Franse Verzet in Sint-Joris-Winge

Het Huis van het Belgisch-Franse Verzet in het Vlaams-Brabantse dorp Sint Joris-Winge levert een unieke kijk op het verzetsleven in West-Europa gedurende de Tweede Wereldoorlog, meer bepaald van België en Normandië. De ongelijke strijd van de gewone burger via vervalsingen, sabotage en aanslagen tegen de Duitse bezetter en de horror van het nazisme, verdienen nog steeds de aandacht van de aankomende generaties. Het zwaartepunt van de verzameling en onderzoek ligt bij de weerstand van het eerste uur, letterlijk net na de capitulatie in 1940. Tevens wordt ook het soms diverse spectrum van de bevrijdingsweerstand aangekaart, in al zijn facetten. De vroeg-oorlogse collectie behoort tot de meest gedetailleerde van West-Europa en bestaat enkel uit items, foto’s, documenten en voertuigen, die de ziel van hun eigenaars en hun verdoken acties en leven onder de Duitse bezetter weer tot leven brengen.

Adres: Halensebaan 45 in Sint-Joris-Winge

© Renzo Vanhoorelbeke