Scoor tickets pretparken Vakantieveilingen    korting tickets dierentuinen, pretparken en musea

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Street Art Museum - The World of Banksy in Brussel

Home - Info - Banksy Museum Brussel
Street Art Museum - The World of Banksy in Brussel + Info en Ticketprijzen
The World of Banksy in Brussel

Het museum de Wereld van Banksy opende de deuren op donderdag 25 november 2021. Het is gelegen in de Lakensestraat 28 in Brussel in de buurt van de Begijnhof kerk op 750 meter wandelen van de Grote Markt.
De bezoekers in het museum krijgen de kans om de bekende en minder bekende kunstwerken te bewonderen. In de unieke lokalen van een voormalig stoffenhuis zijn zo'n 130 werken tentoongesteld. Een team van internationale straatartiesten kreeg de sleutels om deze prachtige locatie om te toveren in een reis vol verrassingen. Daarvan zijn er heel wat prints, maar ook reproducties vervaardigd door internationale street art kunstenaars. Naast deze prachtige schilderijen en muurschilderijen zie je ook reproducties van een aantal van zijn studiowerken, alsook geanimeerde visuele elementen en video's! De makers willen met deze kunstwerken vooral het politieke engagement benadrukken en de bezoeker doen nadenken waarom Bansky dit werk vervaardigde.

Een foto van de voorgevel van het museum The World of Banksy
Een blik op de voorgevel van het museum The World of Banksy


       
Wat is Street Art?

Street Art is een kunststroming binnen de Pop Art die is gecreëerd en uitgevoerd op openbare locaties buiten de traditionele contexten of kunst locaties waar je normaal gezien kunstwerken kunt verwachten. Deze soort van art is een combinatie van kunst en graffiti dat onstond in de jaren 70 van de 20ste eeuw. Bij Street Art staat het beeld centraal en is meestal ook diverser in vergelijking met graffiti. Er worden meestal talrijke middelen gebruikt zoals spuitverf, markers en stickers, tarwepasta, wildbreien, sculpturen, tapekunst en mozaïekinstallaties. Sommige van deze kunstwerken werden op een illegale manier in het openbaar aangebracht vandaar dat deze vorm van kunst ook wel eens Guerrilla kunst wordt genoemd. Deze werken die in een museum worden tentoongesteld, zoals in het Banksy Museum, worden beschouwd als hedendaagse Urban Art.

Wie is Banksy?

Na het valideren van je ticket(s) aan de toog van de mini bar kan je beginnen aan de rondleiding. Op een van de eerste informatieborden krijg je meer info over de meest mysterieuze Britse graffitikunstenaar ter wereld. Want niemand kent hem, maar toch kent iedereen zijn naam. Banksy is naar verluid een van de Bristoliaanse kunstenaars van de Barton Hill Youth Club die onstond in de jaren 80 van de 20ste eeuw. In dit tijd was deze kunstvorm bijna uitsluitend een mannenzaak dat 's nachts plaats vond en meestal gevaarlijk was zowel fysiek als juridisch. Naar schatting zijn 80% van zijn kunstwerken in Verenigd Koninkrijk gemaakt waarvan veel in zijn vermoedelijke thuisstad Bristol en London.
Zijn kunstwerken worden vanaf 2002 niet meer vervaardigd met de spuitbustechniek maar met de functionele en makkelijkere stenciloptie soms met toevoegingen uit de vrije hand.

Een foto met de rode letters The World Of Bansky , The Immersive Experience
Een blik op de rode letters The World Of Bansky , The Immersive Experience


Street Art werken die je kan bewonderen

In het begin van de expositie zie je enkele kunstwerken die de maatschappelijke problemen die bepaalde kinderen in de wereld ervaren illustreren. Zo zie je het kunstwerk Slavenarbeid waarbij je een afbeelding van een kind die werkt op zijn knieën wordt getoond. In deze omgeving zie je ook de street art werken Kies Je Wapen en Geen Toekomst. Iets verder zie je het kunstwerk No Ball Games die twee kinderen portretteert die buitenspelen met wat lijk op een rechthoekig rode bord met witte letters met opschrift No Ball Games. Daarmee maakt Bansky een verwijzing naar het feit dat vanzelfsprekende kinderactiviteiten de dag van vandaag gecontroleerd en gereguleerd lijken te zijn.

