Cookie Consent by TermsFeed Top 15 Bezienswaardigheden in Gelderland

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

TicketInfo Ticketprijzen Bezienswaardigheden Gelderland

Home - Nederland - Gelderland
1 Burgers'Zoo in Schaarbergen bij Arnhem

Vertoef je in de provincie Gelderland, dan moet je ongetwijfeld een bezoekje aan Burgers’ Zoo in Schaarbergen brengen. Bewonder de prachtige zeedieren in de oceaan of ga op een spannende safari. Er zijn een aantal prachtige leefomgevingen en daardoor zul je alles te weten komen over de verschillende dieren in het park. Ontdek de grootste Oost-Afrikaanse vlakte van het land, kom oog in oog te staan met een tijger en bewonder de prachtige Rothschildgiraffe. Daarnaast zijn er ook talrijke activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen. Tussendoor kunnen de kinderen zich uitleven in Burgers Avonturenland een moderne speeltuin omringd door een groot terras. Daarnaast kunnen ze toekijken hoe de dieren door de verzorgers gevoederd worden. Zo wordt een bezoek aan dit mooi dierenpark extra bijzonder!

Een zicht op de etende apen in Burgers'Zoo
Een blik op de etende apen in Burgers'Zoo

2 Kröller-Müller Museum in Otterlo

Het Kröller-Müller Museum is gelegen tussen de steden Apeldoorn en Arnhem in het Nationale Park de Hoge Veluwe. Het museum omvat een grote buitenzaal van 25 hectare en een binnenzaal ontworpen door de Belgische Architect Henry Van de Velde in 1938. Het museum bezit een indrukwekkende collectie van circa 90 werken van Vincent van Gogh. Zijn schilderijen vallen onder het postimpressionisme die verwijst naar een verscheidenheid aan stijlexperimenten die op het einde van de 19de eeuw begon. Je kan onder meer de topstukken de aardappeleters, over het eenvoudig boerenleven, en Caféterras bij nacht (Place du Forum) bewonderen in het Otterlose museum. Je kan ook het eerste schilderijtje, Bosrand, dat Helene Kröller-Müller in 1908 kocht van Van Gogh bekijken. Helene is de stichter van het museum en kocht tussen 1908 en 1929 maar liefst 91 schilderijen en 180 tekeningen van Vincent van Gogh.
Een extra troef bij droog en zonnig weer van dit kunstmuseum is ongetwijfeld de 25 hectare grote beeldentuin. Tijdens de wandeling zie je onder andere de bronzen meneer van Oswald Wenckebach, een groot en rode beschilderde stuk staal K-Piece, een iglo van zandsteen en metaal en de 11 meter hoge paarse Trowel of truweel.

Een prachtig uitzicht op het drijvende sculptuur in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
Een prachtig op het drijvende sculptuur in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum
3 Julianatoren in Apeldoorn

Julianatoren is een pretpark geschikt voor peuters, kleuters en kinderen tot rond de leeftijd van 10 jaar. In 2020 werd dit park uitgeroepen tot beste kinderpretpark van het land. Dit park telt circa 50 attracties geschikt voor peuters vanaf 70 centimeter groot. De 10 meter hoge valtoren is één van de recentste attracties die in de loop van 2019 toegankelijk werd voor het publiek. Daarnaast heb je ook nog Jul’s Rollerskates achtbaan en de tollende hoed als spectaculairste kinderattracties. Maar uiteraard kunnen de kinderen zich ook amuseren op de vele andere kleine kermisattracties zoals de tuimelende theekopjes, mini-botsauto’s, turtlebaan, paardenbaan alsook glijbanen, trampolines en andere speeltoestellen. Leuk om weten is dat de loopafstand tussen de verschillende attracties héél beperkt zijn.

