Scoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Home - Info - Bos Laken
Wandelen in het Ossegempark in het Brusselse Laken
Waar ligt het Ossegempark?

Op 10 kilometer van de Grote Markt in Brussel aan de voet van het 102 meter hoge Atomium ligt het Ossegempark dat deel uitmaakt van de Parken van het Koninklijk Domein. Het 18,5 hectare grote bos in Engelse stijl, aangelegd door Landschapsarchitect Jules Buyssense, betreed je via Oud Brussellaan, Eeuwfeestlaan, Atomiumlaan, Atomiumplein, Dikkelindelaan of Madridlaan. De meest voor de logische ingang voor toeristen is zonder twijfel die ter hoogte van het Atomiumplein pal onder het Atomium. Parkeer je auto in de Eeuwfeestlaan dan kan je het beschermde Ossegempark ook via de ingang aan het Louis Steens Plein waar het monument van Adolphe Max staat in wandelen.

Wandelen langs smalle rustige paden

Wat je op het eerste gezicht van een stadspark in een grote stad zoals Brussel niet zou verwachten is de aanwezigheid van kronkelende, smalle en rustige paden.
Deze worden afgewisseld door iets bredere autovrije asfalt wegen. Het park is eigenlijk een grote tuin en bos tegelijkertijd gelegen op een onregelmatig terrein. In het westelijke deel zijn er kronkelende paden die lopen langs de oevers van de langwerpige, bochtige vijver. Ten zuiden van de vijver ligt het Groentheater. Dit amfitheater in openlucht bestaat uit terrassen ondersteund door haagmuurtjes van geel bonte ligusters. In het midden van dit waaiervormig theater, langs de dicht begroeide vijverarm, op rechthoekig verhoog is een scène voor een groot aantal muzikanten ingericht.
De bucolische groene ruimte heeft door de aanwezigheid van diverse grote boomsoorten zoals eiken, beuken, kastanjebomen, esdoorns, platanen en haagbeuken een uitgesproken bosachtig karakter. De dichtbegroeide flora in combinatie met de smalle paden maakt het park ideaal voor mensen die eventjes willen ontsnappen aan de drukke omgeving rond het Atomium. Hardlopers hebben de mogelijkheid om korte en lange looptochten te maken op het golvende terrein. Langs de smalle paden staan op verschillende plaatsen ook toestellen waar je allerhande krachtoefeningen kan uitvoeren.

Een blik op de langwerpige, bochtige vijverScoor tickets pretparken Vakantieveilingen    Win 2,50 euro Tripper tegoed

Welke monumenten kan je zien?

Tot nog toe het enige monument, gelegen aan de rotonde van het Louis Steens Plein, is het Adolphe Max monument. De bezienswaardigheid bestaat uit een talud in de vorm van een cirkelboog, toegankelijk via twee trappen. Daarachter zie je twee rechthoekige stenen waarvan 1 liggende voor het vijvertje en het andere staand op een sokkel waar het standbeeld van de Adolphe met zijn hond op een console is in verwerkt.
De heel bescheiden liberale politicus Adolphe Max was van 1909 tot 1939 burgemeester van Brussel. Toen de Duitsers in augustus 1914 België binnenvielen bleef hij nog een maand wonen in het stadhuis om zo het moreel van de bevolking hoog te houden. Daarna werd hij 4 jaar gevangen genomen door de Duitsers maar wist hij in november 1918 te ontsnappen. Bij zijn terugkomst trof hij een huis bedolven onder bloemen aan.

In de toekomst zal er in het hart van het Ossegempark een gedenkplaats voor de slachtoffers van de coronapandemie staan. Het Onument, de naam van het monument, moet een rustplek worden in het Brusselse Laken. Het Onument is een cirkel van 13 banken op gelijk afstand. De witte stenen bestaan uit gebogen elementen met exact dezelfde afmetingen, en die onderbroken wordt door een natuurlijk kracht zoals een boom of hoogteverschil. Wat de natuurlijke kracht zal zijn is nog niet duidelijk.

Een foto van het Adolphe Maxmonument ontworpen door beeldhouwer Fernand Debonnaires en architect A. Bernard
Evenementen in het Ossegempark

Door het uitstekende akoestiek van het Groentheater en verschillende grote ruimten in het Ossegempark is er mogelijkheid om muziekconcerten, festivals of optredens te organiseren.

Het driedaagse urban muziekfestival Couleur Café met funk, hiphop, reggae, dance, dub, soul, latin, blues en rock vindt jaarlijks plaats rond eind juni, begin juli.
Het internationaal muziekfestival Brosella Folk & Jazz vindt plaats in het Groentheater, een week na Couleur Café.
In 2022 en 2023 vond het CORE festival plaats in het Ossegempark en waren onder andere optredens van Angèle, Jungle en Stormzy te bewonderen.


Een blik op het Groentheater, de locatie van het Brosella muziekfestival
Waar kan je parkeren in de buurt van het Ossegempark?

Vlakbij het Ossegem park heb je de mogelijkheid om te parkeren in de Eeuwfeestlaan tussen het Atomium en Lious Steens Plein.
In de Abelenlaan, op circa 1 kilometer wandelen van de ingang aan het Atomiumplein, is een andere mogelijkheid om je wagen te parkeren.
Op parking T, ten noordwesten van het Atomium en net naast miniatuurpark Mini Europa, is er plaats voor enkele honderden wagens.
Zijn ook al deze plaats volzet dan kan je ook nog proberen te parkeren op Parking B ter hoogte van Brussels Expo, op 650 meter wandelen van de dichtstbijzijnde ingang van het Ossegempark.

© Renzo Vanhoorelbeke