Scoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

In welke museums kan je de mooiste werken van Pop Art kunstenaars bewonderen? - Info & Ticketprijzen

Home - Info - Museums Pop-Art
In welke museums kan je de mooiste werken van Pop Art kunstenaars bewonderen? + Info en Ticketprijzen
Wat is Pop Art?

Popart is een kunststroming binnen de moderne kunst ontstaan in het midden van de 20ste eeuw in Verenigde Staten van Amerika en het Verenigd Koninkrijk. De naam Pop Art is de Engelstalige afkorting van de Nederlandse woorden populaire kunst. Deze naam werd door de Britse criticus Lawrence Alloway geïntroduceerd.
Deze kunstvorm is voortgekomen uit het afzetten van het uit Verenigde Staten van Amerika afkomstige abstracte expressionisme of de klassieke kunst. Een groeiende groep kunstenaars wilde af van het elitaire stigma van kunst en zagen pop art als kunststroming voor vrijheid, vrouwenemancipatie en seksuele revolutie.
Kunstenaars van pop art wilde de kunst dichterbij de mens en de straat brengen. Zo beelden ze de consumptiemaatschappij af in de kunstwerken en hielden ze zich bezig met politieke en showbizz gerelateerde thema’s. Hierbij speelde humor en ironie dikwijls een grote rol. Street Art zijn daarbij werken, meestal pop-art, die op openbare plaatsen worden gepresenteerd.

Pop Art museums
Moco Museum: Banksy and More in Amsterdam

Het Modern Contemporary Museum Amsterdam ligt aan het museumplein in de omgeving het Van Gogh Museum. Dit boutique museum opende de deuren voor het grote publiek in het voorjaar van 2016. In het Art deco Villa Alsberg, ontworpen door Ed Cuypers in 1904, ontdek je een grote diversiteit aan moderne, inspirerende en hedendaagse kunst.

Een kijk op graffitikunst, in de omgeving van de ingang van het Moco Museum
Een blik op graffitikunst, vlakbij de ingang van het Moco Museum


De visie van het museum is erop gericht om influencers en radicale leiders van moderne kunststromingen uit te lichten. Zo ontdek je in dit prachtige herenhuis voornamelijk kunstwerken van straat -en graffitikunstenaar Banksy en popartkunstenaar Andy Warhol. Het is tevens eerste museum die werken van deze Britse kunstenaar tentoonstelt.
Doordat zijn werken humoristisch en politiek van aard zijn zullen jongeren zich sneller aangetrokken voelen om dit type van kunstmuseum te bezoeken. Daarnaast zijn er ook creaties te bewonderen van onder meer de controversiële Britse kunstenares Tracy Emin, deAmerikaans neo-expressionistisch kunstenaar Jean-Michel Basquiat en Japanse beeldhouwster en installatiekunstenares Yayoi Kusama.
Er is ook een ruimte voorzien voor tijdelijke exposities.Meer Bezienswaardigheden Amsterdam

The World of Banksy in Brussel

Op slechts 750 meter ten noorden van de Grote Markt van Brussel in de omgeving van de Sint-Katelijnekerk kan je sinds november 2021 de wondermooie collectie van de wereldberoemde Britse popart kunstenaar Banksy bewonderen.

Een kijk op de voorgevel van het Banksy Museum
Een foto van de voorgevel van het Banksy Museum


Een team van internationale straatartiesten kreeg de sleutels om deze magische plaats om te toveren in een reis vol verrassingen. Naast wondermooie schilderijen en muurschilderijen zie je ook reproducties van een aantal van zijn studiowerken, alsook geanimeerde visuele elementen en video's! In het voormalig stoffen huis zie je onder meer de muurschilderij Naked Man Hanging From Window. Een naakte man hangt aan de vensterbank van een raam terwijl een andere man met een verrekijker de andere kant uitkijkt. Het orginele ontwerp zie je in de Fromore Street in de Britse stad Bristol. Een andere prachtige muurschilderij in dit pop art museum is No Ball Games die voor het eerst verscheen op canvas in 2006 bij Barely Legal een baanbrekende expositie in Los Angeles. Drie jaar later reproduceerde Banksy en verving de tv in een rode doos met opschrift No Ball Games die je in de Noord-Londense stad Tottenham kunt bezichtigen.

Meer informatie over The World of Banksy museum in Brussel.