Meer Ticketinformatie

Een foto die illustreert hoe dicht de attracties van elkaar liggen
Een prachtig uitzicht op de verschillende attracties gelegen op een kleine oppervlakte
4 Pannenkoekenboot in Nijmegen

In het noorden van de stad aan de Waalkade vlakbij de lange Waalbrug ligt de Pannenkoekenboot aangemeerd. Tijdens een anderhalf uur durende rondvaart heb je een prachtig uitzicht op de stad en de Nijmeegse bruggen. Tevens kan je ook de nevengeul bij Lent vanaf het water bewonderen. Je geniet in een ongedwongen sfeer en onbeperkt van overheerlijke versgebakken appel-, kaas-, spek- en naturel pannenkoeken. Er ligt ook stroop en poedersuiker op de tafels om je pannenkoeken mee te versieren. Twijfelen hoeft niet. In één boottocht is er een persoon in geslaagd om 15 van deze heerlijke pannenkoeken op te eten.
Speciaal voor jonge kinderen is er in het ruim een mega grote ballenbak en zijn er kleurplaten met verschillende kleurtjes, zodat ze zich geen moment hoeven te vervelen.
Tickets kan je super makkelijk online boeken.

Meer Ticketinformatie

5 Muzieum in Nijmegen

Een wandeling door het MuZIEum is niet te vergelijken met andere museumtours in België en Nederland. De Donkerbeleving en Expeditie Ribberroute worden geleid door blinden en slechtzienden. Ze zijn erop gericht om mensen te laten zien hoe het leven is voor personen zonder perfect zicht. In de levensechte tentoonstellingen kan je proberen dagelijkse taken uitvoeren zonder één van de zintuigen te gebruiken die we het meest vanzelfsprekend beschouwen. Praat met je gidsen, hoor hun ervaringen en krijg een heel ander beeld op het dagelijks leven van slechtzienden en blinden.

Tijdens Donkerbeleving , die geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar, ga je met je partner op vakantie naar de stad van de liefde, genietend van de smalle straatjes en de geschiedenis. Ontdek de hoogtepunten van deze bijzondere stad door te ruiken, horen en voelen. Inderdaad, je leest het goed, want je ZIEt totaal niets. Gelukkig kan je rekenen op de perfecte begeleiding van de reisleiders van het muZIEum, een blinde of slechtziende. Terwijl jij de stad zelf ontdekt in het pikkedonker, krijg je interessante info over de oogaandoening van je gids, hoe hij de stad ervaart en hoe hij de liefde ziet.

Tijdens de Expeditie Ribbelroute, geschikt voor jongeren vanaf 13 jaar, beleef je in de buitenlucht door onze virtual reality verschillende oogaandoeningen. Want hoe vind je die ene date op het terras en hoe gaat het in zijn werk als je met vrienden naar de bioscoop gaat, als je nauwelijks of helemaal niet goed kunt zien? Hoe vind je de weg en hoe ontwijk je de obstakels op je route? Ontdek het tijdens de toffe Expeditie ribbelroute. Natuurlijk laten we je niet alleen slechtziend op pad gaan maar word je steeds begeleid door een ervaringsdeskundige en ziende publieksbegeleider.

Een zicht om de inkom van het Muzieum
Een zicht om de inkom van het Muzieum
6 Dierentuin Apenheul in Apeldoorn

Een dag in het Dierenpark Apenheul betekent maar één ding: genieten van loslopende apen! In deze prachtige zoo zijn ongeveer 35 verschillende soorten apen te ontdekken, waarvan ongeveer de helft losloopt. Schrik niet als een doodshoofdaapje op je schouder springt. Ze zijn van nature erg nieuwsgierig en komen je maar al te graag van nabij bewonderen. Ook zijn er bepaalde apen die je op een beperkte afstand kunt bekijken, zoals de orang oetang en de gorilla. Kinderen kunnen zich met plezier uitleven in één van de toffe speeltuinen en genieten van een lekker hapje en drankje. Op verschillende tijdstippen kan je genieten van een gorillavoederpresentatie, ongetwijfeld het hoogtepunt van jouw bezoek!

