/>
Het Leopoldpark ligt midden in de Europese wijk in het oosten van Brussel op amper 700 meter van het Jubelpark.
Het 6 hectare grote Leopoldpark ligt midden in de Europese wijk in het oosten van Brussel op amper 700 meter van het Jubelpark.
Het mooie beboste heuvelachtige park in Engelse stijl bezit een 200 meter lange vijver met een maximale breedte van 60 meter. Langs de kronkelige paden bewonder je tal van wondermooie architecturale gebouwen zoals het Huis van de Europese Geschiedenis, Bibliotheek Solvay, Instituut voor psychologie, Instituut Georges Eastman, Louis Pasteurinstituut en de handelsschool. Je ziet aan een van de ingangen van het park de 19de-eeuwse wachthuisjes van de Belgische architect Gédéon Bordiau. De Eggevoorttoren, een overblijfsel van het middeleeuwse Eggermontdomein, staat dicht bij de vijver. De buste van Jean-Jules Linden, het gedenkteken van Yithzak Rabin en de Vredesboom aan de ingang van het Belliardstraat zijn eveneens te zien in het park.
De flora in het Leopoldpark nabij de grens met Etterbeek is vrij indrukwekkend. Zo bewonder je bomen zoals de moeras cipressen, kastanjelaars, essen en gewone esdoorn maar ook een 2 eeuwen oude Oosterse plataan met een omtrek van maar liefst 6 meter. Je ziet ook een verrassende wilde kastanjelaar waarvan de takken tot op de grond doorzakken en daar opnieuw wortel schieten.
De relatief kleine vijver lokt waterfauna kenmerkend voor stilstaand water. Denk daarbij aan de wilde eenden, ganzen, meerkoeten, waterkippen en blauwe reigers.
Ten noordoosten van het centrum ligt in de Brusselse gemeenten Koekelberg en Ganshoren het Elisabethpark. Het 17 hectare grootte park bezit een lengte van circa 1 kilometer en is maximaal 250 meter lang.
Dit historisch park bestaat uit een licht hellende centrale laan met aan beide kanten grasperken met kronkelende paden, omzoomd door twee rijen bomen die de letter "L" van Leopold vormen. Je ziet struiken, mooie boomgroepen met rododendron en lindebomen aan de achterkant van het stadspark.
De geometrische strakheid van de lange hoofdlanen van het Elisabethpark wordt doorbroken door de bochten die de laterale paden, bloem en grasperken erin tekenen. Een sportveld met fitnesstoestellen, een speeltuin, een oude muziekkiosk, een paviljoen en zitbanken zorgen voor de recreatieve en sociale functies van het Brusselse park.
Met een beetje geluk bewonder je in het vroege voorjaar grote bonte spechten, de spreeuwen, boomklevers, kauwen, boomkruipers en halsbandparkieten.
Wandel je vanuit het zuidoosten het park binnen dan zie je de wondermooie Basiliek van Koekelberg pronken in de verte. Een korte wandeltocht in het park van circa 2,5 is mogelijk als je de buitenste smallere paden neemt.
Ouders van gezinnen met kleine kinderen kunnen even uitrusten op de banken terwijl hun zoon of dochter zich uitleeft in het kleine speeltuin.
Het 13 hectare grote Warandepark ligt in het hartje van Brussel op amper 1 kilometer van de Grote Markt.
Het voormalige Koninklijk Park in neoklassieke stijl, met een lengte van 400 meter en een breedte van 300 meter, bestaat uit brede paden met symmetrische uitlijningen en perspectieven.
In het eerste openbare park van Brussel met classicistische toegangspoorten, gelegen tegenover het Koninklijk Paleis, zie je een grote fontein, 2 vijvers, lanen met bomenrijen, mooie paviljoens en standbeelden uit de Grieks-Romeinse mythologie. Zo zie je beuken, esdoorns, eiken, linden aangevuld met kastanjebomen en platanen. Er zijn ook al zeker 50 verschillende vogelsoorten waargenomen in het park waaronder roodborstjes, boomblauwtjes, distelvlinders, blauwe reigers, Turkse torteltjes en Zuidelijke boomsprinkhanen.
Neems ook eens een kijkje in de Vauxhall bij het Konkijklijk paleis waar je in de zomer geniet van live muziek. In Théâtre Royal du Parc, aan de andere zijde van het paleis, vinden regelmatig voorstellingen plaats.
In Woodpecker of Guinguette Royale, in het zuiden van het park, geniet je in de bar met terras eveneens van live muziek. Er is ook een radiostation met bar, banken, drinkfontein en openbare toiletten.
