Cookie Consent by TermsFeed Bezienswaardigheden in Noord-Holland

Home Agenda Tips Info & Lijsten Gratis Nederland België Duitsland Zoo Frankrijk Slovenië Virtueel Contact

Bezienswaardigheden in de provincie Noord-Holland

Home - Nederland - Noord-Holland
1 Rijksmuseum in Amsterdam

Aan de rand van het Vondelpark op slechts een halfuurtje wandelen van het centraal station en eenvoudig bereikbaar met het openbaar vervoer ligt het Rijksmuseum. Het is tevens het meest bezochte museum van Nederland. Dit omvangrijk kunstmuseum met meer dan 200 expositieruimtes, dat in 1885 toegankelijk werd voor het publiek, heeft verschillende kunstverzamelingen in zijn bezit. De vaste collectie bestaat uit maar liefst 8000 topwerken uit voornamelijk de 18de eeuw. Je kan er onder meer schilderijen van Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Frans Hals, Johannes Vermeer en Jan Steen bewonderen. Zo staan topstukken zoals de nachtwacht van Rembrandt van Rijn, het zelfportret van Vincent van Gogh, het melkmeisje van Johannes Vermeer en de de vrolijke drinker van Frans Hals te pronken in één van de vele galerijen.
Er zijn ook verschillende collecties en exposities met geschiedkundige voorwerpen, beeldhouwkunst en Aziatische schilderijen. Zo kan je de 2 tempelwachters, beelden uit de 14de of 15de eeuw, bewonderen. Daarnaast kan je onder andere de 16de-eeuwse kast van een schutterij en de stadhoudersstoel uit 1747 van Gerrit Hutte bezichtigen. De tijdelijke exposities kan je zien in de Philipsvleugel. Als je de meestal lange wachtrijen wil ontlopen is het aan te raden je ticket vooraf online te reserveren.
Overzicht Bezienswaardigheden AmsterdamEen uitzicht op het plein en de reusachtige gebouwen van het Rijksmuseum
Een blik op het plein en de reusachtige gebouwen van het Rijksmuseum


2 Madame Tussauds in Amsterdam

De ingang van het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds ligt op de hoek van de Dam op slechts 800 meter van het Centraal Station.
Ga op de foto met muzikale en internationale beroemdheden zoals Ariana Grande, Dua Lipa, Beyoncé, Justin Bieber, Lil Kleineof Adele. Sta schouder aan schouder met Afrojack of DJ Armin van Buuren. Maak een selfie van je favoriete sporter zoals Lionel Messi, Rafael Nadal, Sebastian Vettel, Epke Zonderland of Sven Kramer. In het gedeelte I Am Art ontdek je de beelden en schilderijen van onder meer Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn, Pablo Picasso en Piet Mondriaan. Daarnaast kun je op de foto met bekende politieke wereldleiders zoals onder andere Angela Merkel en Barack Obama. Uiteraard mag de Nederlandse Koninklijke familie op deze expositie niet ontbreken. Beelden van onder andere Koningin Maxima, Prinses Beatrix en Koning Willem Alexander ontdek je in dit gedeelte. Voor een kleine meerprijs ervaar je het Virtual Reality Grand Prix Experience van het Circuit van Zandvoort.
Wist je dat de kledij van de wassenbeelden vaak worden vervangen? Sommige grootheden versturen zelf outfits voor hun wassenbeeld naar het museum.
Gedurende het jaar zijn er ook tijdelijke tentoonstellingen en geregeld worden wassenbeelden vervangen door andere opkomende en jongere wereldsterren. Redenen genoeg dus om regelmatig deze prachtige locatie in de Nederlandse hoofdstad te bezoeken.

Een zicht op het wassenbeeld van Ariana Grande in Amsterdam
Een blik op het wassenbeeld van Ariana Grande in Amsterdam

3 Van Gogh Museum in Amsterdam

In het museumkwartier op het museumplein tussen het Stedelijk Museum en het Moco Museum is het Van Gogh Museum gesitueerd.
Het Van Gogh Museum bezit de grootste verzameling werken van de 19de eeuwse kunstschilder Vincent van Gogh. De vaste expositie omvat ongeveer 200 schilderijen, 500 tekeningen, ruim 700 brieven en een collectie Japanse prenten. Daarnaast beheert het Van Gogh Museum circa 1800 Franse prenten en affiches uit fin de siècle tijdperk. Het Van Gogh museum , dat in 1973 de deuren opende, is uitgegroeid tot één van de populairste kunstmuseum in de wereld. Dit museum bestaat uit twee gebouwen. De permante tentoonstellingsruimte, ontworpen door gerenommeerde architecten Kisho Kurokawa uit Japan en Gerrit Rietveld uit Utrecht, bevindt zich in het Rietveld-gebouw. De tijdelijke expositieruimte vind je in de Kurokawa-vleugel.