Een foto van een orang oetang in Dierentuin Apenheul
Een prachtige blik op een orang oetang in Dierentuin Apenheul
7 Nederlands Watermuseum in Arnhem

Het Nederlands Watermuseum is ondergebracht in een vroegere kloostercomplex van 1404 aan de Sint-Jansbeek waar lang geleden de stad Arnhem is ontstaan. Sinds 7 juni 2004 is dit voorlichtingscentrum over water geopend door de toenmalige staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz.
In dit doe museum dat als enige in Nederland volledig gewijd is aan het waterbeheer ontdek je alles over water in de 50 interactieve presentaties. Daarnaast is er ook voldoende ruimte voorzien in het pand voor tijdelijke tentoonstellingen. Kinderen kunnen allerhande proefjes doen met drinkwater. Daarnaast kom je héél veel te weten over drinkwater, het belang van grondwater en van de Nederlandse dijken. Je krijgt ook de mogelijkheid om een rondvaartje door een riool te beleven. In dit meer dan 700 jaar oud gebouw is er ook een Waterlab, een Waterspeelplaats, een informatiecentrum en spel "Als Ons Water stijgt, filmzalen en Grand Café Aan de Beek ondergebracht.

8 Nationaal Fietsmuseum in Nijmegen

In dit fietsmuseum wordt een interessante, belangrijke en grote fietsverzameling tentoongesteld van voornamelijk de 19de eeuw. Via de website kan je tijdens je bezoek met je smartphone de veloramaroute volgen in het museum. Bij ieder nummer dat je tegenkomt kan je op deze site gedetailleerde informatie over de desbetreffende fiets lezen. Je kan er aantal originele loop- en klassieke fietsen, maar ook hoge bi's bezichtigen.
Daarnaast ontdek je diverse prachtige houten rijwielen en enkele bijzondere fietsen met speciale aandrijftechnieken. Op de 2de verdieping kan je de houten loopfiets van koning Willem II bewonderen. Daarnaast kan je onder meer ook een Burgers vouwfiets bekijken. Het topstuk van het museum is ongetwijfeld de koersfiets van gewezen profwielrenner Wim van Est. In de Tour de France van 1951 viel Wim in de gele leiderstrui in een 70 meter diepe ravijn. Hij kwam dankzij de hulp van de toeschouwers vrijwel ongedeerd uit de ravijn. De toegetakelde fiets werd ook opgevist en kan je zien in een hoek op de 2de verdieping van het museum.

een Zwitserse houten fiets
Een zicht op een Zwitserse houten fiets van 1865
9 Bierbrouwerij De Vlijt in Apeldoorn

In de voormalige Zwitsalfabriek ligt het proeflokaal en bijhorende bierbrouwerij De Vlijt. Tijdens de rondleiding krijg je meer info over hoe de Ambachtelijke Apeldoornse biersoort Veluwse Schavuyt wordt gebrouwen. Je kan er gluren in de ketels en het brouwproces ervaren van deze speciaal bier. Achteraf kan je genieten van 1 of 4 glazen Veluwse Schavuyt in het proeflokaal. Het aantal is afhankelijk van je ticket.

10 Afrika Museum in Berg en Dal

Ten oosten van Nijmegen, op slechts 10 minuten rijden met de auto, ligt het Afrika museum. Het is een overwegend openluchtmuseum met een klein binnendeel. Je kan er de Afrikaanse cultuur, verschillende hutten en klederdracht van diverse landen ontdekken. Je kan er dansen, de kinderen kunnen er spelen en je hebt de mogelijkheid om te fietsen in een prachtige bosrijke omgeving.

11 Stichting Limbourg Brothers in Nijmegen

De Limbourg Brothers Foundation is een museum gewijd aan de middeleeuwse hofkunstenaars Herman, Johan en Paul Limbourg. In de vroege 15de eeuw kregen ze de opdracht om te werken aan religieuze kunst voor Filips de Stoute en de Hertog van Berry. Het museum is gebouwd op de kelders waar de gebroeders Limburg hun vak aanleerden. Er zijn tijdelijk tentoonstellingen te bewonderen. In 2021 staan exposities Meesters in de Marge, expositie van vier hedendaagse Nijmeegse kunstenaars ‘In de Geest van’ en De Pest op de agenda als uiteraard Corona dit toelaat.