Een foto van het kunstwerk No Ball Games
Een blik het kunstwerk No Ball Games


In de buurt zie je ook nog afbeeldingen van onder meer een Snuivende Flik, de Mobiele Telefoonminnaars en de Boomknuffelaar.
Een opvallend straatkunstwerk is ongetwijfeld deze van de kussende politieagenten onder een bushokje. Het is een van de meest beruchte werken die Bansky op een muur in de LGBTQI+ wijk in Bristol maakte wellicht om deze gemeenschap te steunen. Boven de politie agenten zie je de Dansers op een bushokje en rechts daarvan het kunstwerk Goed hangende minnaar. Het is een naakte man die met een hand hangt aan de vensterbank van het raam terwijl de bedrogen echtgenoot kijkt of hij de minnaar ergens kan zien in de verte.

Een foto van de kunstwerken de Kussende Politieagenten , Dansers op bushokje en Goed Hangende Minaar
Een blik op de kunstwerken de Kussende Politieagenten , Dansers op bushokje en Goed Hangende Minaar


Daarna wandel je in een grotere binnenruimte waar je kunstwerken in kaders ziet die tegen de bakstenen muur hangen. Aan de linkerzijde zie je een serie van 6 kaders opgesteld in 2 rijen die duidelijk een eerbetoon is aan de iconische Marilyn Monroe-serie van de pop art kunstenaar Andy Warholl. Banksy combineert de gezichten van Marilyn Monroe met die van Kate Moss en legt het haar van Marilyn op het gezicht van Kate. Even verderop ongeveer in het midden kan je een leuke en interessante video bekijken van een verkoper van kunstwerken.


Een foto van de binnenruimte met aan de linkerkant de iconische portetten van de Marilyn Monroe-serie
Een uitzicht op de binnenruimte met aan de linkerkant de iconische portetten van de Marilyn Monroe-serie


Op het einde van de grootste ruimte in het pand zie je 3 straatkunstwerken die hij ontwikkelde tijdens zijn reis naar de Verenigde Staten van Amerika. Zo schilderde hij de werken Volg Je Dromen in Boston , Grattifi is een Misdaad in New York en Paraplumeisje in New Orleans. In het Banksy museum worden ze op een prachtige manier voorgesteld.


Een blik op de 3 street art werken van USA, Volg Je Dromen en Paraplumeisje
Een foto van 3 street art werken afkomstig van USA, Volg Je Dromen en Paraplumeisje


Na het zien van de werken op de begane grond wandel je de trappen op om links af te slaan. Daar zie je 4-tal kunstwerken over de oorlog in Oekraïne. Zo kan je genieten van de prachtige muurschilderij die oorspronkelijk in de Oekraïnse stad Borodjanka werd geschilderd. Op de afbeelding lijkt het alsof een jonge judoka Vladimir Poetin, die een zwarte gordel draagt, met ippon kan verslaan.
In de hoek staat het kunstwerk de Bomb Hugger waarbij een vrouw een atoombom omarmd. Het illustreet de wereldwijde angst die er leeft voor een oorlog met atoomwapens. Daarnaast zie je een groot werk die een vrouw met gasmasker en brandblusser voorstelt.

Een foto van de 4 street art werken over de oorlog in Oekraïne
Een blik op de 4 street art werken over de oorlog in Oekraïne


Even verderop zie je een reusachtig horizontaal paneel hangen tegen de bakstenen muur met daarop een grote afbeelding van de Queen Ziggy Stardust verwijzend naar het nummer van de Britse muziekant David Bowie. Naast de koningin zie je enkele andere afbeeldingen in zwart wit met roodtinten.
Verder op deze verdieping zie je meestal minder bekende kunstwerken van deze Britse straatkunstenaar. Op het einde zie je enkele werken van eeuwenoude schilderijen die hij voor een klein gedeelte herwerkte. Zo schilderde hij Show Me The Monet geïnspireerd op een van de beroemdste schilderijen De Waterlelies van Monet. In het schilderij zie je twee winkelkarren die bijna zinken in het water. Daarmee maakt hij een duidelijk verwijzing naar het overvloedig consumptiegedrag van de mensen en de minachting voor het milieu.

