Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Waar kan je de werken van Spaanse kunstenaars in Spanje bewonderen?

Home - Spanje - kunstwerken Spaanse kunstenaars Spanje
Prado Museum in Madrid

Museo del Prado in Madrid is het grootste kunstmuseum van het land die reeds in 1819 zijn deuren opende voor het grote publiek.
Jaarlijks komen er bijna 3 miljoen bezoekers naar het populairste museum van dit land die ruim 7500 schilderijen tentoonsteld. Het is dan ook een indrukwekkend museum die je als echte kunstliefhebber niet mag missen. Uiteraard kunnen niet alle werken tegelijkertijd worden getoond aan de bezoekers. Naast de schilderijen zijn er ook diverse tekeningen, prenten maar ook beelden, munten en medailles te vinden.

Een zicht op de noordkant van het Museo del Prado
Een blik op de noordkant van het Museo del Prado


Alle kunstvoorwerpen en schilderijen stammen af van de perdiode tussen de 14de en 19de eeuw. Kijk je ogen uit en geniet van de werken van kunstenaars zoals El Greco, Francisco Goya, Rembrandt van Rijn, Jheronimus of Jeroen Bosch , Peter Paul Rubens, Botticelli, Caravaggio en Rafaël. Leuk om te weten dat het Prado museum eigenlijk bedoeld was om als natuurlijk wetenschappelijk museum te dienen. Doordat de bouw niet vorderde is het hier nooit van gekomen. We raden je aan om het museum te bezoeken in combinatie met een gids. Je komt dan alles te weten tot in de puntjes over de prachtige kunstwerken. Het is aan te raden om je tickets vooraf online aan te schaffen om de meestal drukke wachtrijen te ontlopen.
Ticketprijzen 2022

Volwassenen 18 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 17 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Begeleide rondleiding door lokale professionele gids en tickets

Museu Nacional d'Art de Catalunya in Barcelona

Op de flanken van de heuvel Montjuïc in het zuidwesten van de Barcelona ligt het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië.
Naast een adembenemend uitzicht die je vanop deze hoogte op de reusachtige stad kan ervaren, moet je als kunstliefhebber ongetwijfeld een bezoekje brengen aan dit kunstmuseum.
De focus ligt, zoals de naam al doet vermoeden, op Catalaanse kunst, van vroeger maar ook moderne kunst kom je er tegen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan muurschilderingen uit de Romaanse tijd maar ook werken van onder andere de Spaanse kunstenaars Salvador Dali, Joan Miro, Ramon Casa en Pablo Picasso is in dit prachtige pand te bewonderen.
Ook loop je langs een muntencollectie dat afkomstig is uit de zesde eeuw voor Christus. De collectie is immens groot, je zult meer dan 250 000 kunstwerken kunnen bewonderen. Hou er rekening mee dat je zeker wat tijd inplant voor dit uitstapje want je kunt hier urenlang rondlopen.
Tevens zijn er ook wisselende exposities te vinden waardoor je een goede excuus hebt om eens terug te komen naar dit geweldige museum. Mocht je twijfelen om dit museum een bezoek te brengen loop er dan in ieder geval langs. Het is gevestigd in een prachtig paleis dat je echt gezien wilt hebben. Er is ook een terras te vinden waar je kunt genieten van een heerlijk drankje. Daarnaast worden er ook regelmatig fonteinshows gegeven.

Een zicht op het imposante Palau Nacional waar het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië is ondergebracht
Een blik op het imposante Palau Nacional waar het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië is ondergebracht


Ticketprijzen 2022

Jongeren vanaf 16 jaar en volwassenen 12 euro
Kleuters, Kinderen en Tieners tot en met 15 jaar gratis
Senioren 65+ gratis
Meer Ticketinformatie

Museu d'Art Contemporani de Barcelona

Als je een indruk wilt krijgen van mooiste Spaanse en Catalaanse hedendaagse kunst moet je bij het Museu d'Art Contemporani de Barcelona wezen. In 1995 opende het museum haar deuren in het stadsdeel Raval ten westen van de populairste straat van de stad La Rabmla. Het museum wordt vaak afgekort met ‘MACBA’. De collectie die vast te zien is zijn vooral afkomstig van kunstenaars uit Spanje en Catalonië na 1940. Maar dat is zeker niet alles want de laatste jaren wordt er steeds meer buitenlandse kunst tentoongesteld. Onder andere werken uit bijvoorbeeld Oost-Europa, Zuid-Amerika, het Midden-Oosten, Noord-Afrika en werken met Arabische invloeden.
Tijdens je bezoek aan het Museu d'Art Contemporani kom je werken tegen zoals Dos Man Plantas van de Argentijnse schildr Alejandro Xul Solar, Planos de color con dos maderas superpuestas van de Uruguayaanse kunstenaar Joaquin Torres-Garcia, Simfonia del temps i de l’espai van Spaanse schilder Augustus Puig en Stel politie amb la má de morter van de Catalaanse schilder Antoni tapies.
Het museum organiseert ook regelmatig diverse activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Zo worden er bijvoorbeeld presentaties gegeven maar kun je soms ook meer te weten komen over bepaalde kunstwerken. Je kunt ook het archief induiken om uitgebreide informatie te verzamelen. Hou er rekening mee dat je hiervoor wel een afspraak dient te maken door het sturen van een e-mail. Er zijn maar een minimaal aantal plaatsen dus wees er snel bij. Er is ook een winkel aanwezig in het museum.