Een aantal van de bekendste stukken van deze Nederlandse schilder zijn De Aardappeleters van 1885, De Slaapkamer van 1888, De Zonnebloem van 1889 en De Amandelbloesems van 1890. Daarnaast zijn er ook werken te bewonderen van andere tijdgenoten waaronder van de Franse impressionistische beeldhouwer Auguste Rodin en Franse kunstschilders Claude Monet, Paul Gauguin, Félix Vallotton, Georges Seurat en Odilon Redon. Tijdens het bezoek krijg je meer informatie over de interessante geschiedenis van de schilder en welk invloed hij had op de ontwikkeling van moderne kunst.
Overzicht Bezienswaardigheden AmsterdamEen zicht op het Van Gogh Museum met zijn wondermooie moderne glazen entreehal
Een uitzicht op het Van Gogh Museum met zijn wondermooe moderne glazen entreehal
4 Het verhaal van de Edammer Kaasjes in Edam

Op amper klein half uur rijden van Amsterdam ligt in Edam, een dorp aan het Markermeer, het moderne belevingscentrum. Op deze locatie kom je alles te weten over de roemrijke geschiedenis van de Edammer kaas. In de vorm van een multimediale experience worden de verhalen in audio aangeboden zodat met humor, schoonheid, fierheid en verbazing deze met de bezoekers worden gedeeld. Door een reis van boederij naar bord wordt op een leuke interessante manier uitgelegd hoe de bolvormige harde kaassoort wordt geproduceerd. Er zijn ook enkele mooie animatiefilms die je kunt bewonderen. De kinderen kunnen doorheen deze tentoonstelling enkele plezante interactieve games spelen.De bolvormige Edam kazen
Een blik op de typische bolvormige Edam Kazen


5 Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Aan de oevers van het IJsselmeer, 60 kilometer ten noorden Amsterdam is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen gelegen. Het cultuurhistroisch museum richt zich op de geschiedenis, actualiteit en toekomst van de regio rond het IJsselmeer. Het museum is onderverdeeld in een buiten -en binnen gedeelte.
In het outdoor gedeelte loop je in het dorp over klinkerstraatjes en maak je als het ware een reis terug in de tijd. In totaliteit kan je de architectuur van meer dan 140 historisch gebouwen bezichtigen. Je krijgt een goed beeld van hoe het leven rondom de Zuiderzee was. Kijk mee bij de ambachtslieden. Zo kan je demonstraties bijwonen van hoe klompen worden gemaakt en kaas wordt vervaardigd. In het indoor gedeelte bewonder je in de schepenhal de grootste museale verzameling schepen van Nederland. Zo kan je onder meer de in 1843 gebouwde Tjet Rixt en de zeilende visbotter van Marken bewonderen. Daarnaast kom je meer te weten over het leven in de Zuiderzeeregio. De voormalige en huidige bewoners vertellen de bezoekers over onder andere hun strijd tegen het water en de aanleg van de Afsluitdijk , kleding, werk feesten en andere vrijetijdsbestedingen. Daarnaast zijn er verschillende expositieruimtes voorzien waar je tijdelijke tentoonstellingen kunt bezichtigen over de actualiteit, design en kunst.

Een zicht op de Kalkovens Akersloot in het Zuiderzeemuseum
Een uitzicht op de Kalkovens Akersloot in het Zuiderzeemuseum6 TexelZoo in Oosterend

TexelZoo is gelegen op het grootste waddeneiland in het uiterste noorden van Noord-Holland. In dit dierenpark leven meer dan 40 verschillende diersoorten die je kan onderverdelen in vogels, roofvogels, zoogdieren, vlinders en reptielen.
Zo kan je genieten van de felblauwe en oranje kleuren van de regenbooglori, Lori van de Blauwe Bergen. Een papegaaiensoort afkomstig uit het oostelijk deel van Australië en Tasmanië.
Daarnaast kan je een glimp opvangen van de neushoornvogel Von der deckens tok, de groene Schalows Toerako met op zijn hoofd puntige veren en de blauw/violette kleren van de Schildtoerako.
Op het buitenterrein vind je verschillende arenden, buizerds, uilen en andere kleine en grote roofvogels die je van dichtbij kunt bewonderen. Er is bijna iedere dag een roofvogelshow die je kunt bijwonen.
De parmawallaby, die in de eucalyptusbossen van Australische regio Nieuw-Zuid-Wales, kan je eveneens in deze zoo bezichtigen samen met andere zoogdieren zoals de witoorpenseelaapjes, stokstaartjes en prairiehond.
Er zijn ook tal van vlindersoorten te bewonderen zoals de bruingekleurde Morpho Peleides, de felgroene roodbruine malachietvlinder en de glasvleugelvlinder met transparante vleugels met donkerbruine rand.
Met onder meer de hagedis de wateragame afkomstig van Zuid-China en Vietnam en de Kolenbrander schildpad verblijven er ook reptielen in dit kleine maar gezellige dierenpark.

© Renzo Vanhoorelbeke