Centraal in het park staat een overdekte muziekkiosk.
Ten westen van de kiosk kon je 22 bronzen beelden van de stripfiguur De Kat van cartoonist Philippe Geluck in de zomer van 2023 bewonderen.
Het Jubelpark, aangelegd in 1880, ligt in het zuidoosten van Brussel en voor een klein deel in Etterbeek.
De historische site bestaat uit een aantal tuinen in Franse stijl. Aan de oostelijke kant aan de gigantische triomfboog zijn 3 musea gevestigd: Autoworld, Museum Kunst en Geschiedenis en het Koninklijk Museum van het Leger en Krijgsgeschiedenis.
Onder de gigantische triomfboog met drie bogen en bronzen vierspan heb je een prachtig panoramisch zicht op de Belgische hoofdstad.
Aan de noordwestelijke kant in de omgeving van de Islamitische moskee staat het Paviljoen der Menselijke Driften ontworpen door de Belgische architect Victor Horta.
In het noordwestelijk deel van het park staat het witstenen Congomonument, ontworpen door beeldhouwer Thomas Vinçotte ter ere van de dood van Leopold II. Sinds enkele jaren is het controversieel en werd in september 2023 met rode verf besmeurd.
In het centraal zuiden van het park staat de toren van Doornik. De neogotische Beyaert toren werd in 1880 ontworpen door de Belgische architect Henri Beyaert, wiens monogram aan de oostelijke ingang prijkt. Hij bouwde de toren met Doornikse steen. Het kleine bouwwerk toont een subtiel spel van lagen, afwisselend in bak -en natuursteen.
In het Jubelpark staan 15 tal verschillende boomsoorten. Daarbij zijn enkele tamme kastanjelaars, valse acacia's, een hartbladige els en zilveresdoorn. Er zijn ook 50-tal verschillende vogelsoorten waargenomen in het park. Met een beetje geluk zie je een roodborst, huismus, halsbandparkiet, groene specht, grote gele kwikstaart, zwartkop of blauwe reiger.
In het noordoosten staat, aan de rand van de atletiekpiste, een speeltuin voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar. Er zijn ook multisportterreinen waar je basketbal, volleybal en tennis kunt spelen.
De Koninklijke Serres van Laken en het bijhorende Koninklijk Domein van Laken liggen op 6 kilometer van de Grote Markt van Brussel.
Het domein wordt elk jaar van april tot en met de 3de week van mei opengesteld voor het grote publiek. Bezoekers moeten vooraf online een ticket kopen. Elk jaar zijn de tickets al na enkele dagen de deur uit.
Bezoekers wandelen het domein in vanuit het Vorstenhuislaan tegenover het Park van Laken met bijhorende Monument voor de Dynastie.
Vanop 100 meter afstand kan je een blik werpen op het neoclassicistisch Kasteel van Laken. Daarna bewonder je in de 19de-eeuwse Oranjerie heel oude oranjebomen, laurierbomen en een unieke verzameling camelia's, oleanders, rododendrons en mimosa's. Zo zie je onder andere de wondermooie rood roze bloemen van een Japanse camelia.
Daarna volgt een groot buitengedeelte waar je in het begin kan kiezen uit een parcours van 2 of 3 kilometer.
Kies je voor de lange omloop dan wandel je op een heuvelachtig terrein langs grote grasvelden omringd met talrijke grote boomsoorten. Na ongeveer een kilometer zie je in de vallei, ruïnes met onder meer enkele zuilen met daarvoor 2 vijvers omringd door struiken en bomen. Op het einde van het buiten gedeelte zie je in de verte de Japanse toren uitstijgen boven de hoge bomen. In de eerste serres zie je voornamelijk planten, bloemen en kleine bomen afkomstig uit Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika. Daarna zie je talrijke rode, roze, lichtroze en witte bloemen.
In de vierkante Congoserre met achthoekige koepel in het midden zie je prachtige subtropische planten. Hoogtepunt voor vele bezoekers is zonder twijfel de reusachtige koepelvormige Wintertuin.
Zo bewonder je in de weelderige subtropische vegetatie meerdere soorten palmbomen waarvan er enkele tussen zitten die bijna prijken tot de hoogste koepel van de serre. Daarnaast zie je meerdere bananen- en kaneelbomen. De uitzonderlijke Oreopanax dactylifolius, een kleine Mexicaanse struik, is wellicht de bijzonderste flora op het domein. Een andere prachtige plantensoort die je in de wintertuin ziet is de paradijsvogelbloem met oranje en blauw paarse bloemen.