Meer bezienswaardigheden België
Ludwig Museum in Keulen

Museum Ludwig ligt in de West-Duitse stad Keulen op slechts 100 kilometer van de Nederlandse grens. Naast een modernistische en expressionistische collectie en schilderijen van Spaanse kunstschilder Pablo Picasso bezit het museum sinds 1976 een unieke kunstcollectie van pop art. Het is dan ook een must voor iedere liefhebber van deze nieuwe kunststroming om een kijkje te nemen in het Ludwig Museum! Het museum herbergt enkele van de meest iconische kunstwerken van Amerikaan Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Claes Oldenburg, James Rosenquist, Robert Rauschenberg en Jasper Johns. Of je nu fan bent van Lichtensteins gedurfde stripverhaalstijl of van Oldenburgs meer dan levensgrote sculpturen, er is voor ieder wat wils. Zo zie je het beroemde pop art werk M-Maybe uit 1965 van Roy Lichtenstein gebaseerd op romantische strips. Een ander opvallende werk is Soft Washstand uit hetzelfde jaar van de Zweeds-Amerikaanse beeldhouwer Claes Oldenburg.

Foto van de grijsrode gevel van het museum met daarachter de gotische kathedraal van Keulen
Een blik op de grijsrode gevel van het museum met daarachter de gotische kathedraal van Keulen


Meer TicketinformatieMeer bezienswaardigheden Keulen

Straatmuseum in Amsterdam

Op het NDSM plein over het Noordzeekanaal in het noorden van de hoofdstad ligt het museum voor graffiti en street art. De werken van het museum zijn ondergebracht in een voormalige scheeploods van 8000m² op de NDSM-werf.
Je kan er ruim 150 kunstwerken van meer dan 130 nationale en internationale graffitikunstenaars waaronder Kobra, Treze, Monkeybird, Cornbread, Bruno Smoky en Hugo Kaagman bezichtigen. Zo kan je onder meer het kunstwerk het felgekleurde werk in sciencefictionstijl The dancing Fish van de Braziliaanse kunstenaar Bruno Smoky en gespoten in Delfts Blauw van Nederlander Hugo Kaagman bewonderen. Het museum heeft de grootste collectie van street art, een van de vele pop-art stijlen. De meeste van deze indrukwekkende visuele ervaringen zijn even omvangrijk als de muurschilderingen op straat. De verzameling belicht alle actuele onderwerpen zoals diversiteit en zelfexpressie. De verhalen achter de werken kom je hier eveneens te weten wat in tegenstelling bij de werken die je tegenkomt langs de straat meestal verborgen blijven.
Je hebt ook de mogelijkheid om de kunstenaars live aan het werk te zien want het straatmuseum geeft hen de volledige vrijheid en stelt ruimte ter beschikking midden in het museum.

Een kijk op het kunstwerk van Eduardo Kobra
Een blik op Anne Frank , het kunstwerk van Braziliaan Eduardo Kobra bij de ingang


Moco Museum in Barcelona

Het Moco Museum, gelegen in het zuiden van Barcelona, toont iconische werken van internationaal bekende kunstenaars en rijzende sterren in de wereld van de pop art. De collectie bestaat uit unieke straatkunstwerken en hedendaagse en moderne kunst die ervaringen activeren, de verbeelding prikkelen, perspectieven verbreden, de norm uitdagen, en de wereld om ons heen in vraag stellen.

Meer bezienswaardigheden Barcelona
Abecita Popkunst in Borås

Het Pop Art museum is gelegen in het noorden van de stad Borås in het zuidwesten van Zweden op 60 kilometer van Göteborg.
De collectie van Abecita Pop Art & Photography Museum bestaat voornamelijk uit grafische kunst en fotografie uit Europa en de Verenigde Staten van Amerika, evenals bekroonde Scandinavische textielkunst.
De circa 500 kunstwerken van ongeveer 30 kunstenaars situeren zich vanaf 1961, met de doorbraak van Pop-Art. In Abecita zie je dan ook Pop Art werken van internationaal bekende kunstenaars zoals Andy Warhol en Roy Lichtenstein uit Verenigde Staten van Amerika en Richard Hamilton uit Verenigd Koninkrijk. Maar je kan er ook Pop Art kunst van iets minder populaire artiesten zoals Francis Bacon, Jim Dine, David Hckney, Alex Katz, Ellsworth Kelly en Robert Rauschenberg ontdekken.
De collage van de Britse Pop Art kunstenaar Richard Hamilton is misschien wel het belangrijkste werk van dit Zweeds museum. Op de 4de en 5de verdieping zie je een groot aantal werken uit zijn verzameling. Ze worden regelmatig gewijzigd, zodat fans van het Abecita museum altijd iets nieuws kunnen zien.
In het museum is er ook een expositieruimte voorzien voor tijdelijke tentoonstellingen.

Een kijk op het street art kunstwerk van Joe Iurato, zichtbaar langs de Viskan rivier in Borås
Een blik op het street art kunstwerk van Joe Iurato, zichtbaar langs de Viskan rivier in Borås


Meer Ticketinformatie
© Renzo Vanhoorelbeke