Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Wandelen Brakelbos Vlaamse Ardennen

Home - Info - Wandelen Brakelbos wilde hyacinten
Wandelen in het Brakelbos in de Vlaamse Ardennen en genieten van de boshyacinten
Ligging

Het Brakelbos ligt in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen in de Vlaamse Ardennen vlakbij de grens met Henegouwen. Met de wagen kan je de ingang van het bos, gelegen in het dorpje Opbrakel, bereiken via de Brakelbosstraat. In een schaduwrijke omgeving kan je je wagen parkeren net voor de ingang of in het verlengde van de straat.

Wandelpaden

We besloten om eind april een bezoekje te brengen aan dit prachtig stukje natuur. Dan kan je genieten van de bloei van de paarsgekleurde wilde hyacint of boshyacint. Op het informatiebord aan de ingang zie je een kaart waar je kan kiezen uit 2 verschillende wandelroutes. Het bosmuizenpad van 1,7 kilometer en het reeënpad van 4,4km. We besloten het reeëdpad te volgen die in werkelijkheid enkele honderden meters korter bleek te zijn.

Een uitzicht op het paarsgekleurde bloementapijt van de wilde hyacint
Een foto van de paarsgekleurde bloementapijt van de wilde hyacint

Wandelen op het reeënpad

In het begin van onze wandeling konden we genieten van de zon die schijnt tussen de groene bladen van de bomen. Daarna daalde we af in een kleine vallei en zagen het water rustig naar beneden darrelen in de smalle beekjes van de Sassegembeek die ontspringt in het Brakelbos. Op het diepste punt staat een bankje waar je kan genieten van de rust van de natuur. We besloten om dit niet te doen en verder bergopwaarts te wandelen richting het hoogste punt van het bos die ligt op de flank van de Rhodesberg.

Een blik op het darrelende water van de Sassegembeek
Een uitzicht op het darrelende water van de Sassegembeek


Tussen de 1ste en 2de kilometer waren er af en toe nog modderstroken. Het is dus zeker aan te raden om stevig schoeisel of botten aan te trekken als je een wandeling maakt. Ook als het de laatste dagen niet heeft geregend.

In het midden van de wandeling en ook in het centrum van het bos zagen we het prachtige paarse bloementapijt van de wilde hyacint. Deze hyacint kan je afhankelijk van het weer bewonderen in de 2de helft van april of de eerste helft van mei. Ze bloeien slechts 2 weken en kan dus ieder jaar verschillen.

Een foto van het paarsgekleurde bloementapijt van de boshyacint
Een uitzicht op het paarsgekleurde bloementapijt van de boshyacint


Daarna wandelden we in het glooiende landschap terug berg af waarts om daarna een steile heuvel te bedwingen die uitkomt in het gehucht La Houppe onderdeel van de Waalse gemeente Vloesberg of Flobecq. In de omgeving kan je iets eten en drinken in restaurant Chalet Gérard. Door de drukte besloten we dit niet te doen en onze weg te vervolgen richting het eindpunt. De laatste kilometer ging in licht dalende lijn. Na 4,1 kilometer kwamen we uit aan de parking in de Brakelbosstraat.

Aan de ingang in de open ruimte besloten we nog een ijsje te eten.
© Renzo Vanhoorelbeke