Het Park van Laken ligt in het noorden van Brussel in de buurt van het Atomium. Dit 70 hectare grote park maakt, samen met het noordelijke Ossegempark, het westelijke Sobieskipark, de Tuinen van de Bloemist, de Koloniale Tuinen met serres van Laken deel uit van het Koninklijk Domein.
De site werd aangelegd in Engels stijl met brede lanen, kronkelende paden, omvangrijke grasperken, talrijke bloemenborders, boomgroepjes en grote aanplantingen van taxus en laurierkers. Er staan maar liefst meer dan 50 verschillende boomsoorten waaronder meidoorns met witte stekels, Scandinavische lijsterbessen, purperbeuken, gewone en gele kastanjelaars. De tulpenboom uit Virginia is in de lente een streling voor het oog. Er zijn in het park meer dan 50 verschillende vogelsoorten waargenomen. Met een beetje geluk zie je een bosuil, halsbandparkiet, ekster, vuurgoudhaan of Zwarte roodstaart. Er leven ook wilde eenden, Canadese ganzen, nijlganzen en mandarijneenden in het park.
Wanneer de zon schijnt, creëert de opstelling van de bomen een wondermooi decor van schaduw- en lichtspel.
Het 43 meter hoge neogotische Monument voor de Dynastie vormt het hoogtepunt waar je naartoe kunt wandelen langs de slingerende paden.
In het centraal noorden staat het sober classicistische 18de-eeuwse Kasteel van Belvédère. In het zuiden staat het 14de-eeuwse Sint-Anna kapel met de barokke Sint-Anna fontein. In het noorden staat een deel van het voormalige paviljoen van de Verenigde Staten die ter ere van de Expo 58 werd opgetrokken.
Op 500 meter van de Grote Markt in de buurt van het Brusselse Koninklijk Paleis ligt de tuin van de Kunstberg.
Het oorspronkelijk ontwerp van de tuin liet Brussel ter ere van de Wereldtentoonstelling in 1910 aanleggen. In de jaren vijftig van de 20ste eeuw begon de bouw van het grote stedenbouwkundige complex waarvan de Belgische tuinarchitect René Péchère de tuin mocht heraanleggen.
René deelde de hangende tuin, die boven op de ondergrondse parkings van het Congressenpaleis ligt, op in een centrale -en zijtuin bestaande uit symmetrische en classicistische landschapscompositie.
Vijf grote vierkante bloemenperken, versierd met geometrisch planten borduurwerk en omsloten door buxushagen, lopen parallel met de smallere bomen -en plantenperken langs beide kanten van de centrale as. Daartussen wandelen bezoekers op grindpaden doorheen deze stadstuin waar in het zuidoosten een grote fontein staat.
In de zijtuin zie je 2 rijen met bomen die parallel tegenover elkaar lopen met ernaast ronde fonteintjes. Verspreid over het hele park staan er vrij veel banken waar je kan uitrusten.
In de Tuin van de Kunstberg zijn ruim 20 verschillende vogelsoort waargenomen waaronder de houtduif, sperwer, kleine karekiet, zwarte roodstaart en de grote gele kwikstaart.
Het Maximiliaanpark ligt in het noorden van Brussel op slechts 850 meter van het Noordstation. De uitgestrekte groene ruimte van het bijna 10 hectare grote park bestaat uit 3 delen gescheiden door de Simon Bolivarlaan en Helinhavenlaan. Op de kronkelende paden omzoomd met bomen zijn er verschillende banken waar je even kunt uitrusten en enkele speelplaatsen voor kinderen.
Met een beetje geluk kan je de Alpenwatersalamander spotten. Er zijn ook 10-tallen verschillende vogelsoorten in het park waargenomen zoals de huismus, roodborst, zwarte kraai , grote gele kwikstaart en de slechtvalk.
Belangrijkste bezienswaardigheid is zonder twijfel de pedagogische kinderboerderij die eind 2024 of begin 2025 verhuist naar een iets noordelijke locatie in het park. In de boerderij verblijven pony's, ezels, schapen, konijnen, kippen, pauwen en ezels. Er zijn ook enkele moes- en groentetuinen waar in de lente verschillende soorten kleurrijke vlinders vertoeven waaronder de citroen -en distelvlinder.
De 2 hectare grootte tuinen van de Bloemist liggen ten zuiden van het Park van Laken op 1,4 kilometer wandelen van het Brusselse Atomium.