12 Natuur en Cultuurhistorisch Museum De Bastei in Nijmegen

De Stratemakerstoren is een rijksmonument aan de Waalkade gelegen in het noorden van Nijmegen. Het is een natuur -en cultuurhistorisch museum van de stad waar je op reis gaat in het verleden, heden en toekomst van de oudste stad van het land. Je ontdekt onder andere de fauna en flora van het Gelderse rivierengebied en je kan er aan de slag gaan in De Bastei Academie. Leuk en leerzaam voor het ganse gezin. Beleef hoe de rivier Waal de stad Nijmegen met de natuur verbindt.

Een blik op Stratemakerstoren en het natuur -en cultuurhistorisch museum
Een blik op Stratemakerstoren en het natuur -en cultuurhistorisch museum
13 Airborne Museum Hartenstein in Oosterbeek

Op 5 kilometer van Arnhem is het Airborne Oorlogsmuseum Hartenstein gelegen. Villa Hartenstein begon als herberg in 1728. Omstreeks 1765 werd de Villa gebouwd zoals je het momenteel kan bewonderen. In de Tweede Wereldoorlog in september 1944 was het pand het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen.
Airborne Hartenstein is een boeiend, interessant en leerzaam museum ter nagedachtenis aan de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Slag , onderdeel van Operatie Market Garden in september 1944, was de grootste op Nederlands grondgebied tijdens Wereldoorlog II. Doordat de brug over de Rijn in Arnhem niet kon worden ingenomen kon het Noorden en Westen van het land niet bevrijd worden. Daardoor kreeg het land te maken met een hongerwinter. Het museum vertelt het verhaal dat daaraan vooraf ging. In het museum kan je een uitgebreide collectie wapens, kleding en uitrustingsstukken bewonderen. Dankzij de verschillende interviews, video's en foto's krijg je een goed beeld van hoe het leven was tijdens deze wrede oorlog.
Ter nagedachtenis brengen de deelnemers van de Airborne Wandeltocht ieder jaar een speciaal eerbetoon aan de geallieerde soldaten die hier sneuvelden, en wordt er een optocht gehouden voor het museum.

14 Amusementspark Tivoli in Berg en Dal

Amusementspark Tivoli is een klein, gezellig en betaalbaar pretpark voor jonge kinderen in de buurt van Nijmegen. De spectaculairste attractie is de achtbaan waar de wagentjes bestaan uit prachtige rode lieveheersbeestjes. Een andere leuke attractie is de Bee Bee waar de bijen rond hun korf omhoog en omlaag vliegen terwijl jij in het prachtige bijenbakje vertoeft. Daarnaast kan je een ritje maken op de botsauto's op het water of op de grond. Varen over het water kan je door te fietsen met bananenbootjes. Verder is er een leuke binnenspeeltuin met een waterdorpje, een ballenbad, een speeltuintje voor peuters en kleuters en andere kleine attracties.

15 Brouwerij De Hemel in Nijmegen

In de kleine stadsbrouwerij De Hemel kan je individueel alsook met begeleiding van een gids deze plek bezoeken. Aan de hand van mooie foto's, educatieve films, informatieve teksten, machines en gereedschappen kom je meer te weten over deze brouwerij en het bier. Ook het maken van likeuren, jenever, azijn, mosterd en bierbrand komt tijdens de rondleiding aan bod. Je kan ook eens gluren in de keuken van de oudste speciaalbierbrouwerij van het land. Om de ervaring compleet te maken kan je op het einde genieten, afhankelijk van je ticket, van minstens 6 verschillende biersoorten.

© Renzo Vanhoorelbeke