Een foto van het kunstwerk dat Queen Ziggy Stardust
Een blik op het kunstwerk Queen Ziggy Stardust


Daarna wandel je terug de trappen af om het laatste deel van de expositie te bewonderen. Zo zie je in een hoekje drie kunstwerken die hij oorspronkelijk in de Verenigde Staten van Amerika schilderde. Links zie je het street art werk Lach Nu die een staande aap illustreet, in het midden een Rat met 3D-bril en rechts een Robot en streepjescode.

Een foto van de 3 straatkunstwerken die Bansky vervaardigde in Verenigde Staten van Amerika
Een blik op 3 straatkunstwerken die Bansky vervaardigde in Verenigde Staten van Amerika


Een opvallend gedeelte in het museum is ongetwijfeld de reproductie van The Walled Off Hotel. Dit is een hotel in Bethlehem dat uitkijkt op de scheidingsmuur tussen Israel en Palestina. Het jarenlange conflict tussen deze 2 landen is slechts een van de vele wereldproblemen die Banksy met zijn straatkunst onder de aandacht wil houden. In het hotel zie je aan de muur van een tweepersoonsbed twee mannen die vechten met een kussen.


Een foto van 2 soldaten die tegen elkaar vechten met een witte kussen
Een foto van 2 soldaten die tegen elkaar vechten met een witte kussen


Even verderop wandel je langs de scheidingsmuur en zie je onder andere het kunstwerk de Bloemengooier van een demonstrant die bloemen gooit in de omgeving van de scheidingsmuur. Tevens zie je op deze prachtig versierde muur ook een helicopter waaruit spuitbussen gegooid worden. Ongetwijfeld een nog opvallender kunstwerk is Stop en Zoek van een meisje die een soldaat fouilleert in de omgeving van de scheidingsmuur.

Een foto van de
Een foto met rechts het kunstwerk Stop en Zoek & in het midden info over de muur in Bethlehem


Op het einde van de tentoonstelling geeft Banksy een hoopgevend boodschap aan de bezoeker. Op het grote populaire kunstwerk zie je een meisje die een rode ballon in de vorm van een hart de lucht in doet gaan. Achter haar staan de woorden There is always hope in het kunstwerk gekerfd.
Praktische Informatie?

Voor wie met de wagen komt naar Brussel zijn er ondergrondse parkings beschikbaar in de omgeving van het museum. Zo kan je parkeren in parking Alhambra, BePark Parking Kaaiwijk of de parking aan het Brouckèreplein.
Met de metro neem je telkens halte Stop De Brouckère op metrolijn 1 en 5. Met de tram neem je lijn 3 of 4 met als halte Stop De Brouckère. Er zijn ook veel haltes voor bezoekers die komen via de Lijn bus of de bus van de MIVB.
Het museum is elke dag open vanaf 10h tot 19h. Vanaf 18h15' worden er geen bezoekers meer toegelaten.
Na afloop van je bezoek kan je een prachtig street art souvenir kopen in de Gift Shop van het museum. Je kan er onder meer posters, onderzetters voor een glas of beker en schriften kopen aan democratische en minder democratische prijzen.
Als je het museum en de souvenirwinkel verlaat kom je uit in de Cipresstraat. De makkelijkste manier om terug te keren naar de ingang is meteen rechts af te slaan en te wandelen naar het Begijnhof met bijhorende kerk. Daar ga je verder naar de Lakensestraat en zie je de kerk in je gezichtsveld aan de linkerkant verdwijnen.

       
© Renzo Vanhoorelbeke