Deze openbare tuin, die verschillende facetten van de siertuin kunst belichten, werd in het begin van de 20ste eeuw aangelegd.
De terrassen in het noorden vormen het hoogtepunt van het bezoek. Van hieruit geniet je van het wondermooie uitzicht op de tuin met in de verte de Lakense Onze-Lieve-Vrouwekerk en een deel van Brussel.
De tuinen worden omringd door een bebost randgebied in de vorm van een halve maan die de overgang van de tuin maakt naar het stedelijk gebied.
Deze zone is beplant met essen, esdoorns, beuken -en eikenbomen. In hun schaduw groeien kenmerkende bosrandplanten en onderhout vegetatie. De hulst en robinia’s met hun kronkelige groei geven het decor een heel bijzondere sfeer.
De tuinen zelf bestaan uit verschillende borders die allemaal vertrekken vanuit de centrale aslijn. Ze beginnen bij de meest natuurlijke naar de meest gecultiveerde om zo de aandacht te vestigen op het weidse vergezicht. De talrijke esdoorns met gevlekte schors in combinatie met de conische kruinen van perelaars wisselen elkaar af. Centraal staan er meer verfijnde en keurig gesnoeide sierteelt planten.
Verspreid over de hele tuin staat er verschillende banken waar je de mogelijkheid hebt om te picknicken en te genieten van de wondermooie planten en bomen.
Het Egmontpark, gerenoveerd in 2001, ligt in het midden van het historische Brussel, op 1 kilometer ten zuiden van het Koninklijk Paleis in de buurt van het imposante Justitiepaleis.
De openbare tuin in Engelse stijl van 1,5 hectare is het enige vrij toegankelijk park van de Vijfhoek dat op een binnenterrein van een huizenblok ligt. Dit gegeven maakt dat er in het kleine landschapspark een irreële rust heerst waardoor het park zelf een zekere charme uitstraalt. De naam kwam er in de 16de eeuw door graaf Jean van Egmont en prinses Françoise van Luxemburg.
Dit Engelse park wordt gekenmerkt door grasvelden, omzoomd met reusachtige bomen. De kronkelende, smalle wegen in grind zorgen voor de diverse lijnen en enkele vergezichten. De paden van het park wordt gekenmerkt door een fraai ogende assenperspectief dat uitgeeft op een vrij groot ereplein, omgeven door de vleugels van het Arenbergpaleis. In het park zie je onder meer een ijskelder, oranjerie en de bronzen beelden die Peter Pan en de Prins de Ligne presenteren.
Liefhebbers van bomen bewonderen onder andere een Japanse notenboom, een tulpenboom, twee zwarte notelaars en Boheemse olijfbomen.
Planten -en bloemenliefhebbers zien onder andere hortensia’s, kornoeljes en kardinaalsmutsen.
Er zijn ook meer dan 10 vogelsoorten waargenomen in het park zoals het halsbandparkiet, blauwe reiger, grote bonte -en groene specht.
Het Ossegempark ligt in het noorden van Brussel ten oosten van het Atomium en ten noorden van het veel grotere Park van Laken.
Het 18,5 hectare grootte park werd begin jaren 1930 ingericht in pittoreske Engelse stijl door landschapsarchitect Jules Buyssens.
Je geniet van het prachtig uitzicht op de bossen en de uitgestrekte gazons in de buurt. Tijdens een wandeling op de brede, slingerende paden ga je langs een grote langgerekte vijver. In de bucolische groene ruimte met uitgesproken bosachtig karakter zie je diverse boomsoorten waaronder eiken, kastanjebomen, beuken, esdoorns en haagbeuken.
Een mooie plaats in het bos is ongetwijfeld het Groentheater. Dit is een halve cirkel met terrassen van grind en lage stenen muren versierd met gouden ligusterhagen. Dankzij de uitstekende akoestiek zijn er regelmatig concerten en live optredens waaronder het jaarlijkse Brosella festival.
In het zuiden van het park nabij de rotonde van het Louis Steens Plein staat bij een vijver het monument van de voormalige Belgische politicus Adolphe Max.
Het kleine Anne Frank Bos ligt in het noordoosten van het Brusselse gewest op een kleine 8 kilometer wandelen van de Grote Markt. In het ruim een hectare grote park zie je opmerkelijke beukenbomen in een groene zone met een hoge biologische waarde en interessante biodiversiteit. Het is een ideale omgeving om even tot rust te komen in de drukke omgeving van Brussel.