Ticketprijzen 2022

Jongeren vanaf 14 jaar en Volwassenen 11 euro
Kinderen tot en met 13 jaar gratis
Meer Ticketinformatie

Reina Sofia Museum in Madrid

Het Reina Sofia Museum in Madrid richt zich op modernste kunst en is gevestigd in een voormalig ziekenhuis op 1 kilometer ten zuiden van het Prado Museum. Het gebouw is door de jaren heen wel uitgebreid. Zo zijn er onder andere twee panoramische liften bijgebouwd, een extra plek waar de bibliotheek te vinden is, het restaurant en het auditorium.
Je kan ruim 20 000 kunstwerken bewonderen. Veel van deze werken stonden voorheen in het Prado museum. Er is ook een verdieping aanwezig waar ze plaats hebben voor tentoonstellingen die continue wisselen. Eén van de hoogtepunten die het Reina Sofia Museum in Madrid kent is het wereldberoemde schilderij van Pablo Picasso ‘Guernica’. Een werk dat geïnspireerd is door het bombardement op Guernica dat plaatsvond tijdens de burgeroorlog in Spanje die net voor Wereld Oorlog II plaatsvond.

Een zicht op de Guernica, hier geschilderd exemplaar op een betegelde muur, die je origineel in het museum kan bezichtigen
Een blik op de Guernica, hier een geschilderd exemplaar op een betegelde muur, die je origineel in het museum kan bewonderen


Andere werken die zeker indruk op je zullen gaan maken zijn bijvoorbeeld Landscapes at Cadaques van Salvador Dali, Portret II van de Catalaanse kunstschilder Joan Miro en La tertulia del Café de Pombo van Spaanse schilder José Gutierrez Solana. Het is ook mogelijk om het museum te bezoeken samen met een gids. Je krijgt dan een uitgebreide rondleiding met veel informatie. Het is wel noodzakelijk om hiervoor een reservering te maken.
Ticketprijzen 2022

Volwassenen 12 euro
Kinderen en Jongeren tot en met 18 jaar gratis
Inkom en begeleide rondleiding van 1h15' 29 euro
Meer Ticketinformatie

Nationaal Museum Thyssen-Bornemisza in Madrid

Wanneer je op ontdekkingsreis bent in het prachtige Spaanse Madrid en daarbij ook nog eens kunstliefhebber bent kan een bezoek aan het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza zeker niet ontbreken. In dit museum wordt één van de grootste privécollecties ooit getoond met kunstwerken van de 14de eeuw tot de 20ste eeuw. De collectie is eigendom van de familie Thyssen-Bornemisza. Er wordt zowel lokale- als buitenlandse kunst getoond.
Het museum beschikt over maar liefst meer dan 1000 verschillende werken. Liefhebbers van de Italiaanse kunst kunnen genieten van werken zoals De Samaritaanse vrouw en het portret van Giovanna Tornabuoni uit de 14de eeuw. Ook zijn er kunstwerken te vinden van Nederlandse- en Vlaamse kunstenaars. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan Jan van Eyck en Rembrandt. Verder is er natuurlijk genieten van een heleboel fantastische Spaanse kunst van onder andere Pablo Picasso, Salvador Dalí en Juan Gris. Je kijkt je ogen uit in dit prachtige museum.
Er zijn vaak diverse exposities en lezingen in dit museum hou de agenda van het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza zeker in de gaten. Een leuk weetje is dat het museum iedere maandagmiddag gratis toegang verleend.

Ticketprijzen 2022

Volwassenen 18 euro
Studenten en Senioren 65+ 14,5 euro
Baby's, Peuters, Kleuters, Tieners en Jongeren tot en met 17 jaar 5 euro

Meer Ticketinformatie

Dalí Theater Museum in Figueres

Tussen de Franse stad Perpignan en de Spaanse stad Gerona in het uiterste noordoosten van Spanje ligt in de voormalige stadsschouwburg het Dalí Theater Museum. De bouw van het museum die ongeveer 6 jaar in beslag nam kon het museum, gelegen in de geboortestad van Salvador Dalí, in 1974 de deuren openen.

Een zicht op rode lippen in het Dalí Theater Museum
Een kijk op rode lippen in het Dalí Theater Museum
Ticketprijzen 2022

Tieners vanaf 9 jaar en Volwassenen 16,5 euro
Bayb's, Peuters, Kleuters en Kinderen tot en met 8 jaar gratis

Meer Ticketinformatie

Rondleiding met Engelstalige gids en ticket

© Renzo Vanhoorelbeke